Zebralevél, nílgyökér (calathea) vásárlása, gondozása, szaporítása, betegségei

A zebralevél (Calathea) nemzetsége, kb. 150 örökzöld, rizómaképző évelő növényfajt foglal magában, melyek a nyílgyökérfélék (Marantaceae) családba tartoznak. Hazájukban egyes fajainak virágait és gumóit fogyasztják, valamint a trópusokon a nagylevelű fajokat tetőfedésre vagy fonásra is felhasználják.
Rendezés:

Nyílgyökér, Maranta 25cm, 12 cm-s cserépben

2.590 Ft
A Marantha vagy nyílgyökér elsősorban levelei rendkívül dekoratív, színes mintázatának köszönheti népszerűségét. Imádkozó növény elnevezéssel is illetik, levelei különös alvó helyzete miatt.

Nyílgyökér lime 25cm, 12 cm-s cserépben

2.790 Ft
A Marantha vagy nyílgyökér elsősorban levelei rendkívül dekoratív, színes mintázatának köszönheti népszerűségét. Imádkozó növény elnevezéssel is illetik, levelei különös alvó helyzete miatt.

Nyílgyökér, Calathea Roseopicta 40 cm

4.990 Ft
Nyílgyökér Calathea roseopicta Kb 70-80 cm magasságot elérő bokros szobanövény. Árnyéktűrő, meleg igényes dísznövény. Közepesen vízigényű.

Nyílgyökér, Calathea sanderiana 40 cm

5.690 Ft
Nyílgyökér, Calathea sanderiana Kb 70-80 cm magasságot elérő bokros szobanövény. Árnyéktűrő, meleg igényes dísznövény. Közepesen vízigényű.

Sáfrányos zebralevél, Calathea crocata 40cm, 13 cm-s cserépben

7.690 Ft
Sáfrányos zebralevél, Calathea crocata, a nyílgyökérfélék családjának az a kivételes tagja, ami feltűnő, élénk narancs színű virágokat is növeszt, így nem csak a levelek színe és mintázata az egyetlen erőssége.

Nyílgyökér, Calathea makoyana 14 cm-s cserépben

6.590 Ft
Nyílgyökér, Calathea makoyana Kb 70-80 cm magasságot elérő bokros szobanövény. Árnyéktűrő, meleg igényes dísznövény. Közepesen vízigényű.

Fésűvirág 14 cm-s cserépben

3.990 Ft
A Fésűvirág, Ctenanthe burle maxi, Kb 70-80 cm magasságot elérő bokros szobanövény. Árnyéktűrő, meleg igényes dísznövény. Közepesen vízigényű.

calathea beauty star 14 cm-s cserépben

5.490 Ft
Nyílgyökér calathea kb 60-70 cm magasságot elérő bokros szobanövény. Árnyéktűrő, meleg igényes dísznövény. Közepesen vízigényű.

Nyílgyökér kaspóban 40-50 cm

5.290 Ft
Nyílgyökér Calathea roseopicta Kb 70-80 cm magasságot elérő bokros szobanövény. Árnyéktűrő, meleg igényes dísznövény. Közepesen vízigényű.

Nyílgyökér kaspóban 40 cm

5.990 Ft
Nyílgyökér Calathea roseopicta Kb 70-80 cm magasságot elérő bokros szobanövény. Árnyéktűrő, meleg igényes dísznövény. Közepesen vízigényű.

Nyílgyökér, Calathea Roseopicta dottie 40 cm

5.990 Ft
Nyílgyökér Calathea roseopicta Kb 70-80 cm magasságot elérő bokros szobanövény. Árnyéktűrő, meleg igényes dísznövény. Közepesen vízigényű.

Nálunk, mint szobanövények hódítottak teret, nem is csoda, hiszen meglehetősen dekoratívak, leveleikkel és egyes esetekben virágaikkal egyaránt díszítő szobanövények csoportja. Jellemző rájuk, hogy egyszerű szárukon rövid vagy hosszú nyélen gyönyörű rajzolatú és színezettségű levéllemez található, melyet színes füzérvirágzatuk is különlegessé tesz. A kissé igényes szobanövények közé sorolhatók, hiszen gondozásuk némi odafigyelést igényel, főként megfelelő és rendszeres vízpótlásukra szükséges ügyelni. A legjobban világos és párás helyen érzik magukat a lakásban, ezért igazán annak ajánlhatók egyedei, akik ezt a környezetet biztosítani is tudják számukra.

 

Milyen növény a zebralevél (calathea)? Honnan származik? 

Mielőtt szobanövényként bekerült volna otthonunkba, a calathea Közép- és Dél-Amerika trópusi nedves erdőinek szélein és környékén nőtt, néhány fajuk Nyugat-Indiában is. Jellemző rájuk, hogy leveleik tojásdad alakúak, kerekek vagy elliptikusak, fényesek és hosszú szárúak. Színüket tekintve a zöld különböző árnyalataiban pompáznak, gyakran ötletes mintázatuk lilával vagy rózsaszínnel rajzolt. A természetben akár a két méter magas óriásoktól a törpékig mindenféle képviselője megtalálható. A fiatal változatok levelei gyakran nagyon különböznek a kifejlett példányokétól. A levelek közös és különleges tulajdonsága, hogy bizonyos mértékig alvási pozíciót vesznek fel éjszaka, vagyis némileg minden este összehajtják, reggel pedig újra kibontják leveleiket. A Calathea nemzetség néhány képviselője vonzó, színes virágokat is képez. Fajtól függően ezek az év különböző szakaszaiban jelennek meg, általában függőleges kiemelkedő fürtökben állnak. Az egyes virágok cső alakúak, melyek felső és alsó ajkai kiszélesedtek.

 

Milyen zebralevél fajok vannak? 

Sáfrányos zebralevél (Calathea crocata)

A sáfrányos zebralevél levelei hosszúkásak, sötétzöldek fonáki oldalukon pedig bordó színezetűek. A levéllemez és széle is hullámos megjelenésű. Virágzata is nagyon dekoratív, narancssárga színével meglehetősen feltűnő, a levelek közül kiemelkedő.

 

Pávás zebralevél (Calathea makoyana)

A pávás zebralevél mintegy 30–40 cm magasra nő meg. A levéllemez alapszíne fehéres-zöld, a mellékerek mentén nagy és élénkzöld foltokkal van díszítve, az erei szintén zöld színűek. A levél fonákán a színi oldalon lévő mintázat csakugyan átlátszódik, de vörösesbarna színben.

 

Csíkos zebralevél (Calathea ornata)

A csíkos zebralevélre ovális és sötétzöld színezetű levéllemez jellemző, míg a mellékerek mentén pedig szárnyasan rózsaszín csíkozása figyelhető meg. A fonáki oldalon a levelek vöröses vagy bíbor árnyalatúak.

 

Csíkolt zebralevél (Calathea zebrina)

Akár az egy méteres magasságot is elérheti ez a gyors növekedésű faj. Nagyméretű levelei bársonyosak, világoszöld alapszínűek, vékonyak, a mellékerek között sötét, barnás-zöld foltokkal tarkított. A levél fonáki oldala pedig vöröses színezetű.

 

Lándzsás zebralevél (Calathea lancifolia)

E faj levelei hosszúkás lándzsa alakúak, melyek kinézete tollra emlékeztető. A levélszél hullámos, színi oldala világoszöld, melyen különböző méretű sötétebb és ovális foltok találhatók. A fonáki oldal színezete pedig lilás.

 

Mire kell figyelni a zebralevél (calathea) gondozása során?

A zebralevelek különleges törődést nem igényelnek tartásuk során, viszont a környezeti igényekkel szemben kissé igényes növényfajoknak mondhatók. Esetleg az elszáradt levelek levágását, valamint a levelek portalanítását kell időnként elvégeznünk.

 

Milyen a zebralevél fényigénye? 

A zebralevél alapvetően viszonylag kevés fénnyel is beéri, de minél színesebb a lombozata annál több fényre van szüksége, ugyanis, ha helye túl sötét levelei elhalványodhatnak.

 

Milyen a zebralevél hőigénye?

A calathea a 20 és 25 Celsius fok közötti hőmérsékletet kedveli, viszont a téli időszakban valamivel hűvösebb körülmények között is tartható. A hideg hónapokban viszont arra ügyelni szükséges, hogy a rosszul szigetelt ablaknál a talaján keresztül kialakuló talphideg, valamint huzat miatt is megfázhatnak egyedei. A virágzás elősegítése érdekében a zebraleveleknek néhány hétig 20 Celsius-fok alatt kell lennie ősszel vagy a téli időszakban, valamint ekkor arra is ügyelni szükséges, hogy lehetőség szerint naponta csak tíz óra hosszúságú megvilágítottság érje. Ez megoldható a növény takarásával, de akár egy szekrénybe való behelyezésével egyaránt.

 

Hogyan öntözzük a zebralevelet? 

A zebralevelet lehetőség szerint alacsony mésztartalmú és langyos, szobahőmérsékletű vízzel öntözzük, de az egyes öntözések között kicsit hagyjuk kiszáradni talajának felső részét.

A zebralevelek kedvelik a levegő magas páratartalmát is, nem is csoda, hiszen trópus eredetűek. Száraz levegőjű szobában érdemes lehet ezért leveleinek permetezésével növelni a páratartalmat. A cserepek vizes kavicságyra való elhelyezésével csakugyan biztosítható számukra a megfelelően magasabb páratartalom.

  

Milyen a zebralevél talaj- és tápanyagigénye? 

A zebralevél talaja legyen jó vízelvezetésű, valamint humuszban gazdag. Kémhatás szempontjából öt és hat közötti pH a javasolható. A vegetációs időszakban, vagyis tavasztól őszig kéthetente tápoldatozzuk meg, melyet öntözővizéhez adjunk hozzá. Tápoldatból a levéldísznövények számára szánt egyedeinek is megfelel.

 

Mérgező-e a zebralevél levele?

A zebralevél a nem mérgező szobanövények közé tartozik, így nem jelent veszélyt sem a macskákra vagy kutyákra, sem pedig a gyermekekre. Őshazájában, leveleinek összetétele miatt még a nyílméreg semlegesítésére is használták.

Megnézem a teljes szobanövény kínálatot ►►►

 

Hogyan ültessük át a zebralevelet (calatheát)? Mire kell figyelni?

A zebralevél átültetésének optimális időszaka tavasszal van. Ezt akár minden évben szükséges lehet megtenni főként fiatal példányai esetében, valamint gyakran előfordul, hogy a vásárlás után is át kell ültetni, hiszen cserepének mérete már nem optimális számára. Az idősebb példányokat elegendő ritkábban átültetni, vagy akár hiányzó talaját is elég lehet pótolni. Azt, hogy a növényeknek már átültetésre van szüksége az is jelzi, hogy gyökerei az edények vízelvezető nyílásain keresztül kilógnak. A gyökerei nagyon sérülékenyek, ezért ezt az ültetés során mindenképp szem előtt kell tartanunk. Az átültetéshez használt edényünkön is mindenképp legyenek lyukak, melyek által megakadályozható a növények túlöntözése.

 

Hogyan szaporítható a zebralevél (calathea)? 

Tavasszal az ültetéssel egy menetben a zebralevél szaporítása könnyen elvégezhető. Ekkor érdemes lehet már ezelőtt pár nappal beöntözni a növényt. A szaporításkor először óvatosan vegyük ki a növényt a cserepéből, majd pedig szedjük le a gyökerei köré tapad talajt, majd pedig óvatosan válasszuk szét a növényt úgy, hogy a gyökérrendszert a lehető legkevésbé sérüljön meg. Az így kapott új növények jól fejlődnek megfelelő talajba ültetve és szobahőmérsékletre helyezve.

 

Mik a calathea betegségei? Milyen kártevői vannak? Mit lehet tenni ezek ellen?

A kétfoltos takácsatkák a növények nem megfelelő nevelése mellett megjelenhetnek a leveleken. E kártevők nemcsak a növényeket gyengítik, hanem esztétikai szempontból is károkat okoznak a leveleken. Kártételükre elsősorban száraz levegőjű helyiségekben számíthatunk, ezért, ha a tartási feltételek optimálisak számára, vagyis a páratartalom magasabb, nem kell számítanunk megjelenésükre. Gyakran okoz a levelein a túl erős napsütés barna foltokat, vagyis napégést, valamint a száraz levegő hatására a levélszélek megbarnulhatnak és elszáradhatnak. Ezek megelőzése érdekében példányainak tartása során kerüljük a tűző napot, valamint lehetőség szerint pedig párásítsuk helyiségének levegőjét.