Anyósnyelv: gondozása, szaporítása, fajtái, virágzása

Az anyósnyelv, vagy más néven szanszeviéria nemzetség (Sansevieria) a spárgafélék (Asparagaceae) családjába tartozik. A nemzetség mintegy 60-70 fajt foglal magában, melynek többsége Afrika trópusi meleg és száraz éghajlatán őshonosak, néhány faja azonban Ázsia trópusi részein is megtalálható.

Rendezés:

Egyes fajait kenderszerű rostjaiknak köszönhetően haszonnövényként is termesztik, de időközben a szobai élethez egyaránt alkalmazkodott e sivatagi növény. Az anyósnyelv megjelenése mindenki számára ismertnek mondható, hiszen generációk óta az egyik legáltalánosabban elterjedt és kedvelt egzotikus cserepes növénynek számít. A Sansevieria trifasciata vadon élő fajából számos termesztett formát, vagyis fajtát hoztak már létre, melyeknek szobai és irodai növényként való tartásának kiemelt szerepe van, mely főként szépségének, alacsony gondozási igényének köszönhető. 

 

Milyen növény az anyósnyelv?

Az anyósnyelv egy lágyszárú, örökzöld és évelő növényfaj. Jellemző rá, hogy levelei gyöktörzsekből hajtanak ki, melyek a talajon, vagy a talajban helyezkednek el. Levelei függőlegesen, mereven felfelé állók, hosszúságuk maximum 1,5 méter. Zöld színűek és szúrósak, hegyesen végződnek, fajtól függően egyesével, vagy rozettát alkotva állnak. A levelek zöld alapszínét világos- vagy sötétzöld keresztirányú sávok is díszíthetik. Levelei nemcsak dekoratívak, hanem a helyiség levegőjét is kiválóan tisztítják.

 

Milyen anyósnyelv fajok és fajták vannak? 

Az anyósnyelv fajok és azokon belüli fajták színükben (zöld, ezüst vagy arany tarka) vagy levélhosszukban különböznek egymástól. Nézzük, melyik milyen különleges tulajdonsággal rendelkezik.

 

Szobai tigrislevél vagy fácánlevél (Sansevieria trifasciata)

Talán az egyik legismertebb faj, melynek felálló és lapított levelei vannak, melyek hosszúsága 60-70 cm, színezete pedig világoszöld, rajtuk sötétzöld keresztcsíkozással. Egyik fajtája a  ’Laurentii’ nevet viseli, melynek leveleit aranysárga függőleges csíkok szegélyezik. A ’Silver Cloud’ levelei ezüstös mintázatúak. A ’Hahnii’, vagyis a törpe anyósnyelv, 15–20 cm magasra növő leveleivel egy zömök, törpe megjelenésű fajta. Széles levelei kihegyezettek, szétterülők, rozettát alkotnak. Egy lapított és keskeny levelű változat a ’Craigii’, melynek levélszíne sötétzöld, a harántcsíkozottság mellett pedig hosszanti fehér csíkozás is díszíti.

 

Hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica)

A hengeres anyósnyelvet kerek és nagyon hosszú, függőleges levelek jellemzik. Keskeny henger alakú levelei kihegyezettek, sötétzöldek, keresztirányú világoszöld csíkozással. Magassága kedvező körülmények között elérheti akár az egy métert is.

 

Kecses anyósnyelv (Sansevieria gracilis)

Levelei henger alakúak, hegyesen végződnek. Színüket tekintve szürkészöldek, rajtuk szürke harántcsíkozás látható.

 

Milyen igényei vannak az anyósnyelvnek? 

Az anyósnyelvek robusztus jellegüknek köszönhetően az ideálisnál rosszabb termőhelyi körülmények között is megélnek. Egyedeinek az optimális hőmérséklet 21-24°C között van, de a növény akár a 30°C-os szobahőmérsékletet is elviseli. Télen lehetőleg tartási helyének hőmérsékletét csökkentsük némileg, de ne legyen akkor sem 15°C alatti a helyiség hőmérséklete. Trópusi növény lévén a világos helyeket részesíti előnyben pl. nagyobb ablakok közelében ideális helyet találunk számukra, mely megvilágítottságot a téli hónapokban is biztosítsuk a növénynek. Az anyósnyelv a fényviszonyokhoz igazítja leveleinek színezetét, vagyis minél sötétebb helyen van tartva a növény, annál sötétebbek lesznek a levelei is. Túlzottan napos körülmények között viszont levelei kifakulhatnak, valamint az ablaküveg mögött a tűző nap levelein perzselést okozhat, erre figyeljünk! A huzatos helyeket, valamint a hőingadozást is kerüljük, mert arra meglehetősen érzékenyen reagál. A szanszeviéria előnyben részesíti a nem túl nedves, jó áteresztő képességű talajba való ültetését, melynek kémhatása semlegeshez közeli. Cserépbe ültetéskor ügyeljünk a jó vízelvezetésre, mellyel elkerülhető a növény túlzott bevizesedése, ezáltal gyökereinek rothadása is megelőzhető.

 

Hogyan zajlik az anyósnyelv gondozása?

Ami az öntözést illeti, az anyósnyelv azt a mottót követi, miszerint a kevesebb néha több! Ez azt jelenti, hogy inkább tartsuk talaját szárazon, mintsem hogy túlöntözzük azt. Az anyósnyelv ugyanis leveleiben képes vizet tárolni, ezért érdemes takarékosabban öntözni és két locsolás között pedig hagyni talaját kiszáradni. A vizet soha ne öntsük közvetlenül a levélrozettákba, hanem inkább az edény oldalára öntsük, esetleg alulról öntözzük. Bár az anyósnyelv nem érzékeny a meszes csapvízre, de az állott és mészszegény öntözővizet jobban kedveli. Télen elegendő csak négy hetente öntözni, főként hűvösebb körülmények között tartva. Tavasztól őszig érdemes számára a tápanyagokat is rendszeresen pótolni, így három vagy négyhetente adjunk egyedeinek levéldísznövények számára készített tápoldatot.

Az átültetések alkalmával inkább sekély és nagy átmérőjű cserepeket válasszunk számára, mivel a növény vastag rizómát fejleszt és azok vízszintesen terjednek közvetlenül a talaj felszíne alatt. Ültetésük legkedvezőbb időszaka tavasszal van, márciusban vagy áprilisban. Átültetésre akkor van szükség, amikor a rizómák a rendelkezésükre álló helyet már felhasználták, vagyis kinyomják egymást a talajból. A hosszabb levelekkel rendelkező példányoknál előfordulhat az is, hogy leveleik kidőlnek, nem állnak már stabilan, ez is annak a jele, hogy elérkezett az átültetésének ideje.

 

Milyen az anyósnyelv virága?

Az anyósnyelv virágainak megjelenésére csak ritka esetben számíthatunk, főként akkor, ha minden nevelési körülmény optimális számára. Húsos levelei közül kiemelkedve felálló mutatós virágai aprók, zöldesfehér színezetűek, nagyon édes illatúak. Virágzati szára vékony, kb. a levelek kétharmad részéig felérő hosszúságú.

 

Miként zajlik az anyósnyelv szaporítása?

Az anyósnyelv esetében hagyományos, egyedi szaporítási módnak számít leveleinek feldarabolása, ezen daraboknak pedig az elültetése. A leveleket ilyenkor kb. 5–8 cm-es részekre szükséges felvágni, majd e darabokat egy időre félre kell tenni és meg kell várni, amíg a vágási helyek, vagyis a metszlapok beszáradnak. Beszáradás után az így kapott dugványokat kissé ferdén kb. 1 cm mélyen, perlit és homok keverékéből készített közegbe dugványozzuk. Párás környezetben, melyet akár takarással is biztosíthatunk, valamint 24–26 °C-on kb. egy hónap alatt következik be gyökeresedésük, majd egy újabb hónap után pedig sarjakat is hoznak. Begyökeresedés után az új kis növényeknek az optimális hőmérséklet már 18–22°C. Azt azonban fontos tudnunk, hogy a tarka levelű fajták ezzel a módszerrel nem szaporíthatók, ugyanis az így kapott utódok levelei már nem lesznek színezettek.

Az anyósnyelv másik szaporítási módja lehet még a sarjosztás, mellyel a színes levelű fajták is eredményesen szaporíthatók. Ennek legegyszerűbb módja az, ha ezt az ültetéssel egy menetben végezzük el. Ekkor, az ültetésnél azokat a rizómákat válasszuk le és ültessük át, melyek már egy-két kifejlett levéllel rendelkeznek.

 

Mérgező-e az anyósnyelv?

Az anyósnyelv levelei nemcsak fizikai sérülést tudnak okozni leveleik szúróssága miatt, hanem elfogyasztva is kellemetlen hatással rendelkeznek. A megrágott és elfogyasztott levelek ugyanis hányást, hasmenést és görcsöket is okozhatnak, valamint allergiás reakciót is kiválthatnak. Elfogyasztása, vagy annak gyanúja esetében, ezáltal mindenképp orvoshoz szükséges fordulni!

 

Milyen jellegzetes betegségei vannak az anyósnyelvnek? Mit lehet tenni ezek ellen?

Az anyósnyelv még mérsékelt gondozás mellett is, illetve a számára nem is teljes mértékben megfelelő körülmények között tartva egyaránt nagyon robusztus növény, vagyis  még a durva gondozási hibákat is úgymond “megbocsátja”. A kártevők és növénybetegségek is ritkán fordulnak elő ezeken a szobanövényeken. Levél- és szártőrothadás a rossz tartási körülmények miatt alakulhat ki, vagyis a hosszan tartó túl alacsony (12°C alatti) hőmérséklet hatására, valamint kiválthatja még a túlzottan nedves talaj is. A kártevők közül a pajzstetvek és a gyapjas pajzstetvek okozhatnak problémát szívogatásukkal, melyek ellen a növények lemosásával, súlyos elszaporodásuk esetében pedig permetezéssel védekezzünk.