A tavasz virágai I.

A tavasz közeledtét még nehezen tudjuk elképzelni, és kicsit csalódottan nézzük a tájat, amikor reggelente kinézünk az ablakon, mintha valami csodára várnánk, ami egyik pillanatról a másikra átvisz minket a tavaszba. A csoda már nagyon közel van, bár nem egy éjszaka alatt lesz tavasz, de néhány hét múlva eljön a várva-várt reggel, amikor derült napsütésre és madárcsicsergésre ébredünk. A jeleket érdemes a kertben is figyelni. Az első, a még hó alól is előbújó hóvirág és a hunyor, majd jönnek a többiek, a nárcisz és jácint, a krókusz, a gyöngyike, tulipán és így tovább.
A tavasz beköszöntéig viszont a lakásban is tarthatjuk ezeket a kedves virágzó dísznövényeket.

A lakásban tartott cserepes Jácintot tartsuk világos, lehetőleg hűvös helyen, így a virágzási ideje hosszabb lesz. A virágzást megelőző időszakban intenzívebb öntözést igényel. A virágzást követően az öntözést teljesen szüneteltessük, és tartsuk a növényt száraz sötét helyen, amíg a levelei teljesen leszáradnak. A sárguló, majd száradó leveleket ne vágjuk le, mert a benne lévő tápanyagok visszaáramlanak a hagymába. A teljesen kiszáradt és élettelennek tűnő hagymát tartsuk száraz helyen egészen a következő januárig, amikor elkezdhetjük óvatosan újra öntözni. Az első hajtások megjelenéséig tartsuk hűvös helyen, később szobahőmérsékleten hamar megjelennek rajta az első virágbimbók. A kertben tartott Jácint virágzását úgy biztosíthatjuk, hogy minden évben felszedjük a hagymákat és csak ősszel ültetjük ki kb. 8-10 cm mélységbe.

A Nárcisz az év első virágai közé tartozik. Az első melegebb napokon kidugják a fejüket a Jácintok és Krókuszok társaságában. A cserépben nevelt Nárcisz már egy kicsit korábban csinálhat vidám tavaszi hangulatot sárga virágaival.
A Nárcisz ősidők óta kedvelt virágos növény, sőt a nevét is a monda szerint a  daliás ifjúról kapta, akibe végzetesen szerelmes lett egy Ekhó nevű nimfa. Narcissus nem viszonozta Ekhó szerelmét, így a nimfa belehalt bánatába, és csontjai kővé változtak. Aphrodité a szerelem szigorú istennője haragra gerjedt és Narcissust azzal büntette, hogy saját tükörképe láttán önmagába lett szerelmes. Az epekedő Narcissus belehalt a megoldhatatlan állapot fájdalmába, de sírján vidám virágok nyíltak. A nárcisz hagymákat szeptember-október környékén kell kiültetni a kertbe, majd tavasszal, a virágzás után el lehet távolítani az elszáradt leveleket. A hagymák teljesen fagytűrőek, ezért kint lehet hagyni a kerti földben, de 2-3 évente ajánlatos felszedni, pihentetni és a sarjhagymákat leválasztani, Így biztosíthatjuk a bőséges "virágtermést".

Az amarillisz néven ismert csodálatos szobanövényünk valódi neve Hippeastrum, és a hagymafélék családjába tartozik. Mexikó, Peru és Brazília meleg éghajlatú tájain őshonos. Latin nevéből ered a lovagcsillag elnevezés, mely a pompázatos virágok formájára is utal. A hagymából először a virágszárak bújnak elő, melyeken 3-4 kürtalakú, színes virágot bontanak. Levelei csak ezt követően jelennek meg.  A mutatós, akár 15 cm-re is megnövő virágokhoz képest levelei igen szerények, sötétzöldek. 40-60 cm hosszúak és a virágzást követően jelennek meg, majd a nyugalmi időszakban lehullanak.  Fény és vízigénye a virágzás alatt átlagos, a nyugalmi időszakban mérsékelt öntözést, 16 foknál nem alacsonyabb hőmérsékletet és akár a sötét pincét is elviseli. Ha a pihentetett hagymából kihajt egy szárrész, mely a leendő virág kocsánya lesz, tegyük fényre és öntözzük rendszeresen. Szaporítása a sarjhagymák segítségével lehetséges. 3-4 évente elegendő átültetni, jó vízáteresztő talajba.

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek