Jázmin - Jasmin gondozása, öntözése, szaporítása, jellemző betegségei

A növénynevek között talán aligha található még egy olyan elnevezés, mint a jázmin, mely kifejezés alatt többféle dísznövényt is érthetünk. A köznyelvben ugyanis számos dísznövényt emlegetnek ugyanezen a néven, melyek egymástól egyébként teljesen különböző típusú növényeknek, ezáltal eltérő fajoknak is számítanak
Rendezés:

Tölcsérjázmin 14 cm-es cserépben, piros

4.390 Ft
Dipladenia, Tölcsérjázmin. Mediterrán futónövény, tavasztól őszig teraszon vagy erkélyen tartható de erős növekedése (évente akár 1-1,5 méter) gondoskodni kell támrendszerről, ami lehet egy egyszerű spárga is amit főlé lógatunk.

Tölcsérjázmin 14 cm-s cserépben, rózsaszín

4.390 Ft
Dipladenia, Tölcsérjázmin. Mediterrán futónövény, tavasztól őszig teraszon vagy erkélyen tartható de erős növekedése (évente akár 1-1,5 méter) gondoskodni kell támrendszerről, ami lehet egy egyszerű spárga is amit főlé lógatunk.

Csillagjázmin 17 cm-s cserépben

10.890 Ft

Csillagjázmin, Trachelospermum jasminoides.
A csillagjázmin fényes
, zöld leveleivel és illatos krémes fehér, csillag alakú virágaival kedvelt örökzöld kúszónövény. Védett, napos fal mellé ültetve akár kertben is tartható, de inkább dézsás növényként ajánljuk teraszra vagy erkélyre.

Tölcsérjázmin 30 cm, fehér

4.390 Ft
Dipladenia, Tölcsérjázmin. Mediterrán futónövény, tavasztól őszig teraszon vagy erkélyen tartható de erős növekedése (évente akár 1-1,5 méter) gondoskodni kell támrendszerről, ami lehet egy egyszerű spárga is amit főlé lógatunk.

Tölcsérjázmin 70 cm, 17 cm-s cserépben

10.990 Ft 9.490 Ft
1.500 Ft
Dipladenia, Tölcsérjázmin. Mediterrán futónövény, tavasztól őszig teraszon vagy erkélyen tartható de erős növekedése (évente akár 1-1,5 méter) gondoskodni kell támrendszerről, ami lehet egy egyszerű spárga is amit főlé lógatunk.

Galléros Jázmin 13-cm-s cserépben

4.390 Ft
Gardenia jasminoides, Galléros Jázmin. Ez a mediterrán jellegű növény szereti a világos, közepesen meleg helyet, nyáron kertbe is telepíthető (ne direkt napsütésre). Jó körülmények között illatos, nagy fehér, majd krémszínű virágokat hoz.

Téli Jázmin

1.990 Ft
Jasminum nudiflorum, Téli Jázmin. A kert első virágos növénye lehet. Sárga virágjait tél végén vagy kora-tavasszal hozza. Mekkora a szállítási méret?

Jázmin kör 30 cm

3.790 Ft
Jasminum polyanthum, vagy más néven sokvirágú jázmin egy örökzöld, erőteljes növekedésű, kúszónövény. Kínából és Burmából származik, ahol 3-5 méteres példányok sem ritkák. A hazánkban tartott jázminok ritkán érnek el ekkora magasságot de támrendszerre futtatva igen hamar tekintélyes méretet ölt.

Koszorúfutóka, Stephanotis 40 cm, 12cm-s cserépben

7.690 Ft
Stephanotis, Koszorúfutóka, Madagaszkári jázmin, Madagaszkáron őshonos örökzöld lián növény, melyet madagaszkári jázminnak is neveznek. Természetes élőhelyén a kerteket díszíti 2-6 m-re felkúszva. Nálunk tartós, illatos virágai kedvelt szobanövénnyé tették.

Botanikailag a valódi vagy igazi jázminok a Jasminum nemzetség tagjai, mint pl. a sokvirágú jázmin, vagy a téli jázmin. A többi jázminfaj megkülönböztetése a Jasminum nemzetség tagjaitól, ha magyar nevük alapján nehézkesnek is mondható, latin nevük alapján már könnyen megoldható. A vásárlás során a növény címkéjén látható botanikai név ugyanis, ha nem a Jasminum elnevezéssel kezdődik, más típusú jázminfajjal állunk szemben. Egy biztos, bármilyen fajt is válasszunk közülük, lenyűgöző megjelenésükkel és gyakran illatukkal is levesznek minket a lábunkról, így mindenki megtalálja köztük a számára legjobban megfelelőt!

Milyen növények a jázminok?

Az előzőekben már utaltam rá, hogy a jázminok mind-mind különböző fajok, így eltérő tulajdonságokkal és megjelenéssel is rendelkeznek. Közös jellemzőjükként talán gyönyörű virágaik és azok gyakran kellemes illata között vonható némi párhuzam.  

Milyen fajok vannak? Mi jellemzi ezeket?

A kereskedelemben számos jázmin névvel illetett faj megtalálható, melyek közül kinézetük, igényeik és igényünk alapján, valamint attól függően is választhatunk, hogy szobai vagy kerti körülmények között szeretnénk őket nevelni. Nézzük ezek közül most a leggyakrabban előforduló fajokat.

Megnézem a szobanövény kínálatot ►►►

Csillagjázmin (Trachelospermum jasminoides)

Virágai - már nevéből is tudhatóan - csillag alakúak, krémfehér színűek, bódítóan jázminillatúak.
Nyár elejétől folyamatosan a nyár közepéig nagy számban nyílnak. A csillagjázmin cserjéje örökzöld és erőteljes növekedésű futónövény, mely kb. három méter magasra nő meg támasztékra futtatása esetében. Mérsékelten fagytűrő növényfaj, ezért a kertben vagy meleg déli fekvésbe ültessük, hogy a téli fagy ne károsítsa, vagy világos és hűvös helyen szükséges egyedeit a hideg időszakban teleltetni. Ovális alakú levelei fényes sötétzöld színezetűek. Egyedeik kedvelik a napos, de félárnyékos helyeket egyaránt, melynek talaja jó vízáteresztő képességű és tápanyagokban gazdag. A nyári időszakban a rendszeres öntözést meghálálja, valamint konténerben tartva tápoldatozásáról is gondoskodjunk legalább kéthetente.

 

Tölcsérjázmin (Mandevilla spp., Dipladenia, Sundelvila)

A tölcsérjázmin egy olyan fás szárú örökzöld kúszónövény, amely akár a hat méteres magasságot is elérheti. A nyár folyamán kerti növényként konténerben nevelhető, de nem teljes mértékben télálló, ezért a hideg időszakban megfelelő teleltetése szükséges. Leveleire jellemző, hogy fényesek, sötétzöldek, alakjuk kerekdedek. Tölcsér formájú virágai májustól, egészen a fagyok beálltáig, októberig folyamatosan nyílnak. Virágaik színe lehet fehér, rózsaszín, piros vagy sárga egyaránt. 

A bőséges virágzás érdekében minél naposabb helyet biztosítsunk számára, valamint a meleg helyen érzi magát a legjobban. Trópusi származású növény lévén a 20°C feletti hőmérséklet a leginkább optimális számára. 

Egyedei mérsékelt vízigényűek, a pangó vizet viszont nem tűri, erre ugyanis leveleinek lehullatásával reagál. Virágzás után, illetve a téli időszakban egyaránt, öntözővizének mennyiségét ennek megelőzése érdekében csökkenteni szükséges. Gyökereinek vagy a hajtásainak jó a tartalék tápanyag raktározó képessége, de egy gyors növekedésű növényfaj, ezért a vegetációs időszakban rendszeres tápanyag-utánpótlásáról gondoskodni szükséges. A tölcsérjázmin az erkélyen, teraszon, valamint meleg télikertben is tartható.

 

Galléros jázmin (Gardenia jasminoides)

A gardénia vagy más nevén galléros jázmin egy nagyon dekoratív, Jázmin illatú virágai miatt népszerű fás szárú örökzöld cserje. Levelei egyaránt nagyon dekoratívak, bőrneműek, fényesek, önmagukban is kiváló díszítőértékkel rendelkeznek. Virágai gyönyörűek, fehér színűek, a nyári hónapokban hosszú időn keresztül díszítenek. Kissé igényes növényfaj trópusi származása miatt, így kellő gondoskodás mellett nevelhető csak sikeresen. 

Fagyérzékenysége miatt a téli hónapokban teleltetni szükséges, legalább 16°C-os körülmények között, ritkább öntözés mellett. Kerti körülmények között, tavasztól őszig dézsában nevelve fényes helyen tartsuk, de ne tűző napon, hanem lehetőleg szórt fényben. A magas páratartalmat, valamint az egyenletesen kellemes meleg időjárást szereti. A tavaszi időszaktól rendszeresen öntözzük lehetőleg lágy vízzel, talaját pedig ne hagyjuk kiszáradni, de ne is öntözzük túl. 

Tápoldatozását akár hetente, de legalább kéthetente végezzük el. Közeg szempontjából a tőzeges, enyhén savanyú a legmegfelelőbb, ültetésének pedig a tavaszi időszak az optimális.

A galléros jázmin egyik fajtája a ’Kleim's Hardy’, mely egy törpe növekedésű, maximum 90 cm magasra megnövő örökzöld cserje. E fajtára is jellemzők a csillag alakú, hófehér, intenzív illattal rendelkező virágok, melyek egész nyáron át az ősz beköszöntéig díszítenek. Az alapfajhoz hasonlóan a kissé nedves és savanyú talajt kedveli, valamint tápoldat formájában szintén pótoljuk számára a megfelelő tápanyagokat. A túl meleg környezetet nem kedveli, ezáltal inkább félárnyékos helyet válasszunk számára. A fajta különlegessége nemcsak növekedésében, hanem télállóságában is megmutatkozik, hiszen -10°C-ig a hideg körülményeket is képes elviselni. Télen tegyük a ház mellé meleg déli fekvésbe, vagy egy-egy hidegebb napon gondoskodjunk kissé meleg környezetbe való elhelyezéséről.

Téli jázmin (Jasminum nudiflorum)

A téli jázmin botanikai neve is jól mutatja, hogy ez a növény a Jasminum, vagyis a valódi jázminok nemzetségének egyik faja. Ez a lombhullató cserje kb. 1,5–2 méterre nő meg, melynek ágai szétterülők, ívesen visszahajlók. Zöld hajtásai jellegzetesen négyszögletűek, könnyen legyökeresednek. Virágai leveleik kihajtása előtt, már nagyon korán, akár februárban megjelenhetnek, üde sárga színfoltot adva ezzel téli kertünknek. Ezek az apró sárga színű, fényes, illatos virágok akár áprilisig is díszeleghetnek. Levelei aprók, világoszöldek a vesszőkhöz simulók. 

Nem igényes növényfaj, ezért könnyen nevelhető átlagos kerti körülmények között is. Rosszabb minőségű talajon is kielégítően fejlődik, nem túl vízigényes, de az öntözést meghálálja. Inkább félárnyékba telepítsük, hiszen egy-egy meleg téli napon már virágzásba kezdhet, de az újabb lehűlések virágainak elfagyását is eredményezheti. Tápanyagának utánpótlását tavasszal érdemes elvégezni, akár műtrágyával vagy kerti komposzttal is.

Sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum)

Szintén a Jasminum nemzetség tagja a sokvirágú jázmin, mely látványos megjelenése miatt kedvelt szobanövényünk. Könnyed hajtásrendszerű, ennek ellenére erőteljes kúszónövény, mely maximum az egy méter magasságot éri el szobai körülmények között. Sötétzöld levelei páratlanul összetettek, rövid nyélen ülnek, csúcsuk hegyes, alakjuk megnyúlt tojásdad. Virágai aprók, fehér színűk, már tél végén megkezdhetik nyílásukat. A tölcsérre hasonlító virágaik önmagukban nem is annyira díszítenek, de a virágzás csúcsán számtalan virága az egész növényt beborítja, így páratlan látványt nyújt. 

Gondozása nem igényel különösebb törődést, de azt szem előtt kell tartani nevelése során hogy a közvetlen napfényt, valamint a nagyon magas páratartalmat és meleget nem viseli el. A kedvezőtlen körülmények hatására gyorsan leveleinek barnulásával és lehullásával reagál.  Inkább világos vagy félárnyékos helyre tegyük egyedeiket, 20°C körüli hőmérséklet mellett. Télen viszont a 10°C-os hőmérséklet az optimális számára. Nagy vízigényű így rendszeres öntözést kíván lehetőleg lágy esővízzel. Tápoldatozását a bő virágzás érdekében legalább havonta, de akár kéthetente is elvégezhetjük.