Futónövények a lakásban

A futó- és kúszónövények egy lakás dísznövényei között mélán érdemelnek külön figyelmet, hiszen sokféle felhasználási módjuk miatt azokra a helyekre is tehetjük ezeket a nagy szín és formaválasztékban beszerezhető, igénytelen szobanövényeket, ahol a hagyományosan felfelé növekvő dísznövényeket nem tudjuk beilleszteni.

 

.

Amikor növényeket vásárolunk a lakásunkba, első lépésként nézzük meg, hogy hova tehetünk egy-két nagyobb, feltűnőbb, 100-150 cm magas szoliter növényt. Ha a nagyobb, főbb helyeket már fejben betöltöttük, akkor jöhetnek azok a helyek, ahova kisebb, 40-60 cm magas növényeket tudunk tenni.  Tehát, ha a nappali egy-két sarkába már van nagyobb növény, amiket akár kaspóban vagy egy igényes, lakásdísznek is beillő növénytartóba tettünk és a polcokon, dohányzóasztalon, stb. is vannak alacsonyabb növények, akkor jöhetnek a futónövények.
A futónövények minden olyan helyen jól alkalmazhatók, ahol más növényt nem igazán tudunk tartani. Ha egy magas szekrény tetejére szeretnénk vagy akár egy galéria peremére növényt, akkor az onnan lelógó futónövények kézenfekvő megoldások lehetnek. Ezeket a növényeket általában be lehet szerezni függesztett cserépben is, de mi is könnyedén beültethetjük őket. Az ámpolnás vagy függesztett cserepekben lévő futónövényeknek is megvan a saját helyük, amit más megoldással nem tudnánk benövényesíteni.  A mohakaróra futtatott növény elegáns és ötletes megoldás, ami még a legkommerszebb Szobai futókából is feltűnő lakásdíszt varázsol. Körülbelül 10-15 évvel ezelőtt kezdtek a Holland kertészek mohakaró mellé felfuttatni Szobai futókát (Scindapsus aureus), Könnyező pálmát (Monstera deliciosa) és más hasonló növényeket. Kiderült, hogy pl. a hagyományos szobai futóka levelei, amit Magyarországon a lakótelepi lakások fűtéscsövén futtattunk végig, ha felfelé növekszik, akkor a levelei egyre nagyobbak lesznek. A fiatal növényeknek 6-8, esetleg 10 cm-s levelei vannak, de ha mohakarós változatot választunk, akkor 30-40 cm átmérőjű leveleket képes fejleszteni.
A lakásban tartható futónövények legismertebb családja a Scindapsusok (Epipremnum),  melyek kötött megtalálható a zöld levelű Sc. aureum, a rikítóan sárga neon vagy golden photos, a sötétzöld-fehér foltokkal díszített enjoy vagy a szürkészöld, pöttyözött levelű pictus. A Filodendronok bizonyos fajtái is lehetnek zöld-sárga foltosak, mint például a Philodendron brasil vagy a mélyzöld Philodendron scandens, de a Könnyező pálma néven ismert Monstera del. is a Pilodendronokhoz tartozik.
A megnövekedett igényeknek megfelelően webárugázunkban folyamatosan bővítjük a futónövények választékát.
Íme, néhány különleges ötlet a futónövények felhasználhatóságára:


Tartalomhoz tartozó címkék: hírek