A november szépsége

A kerti munkákkal lassacskán végzünk, növénykedvelőként és hobbikertészként már elrendeztük a mediterrán növényeinket a teleltető helyen, némelyeket a pincében, másokat egy fűtetlen, világos helyiségben, ahogyan illik. Ha kímél bennünket az időjárás, és teendőink hosszú sora, akkor az elmaradt munkálatokat még be tudjuk fejezni a téli pihenő megkezdése előtt. A lehullott falevelek összegyűjtése, a tavaszi hagymások és szabadgyökerű gyümölcsfák elültetése után azonban hajlamosak vagyunk begubózni, és nekilátni a hosszú várakozásnak, amely sokára, de elhozza a tavaszi hónapokat.

 

 

A szürke, zord novemberi hangulatot könnyedén megtörhetjük, ha a kertészkedés szüneteltetése helyett a beltéri növényeikre fordítjuk a figyelmet. Nehézkessé válik a hideg, esős őszi reggeleken felkelni és munkába indulni, hacsak a megszokott környezetet fel nem vidítjuk pompás színekkel. Ehhez felsorolunk néhány példát a teljesség igénye nélkül, amelyek az ősz végi - tél eleji időszak legszebb és szemet gyönyörködtető növényei.

A ciklámen a legkülönfélébb árnyalatokban fordul elő a hófehértől a sötét bordóig, az ép szirmú példányoktól a hullámos szélű, cirmos fajtákig. Szépséges virágain túl még a levelei is különlegesek: az ezüstös levélerezet egyedi rajzolatot képez a sötétzöld, szív alakú leveleken. Gondozása könnyű, gumós növény létére jól tűri a szobahőmérsékletet, egy hűvösebb ablakpárkányon sokáig ontja virágait. A vadon élő társai előfordulnak a Földközi-tenger térségében, sőt, hazánk lombos erdeiben is, leveleik kisebbek a szobai változatoknál, általában fehér, halvány rózsaszínű vagy lila virágokat hoznak. Természetes, erdei élőhelyükön főként az erdei hangyák felelősek az elterjedésükért, amelyek a földhöz közel eső termések elhordásával szétszórják a magvakat.

A hölgyliliom virága ugyancsak jókedvre derít, akár egy elegáns, fehér színt, akár a tűzpirosat választjuk. Rá is igaz az imént leírt szabály, mi szerint hűvösebb helyiségben hosszabb ideig tart a virágzás időszaka. Ha jól érzi magát nálunk, akár több virágszárat is fejleszt egymás után, így hetekig gyönyörködhetünk a pompás színeiben. Dél-Amerikából, illetve Mexikóból származik, a nemesített példányok csak néhány éves koruktól képesek virágozni, azonban virágzásuk időzíthető a fény- és vízmennyiség szabályozásával. A nyár végén "elfelejtett" növényünk 2 hónap elteltével virágbimbót fejleszt, ekkor érdemes meleg helyre tenni, és alaposan megöntözni.

A novembert még egy színes különlegességgel feldobhatjuk, amelynek virágzási időszaka november-december környékére esik, a karácsonyi készülődés és az ünnepek hangulatát idézve. Ő nem más, mint a mikulásvirág, amelynek apró, sárga virágait színpompás fellevelek díszítik, hagyományosan élénk piros színben, de a nemesítőknek köszönhetően már rózsaszínű, Princettia fajtája és pettyes 'White Glitter', valamint foltos 'Ice Punch' fajtái is elérhetőek.

Végezetül ne feledkezzünk meg az orchideákról, ők igazán különlegesek, a legtartósabb virágzó dísznövények közé tartoznak, ezért ajándéknak is tökéletes választás. A lepke orchideák egész évben kaphatóak, most virágoznak azonban a csónak orchideák és az ékszerorchideák is. Láthatjuk, hogy a késő ősz ugyanúgy lehet színes és örömteli a lakásban, ahogyan a tavaszi rügyfakadás az életre kelő kertünkben.

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek