hírek

Futónövények a lakásban

2017. 01. 30. 10:16:34

A futó- és kúszónövények egy lakás dísznövényei között mélán érdemelnek külön figyelmet, hiszen sokféle felhasználási módjuk miatt azokra a helyekre is tehetjük ezeket a nagy szín és formaválasztékban beszerezhető, igénytelen szobanövényeket, ahol a hagyományosan felfelé növekvő dísznövényeket nem tudjuk beilleszteni.

Déli hangulatú udvar mediterrán növényekkel

2016. 12. 23. 00:00:00

Egy tengerparti nyaralás alkalmával találkoznak a legtöbben déli növényekkel, amelyek olyan hangulatot tudnak teremteni, amely teljesen egyedi és magával ragadó.

Hazánk ültethető fagytűrő pálma

2016. 12. 23. 00:00:00
Magyarországon is lehet a kertbe ültetni pálmafát. Létezik egy olyan típus, amely akár mínusz húsz fokig is sérülés mentesen vészeli át a telet.

Mediterrán növények a kertben

2016. 10. 26. 12:33:53


A Magyarországon egyre szélesedő növénykínálatból egyre nehezebb eldönteni, hogy mit kell a lakásban tartani és mit lehet a kertben, dézsában, vagy akár kiültetve is nevelni. Tovább nehezíti a dolgunkat az is, hogy szóbeszédek keringenek egy-egy növényről, amik azt bizonygatják, hogy ez vagy az a mediterrán növény áttelel a kertjeinkben is.
Először is mik azok a mediterrán növények? Elsősorban a mediterránomból, azaz a Földközi-tenger környékéről származó növényeket soroljuk ide. A mediterrán szó egy éghajlat típust jelöl, ami pl a Földközi-tengeren, de a bolygó más területein is kialakult. Fontos megjegyezni, hogy a köznyelvben ide sorolt növények egy része nem a Földközi-tengerről származik, de az ottani klimatikus viszonyok teljesen megfelelnek a számukra.

 

Ültetés de mikor, mibe, hogyan, miért?

2015. 10. 11. 13:40:28

Ha növényeink ültetése kerül szóba, akkor mindenkinek a tavaszi és őszi ültetések jutnak az eszébe, de valójában néhány kivételtől eltekintve, szinte az egész év alkalmas a növények ültetésére.  Érdemes rögtön az elején kettéválasztani a dolgot a kertbe kiültetésre szánt és a cserépben tartott szobanövényekre.

A tavasz virágai I.

2015. 02. 06. 19:43:30

A tavasz közeledtét még nehezen tudjuk elképzelni, és kicsit csalódottan nézzük a tájat, amikor reggelente kinézünk az ablakon, mintha valami csodára várnánk, ami egyik pillanatról a másikra átvisz minket a tavaszba. A csoda már nagyon közel van, bár nem egy éjszaka alatt lesz tavasz, de néhány hét múlva eljön a várva-várt reggel, amikor derült napsütésre és madárcsicsergésre ébredünk. A jeleket érdemes a kertben is figyelni. Az első, a még hó alól is előbújó hóvirág és a hunyor, majd jönnek a többiek, a nárcisz és jácint, a krókusz, a gyöngyike, tulipán és így tovább.
A tavasz beköszöntéig viszont a lakásban is tarthatjuk ezeket a kedves virágzó dísznövényeket.

7 főbűn a növényeink ellen

2014. 11. 30. 20:19:13

Senki nem határoz úgy szándékosan, hogy megöli a szobanövényeit, és leggyakrabban a szeretet vezérli a kezünket, mégis sokszor ez okozza növényeink pusztulását. Egy újonnan beszerzett szobanövénynek időre van szüksége míg megszokja a helyét és ez néhány levél elvesztésével is járhat. A legjobb dolog, amit tehetünk, hogy megtanulunk néhány fontos tudnivalót növényeink gondozásáról és megpróbáljuk az otthoni körülmények között is tartani a növény igényeinek megfelelő kondíciókat. Így ha megjelenik valamilyen probléma, azonnal tudunk intézkedni.
Íme néhány holtbiztos mód a növényeik megölésére...

 

A november szépsége

2014. 11. 23. 12:55:55

A kerti munkákkal lassacskán végzünk, növénykedvelőként és hobbikertészként már elrendeztük a mediterrán növényeinket a teleltető helyen, némelyeket a pincében, másokat egy fűtetlen, világos helyiségben, ahogyan illik. Ha kímél bennünket az időjárás, és teendőink hosszú sora, akkor az elmaradt munkálatokat még be tudjuk fejezni a téli pihenő megkezdése előtt. A lehullott falevelek összegyűjtése, a tavaszi hagymások és szabadgyökerű gyümölcsfák elültetése után azonban hajlamosak vagyunk begubózni, és nekilátni a hosszú várakozásnak, amely sokára, de elhozza a tavaszi hónapokat.

 

 

Fűszernövények a Magyar konyhában

2014. 10. 24. 18:41:17

Ha a hagyományos Magyar konyha fűszereiről beszélünk, a legtöbbünknek a pirospaprika a só és bors , no meg a fokhagyma jut az eszébe.  De ha jobban belegondolunk a fenti fűszernövényeket alig néhány-száz éve hozták Magyarországra, azaz a mai, autentikusnak mondott Magyar gasztro-kultúra elengedhetetlen összetevői, mégsem jellemzik teljes mértékben a Magyar konyhát.

Dischidia, avagy "Ant Plant" a hangyanövény

2014. 10. 24. 18:39:21

A hazai növénykedvelők számára olyan különlegességeket igyekszünk most bemutatni, amelyek talán kevéssé ismertek itthon, de termesztésbe vont alakjuk már létezik, és a gyűjtők, illetve hobbikertészek gyűjteményének értékes tagjaivá válhatnak.
Az első ilyen növény, amelyet bemutatunk, közeli rokonságban áll a Hoya nemzetséggel, mégsem kapott eddig annyi figyelmet, mint társai. A kevéssé ismert, de annál érdekesebb Dischidia-t a selyemkórófélék (Asclepiadaceae) családjába sorolják, a Dischidia nemzetségnek körülbelül 80 különböző faja ismert