Dísznövény választékunk

Minden, amit a dísznövények világáról tudni érdemes

A dísznövények színesítik, illatosabbá teszik a hétköznapokat, egyszerűen megszépítik az ember életét. Képesek megváltoztatni egy komplett kert atmoszféráját, vagy akár egészen különleges hangulatot teremthetnek a lakásban, a teraszokat, balkonokat is hívogatóbbá teszik a megjelenésükkel. Őrizze meg szépségüket hosszú időn keresztül: ebben segíthet Önnek a mostani bejegyzésünk, amiben összegyűjtöttünk néhány alapvető információt, amit a dísznövényekről tudni érdemes. Lássuk, miről is van szó!

Rendezés:

Buzogányvirág, Dieffenbachia camilla 12 cm-s cserépben

1.890 Ft

Dieffenbachia, Buzogányvirág camilla. Széles választékban beszerezhető és kevés gondozást igénylő közkedvelt szobanövény. Félárnyékos helyen jól érzi magát, így a lakás olyan helyén is tartható ahol a legtöbb dísznövény nem bírná ki.
A fotón látható kaspót az ár nem tartalmazza.

Szoba Páfrány 12 cm-s cserépben

1.990 Ft 1.690 Ft
300 Ft
Páfrány, Nephrolepis. A páfrányok szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Tőrózsaszerűen álló, szárnyalt, hosszú, ívesen meghajló levelei elegánsak. Dús növekedésű, mégis kecses. Talapzatra helyezve, vagy ámpolnába ültetve mutatós szoliternövény.

Sárkányfa 35cm Dracaena marginata

1.890 Ft
Dracaena Marginata, Sárkányfa. Szárazságtűrő dísznövény. Száraz levegőjű fényszegény környezetben, mostoha körülmények között is jól érzi magát. A Dacaena nemzettség számos faját használják szobanövényként. 

Könnyezőpálma, Monstera "monkey" 13 cs

3.450 Ft
A Könnyezőpálma, Monstera Monkey laef izgalmas keveréke a megeszokott, futó filodendronoknak és a jól ismert könnyezőpálmának.
Függeszthető cserépbe ültetve kínáljuk ezt a futónövényt melynek levelein a könnyezőpálmára emlékeztető lyukak láthatók.

Agglegénypálma, Zamioculcas 12 cm-s cserépben, 30-40 cm

2.990 Ft
Agglegénypálma, Zamioculcas zamiifolia egy vonzó megjelenésű, fényes levelű, igénytelen szobanövény. Ha megfelelő a környezet számára, szépen növekszik, sőt virággal is megörvendeztethet bennünket.
A fotón látható kaspót az ár nem tartalmazza.

Bunkóliliom, Cordyline tango 13cm-s cserépben

2.990 Ft
Cordyline tango, Bunkóliliom. A cordilyne fajták a nemesítéseknek köszönhetően nagy színváltozatban kapható dísznövények. Egyik legkedveltebb fajtája a 'Kiwi', mely lándzsa szerű levelein színes csíkok futnak végig. Jó árnyéktűrő, közepes vízigényű szobanövény.

Nyílgyökér, Maranta 25cm, 12 cm-s cserépben

2.590 Ft
A Marantha vagy nyílgyökér elsősorban levelei rendkívül dekoratív, színes mintázatának köszönheti népszerűségét. Imádkozó növény elnevezéssel is illetik, levelei különös alvó helyzete miatt.

Jukka 40-50 cm

2.890 Ft 2.490 Ft
400 Ft
Yucca Elephanties. A szobai jukka igen kedvelt szobanövény, mert nagyon kevés gondozás mellett is dekoratív, jól fejlődő lakásdísz lehet. Világos helyen, mérsékelt öntözés mellett hosszú életű szobanövényünk lehet.

Szobai futóka Happy Leaf

2.990 Ft
Scindapsus, Epiremnum aureus, Szobai futóka. Ennek a hálás és dekoratív kúszó-futó dísznövénynek az indái megfelelő gondoskodás mellett akár 10 méter hosszúra is megnőhetnek.

Illatos Sárkányfa golden c .30 cm

2.290 Ft
Dracaena fragrans, illatos sárkányfa. Ez a növény nemzetsége egyik legtűrőképesebb tagja, ezért igen kedvelt dísznövény. Kedvező körülmények között magassága elérheti akár a másfél métert is.
A fotón látható kaspót az ár nem tartalmazza.

Nyílgyökér lime 25cm, 12 cm-s cserépben

2.790 Ft
A Marantha vagy nyílgyökér elsősorban levelei rendkívül dekoratív, színes mintázatának köszönheti népszerűségét. Imádkozó növény elnevezéssel is illetik, levelei különös alvó helyzete miatt.

Filodendron brazil 12 cm-s cserépben

2.790 Ft
Philodendron vagy Filodendron. Futónövény. A levelek válla szíves, csúcsa kihegyesedő. Szélük ép, színük zöld, tarka viaszos. A levelek erezete párhuzamos. A laza, tőzeges talajt kedveli. Közepesen öntözzük. Magas páratartalmat igényel. Fényigénye kicsi.

Szobai futóka 12cm-s cserépben

2.990 Ft

Scindapsus, Epiremnum aureus, Szobai futóka. Ennek a hálás és dekoratív kúszó-futó dísznövénynek az indái megfelelő gondoskodás mellett akár 10 méter hosszúra is megnőhetnek.
A fotón látható kaspót az ár nem tartalmazza.

Buzogányvirág, Dieffenbachia compacta 30 cm

1.890 Ft
Dieffenbachia compacta, Buzogányvirág. Széles választékban beszerezhető és kevés gondozást igénylő közkedvelt szobanövény. Félárnyékos helyen jól érzi magát, így a lakás olyan helyén is tartható ahol a legtöbb dísznövény nem bírná ki.A fotón látható kaspót az ár nem tartalmazza.

Anyósnyelv, Sansaveria hahnii 12 cm-cserépben

2.790 Ft 2.490 Ft
300 Ft
Sansaveria hahnii, Anyósnyelv, szobai tigrislevél vagy közismertebb nevén anyósnyelv. Ez a fajta a többi anyósnyelvhez hasonlóan nagyon ellenálló, kipusztíthatatlan növény. Törpe növekedésű fajta, így a várható magassága nem lesz több 15-20 cm-nél.

Mit nevezünk dísznövénynek?

Ha nagyon röviden szeretnénk fogalmazni, akkor dísznövényeket nem a termésük, vagy egyéb hasznuk miatt gondozzuk, hanem gyönyörű küllemük miatt, amelyek szebbé teszik otthonunkat. Lényegében szépségük és megjelenésük, az általuk keltett pozitív hangulat miatt választjuk őket. Tény, hogy a legtöbb esetben nem lehet róluk például gyümölcsöt szüretelni, de mindez nem is jelent problémát. Sokszínűségüknek hála helyük van a kertekben, a teraszokon, de még a szobákban is.

Hova nyúlik vissza a dísznövények történelme?

A dísznövények szeretete egyáltalán nem újkeletű dolog. Már az ókorban is használták dekorációra a különböző épületeken is, jó példa erre például az egyiptomi falfestményeken Szemirámisz függőkertje. A bonsai-ok a Távol-Keleten már ezer évvel ezelőtt is ismertek voltak. A területhódító, felfedező utak során a különböző dísznövények is elkezdtek „utazni”, és idővel egyre több helyen bukkantak fel. Sajnos a költöztetés nagyon sok növényt elpusztított, nem bírták a hosszú hajóutakat, a sós vizet, párát, és a sötét hajóbelsőket. Végül egy angol botanikus, Nathaniel Bagshaw Ward talált megoldást a problémára: olyan mini üvegházakat alakított ki, amelyek megvédték a dísznövényeket a hosszú hajóutakon. Később a királyi udvarok „növényvadászokat” alkalmaztak, hiszen mindenki egzotikus, különleges fajokat szeretett volna begyűjteni. A találmányoknak és az emberek szenvedélyének köszönhetően egyre gyorsabban és szélesebb körben terjedtek el dísznövények, napjainkra pedig gyakorlatilag elképzelni sem tudjuk az életünket nélkülük.

Ön tudja, milyen dísznövény kategóriák vannak?

A dísznövények között is számtalan különböző fajta létezik, így mindenki megtalálhatja közöttük a számára tökéleteset. Lássuk, milyen szépségek közül válogathat, ha szeretne behozni néhányat közülük az otthonába.

1. Kerti dísznövények

Értelemszerűen ide sorolandó minden olyan dísznövény, amely az udvart ékesíti valamilyen módon. Ha virágzó dísznövényekről van szó, akkor megkülönböztetünk évelő és egynyári fajtákat. Míg az utóbbiak látványát csak egy nyáron keresztül élvezhetjük, addig az évelők képesek áttelelni, és minden évben megörvendeztetnek minket látványukkal. Formájuk, színük igen változatos, így különböző módon ültethetők. Ebbe a csoportba tartoznak a sziklakerti növények, a díszfüvek, valamint a páfrányok is.

Muszáj megemlítenünk a kategórián belül a díszfákat, amelyek között kisebb és nagyobb méretű darabok egyaránt megtalálhatók, így a legtöbb kertbe tökéletesen beilleszthetők.

Nem maradhatnak ki a sorból az oly sokak által kedvelt örökzöldek sem, amelyek az év minden napján színt hoznak a hétköznapokba. Ékesíthetik a kertünket a pázsitfű családjába tartozó csodaszép bambuszok, a tűlevelekkel hódító fenyőfa fajták, és ide tartoznak a klasszikus fenyők mellett például a ciprusfélék, a tiszafa és tujafajták is.

Komoly hangulatfelelősei a kerteknek a különböző díszcserjék is, amelyeket ültethetünk szoliterként, de sok közülük megállja a helyét térhatárolóként, sövényként, egy épület falára futtatva, vagy talajtakaróként is. A választás során természetesen figyelembe kell venni az adott növény megjelenését és szükségleteit egyaránt.

Végül, de nem utolsósorban nem feledkezhetünk meg a tavi növényekről sem. Ha olyan szerencsés, hogy egy kisebb vagy nagyobb méretű tó díszíti a kertjét, akkor érdemes szétnézni a tavi növények kínálatában, amelyek különösen kedvelik a víz közelségét.

Megnézem a kerti növények kínálatát ►►►

2. Szobanövények

A trópusi, szubtrópusi, valamint a sivatagi növények többnyire csak a lakásban érzik jól magukat, ahol szintén szükség van a zöldellő dísznövényekre. A szépségük mellett igen hasznosak is, tisztítják a levegőt, magukhoz vonzzák a szálló port. Jelenlétük feszültségoldó hatású is, sőt, sokak szerint még a magas vérnyomásra is jótékonyan hatnak. Hogy tartósan gyönyörködhessen bennük, érdemes a kiválasztott növény igényeit részletesen tanulmányozni.

Megnézem a szobanövények kínálatát ►►►

3. Mediterrán növények

Ezek a növények nyáron remekül érzik magukat kint, télen viszont szükségük van a zárt tér nyújtotta védelemre a fagyok ellen. Ide tartoznak például a citrusfélék és a leanderek is.  Érdemes őket dézsába ültetni, hogy a hideg hónapokra könnyen védett helyre vihesse őket. A téli pihentetés alatt jellemzően 5 és 10 Celsius fok között érzik jól magukat, így erre az időszakra ne a szobába tegye őket, hanem egy olyan, világos helyre, ahol biztosítható az állandó hőmérséklet.

Megnézem a mediterrán növények kínálatát ►►►

Hova érdemes telepíteni a dísznövényeket?

A dísznövényeknek szinte mindenhol helyük van, hiszen megjelenésükkel bármilyen teret képesek feldobni.

Balkon és a terasz

A lakások teraszain különösen jó helyük van, ha szeretne kialakítani egy természetközeli pihenősarkot. Mivel itt ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, mindenképpen olyanok között érdemes válogatni, amelyek bírják a változatos körülményeket.

A lakáson belül

Természetesen a lakás sem maradhat dísznövények nélkül. Ebben az esetben viszont figyelni kell arra, hogy melyik növénynek milyen igényei vannak. Míg valamelyik fajta az ablakpárkányon érzi jól magát, addig mások nem kedvelik a közvetlen napfényt.

Kert

A kerti növényekről korábban már ejtettünk néhány szót. Mivel a választék ezen a téren egészen széles, nem kérdés, hogy mindenki megtalálhatja közöttük a saját ízlésének és az udvar kialakításának leginkább megfelelő fajtákat. Ráadásul, ha ügyesen kombinálja a kiválasztott dísznövényeket, akár mediterrán kertet, vagy egy romantikus kültéri kuckót is létrehozhat. A kertben elhelyezett növényeknek csak a képzelet szab határt!

Iroda

Az emberek többsége a munkahelyén tölti az ideje nagy részét. A kellemes hangulat érdekében érdemes néhány dísznövényt ide is elhelyezni, akárcsak az otthonban. Bizonyítottan pozitív hatással lehetnek a közérzetre, tisztítják a levegőt, segítségükkel jelentősen növelheti munkahelyi komfortérzetét.  

Rendezvényhelyszín

Egy rendezvényt, akár esküvőt igazán hívogatóvá tehet néhány növénnyel.  Érdemes nem csak vágott, hanem cserepes növényeket használni, ugyanis ezek többször is felhasználhatók, vagy akár később a lakás, esetleg az iroda ékességeivé válhatnak. Sőt, a dézsás dísznövények akár kertekbe, teraszokra is kerülhetnek a nyári szezonban. A gyönyörű összhatás érdekében a növények igényeire ez esetben is érdemes oda figyelni. Kültéri rendezvény esetén például, ha hűvösebb az este, nem ajánlott melegigényes szobanövényeket választani.

Elképesztően széles és színes a dísznövények világa, amelyeknek egyszerűen mindenhol helyük van az életünkben. Színesítse meg velük a hétköznapokat, így hazaérkezve akár az utcafronton, az udvaron, a teraszon, szobákban is élvezheti semmihez sem hasonlítható látványukat!