Citrusfélék

Mit szólna ahhoz, ha egy forró, nyári napon kimehetne a kertjébe és séta közben leszakíthatna egy érett narancsot a saját fájáról? Sőt, akár a limonádéját is elfogyaszthatja a citromfája árnyékában, ehhez pedig nem feltétlenül szükséges kilométerekkel arrébb, egy mediterrán országba költöznie
Rendezés:

Citrom fa 80 cm, terméssel

17.490 Ft
Citrom, Citrus Limon. A fotó látható állapotban, terméssel.

panamai narancs fa 50-70 cm

16.390 Ft
Citrus Calamondin fa, Panamai narancs. A gyümölcs íze a citromra emlékeztet, de a termés mérete kb 4-6 cm kerek formájú. A termése ehető de ritkán fogyasztják, ezért inkább dísznövényként tartják.

Meyer citrom 18 cm-s cserépben

12.990 Ft

Jelenleg apró terméssel, és virágokkal szállítjuk.

A meyer citrom a citrom és a narancs kereszteződésének eredménye. Ennek megfelelően e gyümölcs ízvilága is a két jól ismert termés között keresendő.

Ausztrál kaviárcitrom 20 cm-s cserépben

17.190 Ft

Jelenleg termés nélküli állapotban szállítjuk!

Ausztrál kaviárcitrom, Finger lime. Gyümölcs egyenlőre nem igazán ismert hazánkban, pedig sokrétűen használható és nagyon finom ízű lime. Vékony héját kibontva rengeteg, apró, kaviárszerű, de lime ízű lédús gömböcskével találkozunk. 
Ez a növény a citrus félék igen különleges tagja. Levelei sokkal apróbbak a citroméhoz képest, virágai, majd később a termései nagy mennyiségben jelennek meg a növényen. A virágok a többi citrusféléhez hasonlóan kellemes illatot árasztanak.

Lime fa 20 cm-es cserépben

17.490 Ft

Jelenleg termés nélkül szállítjuk.

Limetta Verde, Lime, Zöld Citrom, vagyis Citrus aurantiifolia. A Citrus félék családjának egyre népszerűbb tagja, köszönhetően a széles körű felhasználhatóságának. A Lime kifacsart leve és reszelt héja egyaránt használható koktélok és távol-keleti ételek

Citrom Buddha keze fa 70 cm,

17.490 Ft
Jelenleg termés nélküli állapotban.
Buddha keze citrom, 70-80 cm magas fa

Kumquat, Koktélnarancs fa terméssel 45 cm

12.990 Ft
Citrus Kumquate, Koktélnarancs a Rutaceák (Citrom)családjába tartozó, alacsony növésű gyümölcstermő fa vagy bokor. Gyümölcse sokkal kisebb a narancsnál és ovális, a végén kissé csúcsosodó. 

Mandarin fa 60 cm

18.590 Ft

Jelenleg termés nélkül, virágos állapotban szállítjuk.
Cirtus Mandarin. A Citrusfélék széles kínálatából a Citrom és a Narancs fa mellett az egyik legkedveltebb fajta a Mandarin. Köszönhető ez annak, hogy rendkívül dekoratív dísznövény akár a virágzási időszakban, akár a színes terméseivel, illetve annak, hogy a termése a beérést követően fogyasztható. 

Grépfrút, Grapefruit fa 70cm

18.690 Ft

Jelenleg termés nélkül, virágos állapotban szállítjuk!

A Grapefruit, Grépfrút vagy Citrancs, azaz a Citrus x paradisi a számos citrusfélék egyike, mely sok más citrushoz hasonlóan keresztezésből született. A Citrancs elnevezés arra enged következtetni, hogy a narancs és a citrom kereszteződéséről van szó de vlójában a Narancs és a Pomeló "utódja"

Ezek a citrusfélék az országos házhoz szállításnak hála, napokon belül az Ön kertjében is megjelenhetnek, melyeket már terméssel szállítunk ki önnek. 

Milyen típusú növények a citrusfélék? 

Nem véletlen, hogy ezek a dekoratív, illatos gyümölcstermők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a magyar kertekben is, hiszen ma már nem lehetetlen saját citromot termelni a kertben. Az azonban tény, hogy fokozott odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy a citrusféle jól érezze magát nálunk és valóban teremjen is. 

Mik a citrusfélék fajtái? 

Van néhány olyan citrusféle, amelyek kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek, ezeket ismerjük meg egy kicsit közelebbről, hiszen mindegyik típus más miatt különleges. 

Kumquate

A Kumquate vagy más néven koktélnarancs egyenesen Délkelet-Ázsiából érkezett hozzánk, 2,5-4,5 méter magasra nő. A méretétől függően akár több száz gyümölcsöt képes teremni minden évben.

Citrom

Ez Indiából származó növény 3-5 méter magasra nő, magas c vitamin tartalommal és különleges ízzel rendelkezik a termése. A citromfa nagyon érzékeny a fényre, olyannyira, hogy ha keveset kap belőle, akár a leveleit is lehullajtja.  Virágzás során a vöröses virágrügyekből fehér, leggyakrabban ötszirmú, illatos virágok fejlődnek.

Meyer citrom

A Meyer citrom igazi különlegesség, ugyanis a leve nem savanyú, a héjának pedig egészen különleges illata van. Legfeljebb 2 méter magas fán terem, koronája sűrű, élénk zöld és kellemes illatot bocsát ki. Remek az alkalmazkodóképessége. 

Narancs

Ennek a kis fává fejlődő, alacsony törzsű, gömb vagy lapított gömb koronájú növénynek a termései nagyok, akár 4-9 cm átmérőjűek is lehetnek. Bár ez is remekül alkalmazkodik az időjárás változásaihoz, a fényre és a hőmérsékletre igen érzékeny. 

Buddha keze citrom

Ez az egyik legérdekesebb formájú citrusféle, ugyanis termései az ujjakhoz hasonlítanak. Intenzív citrus illatot áraszt, az aromás illatú virágok rózsaszínek vagy fehérek, és kb. kétszer akkorák, mint egy átlagos citrusféle virágai.

Lime

Amennyiben az ültetés során odafigyel a részletekre, megfelelően napos, ideális összetételű és vízelvezetésű helyre ülteti a növényt, a lime fák nem igényelnek majd semmilyen különleges, rendkívüli gondoskodást. 

Calamondin

Ez a 2-7,5 méter magas fa már a talajhoz közel elágazik, különleges illatot árasztó, bőrnemű örökzöld levelei sötétzöldek, fényesek. Illatos virágainak öt fehér sziromlevele van. Kerekded vagy hosszúkás terméseinek héja narancsvörös. 

Kaffir Lime

Ez a növény Dél-Kelet Ázsiából származik, aminek elsősorban a leveleit használják ételízesítőként.. Tavasszal virágai csodás illatot árasztanak, folyton virágzik és terem. 

Kiültethetőek-e a citrusfélék?

A citrusfélék ültetése kapcsán két opció lehetséges. Ha biztosra szeretne menni, és úgy gondolja, mindenképpen szeretné elkerülni a tél és fagyok okozta károkat, akkor érdemes a választott növényt edénybe ültetni, így mozgathatóvá válik. Ennek kapcsán azonban létezik néhány fontos szabály, amire oda kell figyelni ha azt szeretné, hogy a mobil kertlakó komfortosan érezze magát. 

  1. Egyrészt ahogy telik az idő, úgy növekszik a növény, vagyis egy idő után nagyobb edényre lesz szükség. 

  2. A talaj tápanyagtartalma idővel csökken, vagyis már nem lesz elég a citrusféle számára az, amit ilyen módon kaphat. Fontos ezért a rendszeres átültetés, továbbá a tápanyagok pótlása.

  3. Nagyon fontos továbbá, hogy már az első hidegebb éjszakák beköszöntése előtt fagymentes helyre kell vinni a növényt. 

Bizonyos, fagytűrő citrusfélék esetében sokan választják azt az opciót, hogy kiültetik a kertbe (Citrus trifoliata), így nem kell bajlódni a teleltetéssel egy az egyre terebélyesedő növény átültetésével, de ebben is rejlik némi kockázat. Ideális körülmények között a vadcitrom a fagyok okozta károk ellenére is kihajtanak tavasszal.

Ahhoz, hogy jól érezze magát a kertünkben a növény, érdemes olyan helyet találni neki ültetéskor, ahol a lehető legtöbbet éri a napfény. 

Milyen talajt szeretnek a citrusfélék?

Bár alapvetően a citrusfélék nem válogatósak ha talajról van szó, a megfelelő tápanyag-utánpótlásról mindenképpen gondoskodni kell. Ültetéskor és később, az évközbeni ápolás során is ajánlott tápoldatot használni. 

Hogyan kell gondozni ezeket a növényeket?

A citrusfélék esetében az ideális gondoskodás részét képezi a metszés. A metszés esetében nem szükséges olyan mértékben gondolkozni, mint a klasszikus gyümölcsfák esetében. Elég, ha kialakítja a fa tetszés szerinti koronáját, valamint eltávolítja az elhalt és beteg ágakat. Fontos, hogy belülről kifelé haladva legyen egyre ritkább, így minden része megfelelő mennyiségű fényhez juthat. Mindig fertőtlenített, nagyon éles ollót használjon, a vágás pedig mindig függőleges irányú legyen!

Hogyan teleltessük a citrusféléket?

Nagyon fontos, az edénybe ültetett növényeket már az első hidegebb éjszakák beköszönte előtt fagymentes helyre kell vinni. Fontos, hogy egyenletesen alacsony, de ne fagypont alatti legyen a hőmérséklet, ne legyen huzatos a hely, és ideális mennyiségű napfény érje a növényt. Egy pince vagy egy ablaktalan garázs szóba sem jöhet a növények téli álmához.

Lehet-e magról citrusféléket nevelni?

Valójában nem lehetetlen, azonban legalább 3-6 év szükséges a növény kifejlődéséhez. Ehhez szükség lesz valamilyen ideális talajra, amibe el lehet ültetni a magokat, valamint egy növénytartóra, amelyet folyamatosan nagyobbra kell majd cserélni. Mivel a citrusféléknek életük minden korszakában sok fényre van szüksége, erről is mindenképpen gondoskodni kell természetes vagy mesterséges úton. Fontos továbbá, hogy a talaj minden esetben egyenletesen nyirkos maradjon. A magról nevelt citrom nem képes termést hozni ezért szükséges lesz oltással vagy szemzéssel termő citrommá alakítani. Így sok türelem és gondoskodás mellett előtt-utóbb lehet egy termő citrusfája. 

Sokkal egyszerűbb, ha az internetről rendeli a növendék citrusféléket – országos házhozszállítással bármely településen ott van pár napon belül!

Bár ahogy a fentiekből is látszik, a citrusfélék valódi kihívást jelentenek, az ezzel járó munkának számos pozitívuma is van. Ezeknek a szépségeknek hála valódi mediterrán hangulat köszönhet vissza a kertből, remek illatot árasztanak, és ehető gyümölcsük is szebbé teszi mindennapokat.  Az már csak a hab a tortán, hogy léteznek olyan típusok is, amelyekből metszés által remek térelválasztó is nevelhető. Akárhányszor kilép a kertbe, a sötétzöld levelek, a virágok vagy éppen az érett gyümölcsök látványa garantáltan rabul ejti a szívét.