Árnyéktűrő szobanövények választéka

A növényeknek alapvető életfeltételeik biztosításához vízre, tápanyagokra és fényre van szükségük. E feltételek mellett képesek csak élettevékenységeiket folytatni, fejlődni, növekedni, valamint virágokat hozni. Fényigény szempontjából vannak olyan növények, melyek kifejezetten sokat igényelnek, a tűző napot, a teljes megvilágítást szeretik, vannak viszont olyan fajok is, melyek sokkal kevesebb fénnyel is beérik, sötétebb körülmények között is megélnek. Minden növény meghatározott erősségű fény mellett érzi jól magát, így megkülönböztetünk napfényigényes, árnyéktűrő és árnyékkedvelő fajokat. Az árnyéktűrő növények tehát átmenetet képeznek a két csoport között. Azt azonban fontos tudnunk, hogy teljesen fény nélkül egyik növényfaj sem képes fennmaradni, életben maradásuk alapvető feltétele a fotoszintézis, melyet csak a faj igényeinek megfelelő fényviszonyok mellett tudnak zavartalanul véghezvinni. Az árnyéktűrő szobanövényeket elhelyezhetjük pl. néhány méterre egy északi irányba mutató ablaktól, vagy akár nagyobb távolságra egy jobban megvilágítottól. Elhelyezhető továbbá pl. könyvespolcon, komódon vagy egyéb speciális állványon, még nagyobb, méretesebb példányai pl. akár a padlón egyaránt tarthatók
Rendezés:

Mi jellemzi az árnyéktűrő szobanövényeket?

A növényvilág árnyéktűrő képviselőinek többségére jellemző, hogy lombjainak, leveleinek színe sötétebb árnyalatú, mely szobában tartott társaikra is vonatkozik. Minél sötétebbek egy növény levelei, általában annál jobban tolerálják a fénytelen körülményeket. Az árnyéktűrő növények tulajdonsága, hogy energiájukat hatékonyan használják fel, többségében szélesebb leveleket növesztenek, hogy több napfény érje őket. Általában arra is jobban alkalmasak, hogy a talaj tápanyagait megfelelőbben használják fel, mint a napfényigényes társaik. Az árnyéktűrő növényekre jellemző továbbá, hogy túlzott fény hatására leveleik halványulnak, erős fényben felületükön hamar égési foltok jelenhetnek meg. Nagyon sötétben, fény hiányában pedig a növény levelei fakulnak, sárgulnak, száruk és leveleik egyaránt elvékonyodnak, ezáltal sérülésekre és betegségekre fogékonyabbak lesznek. E növényfajok többségében levéldísznövények, de vannak közöttük virággal díszítő egyedeik egyaránt.

 

Hol helyezzük el az árnyéktűrő szobanövényeket a lakásban?

Minden lakásban van olyan hely, ahol több, de olyan is, ahol kevesebb fény érhető el. Az árnyéktűrők lehetőséget adnak arra, hogy a kevesebb fénnyel ellátott lakrészek is növényekkel legyenek díszítve, e részeken is kihasználjuk díszítő értékeiket. A számukra megfelelő árnyékos helyek lehetnek kevesebb fényhez jutó északi, vagy keleti tájolású ablakok, vagy ablaktalan folyosók. A déli fekvésű ablakkal rendelkező szobákba az ablaktól távol eső sarkak egyaránt alkalmasak tartásukra.

 

Hogyan gondozzuk az árnyéktűrő szobanövényeket?

Az árnyéktűrő szobanövények általában kevésbé igényesek és könnyen ápolhatók, de csak megfelelő gondoskodás és törődés mellett lehetnek otthonunk igazán szép díszei. Az ápolási feladatok egyik fontos eleme a növények tisztítása. A növényeket rendszeresen vizsgáljuk át, a rajtuk lévő sárguló, száradó leveleket, virágokat és virágszárakat távolítsuk el. Emellett szükség van időnként a levelek felületének megtisztítására egyaránt, hiszen a rájuk rakódott por amellett, hogy életfolyamatait is gátolja, látványukat is rontja színük és fényük elvesztése miatt. Ez a folyamat tehát nemcsak esztétikai okból, hanem egészségügyi szempontból is kifejezetten fontos. A lemosásnak növényvédelmi vonatkozásban egyaránt nagy jelentősége van, hiszen a por mellett az esetlegesen megbújó atkák, pajzstetvek és levéltetvek egyedszáma is gyéríthető. A növények kitámasztásáról sem szabad elfelejtkeznünk, melyet a folyton növő, futó vagy kúszó szobanövények esetében mindenképp tegyünk meg. Az ilyen növények ugyanis fiatal korban még nem, de idővel, növekedésükkel és hajtásaik bokrosodásával párhuzamosan már támasztékot igényelnek, ezáltal nemcsak átláthatóbbá, hanem kezelhetőbbé is tehetjük azokat. A támaszték méretét szükség szerint választhatjuk meg, magunk is elkészíthetjük, de kereskedelemben is megvásárolhatjuk, a lényeg az, hogy tartsák növényeinket, azok lehajlását, letörését megakadályozzák, növekedésüket pedig fokozatosan felfelé segítsék.

 

Milyen igényei vannak az árnyéktűrő szobanövényeknek?

A növények optimális igényeiről általában sokat megtudhatunk természetes előfordulási helyeinek ismerete alapján. A szobanövények igényei éppolyan különböznek, mint maguk a növények, víz-, fény- és tápanyagigényük a növény fajtájától és a nevelés helyétől függően nagymértékben változik. A szobanövények nagy részének a 18- 22°C közötti hőmérséklet felel meg, viszont a hőingadozás mértéke soha ne legyen több 4-5°C-nál. A növények a vizet a tápanyagok felvételéhez, szállításához, testük felépítéséhez és hőszabályozásához használják. A felhasznált öntözővíz legyen szobahőmérsékletű, így a csapvíz általában megfelelőnek mondható, ha nem túl magas a mésztartalma és nincsen túlzottan klórozva. Az öntözővíz mennyiségének szüksége szintén fajra jellemző, illetve a növény fenológiai állapota, a hőmérséklet és a fényviszonyok is nagymértékben befolyásolják. A tápanyagokat időközönként pótolni szükséges, szaküzletben kaphatók kifejezetten erre a célra kifejlesztett készítmények. A cserépben lévő közegből ugyanis idővel egyre nagyobb mértékben fogy a tápanyagok mennyisége, ezért ültetés hiányában legalább az üres részeket pótoljuk megfelelő mennyiségű talajjal, majd ezt kövesse a beöntözés. Az ültetést a nyugalmi időszak befejeztével tavasszal célszerű elvégezni, ezzel egy menetben akár az arra alkalmas sarjakat is leválaszthatjuk, növényeinket tovább szaporíthatjuk.

 

Mely árnyéktűrő szobanövények bírják a legjobban a sötétet a lakásban?

Annak ellenére, hogy lakásunk nem minden pontját éri napfény a nap minden időszakában, esetleg az adott hely csak kisebb méretű ablakkal rendelkezik, nem feltétlenül kell lemondani szobanövények tartásáról. A következőkben felsorolt fajok kifejezetten jól érzik magukat kevesebb napfény megléte esetében is, melyek otthonunk árnyékosabb szoba részeinek díszei is lehetnek.  

ficus el. robusta Szobafikusz (Ficus elastica ’Robusta’)

Széles, ellipszis alakú levelei kemények, bőrszerűek, zöldek, de tarka színű változatai egyaránt megtalálhatók. Növekedése kompakt, merev ágrendszerű, ízközei rövidek. Példányai általában 1-2 méteres magasságig nőnek meg.

Könnyezőpálma (Monstera deliciosa)

Régi idők kedvelt, manapság újra felkapott növénye a Monstera, mely nemcsak a lakásokban, hanem irodákban, közintézményekben is megtalálható. Karéjos levelei fiatal korban épek, idősebben szeldeltek, hajtásai hosszúra megnőnek, ezért erős támasztékot igényelnek.

Megnézem a könnyezőpálma kínálatot ►►►

Sárkányfa, dracéna (Dracaena sp.)

A sárkányfának számtalan faja létezik, melyek a levelek alakjában, hosszában és szélességében is eltérnek egymástól. Színükben is különbözőek, a sötétzöld mellett van fehér, illetve sárga szegélyű vagy csíkos is. A dracénák közös vonása, hogy leveleik tömöttebb vagy lazább rozettában állnak a törzsön

Páfrányok

A páfrányok kecses, legyezőszerű, buja zöld színű lombtömegük miatt, virágtalan növényként is kiváló díszei lehetnek otthonainknak. Leveleik osztottak, fiatal korban pedig csúcsi részükre jellemző, hogy pásztorbot szerűen becsavarodott.

Megnézem a páfrány  kínálatot ►►►

Rákvirág (Aglaonema sp.)

A rákvirág lándzsahegy alakú, nagyméretű, akár a 30 cm hosszúságot is elérő, különböző mintázatú leveleivel díszíthet. Egyöntetű sötétzöld, ezüst- vagy sárgásfehér csíkos és foltos fajtái ismeretesek. Idősebb példányai akár virágukkal is megajándékozhatnak bennünket.

Nyílgyökér (Maranta leuconeura)

Bokros növekedésű növény, nagyon szép, változatos színű és rajzolatú levelekkel. Több változata is megtalálható, melyek a levelek színében térnek el egymástól, a fehértől szinte a teljesen feketéig, valamint a zöld bármely árnyalata előfordulhat, erezete pedig halványzöld vagy piros.

Borostyán (Hedera helix)

A kúszónövények közül talán a borostyán az, amely legnépszerűbb és legelterjedtebb, hiszen kerti, illetve szobai körülmények között egyaránt nevelhetők egyes fajtái. Előnye, hogy szinte bármire felfuttatható, de függőkosárban is nagyon mutatósak a hagyományosan zöld, de halványzölden, fehéren és sárgán mintázott levelű példányai.