Mit szólna ahhoz, ha egy forró, nyári napon kimehetne a kertjébe és séta közben leszakíthatna egy érett narancsot a saját fájáról? Sőt, akár a limonádéját is elfogyaszthatja a citromfája árnyékában, ehhez pedig nem feltétlenül szükséges kilométerekkel arrébb, egy mediterrán országba költöznie
Ezek a citrusfélék az országos házhoz szállításnak hála, napokon belül az Ön kertjében is megjelenhetnek, melyeket már terméssel szállítunk ki önnek.
Milyen típusú növények a citrusfélék?
Nem véletlen, hogy ezek a dekoratív, illatos gyümölcstermők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a magyar kertekben is, hiszen ma már nem lehetetlen saját citromot termelni a kertben. Az azonban tény, hogy fokozott odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy a citrusféle jól érezze magát nálunk és valóban teremjen is.
Mik a citrusfélék fajtái?
Van néhány olyan citrusféle, amelyek kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek, ezeket ismerjük meg egy kicsit közelebbről, hiszen mindegyik típus más miatt különleges.
Kumquate
A Kumquate vagy más néven koktélnarancs egyenesen Délkelet-Ázsiából érkezett hozzánk, 2,5-4,5 méter magasra nő. A méretétől függően akár több száz gyümölcsöt képes teremni minden évben.
Citrom
Ez Indiából származó növény 3-5 méter magasra nő, magas c vitamin tartalommal és különleges ízzel rendelkezik a termése. A citromfa nagyon érzékeny a fényre, olyannyira, hogy ha keveset kap belőle, akár a leveleit is lehullajtja. Virágzás során a vöröses virágrügyekből fehér, leggyakrabban ötszirmú, illatos virágok fejlődnek.
Meyer citrom
A Meyer citrom igazi különlegesség, ugyanis a leve nem savanyú, a héjának pedig egészen különleges illata van. Legfeljebb 2 méter magas fán terem, koronája sűrű, élénk zöld és kellemes illatot bocsát ki. Remek az alkalmazkodóképessége.
Narancs
Ennek a kis fává fejlődő, alacsony törzsű, gömb vagy lapított gömb koronájú növénynek a termései nagyok, akár 4-9 cm átmérőjűek is lehetnek. Bár ez is remekül alkalmazkodik az időjárás változásaihoz, a fényre és a hőmérsékletre igen érzékeny.
Buddha keze citrom
Ez az egyik legérdekesebb formájú citrusféle, ugyanis termései az ujjakhoz hasonlítanak. Intenzív citrus illatot áraszt, az aromás illatú virágok rózsaszínek vagy fehérek, és kb. kétszer akkorák, mint egy átlagos citrusféle virágai.
Lime
Amennyiben az ültetés során odafigyel a részletekre, megfelelően napos, ideális összetételű és vízelvezetésű helyre ülteti a növényt, a lime fák nem igényelnek majd semmilyen különleges, rendkívüli gondoskodást.
Calamondin
Ez a 2-7,5 méter magas fa már a talajhoz közel elágazik, különleges illatot árasztó, bőrnemű örökzöld levelei sötétzöldek, fényesek. Illatos virágainak öt fehér sziromlevele van. Kerekded vagy hosszúkás terméseinek héja narancsvörös.
Kaffir Lime
Ez a növény Dél-Kelet Ázsiából származik, aminek elsősorban a leveleit használják ételízesítőként.. Tavasszal virágai csodás illatot árasztanak, folyton virágzik és terem.
Kiültethetőek-e a citrusfélék?
A citrusfélék ültetése kapcsán két opció lehetséges. Ha biztosra szeretne menni, és úgy gondolja, mindenképpen szeretné elkerülni a tél és fagyok okozta károkat, akkor érdemes a választott növényt edénybe ültetni, így mozgathatóvá válik. Ennek kapcsán azonban létezik néhány fontos szabály, amire oda kell figyelni ha azt szeretné, hogy a mobil kertlakó komfortosan érezze magát.
-
Egyrészt ahogy telik az idő, úgy növekszik a növény, vagyis egy idő után nagyobb edényre lesz szükség.
-
A talaj tápanyagtartalma idővel csökken, vagyis már nem lesz elég a citrusféle számára az, amit ilyen módon kaphat. Fontos ezért a rendszeres átültetés, továbbá a tápanyagok pótlása.
-
Nagyon fontos továbbá, hogy már az első hidegebb éjszakák beköszöntése előtt fagymentes helyre kell vinni a növényt.
Bizonyos, fagytűrő citrusfélék esetében sokan választják azt az opciót, hogy kiültetik a kertbe (Citrus trifoliata), így nem kell bajlódni a teleltetéssel egy az egyre terebélyesedő növény átültetésével, de ebben is rejlik némi kockázat. Ideális körülmények között a vadcitrom a fagyok okozta károk ellenére is kihajtanak tavasszal.
Ahhoz, hogy jól érezze magát a kertünkben a növény, érdemes olyan helyet találni neki ültetéskor, ahol a lehető legtöbbet éri a napfény.
Milyen talajt szeretnek a citrusfélék?
Bár alapvetően a citrusfélék nem válogatósak ha talajról van szó, a megfelelő tápanyag-utánpótlásról mindenképpen gondoskodni kell. Ültetéskor és később, az évközbeni ápolás során is ajánlott tápoldatot használni.
Hogyan kell gondozni ezeket a növényeket?
A citrusfélék esetében az ideális gondoskodás részét képezi a metszés. A metszés esetében nem szükséges olyan mértékben gondolkozni, mint a klasszikus gyümölcsfák esetében. Elég, ha kialakítja a fa tetszés szerinti koronáját, valamint eltávolítja az elhalt és beteg ágakat. Fontos, hogy belülről kifelé haladva legyen egyre ritkább, így minden része megfelelő mennyiségű fényhez juthat. Mindig fertőtlenített, nagyon éles ollót használjon, a vágás pedig mindig függőleges irányú legyen!
Hogyan teleltessük a citrusféléket?
Nagyon fontos, az edénybe ültetett növényeket már az első hidegebb éjszakák beköszönte előtt fagymentes helyre kell vinni. Fontos, hogy egyenletesen alacsony, de ne fagypont alatti legyen a hőmérséklet, ne legyen huzatos a hely, és ideális mennyiségű napfény érje a növényt. Egy pince vagy egy ablaktalan garázs szóba sem jöhet a növények téli álmához.
Lehet-e magról citrusféléket nevelni?
Valójában nem lehetetlen, azonban legalább 3-6 év szükséges a növény kifejlődéséhez. Ehhez szükség lesz valamilyen ideális talajra, amibe el lehet ültetni a magokat, valamint egy növénytartóra, amelyet folyamatosan nagyobbra kell majd cserélni. Mivel a citrusféléknek életük minden korszakában sok fényre van szüksége, erről is mindenképpen gondoskodni kell természetes vagy mesterséges úton. Fontos továbbá, hogy a talaj minden esetben egyenletesen nyirkos maradjon. A magról nevelt citrom nem képes termést hozni ezért szükséges lesz oltással vagy szemzéssel termő citrommá alakítani. Így sok türelem és gondoskodás mellett előtt-utóbb lehet egy termő citrusfája.
Sokkal egyszerűbb, ha az internetről rendeli a növendék citrusféléket – országos házhozszállítással bármely településen ott van pár napon belül!
Bár ahogy a fentiekből is látszik, a citrusfélék valódi kihívást jelentenek, az ezzel járó munkának számos pozitívuma is van. Ezeknek a szépségeknek hála valódi mediterrán hangulat köszönhet vissza a kertből, remek illatot árasztanak, és ehető gyümölcsük is szebbé teszi mindennapokat. Az már csak a hab a tortán, hogy léteznek olyan típusok is, amelyekből metszés által remek térelválasztó is nevelhető. Akárhányszor kilép a kertbe, a sötétzöld levelek, a virágok vagy éppen az érett gyümölcsök látványa garantáltan rabul ejti a szívét.
Citrusfélék különlegességei: yuzu, kumquat, hystrix és lime
A citrusfélék világa rendkívül sokszínű, és a hagyományos citrom vagy narancs mellett számos egzotikus fajta is ismert. A yuzu, a kumquat, a hystrix és a lime mind különleges ízvilágot és felhasználási lehetőségeket kínál. Ezek a gyümölcsök nemcsak a gasztronómiában, hanem a kertészetben is egyre népszerűbbek.
Yuzu citrom
A yuzu (Citrus junos) egy kelet-ázsiai citrusféle, amelyet különleges aromája miatt nagyra értékelnek. Íze a citrom, a mandarin és a grapefruit keverékére emlékeztet, ugyanakkor savanykás és kesernyés árnyalatokkal rendelkezik. A yuzu héját és levét elsősorban fűszerként használják, nem friss gyümölcsként fogyasztják. Japán konyhában a ponzu szósz és a yuzu kosho elengedhetetlen alapanyaga. Magas C-vitamin-tartalma miatt immunerősítőként is ismert.
Yuzu növény ápolása
A yuzu a citrusfélék közül az egyik legellenállóbb, -10 °C-ig fagytűrő. Kontinentális éghajlaton edényben való nevelés javasolt, így télen fagymentes helyre vihető. Jó vízáteresztő, enyhén savanyú talajt igényel. A rendszeres öntözést meghálálja, de a pangó vizet nem tűri. Napfényes, védett helyen fejlődik a legszebben.
Yuzu kártevői
Leggyakoribb kártevői a levéltetvek, a pajzstetvek és a takácsatkák. Szabadföldön ritkábban, de üvegházban vagy lakásban nevelve gyakrabban jelentkeznek. Ellenük környezetbarát megoldás lehet a neem olaj vagy a szappanos permet.
Yuzu recept
A yuzu frissen ritkán kerül az asztalra, inkább ízesítőként használják. Héja reszelve desszertekbe, leveseibe vagy italokba tehető. Leve kiválóan gazdagít szószokat, salátadresszingeket, koktélokat. Teában, mézzel vagy szörpként is kedvelt.
Yuzu-mézes tea
Hozzávalók:
Elkészítés:
-
A yuzu héját reszeld le, majd facsard ki a levét.
-
Egy bögrébe tedd a mézet, add hozzá a yuzu levét és egy kevés reszelt héjat.
-
Öntsd fel forró vízzel, keverd el alaposan.
-
Ha szeretnéd, pár szelet friss gyömbért is tegyél bele.
Ez az ital egyszerre frissítő és immunerősítő, különösen télen.
Histrix, Kaffir lime
A histrix, vagy más néven kaffir lime, Délkelet-Ázsiából származó citrusféle. Elsősorban levele és héja használatos a gasztronómiában, mivel a gyümölcs húsa kevésbé lédús és savanyú. A histrix levelek erőteljes, aromás illatuk miatt népszerűek thai, indonéz és kambodzsai konyhában. Különösen levesek, curryk és halételek fűszerezésére alkalmazzák.
Histrix növény ápolása
A histrix trópusi növény, ezért Magyarországon vagy más kontinentális klímán csak védett körülmények között tartható. Legjobb, ha cserépben neveljük, nyáron kint a kertben vagy teraszon, télen pedig világos, hűvös helyen teleltetjük. Rendszeres öntözést és magas páratartalmat igényel, de kerüljük a pangó vizet. Tápanyagban gazdag, enyhén savanyú talajban érzi jól magát.
Histrix kártevői
A histrix citrom hajlamos a levéltetvek, pajzstetvek és takácsatkák támadására. Ezek ellen bio olajos permetezés vagy rendszeres levélmosás is hatékony lehet. A túl száraz levegő szintén kedvez a kártevőknek, ezért fontos a párásítás.
Histrix citrom fogyasztása
A termés héja frissen vagy szárítva is felhasználható, intenzív citrusos aromát ad ételeknek és italoknak. A gyümölcs leve rendkívül savanyú, ezért inkább fűszerként, nem pedig önálló gyümölcsléként fogyasztják.
Kaffir lime recept
Egy egyszerű recept a histrix levelek felhasználására: thai csirkeleves (Tom Kha Gai). Kókusztej, galanga, citromnád, chili és kaffir lime levél adja a jellegzetes ízt, amit csirkehús és gomba egészít ki.
Ausztrál kaviárcitrom
Az Ausztrál kaviárcitrom (Citrus australasica, más néven finger lime) különleges egzotikus gyümölcs, amelyet Ausztrália esőerdeiben őshonos cserjéről szüretelnek. Hosszúkás termése apró, gyöngyszerű, kaviárra emlékeztető belsővel rendelkezik. Íze friss, savanykás, lime-ra emlékeztető, enyhén fűszeres aromával. Gasztronómiai különlegességként főleg desszertek, koktélok, hal- és tengeri ételek ízesítésére használják.
Ausztrál kaviárcitrom növény ápolása
A kaviárcitrom melegkedvelő növény, így a magyarországi kontinentális éghajlaton inkább edényben, védett helyen célszerű nevelni. Nyáron napos, meleg teraszon tartható, télen pedig 5–10 °C-os, világos, fagymentes helyiségben teleltetendő. Talajigénye jó vízáteresztő, savanyú kémhatású közeg. Rendszeres öntözést igényel, de a pangó vizet nem tűri.
Ausztrál kaviárcitrom kártevői
A finger lime leggyakoribb kártevői a pajzstetvek, levéltetvek és takácsatkák. Beltéri tartásnál különösen fontos a levelek rendszeres ellenőrzése. Biológiai védekezésre rovarölő szappan, neem olaj vagy ragadozó atkák alkalmazhatók.
Ausztrál kaviárcitrom fogyasztása
A gyümölcs belsejében található apró „citrusgyöngyöket” nyersen fogyasztják. Kaviárszerű állaguk és savanykás ízük különleges élményt nyújt salátákban, desszertekben vagy italokban.
Ausztrál kaviárcitrom recept
Egyszerű receptként egy frissítő pezsgős koktélhoz adjunk 1 teáskanál finger lime gyöngyöt a pohárba. A buborékok kiemelik a citrusos aromát, elegáns, ünnepi hatást keltve.
Ausztrál kaviárcitrom mint élelmiszer
Az Ausztrál kaviárcitrom (Citrus australasica, más néven finger lime) különleges egzotikus gyümölcs, amelyet Ausztrália esőerdeiben őshonos cserjéről szüretelnek. Hosszúkás termése apró, gyöngyszerű, kaviárra emlékeztető belsővel rendelkezik. Íze friss, savanykás, lime-ra emlékeztető, enyhén fűszeres aromával. Gasztronómiai különlegességként főleg desszertek, koktélok, hal- és tengeri ételek ízesítésére használják.
Ausztrál kaviárcitrom növény ápolása kontinentális éghajlaton
A kaviárcitrom melegkedvelő növény, így a magyarországi kontinentális éghajlaton inkább edényben, védett helyen célszerű nevelni. Nyáron napos, meleg teraszon tartható, télen pedig 5–10 °C-os, világos, fagymentes helyiségben teleltetendő. Talajigénye jó vízáteresztő, savanyú kémhatású közeg. Rendszeres öntözést igényel, de a pangó vizet nem tűri.
Ausztrál kaviárcitrom kártevői
A finger lime leggyakoribb kártevői a pajzstetvek, levéltetvek és takácsatkák. Beltéri tartásnál különösen fontos a levelek rendszeres ellenőrzése. Biológiai védekezésre rovarölő szappan, neem olaj vagy ragadozó atkák alkalmazhatók.
Ausztrál kaviárcitrom fogyasztása
A gyümölcs belsejében található apró „citrusgyöngyöket” nyersen fogyasztják. Kaviárszerű állaguk és savanykás ízük különleges élményt nyújt salátákban, desszertekben vagy italokban.
Ausztrál kaviárcitrom recept
Egyszerű receptként egy frissítő pezsgős koktélhoz adjunk 1 teáskanál finger lime gyöngyöt a pohárba. A buborékok kiemelik a citrusos aromát, elegáns, ünnepi hatást keltve.
Az Ausztrál kaviárcitrom (Citrus australasica, finger lime) érett állapotban jellegzetes hosszúkás, ujj formájú termést hoz, amely 4–12 cm hosszú lehet. A héj színe a fajtától függően igen változatos: lehet zöld, sötétbordó, barna, lila, sőt fekete árnyalatú is. Az érett gyümölcs héja feszes, enyhén rücskös, és könnyen felrepedhet, ha a belsejében lévő citrus-„kaviár” megduzzad.