Rózsalonc - Weigela fajták rendelése és jellemzőik

A rózsalonc (Weigela) nemzetségének növényfajai elbűvölő virágainak tömegével díszítő cserjék, melyek májusban bontakoznak ki teljes varázsukban. Eredetileg Kelet-Ázsiából származnak, elterjedési területük Kelet-Kínára, Mandzsúriára, Koreára és Japánra is kiterjed.
Rendezés:

Piros Rózsalonc, Eva Rathke 2 literes kont.

1.990 Ft
Weigela Eva Rathke, Piros virágú rózsalonc. Zöld levelű, piros virágú, erős növekedésű (kb 2-3 méter) magas bokor. Mekkora a szállítási méret?

Bordó Levelű rózsalonc, Alexandra

1.890 Ft
Weigela EAlexandra, Piros virágú, bordó levelű rózsalonc. Erős növekedésű (kb 2-3 méter) magas bokor. Mekkora a szállítási méret?

Fehér Rózsalonc, Candida 2 literes kont

1.890 Ft
Weigela candida, Fehér virágú, erős növekedésű (kb 2-3 méter) magas bokor. Mekkora a szállítási méret?

Rózsalonc, Ebony and Ivory

4.290 Ft

Weigela Ebony and Ivory Lombhullató cserje sötétzöld levelekkel, amelyek a nyár előrehaladtával sötétlila árnyalatokat fejlesztenek. A fehér, trombita alakú virágok tövénél vöröses-lila színűek, és késő tavasszal és nyár elején jelennek meg. Törpe növekedésű fajta 50-70 cm.

Rózsaszín Rózsalonc Rumba 2 lit. kont.

1.890 Ft
Weigela florida, rózsalonc. Bimbóban pirosló, kinyílva rózsaszínű, virágai május-júniusban nyílnak. Mekkora a szállítási méret?

Rózsalonc all summer Monet 4 literes kont. 30-40cm

4.390 Ft
Weigela all summer Monet, tarka levelű, törpe rózsalonc. Fehér-zöld és rózsaszín-tarka levelű, rózsaszín virágú, törpe növekedésű, tömött bokor. Mekkora a szállítási méret?

Tarka levelű Rózsalonc, Brigela 2 literes kont

2.090 Ft
Weigela Brigela tarka levelű rózsalonc. Sárga-tarka levelű, rózsaszín virágú, erős növekedésű (kb 2-3 méter) magas bokor. Mekkora a szállítási méret?

Díszkertekbe történő ültetésük a 19. század közepe óta vált népszerűvé Európában, nem is csoda, hiszen egy rendkívül robusztus és gyönyörű cserje. A legnagyobb mértékben a kínai rózsalonc (Weigela florida) tartása terjedt el, de léteznek különféle, más fajok keresztezésével létrehozott hibrid fajok is a kínálatban.

Milyen növény a rózsalonc?

A rózsalonc kb. 3-3,5 méter magasra és ugyanolyan szélesre nő meg. Bokrai felfelé növekvő habitusúak és kissé ritkásan növők, melyből hosszú virágzó hajtásai kilógnak. A fiatal fás részek kérge világosbarna, az idősebbeké pedig szürkésbarna. Lombhullató leveleik párosan, egymással szemben ellentétesen állnak, alakjuk hosszúkás elliptikus, végük hegyes, szélük pedig fogazott. Levélnyelük rövid, levéllemezük alsó része, vagyis fonáki oldala enyhén szőrözött. A levelek ősszel a lombhullás előtt még sokáig a bokrokon maradnak és általában zöldessárga őszi lombszínükre csak később váltanak. A rózsalonc virágainak színe a fehértől a halványrózsaszín változatáig terjedhetnek és kissé erősebb rózsaszín árnyalatúvá válnak virágzásuk vége felé. A csésze vagy tölcsér alakú egyedi virágok két-három centiméter hosszúak, és önállóan vagy csoportosan állnak az előző évi hajtások levélhónaljában.
 

Milyen rózsalonc fajták vannak? 

A kereskedelemben számos fajtája megtalálható, melyek közül az egyik legelterjedtebb a ’Purpurea’. Ennek levelei vörösek, bokrai 1-1,5 méter magasak, rajtuk sötét rózsaszín virágok vannak. 

A ’Victoria’ szintén gyakran előforduló fajta, mely egy törpe változat, hiszen kb. 0,8-1 méter magasra nő meg. Lombozata bronzszínű, hajtásai sötétvörösek, virágai pedig bíbor színűek. 

Számos kerti hibrid is létezik, melyeket a kínai rózsalonc és más rózsalonc fajok keresztezéséből állítottak elő. 

A kínai rózsalonchoz hasonlóan ezek a hibridek is a fővirágzás végeztével többé-kevésbé folyamatos másodvirágzást mutatnak az ősz beköszöntéig. A ’Bristol Ruby’ akár három méter magasra megnövő, erős növekedésű és gazdagon virágzó kerti hibrid. Virágai nagyok, rubinvörös színűek, május közepétől kezdődő virágzási időszakkal. Az ’Eva Rathke’ kb. két méter magasra nő meg, közepes méretű gránátvörös virágok jellemzik, valamint késői és hosszú fővirágzási időszak egészen júniustól augusztusig. A ’Nana Variegata’ bokrai a két méter magasságot alig érik el. Leveleik sárga szélűek, viszonylag kicsi, fehér-rózsaszín virágai május közepétől nyílnak. A ’Newport Red’ legfeljebb három méter magas és széles, közepes méretű bíbor virágokkal. A ’Styriaca’ maximum a 2,5 méter magasságot éri el, széles rózsaszín virágai május elejétől nyílnak, idővel fokozatosan sötétülnek.

Milyen igényei vannak a rózsaloncnak?

A rózsalonc rendkívül alkalmazkodó díszcserje. Leginkább a teljes napsütést kedveli, de árnyékos vagy részben árnyékos helyen is megél, de ekkor kevesebbet virágzik. Ideális számára az üde és nedves talaj, amely tápanyagokban és humuszban gazdag. Kémhatás szempontjából a savas és enyhén lúgos talajokban is jól érzi magát. 

Elvileg minden kerti talajon kiválóan fejlődik, kivétel ez alól a nagyon száraz, nagyon tömör és vizes élőhelyek. Kimondottan jó kerti viszonyok között sokáig él és jól regenerálódik, még idős korban is tűri az átültetést, nagyon száraz fekvésben azonban hamar elvénülnek egyedei.

Hogyan zajlik a rózsalonc gondozása?

A kínai rózsalonc egy robusztus és könnyen növekvő növényfaj, így nem kell különösebb bánásmódban részesíteni ültetéskor sem. A konténeres cserjéket egész évben el lehet ültetni, még akár nyár közepén is, feltéve, hogy a növényeket ezután több hétig megfelelő mennyiségű vízzel öntözzük. 

A legtöbb cserjéhez hasonlóan a rózsalonc is kedveli, ha talaját mulccsal takarjuk, mivel nagyon sekély gyökérrendszerrel rendelkezik. Emiatt lehetőség szerint kerülni kell a talaj bolygatását a növények gyökérrésze környékén. A tavaszi rendszeres tápanyagellátás elősegíti növekedését, melyet különösen a metszés után ajánlatos elvégezni.

Megnézem a cserje kínálatot ►►►

Mikor és hogyan kell megmetszeni a rózsaloncot?

A rózsaloncok fás részei természetüknél fogva nem túl hosszú életűek, így hajlamosak az öregedésre. Ez azt jelenti, hogy az idősebb ágak idővel nem virágoznak, és csekély növekedés jellemzi őket. Közvetlenül virágzás után a cserjéket minden évben meg lehet metszeni, de legalább háromévente érdemes és szükséges is lehet fiatalítani, radikálisabb metszésben részesíteni. Az évente végzett metszések alkalmával a fás részeknek csak 1/3-át vágjuk le. 

A bokrokat ifjítás során ritkítani érdemes, ilyenkor az idősebb részeket a talaj közelében is le lehet vágni. Amennyiben egy idősebb gally talajhoz közeli részénél egy fiatalabb hajtás helyezkedik el érdemes akkor erre visszametszeni, vagyis közvetlenül az oldalhajtás felett az ágat levágni. Az erőteljes beavatkozás hatására a növény kiválóan megújul, több új és erős hajtás képződik majd rajtuk.

Hogyan lehet szaporítani a rózsaloncot?

A rózsalonc nemzetség minden faját zölddugványozással lehet szaporítani, esetleg az erősebb vesszőjű fajtáknál ez fásdugványozással is történhet. A szaporítás optimális ideje júniusban van. Ehhez a lehető leghosszabb, erőteljesebb és egészséges hajtásokat kell használni.

Mikor virágzik a rózsalonc?

A rózsalonc virágai április végétől vagy május elejétől nyílnak és ez kb. június közepéig tart. Júliustól a fagyokig időnként újra is virágozhatnak, mivel az újonnan képződött virágbimbóinak egy része még idő előtt kinyílik.

Hogyan zajlik a rózsalonc teleltetése?

A rózsalonc esetében a téli időszakban nincsen szükség arra, hogy a növényt külön takarásban részesítsük, hiszen ez a strapabíró cserje a nagyon alacsony hőmérséklettel is megbirkózik, így hazánk téli éghajlati viszonya mellett télállónak számít. Esetlegesen konténerben nevelt példányait a téli hidegtől úgy védjük, hogy azok töveit takarjuk, különösen az ősszel ültetett növények esetében lehet ez szükséges.

Mik a rózsalonc jellemző betegségei?  Hogyan védekezzünk ezek ellen?

A rózsalonc nagyon ellenállónak számít a betegségekkel és a kártevőkkel szemben egyaránt. Alkalmanként előfordulhatnak gombás megbetegedésre utaló tünetek a leveleken, melyek azonban nem okoznak jelentős károkat. Egyes fajtákánál, melyek erős növekedéssel rendelkeznek, tavasszal a fiatal hajtásain levéltetvek is megjelenhetnek. A betegségek és a kártevők ellen, amennyiben csak kisebb mértékben terjedtek el a növényeken, elegendő lehet az egy-egy érintett rész levágása és megsemmisítése. Nagyobb mértékű fellépés esetében azonban a kémiai beavatkozás elvégzése már elkerülhetetlen.

Kinek jó választás a rózsalonc?

A rózsalonc egy könnyen kezelhető és nagyon mutatós, ezáltal értékesnek számító gyönyörű virágos cserjénk lehet a kertben. Az aranycserje, a díszcseresznye és a magnólia első virágzási hullámának elmúltával nyitja bimbóit, és nagyjából egy időben virágzik a nyári orgonával. A rózsaloncok egyenként, szoliterként, de akár kisebb csoportokba rendezve is ültethetők, valamint könnyen beilleszthetők kerítés helyett is, mint szabadon növő virágzó sövény. Emellett többféle virágzó évelővel és talajtakaróval is elhelyezhetők, mint például az árnyékliliomok, gyömbérgyökér vagy turbántok.  

Megnézem a talajtakaró kínálatot ►►►

A rózsalonc tehát minden kertbarát számára jó választás lehet, hiszen amellett, hogy könnyen gondozható, jól beilleszthető a kertekbe akár önmagában, akár társításban