Szobanövények választéka

Otthonunkban egyik legfontosabb társaink a szobanövények. Azért társak, mert nélkülük elképzelhetetlen és sivár a környezet. Legyen szó lakásról, házról vagy éppen alkalmi nyaralóról, szobanövényekre mindig szükség van. Nem véletlen, hogy ősidők óta együtt is élnek az emberekkel. Minden háztartásban kiemelt szerepük van.
Rendezés:

Buzogányvirág, Dieffenbachia camilla 12 cm-s cserépben

1.890 Ft

Dieffenbachia, Buzogányvirág camilla. Széles választékban beszerezhető és kevés gondozást igénylő közkedvelt szobanövény. Félárnyékos helyen jól érzi magát, így a lakás olyan helyén is tartható ahol a legtöbb dísznövény nem bírná ki.
A fotón látható kaspót az ár nem tartalmazza.

Gyompálma, Chamaedorea 30-40 cm, 12cm-s cserépben

1.790 Ft

Chamaedorea, Gyompálma vagy bambuszpálma. Nagyon igénytelen, árnyéktűrő pálma fajta. Kevés gondozási igénye miatt kedvelt szobanövény. Az egyébként száraz levegőjű panellakásban is jól érzi magát és szépen fejlődik. A lakásban tartott példányok ritkán haladják meg az 1-1,5 méteres magasságot.
A fotón látható kaspót az ár nem tartalmazza.

Sárkányfa 35cm Dracaena marginata

1.890 Ft
Dracaena Marginata, Sárkányfa. Szárazságtűrő dísznövény. Száraz levegőjű fényszegény környezetben, mostoha körülmények között is jól érzi magát. A Dacaena nemzettség számos faját használják szobanövényként. 

Könnyezőpálma, Monstera "monkey" 13 cs

2.990 Ft
A Könnyezőpálma, Monstera Monkey laef izgalmas keveréke a megeszokott, futó filodendronoknak és a jól ismert könnyezőpálmának.
Függeszthető cserépbe ültetve kínáljuk ezt a futónövényt melynek levelein a könnyezőpálmára emlékeztető lyukak láthatók.

Nyílgyökér, Maranta 25cm, 12 cm-s cserépben

2.590 Ft
A Marantha vagy nyílgyökér elsősorban levelei rendkívül dekoratív, színes mintázatának köszönheti népszerűségét. Imádkozó növény elnevezéssel is illetik, levelei különös alvó helyzete miatt.

Nyíllevél, Syngonium pink 12cm-s cserépben

2.290 Ft
A Syngonium, Nyíllevél nagyon elterjedt szobanövény.Igénytelensége miatt kezdő kertészkedőknek is ajánlott. Különlegessége, hogy a levelei az életkorukkal együtt alakot váltanak, a fiatal levelek nyíl alakúak, innen származik a növény magyar neve...

Bunkóliliom, Cordyline tango 13cm-s cserépben

2.990 Ft
Cordyline tango, Bunkóliliom. A cordilyne fajták a nemesítéseknek köszönhetően nagy színváltozatban kapható dísznövények. Egyik legkedveltebb fajtája a 'Kiwi', mely lándzsa szerű levelein színes csíkok futnak végig. Jó árnyéktűrő, közepes vízigényű szobanövény.

Szoba Páfrány 12 cm-s cserépben

1.990 Ft
Páfrány, Nephrolepis. A páfrányok szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Tőrózsaszerűen álló, szárnyalt, hosszú, ívesen meghajló levelei elegánsak. Dús növekedésű, mégis kecses. Talapzatra helyezve, vagy ámpolnába ültetve mutatós szoliternövény.

Illatos Sárkányfa golden c .30 cm

2.290 Ft
Dracaena fragrans, illatos sárkányfa. Ez a növény nemzetsége egyik legtűrőképesebb tagja, ezért igen kedvelt dísznövény. Kedvező körülmények között magassága elérheti akár a másfél métert is.
A fotón látható kaspót az ár nem tartalmazza.

Agglegénypálma, Zamioculcas 12 cm-s cserépben, 30-40 cm

2.990 Ft
Agglegénypálma, Zamioculcas zamiifolia egy vonzó megjelenésű, fényes levelű, igénytelen szobanövény. Ha megfelelő a környezet számára, szépen növekszik, sőt virággal is megörvendeztethet bennünket.
A fotón látható kaspót az ár nem tartalmazza.

Szobai futóka 12cm-s cserépben

2.990 Ft 1.980 Ft

Scindapsus, Epiremnum aureus, Szobai futóka. Ennek a hálás és dekoratív kúszó-futó dísznövénynek az indái megfelelő gondoskodás mellett akár 10 méter hosszúra is megnőhetnek.
A fotón látható kaspót az ár nem tartalmazza.

Bunkóliliom, Cordyline 40cm, 13cm-s cserépben

2.990 Ft
Cordyline Kiwi, Bunkóliliom. A cordilyne fajták a nemesítéseknek köszönhetően nagy színváltozatban kapható dísznövények. Egyik legkedveltebb fajtája a 'Kiwi', mely lándzsa szerű levelein színes csíkok futnak végig. Jó árnyéktűrő, közepes vízigényű szobanövény.
A fotón látható kaspót az ár nem tartalmazza.

Szobai futóka Happy Leaf

2.990 Ft
Scindapsus, Epiremnum aureus, Szobai futóka. Ennek a hálás és dekoratív kúszó-futó dísznövénynek az indái megfelelő gondoskodás mellett akár 10 méter hosszúra is megnőhetnek.

Szobai futóka global green

2.990 Ft
Scindapsus, Epiremnum aureus, Szobai futóka. Ennek a hálás és dekoratív kúszó-futó dísznövénynek az indái megfelelő gondoskodás mellett akár 10 méter hosszúra is megnőhetnek.

Jukka 40-50 cm

2.690 Ft
Yucca Elephanties. A szobai jukka igen kedvelt szobanövény, mert nagyon kevés gondozás mellett is dekoratív, jól fejlődő lakásdísz lehet. Világos helyen, mérsékelt öntözés mellett hosszú életű szobanövényünk lehet.

A díszítésen kívül nagyon fontos élettani hatással is rendelkeznek: tisztítják a levegőt. Ezen kívül képesek meghatározni a térbeli viszonyokat. Egyes helyiségeket kiemelnek, másokat felöltöztetnek. Visszajelzést adnak azzal kapcsolatban, mennyire élhető az adott tér. Ahol a szobanövények jól érzik magukat, pompáznak, ott közérzetünk is jobb lesz. A városi környezetben élőkre pedig fokozottan igaz, hogy a szobanövények nyugtató hatását élvezik. Egyéb gyakorlati hasznán kívül pedig talán a legfontosabb, hogy az emberi egészség megőrzésére és javítására is pozitív hatást gyakorolnak.

Milyen szobanövények vannak?

A szobanövények számtalan szempont alapján feloszthatók és osztályozhatók. Érdemes azonban különbséget tenni a levéldísznövények, a virágzó növények és a szobában használt pálmák között. A hármas felosztáson belül még a magasság alapján is vezetnek be különbségeket. Jó tudni, hogy létezik még a származási hely és a külalak alapján történő felosztás is. A levéldísznövényeket elsősorban azért különböztetjük meg és választjuk el a virágzó növényektől, mert minden minőségükben eltérnek. Egyrészt nem hoznak virágokat, másrészt leveleik határozzák meg formájukat és használhatóságukat. A legsűrűbben használt levéldísznövények a filodendronok, a ránclevelek, a fikuszok, a jukkák és az anyósnyelv. A jellemzően egy méter alatti pálmák közül is ide tartozik számos faj. A szobanövények másik, már említett típusa a virágzó növények. A virágos fajok közé tartozik például a rózsa, a begónia és a hortenzia is. Külön típust képeznek a kaktuszfélék, broméliafélék, a muskátlik, fuksziák és a különböző rovarfogó növények. Érdemes mindezen kívül az egy méteres magasságot meghaladó pálmákat is külön csoportba sorolni.

Milyen sűrűn és hogyan kell gondozni a szobanövényeket?

A szobanövények általában trópusi vagy mérsékelt övi éghajlatról származnak. Ezért mindig érdemes szem előtt tartani, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk szobanövényeink számára. A növények elhelyezése esetében már tudnunk kell az adott növény víz- és fényigényét. Ismernünk kell ellenállóképességét és betegségeit is. A másik fontos szempont a növények tartása és tárolása. Általánosságban véve is igaz, hogy amennyiben tehetjük, használjunk cserépedényt. Nyilvánvalóan a különböző vázák, kaspók és kerámiák is megfelelnek, de vízhasználat miatt elengedhetetlen kérdés. A cserép például megkönnyíti a víz felszívódását és elosztását, tehát locsolnunk is kevesebbet kell. Továbbá biztosítja a megfelelő szellőzést, ezért lehetőség van a tökéletes párologtatásra. Fontos szempont még a növények fényellátása. A legtöbb szobanövény jól viseli, sőt, igényli, hogy olyan helyre helyezzük, ahol folyamatosan éri a nap. Másokat félárnyékos vagy árnyékos helyre kell tenni. Szinte mindegyikre igaz azonban, hogy nagy szárazság közepette a tűző nap nem válik a növény javára. A megfelelő, rendszeresen karbantartott virágföld is jelentősen hozzájárul a növény fejlődéséhez. Sok esetben nem is tűrik meg a csapvizet, olyankor hűvös esővízzel kell próbálkozni. A túl forró vagy túl hideg csapadék sosem tesz jót. Normális öntözővíz esetén általában elegendő este-reggel locsolni. Amivel még segíthetjük a növényeket: a különféle tápoldatok. Mindig a gyártó által előírt mennyiséget és minőséget használjuk!

Melyek a legérzékenyebb és a legérzéketlenebb szobanövények?

Az egyik legérzékenyebb szobanövény az orchidea. Kecsességét, alakját, pompás színeit gondoskodásunkkal kell megőriznünk. Nem tehetjük ki tűző napsütésnek, de ne is tartsuk árnyékban. Fontos azonban, hogy meleg helyen tartsuk, a lakás ilyen szempontból átlagos hőmérsékleten teljesen megfelelő. Nem tehetjük közvetlenül az ablak mellé, mert a fagyot és a huzatot sem viseli el. A fűtőtesttől szintén távol kell tartanunk. Általában minden orchidea szereti a párás helyeket. Vízigénye nem különösebben magas, de rendszeres és visszafogott öntözésre szüksége van. Az öntözővíz pedig lehetőleg lágyított esővíz legyen, és a tápoldat sem árt a növénynek.

A legérzéketlenebb, jó értelemben igénytelen növények egyike biztosan valamelyik kaktusz. Ha valaki azért viszi otthonába, hogy legyen egy szobanövénye, akkor tökéletes választás. Ráadásul olyan, amelyet alig kell gondozni. A kaktuszok régóta híresek szárazságtűrő-képességükről, mely a sejtek vízkötési tulajdonságát jelenti. Ha évekig nem jutnak csapadékhoz, akkor is képesek életben maradni. Arra sincs szüksége, hogy egész nap érje a fény, de azért néhány órát érdemes napon tartani. A betegségei helytelen kezeléséből következnek. Ha nyáron még a természetes szellőzést is biztosítjuk számára, akkor bármit kibír.

Vannak-e a gyermek és háziállatbarát szobanövények?

A gyermek- és háziállatbarát szobanövények azok, amelyek a legkisebb kárt okozhatják. Ez azt is jelenti, hogy amelyek elmozdítása, felborítása szintén a legkisebb kockázattal jár. Általában nem mérgezőek és – főleg gyermekek esetén – bőrirritációt sem okoznak. A levéldísznövények egy része bizonyítottan ilyen. A hálóslevél, a kövirózsa, a gyompálma és a csokrosinda minden kritériumnak megfelel. A háziállatok számára a páfrányok többsége egyáltalán nem jelent veszélyforrást. A zöldike, a mexikói bambuszpálma és az afrikai ibolya szintén háziállatbarát megoldást jelent.

Milyen pozitív élettani hatásai vannak a szobanövényeknek?

A szobanövények pozitív élettani hatásait nem lehet eléggé méltatni. A növények akkor is gyógyító hatásúak, ha nem kimondottan gyógynövényekről van szó. A szobanövények például nem feltétlenül ható- és illóanyagaikkal segítik életünket. Számos kutatás bizonyította, hogy a növények javítják az ember közérzetét. Sérülésekből, illetve betegségekből való kilábalás esetén még a fájdalomérzetet is csökkentik. Nem is beszélve a megbetegedések arányáról. A különböző légúti fertőzések és irritációk megelőzésében is segítséget nyújtanak. A koncentráció és az iskolai teljesítmény pedig szintén összefüggésben áll a levegő minőségének javításával A méregtelenítő hatás pedig az eddigiek egyenes arányú következménye. Ha pedig a szobanövények hozzájárulnak az esztétikus környezet kialakításához, akkor a kényelmünket is segítik.

Milyen pozitív hatása van a szobanövényeknek a lakásunkra?

A télikertek és a balkonládák növelik a komfortérzetünket. A lakás ezáltal otthonosabbá és élhetőbbé válik. A különböző növények rendezik a teret és irányítják a figyelmünket is. Ezáltal pozitív módon befolyásolják az egyes helyiségek hangulatát. Ráadásul egyes növények, például a fikuszok, az otthoni eszközeink káros sugárzását is megszűri. Az elektromágneses sugárzás mellett pedig a dohányfüstöt elnyeli bizonyos mértékben. Ha pedig van lehetőségünk egy télikert kialakítására, akkor egy relaxációs helyiséget is nyertünk.

Melyik növény hova, kinek való? Mire kell figyelni, amikor szobanövényt választunk magunknak?

A páfrányféléket érdemes olyan helyre tenni, mivel szeretik a párás környezetet, ahol erre a legnagyobb esély van. Tehát a fürdőszoba és a télikert kifejezetten jó választás. A konyha is jó választásnak bizonyulhat, ha nem huzatos. Ez az orchideafélékre is igaz és minden olyan növényre, amely párakedvelő. A választásunkat az is meghatározza, hogy milyen a lakhelyünk tájolása. A déli fekvés általában azért pozitív, mert sok napsütés várható ott. A pontos elhelyezkedés is fontos, hiszen nem sokat ér a déli tájolás, ha magas házak vagy fák zárják el. Az is fontos szempont, hogy olyan növényt válasszunk, amely nem okoz allergiás reakciókat. A hálószobába például nem érdemes olyan liliomfélét tenni, amely túlzó illatával rossz hatással van szervezetünkre. Akik pedig sokat utaznak, azoknak olyan növény ajánlott, amely rendkívül ellenálló.

A szobanövények bámulatos világa

A szobanövények nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben. Ez különösen igaz a lakásban élőkre, de igazság szerint a családi házzal büszkélkedők is egyre jobban keresik azokat a virágokat, amiket bent, az életterükben: örömmel, és sikerrel nevelgethetnek. Ha a kínálatunkban végig nézi a lehetőségeket, akkor láthatja, hogy tényleg csak egyedi elképzelésein múlik, hogy végül milyen variáció mellett dönt. Ha úgy tartja kedve, akkor levéldísznövénnyel teheti még sugárzóbbá otthonát, de ha az orchideák bűvölik el, akkor nem létezik az oldalunknál testre szabottabb választás. A pálmák nagyon hálásak a gondoskodásért, ráadásul királyi megjelenésük különleges hangulatot teremthet környezetében. Ha nagy hely áll a rendelkezésére, és bizony itt nemcsak a szélességre gondolunk, akkor az egy méternél magasabbra növő alternatívákat ajánljuk. Ne gondolja, hogy ezek a növények rengeteg gondoskodást, törődést igényelnek. Az tény, hogy a tápanyagokon, optimális fényviszonyokon, és ideális vízellátáson kívül szeretetre is szükségük van, ám ha ezek stimmelnek, akkor biztos, hogy jól fogják érezni magukat az ön kezeiben. A virágzó növények népszerűsége töretlen. Évtizedek óta ez az egyik legkedveltebb kategória. Vitathatatlan, hogy szépségükkel, lélegzetelállító külső jegyeikkel pillanatok alatt levesznek bárkit a lábáról.

Szobanövényeket online is rendelhet!

Ha rátalált arra a növényre, ami szívének kedves, és ami maximálisan idomul elképzeléseihez, akkor nem kell az első virágoshoz rohannia. Interneten is elintézheti a rendelését: kényelmesen, kedvenc karosszékében ülve, akár hétvégén, vagy az éjszaka közepén. Áruházunkban a tökéletes minőség mellett kedvező anyagi feltételek várják.