Ültetés de mikor, mibe, hogyan, miért?

Ha növényeink ültetése kerül szóba, akkor mindenkinek a tavaszi és őszi ültetések jutnak az eszébe, de valójában néhány kivételtől eltekintve, szinte az egész év alkalmas a növények ültetésére.  Érdemes rögtön az elején kettéválasztani a dolgot a kertbe kiültetésre szánt és a cserépben tartott szobanövényekre.

A kertünkbe szánt dísz vagy gyümölcstermő növények ültetési ideje vethet fel néhány kérdést, hiszen a nyár közepén a rekkenő kánikulában ültetett növényt is életben kell tartanunk. Szerencsére ez sem túl bonyolult, a kertbe is ültethetünk bármit, bármikor, leszámítva a szabadgyökerű (elsősorban) gyümölcsfákat, amiknek tényleg az esős, párás, hűvösebb időre van szükségük. Ez azért nagyon fontos, mert a gyümölcsfaiskolában ezeket a fiatal növényeket elszakítják a földjüktől és óhatatlanul megsérülnek a gyökereik, amiket újra kell fejleszteniük. A szerény gyökérzettel rendelkező növények nyáron képtelenek lennének elegendő vizet felszívni a kiszáradásuk ellen. (szabadgyökerű gyümölcsfákat a jóérzésű kertészetekben nem is árulnak nyáron)

Ellenben, a konténeres gyümölcs és dísznövényeket az év bármely időszakában ki lehet ültetni, mert a növény teljes élete során fejlődött gyökérzete benne van a cserepében, így a kiültetést követően ezek a gyökerek csak tovább nőnek és nem éri különösebb sokk a növényt. Arra viszont a cserépben vagy konténerben nevelkedett növények kiültetése során is ügyelni kell, hogy az ültetést követő időszakban az öntözését olyan gyakorisággal kell végezni, mintha még mindig a cserepében lenne.

Trópusi vagy mediterrán dísznövények ültése már sokkal egyszerűbb, ezeknél a növényeknél az egész év a rendelkezésünkre áll az átültetésre.
Azért néhány szempontot itt is érdemes figyelembe venni.
Ha egy dísznövény nagyobb cserépbe ültetünk át, annak elsősorban a korábbi cserép kinövése az oka, de a teraszon tartott dézsás, mediterrán növényeket akkor is ajánlatos nagy edénybe ültetni, ha ránézésre nem nőtték ki a helyüket. Ennek praktikus oka van. Nyáron a szabadban tartott cserepes (dézsás) növényeket sokkal jobban szárítja a nap és a nyári meleg szellő. Ha azonban a növény alatt az egyébként indokoltnál nagyobb földtömeg van, akkor ez a föld nagyobb mennyiségű nedvességet is képes tartani, így egyenletes vízutánpótláshoz jut a növény. A kisebb cserépben tartott mediterrán növények hol a túlöntözéssel (pl. folyamatosan ál a víz a cserépalátétben. „Had igyon!” alapon), hol a kiszáradással küzdenek.  Ha ez az alapvető feltétel sincs biztosítva, akkor tápozhatjuk, metszegethetjük, szeretgethetjük a növényt, akkor sem lesz olyan, mint szeretnénk.

A szobanövények átültetését tényleg csak az határozza meg, hogy ha a gyökerük már akkorára fejlődött, hogy szinte szétnyomják a cserepet. Ennek az első jele az, hogy megjelennek a cserép alján kikandikáló gyökerek, esetleg a műanyag cserép kezd eldeformálódni a sok, erős gyökértől.
A lakásban tartott növényeknél nincs szükség arra a biztonsági tartalékra, mint a teraszon elhelyezett dézsásoknál. A szobai körülmények sokkal kiegyensúlyozottabbak, viszonylag állandó a hőmérséklet és a páratartalom kb. egész évben, ezért tartsuk akkora cserépben, amiben éppen elfér, és csak akkor ültessük nagyobba, ha már tényleg föltétlen muszáj. A túlságosan nagy edénybe ültetett növény hajlamos ellustulni, azaz csak a gyökereiket fejlesztik, ameddig lehet, így a föld feletti részek növekedése leáll vagy drámaian lelassul. Virágos növényeknél az effajta ellustulás azt eredményezi, hogy nem fog virágozni. Ennek az az oka, hogy a növény túl jól érzi magát és nem érzi szükségesnek, virágot, azaz magvakat termeljen. Számos faj kifejezetten szélsőséges hideg vagy szárazság hatására kezd el virágozni.

Akár kerti, akár mediterrán, akár szobanövényekről van szó, a jó gazda rendszeresen átülteti, öntözi, tápoldatozza, gondozza kedvenceit, de sajnos hajlamosak vagyunk kevesebb figyelmet fordítani az ültetőföld minőségére. Pedig, ez lenne az alapja mindennek. Kijelenthetjük, hogy a hipermarketek sajátmárkás földkészítményei csak arra alkalmasak, hogy a növényt a cserépben tartsa. Ha vásárolunk egy növényt, cserepet, tápoldatot, esetleg növényvédő szert, akkor a legfontosabbon kár lenne spórolni néhány forintot, azért, hogy utána rosszallóan vakargassuk a fejünket, hogy miért is nem nő a növényem. Nem szeretnék itt kifejezetten márkákat ajánlani, de a földvásárlásnál az ár azért sokat elárul, a drágább általában jobb.

Most október közepe van, így minden növény átültetésére alkalmas az időpont.
Bármilyen ültetésbe is vágjuk a fejszénket, előtte érdemes egy percre megállni és átgondolni, hogy mekkora edénybe, milyen talajba, és hol tartjuk majd a növényt a későbbiekben.

Jó munkát!

sz.a.

Tanácsadásért hívja bizalommal webáruházunk munkatársát.

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek