A szükséges sütiket használjuk, a weboldal biztonságos működésének érdekében. A weboldal forgalmának elemzésének köszönhetően folyamatosan fejleszthetjük funkcióit, teljesítményét és általános használhatóságát.

Árnyékliliom - Hosta választék

Az árnyékliliomok (Hosta sp.) nemzetsége számos vonzó lombozatú évelő növényből áll, melyeknek szépségét elsősorban az árnyékos kertek tulajdonosai élvezhetnek. A mintegy 40 vadon élő fajának nagy része Japánból származik, néhányuk Kínában és Koreában is őshonos. A spárgafélék (Asparagaceae) családjába tartoznak, és főleg hűvös, nyirkos hegyvidéki erdőkben, humuszban gazdag, egyenletesen nedves talajon élnek.
Rendezés:

Árnyliliom 2 lit wide brim

1.990 Ft
Árnyliliom vagy Árnyékliliom. Évelő. Levelei tőállók; a nagy, bokros tövek a talajt jól takarják. Többnyire bókoló, tölcsérszerű virágai a levelek fölé emelkedő, egyoldalú fürtben nyílnak. tavasszal tőosztással szaporítható. Levelei

Árnyliliom 2 lit. Aureomarginata

1.990 Ft
Hosta, ‘Albopicta, Árnyliliom vagy Árnyékliliom. Évelő. Levelei tőállók; a nagy, bokros tövek a talajt jól takarják. Többnyire bókoló, tölcsérszerű virágai a levelek fölé emelkedő, egyoldalú fürtben nyílnak. tavasszal tőosztással szaporítható. Levelei ké

Árnyliliom 2 lit. Albomarginata

1.990 Ft
Árnyliliom vagy Árnyékliliom. Évelő. Levelei tőállók; a nagy, bokros tövek a talajt jól takarják. Többnyire bókoló, tölcsérszerű virágai a levelek fölé emelkedő, egyoldalú fürtben nyílnak. tavasszal tőosztással szaporítható. Levele

Árnyliliom 2 lit. fehér virágú

1.990 Ft
Hosta  Árnyliliom. Évelő. Levelei tőállók; a nagy, bokros tövek a talajt jól takarják. Többnyire bókoló, tölcsérszerű virágai a levelek fölé emelkedő, egyoldalú fürtben nyílnak. tavasszal tőosztással szaporítható. Levelei későn hajtanak ki

Árnyliliom 2 lit. gold standard

1.990 Ft
Hosta, Árnyliliom vagy Árnyékliliom. Évelő. Levelei tőállók; a nagy, bokros tövek a talajt jól takarják. Többnyire bókoló, tölcsérszerű virágai a levelek fölé emelkedő, egyoldalú fürtben nyílnak. tavasszal tőosztással szaporítható. Levelei kés

Kertbe ültetve jól passzolnak a rododendronokhoz és más erdei növényekhez, valamint a kevésbé versenyképes évelőkkel és cserjékkel is kiválóan társíthatók. Gyönyörű látvány érhető el továbbá, ha az árnyékliliomot árnyékfűfélékkel, például szálkafűvel, különféle páfrányokkal és más díszes lombozatú évelőkkel kombinálva ültetjük. 

Konténerben egyaránt nevelhetők, hiszen nem igényelnek sok törődést és még az átmeneti szárazságnak is ellenállnak, ha nincsenek napfényben. A fajtaválaszték is meglehetősen széles, az egészen miniatűr, de a hatalmas levélnagyságúak egyaránt megtalálhatók a kereskedelemben. Virágszín tekintetében (a fehértől egészen a liláig), valamint levélalak szempontjából is meglehetősen széles belőlük a kínálat.

Milyen típusú növény az árnyékliliom?

Az árnyékliliom egy viszonylag lassú növekedésű évelő növényfaj. Jellemző rá, hogy vastag és húsos rizómákat, tőlevélrózsákat képez, mely alkalmas az ágyásban való továbbterjedésre. Típustól és fajtától függően szív vagy lapát, esetleg lándzsa alakú levelei sárgászöldek, acélkékek vagy sötétzöldek is lehetnek. Gyakori a többféle színű levélzet is, nem ritka a dekoratív, csíkos, cirmos vagy foltos mintázat sem. Egyes fajtákra akár az eltérő őszi aranysárga lombszín is jellemző lehet. Leveleinek széle lehet hullámos vagy fodros, még a levéllemez felülete is lehet gyűrt, levélereinek mentén besüppedő. Virágai általában csüngők, hosszú, gyér levelű vagy csupasz száron ülnek, laza fürtben elhelyezkedők. Színezetük a fehértől a liláig terjed, virágzási idejük pedig fajtától függően nyár elejétől akár kora őszig is tarthat.

Milyen igényei vannak az árnyékliliomnak?

Az árnyékliliomok nagyméretű leveleiknek köszönhetően a félárnyékos vagy árnyékos helyeken érzik magukat a legjobban, hiszen így alkalmazkodnak a fénnyel szerényebben ellátott körülményekhez. Legjobban a hűvös, egyenletesen és mérsékelten nedves, humuszban gazdag területeket kedvelik. Talajtípus szempontjából a homokostól az agyagosig mindenféle alkalmas nevelésére. Az összes többi fajjal ellentétben a Hosta plantaginea a napos és meleg fekvést is elviseli, de csak akkor, ha talaja kellően nedves. A szélnek erősen kitett helyeken az évelők kissé érzékenyek a késői fagyra. Természetüknél fogva hosszú életűek, és az évek múlásával, ha zavartalanul nőhetnek és fejlődhetnek, egyre szebbek lesznek. Fiatal egyedeit mindenképp szükséges tavasszal a kihajtás után trágyázni komposzttal vagy műtrágyával, ezzel segíthető elő az, hogy gyorsan tekintélyes példányokká fejlődhessenek. A cserépben termesztett árnyékliliom gondozásánál kiváltképp nagy jelentősége van a rendszeres és bőséges öntözésnek, hiszen nagy leveleiken keresztül sok vizet elpárologtatnak.

Milyen árnyékliliom fajták vannak? 

Az árnyékliliom fajok és azok fajtái nagymértékű változatosságot mutatnak, mind termetükben, levélalakjukban, levél- és virágszínükben egyaránt. Sokféleségükre való tekintettel mindenki megtalálhatja közülük számára a legszebbet, így a kertekben is nagy változatossággal lehetnek jelen. 

Lándzsalevelű árnyliliom

A lándzsalevelű árnyliliom (Hosta lancifolia) levelei kihegyezettek, lándzsa alakúak, fényes-zöld színűek, virágai lilás színezetűek. 

Tobozvirágú árnyliliom 

A tobozvirágú árnyliliom (Hosta fortunei) közepes, 40-70 cm magasságú, július-augusztusban virágzó faj. Elterjedt fajtája az ’Aureomarginata’, mely levele nagyméretű, fényes és sötétzöld színezetű, aranysárga szegéllyel. Virágai pedig lilák, hosszú száron ülnek, június-júliusban nyílnak. 

Fehér ányliliom

A fehér árnyliliom (Hosta plantaginea) közepes termetű, fényes-zöld színű levelekkel, melynek virágai nagyméretűek, kellemes illatúak. 

Kislevelű formák

A kislevelű törpe formák, mint például a ’Blue Mouse Ears’ fajta, alig 20 centiméter magasra nő meg. Levélszíne zöldeskék, lilás színű virágait júliusban hozza. 

Kéklevelű árnyliliom

A tekintélyes magasságú, kéklevelű árnyékliliom a Hosta sieboldiana 'Elegans' a 80 centiméteres magasságot is elérő, dekoratív, vastag és hullámos levelű fajta.

Hogyan zajlik az árnyékliliom ültetése?

Az árnyékliliom egyedei tavasztól őszig folyamatosan kiültethetők. A tavaszi időszakban az ültetéssel érdemes lehet megvárni a májusi fagyosszentek végét, hogy a fiatal növények ne károsodjanak a késői fagyok által. Az ültetés helyén a talajt legalább 10 cm mélységig fel kell lazítani, majd abba trágyát vagy komposztot érdemes belekeverni. Az ültetési távolság fajtól és fajtától függően nagyon változó lehet, hiszen fontos szempont ennek meghatározásánál a növények mérete, így ezért erről ültetés előtt a növény leírásából mindenképp szükséges tájékozódni.

Vissza kell-e vágni az árnyékliliomot?

Az árnyékliliom lombja a hideg időszak közeledtével ősszel, egyre jobban sárgul, majd fokozatosan száradásnak indul. A lehullott vékony levelek a tél folyamán maguktól is hamar elrothadnak, de ezt megelőzően késő ősszel akár el is távolíthatók, lemetszhetők. A lemetszést minden esetben csak akkor végezzük el, amikor a levél már elbarnult, hiszen ezekre ekkor a növényeknek már nincsen szüksége, azokkal tartaléktápanyagokat már nem tud előállítani. Abban az esetben mindenképp érdemes lehet a levelek eltávolítása, ha azokon valamely betegség tünetei láthatók voltak az év folyamán, ezzel ugyanis megelőzhető a következő évi fertőzés kialakulása.

Mikor virágzik az árnyékliliom?

Az árnyékliliom bókoló és tölcsérszerű virágai a levelek fölé emelkedve egyoldalú fürtben nyílnak. A virágzás ideje és időszaka általában faj- vagy fajtatulajdonság, nyár elejétől egészen kora őszig fellelhetők virágzó példányai. A hullámos levelű árnyékliliom (Hosta undulata), lila, tölcsér alakú virágai pl. júliusban nyílnak, a Hosta sieboldii lila, függő harang alakú virágokkal pedig július- augusztusban díszítenek.

Lehet-e az árnyékliliomot magról szaporítani?

Az árnyékliliomok szaporításának legkönnyebb módja a tavaszi időszakban végzett tőosztása. Vállalkozó kedvűek maggal történő szaporítással egyaránt próbálkozhatnak, viszont ebben az esetben magot is érlelő növénnyel kell rendelkeznünk. A virágzati szárat magfogás esetében elvirágzás után ne távolítsuk el, hanem várjuk meg, hogy az beérjen, magokat érleljen. A magok érését folyamatosan kísérjük figyelemmel, hiszen azok gyorsan kipereghetnek. A begyűjtött magokat tavaszig jól szellőző papírzacskóba tároljuk, majd tavasszal laza, komposztos talajjal feltöltött edényekbe vessük el, és takarjuk vékony talajréteggel. Mérsékelten öntözzük meg időnként, majd türelemmel várjuk kelésüket. Fajtától függően ez a folyamat akár több hónapig is eltarthat. Az azt követő időszakban kikelésük után szintén lassú növekedésükre számíthatunk.

Hogyan zajlik az árnyékliliom teleltetése?

Az árnyékliliom egy nagyon szívós és télálló növényfaj, így télen is a szabadban tarthatók, nincs szükségük külön helyiségben való teleltetésükre. A töveket a nagyon erős fagyoktól némi mulccsal vagy lombbal takarva óvhatjuk. Más a helyzet konténeres példányaival, azokat lehetőség szerint egy házfal melletti védett helyre tegyük, így védve a hideg téli időjárástól.

Milyen betegségei, kártevői vannak az árnyékliliomnak? Hogyan védekezzünk ezek ellen?

Az árnyékliliomok legfőbb károsítói és ellenségei a meztelen csigák. Sajnos alig van olyan növény a kertben, melyet jobban kedvelnének, mint kedvenc árnyékliliomaink tavasszal kihajtó fiatal hajtásait. A csigák károsításának kivédése érdekében számos házi praktika létezik, mint pl. sörcsapdák kihelyezése, hamu kiszórása, a csigák kézzel való összegyűjtése egyaránt. 

Az árnyékliliomot árnyékigényes növény lévén lehetőség szerint ne ültessük a tűző napra, ennek hatására ugyanis barnulás, perzselés, súlyosabb esetben a teljes levéllemez pusztulása, megégése következhet be. Példányai nagy levelei miatt a jégverésre is érzékenyebbek, leveleiken ugyanis a díszítőértékét nagymértékben rontó lyukak keletkeznek.