Szobanövények választéka

Otthonunkban egyik legfontosabb társaink a szobanövények. Azért társak, mert nélkülük elképzelhetetlen és sivár a környezet. Legyen szó lakásról, házról vagy éppen alkalmi nyaralóról, szobanövényekre mindig szükség van. Nem véletlen, hogy ősidők óta együtt is élnek az emberekkel. Minden háztartásban kiemelt szerepük van.
Rendezés:

A díszítésen kívül nagyon fontos élettani hatással is rendelkeznek: tisztítják a levegőt. Ezen kívül képesek meghatározni a térbeli viszonyokat. Egyes helyiségeket kiemelnek, másokat felöltöztetnek. Visszajelzést adnak azzal kapcsolatban, mennyire élhető az adott tér. Ahol a szobanövények jól érzik magukat, pompáznak, ott közérzetünk is jobb lesz. A városi környezetben élőkre pedig fokozottan igaz, hogy a szobanövények nyugtató hatását élvezik. Egyéb gyakorlati hasznán kívül pedig talán a legfontosabb, hogy az emberi egészség megőrzésére és javítására is pozitív hatást gyakorolnak.

Milyen szobanövények vannak?

A szobanövények számtalan szempont alapján feloszthatók és osztályozhatók. Érdemes azonban különbséget tenni a levéldísznövények, a virágzó növények és a szobában használt pálmák között. A hármas felosztáson belül még a magasság alapján is vezetnek be különbségeket. Jó tudni, hogy létezik még a származási hely és a külalak alapján történő felosztás is. A levéldísznövényeket elsősorban azért különböztetjük meg és választjuk el a virágzó növényektől, mert minden minőségükben eltérnek. Egyrészt nem hoznak virágokat, másrészt leveleik határozzák meg formájukat és használhatóságukat. A legsűrűbben használt levéldísznövények a filodendronok, a ránclevelek, a fikuszok, a jukkák és az anyósnyelv. A jellemzően egy méter alatti pálmák közül is ide tartozik számos faj. A szobanövények másik, már említett típusa a virágzó növények. A virágos fajok közé tartozik például a rózsa, a begónia és a hortenzia is. Külön típust képeznek a kaktuszfélék, broméliafélék, a muskátlik, fuksziák és a különböző rovarfogó növények. Érdemes mindezen kívül az egy méteres magasságot meghaladó pálmákat is külön csoportba sorolni.

Milyen sűrűn és hogyan kell gondozni a szobanövényeket?

A szobanövények általában trópusi vagy mérsékelt övi éghajlatról származnak. Ezért mindig érdemes szem előtt tartani, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk szobanövényeink számára. A növények elhelyezése esetében már tudnunk kell az adott növény víz- és fényigényét. Ismernünk kell ellenállóképességét és betegségeit is. A másik fontos szempont a növények tartása és tárolása. Általánosságban véve is igaz, hogy amennyiben tehetjük, használjunk cserépedényt. Nyilvánvalóan a különböző vázák, kaspók és kerámiák is megfelelnek, de vízhasználat miatt elengedhetetlen kérdés. A cserép például megkönnyíti a víz felszívódását és elosztását, tehát locsolnunk is kevesebbet kell. Továbbá biztosítja a megfelelő szellőzést, ezért lehetőség van a tökéletes párologtatásra. Fontos szempont még a növények fényellátása. A legtöbb szobanövény jól viseli, sőt, igényli, hogy olyan helyre helyezzük, ahol folyamatosan éri a nap. Másokat félárnyékos vagy árnyékos helyre kell tenni. Szinte mindegyikre igaz azonban, hogy nagy szárazság közepette a tűző nap nem válik a növény javára. A megfelelő, rendszeresen karbantartott virágföld is jelentősen hozzájárul a növény fejlődéséhez. Sok esetben nem is tűrik meg a csapvizet, olyankor hűvös esővízzel kell próbálkozni. A túl forró vagy túl hideg csapadék sosem tesz jót. Normális öntözővíz esetén általában elegendő este-reggel locsolni. Amivel még segíthetjük a növényeket: a különféle tápoldatok. Mindig a gyártó által előírt mennyiséget és minőséget használjuk!

Melyek a legérzékenyebb és a legérzéketlenebb szobanövények?

Az egyik legérzékenyebb szobanövény az orchidea. Kecsességét, alakját, pompás színeit gondoskodásunkkal kell megőriznünk. Nem tehetjük ki tűző napsütésnek, de ne is tartsuk árnyékban. Fontos azonban, hogy meleg helyen tartsuk, a lakás ilyen szempontból átlagos hőmérsékleten teljesen megfelelő. Nem tehetjük közvetlenül az ablak mellé, mert a fagyot és a huzatot sem viseli el. A fűtőtesttől szintén távol kell tartanunk. Általában minden orchidea szereti a párás helyeket. Vízigénye nem különösebben magas, de rendszeres és visszafogott öntözésre szüksége van. Az öntözővíz pedig lehetőleg lágyított esővíz legyen, és a tápoldat sem árt a növénynek.

A legérzéketlenebb, jó értelemben igénytelen növények egyike biztosan valamelyik kaktusz. Ha valaki azért viszi otthonába, hogy legyen egy szobanövénye, akkor tökéletes választás. Ráadásul olyan, amelyet alig kell gondozni. A kaktuszok régóta híresek szárazságtűrő-képességükről, mely a sejtek vízkötési tulajdonságát jelenti. Ha évekig nem jutnak csapadékhoz, akkor is képesek életben maradni. Arra sincs szüksége, hogy egész nap érje a fény, de azért néhány órát érdemes napon tartani. A betegségei helytelen kezeléséből következnek. Ha nyáron még a természetes szellőzést is biztosítjuk számára, akkor bármit kibír.

Vannak-e a gyermek és háziállatbarát szobanövények?

A gyermek- és háziállatbarát szobanövények azok, amelyek a legkisebb kárt okozhatják. Ez azt is jelenti, hogy amelyek elmozdítása, felborítása szintén a legkisebb kockázattal jár. Általában nem mérgezőek és – főleg gyermekek esetén – bőrirritációt sem okoznak. A levéldísznövények egy része bizonyítottan ilyen. A hálóslevél, a kövirózsa, a gyompálma és a csokrosinda minden kritériumnak megfelel. A háziállatok számára a páfrányok többsége egyáltalán nem jelent veszélyforrást. A zöldike, a mexikói bambuszpálma és az afrikai ibolya szintén háziállatbarát megoldást jelent.

Milyen pozitív élettani hatásai vannak a szobanövényeknek?

A szobanövények pozitív élettani hatásait nem lehet eléggé méltatni. A növények akkor is gyógyító hatásúak, ha nem kimondottan gyógynövényekről van szó. A szobanövények például nem feltétlenül ható- és illóanyagaikkal segítik életünket. Számos kutatás bizonyította, hogy a növények javítják az ember közérzetét. Sérülésekből, illetve betegségekből való kilábalás esetén még a fájdalomérzetet is csökkentik. Nem is beszélve a megbetegedések arányáról. A különböző légúti fertőzések és irritációk megelőzésében is segítséget nyújtanak. A koncentráció és az iskolai teljesítmény pedig szintén összefüggésben áll a levegő minőségének javításával A méregtelenítő hatás pedig az eddigiek egyenes arányú következménye. Ha pedig a szobanövények hozzájárulnak az esztétikus környezet kialakításához, akkor a kényelmünket is segítik.

Milyen pozitív hatása van a szobanövényeknek a lakásunkra?

A télikertek és a balkonládák növelik a komfortérzetünket. A lakás ezáltal otthonosabbá és élhetőbbé válik. A különböző növények rendezik a teret és irányítják a figyelmünket is. Ezáltal pozitív módon befolyásolják az egyes helyiségek hangulatát. Ráadásul egyes növények, például a fikuszok, az otthoni eszközeink káros sugárzását is megszűri. Az elektromágneses sugárzás mellett pedig a dohányfüstöt elnyeli bizonyos mértékben. Ha pedig van lehetőségünk egy télikert kialakítására, akkor egy relaxációs helyiséget is nyertünk.

Melyik növény hova, kinek való? Mire kell figyelni, amikor szobanövényt választunk magunknak?

A páfrányféléket érdemes olyan helyre tenni, mivel szeretik a párás környezetet, ahol erre a legnagyobb esély van. Tehát a fürdőszoba és a télikert kifejezetten jó választás. A konyha is jó választásnak bizonyulhat, ha nem huzatos. Ez az orchideafélékre is igaz és minden olyan növényre, amely párakedvelő. A választásunkat az is meghatározza, hogy milyen a lakhelyünk tájolása. A déli fekvés általában azért pozitív, mert sok napsütés várható ott. A pontos elhelyezkedés is fontos, hiszen nem sokat ér a déli tájolás, ha magas házak vagy fák zárják el. Az is fontos szempont, hogy olyan növényt válasszunk, amely nem okoz allergiás reakciókat. A hálószobába például nem érdemes olyan liliomfélét tenni, amely túlzó illatával rossz hatással van szervezetünkre. Akik pedig sokat utaznak, azoknak olyan növény ajánlott, amely rendkívül ellenálló.

A szobanövények bámulatos világa

A szobanövények nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben. Ez különösen igaz a lakásban élőkre, de igazság szerint a családi házzal büszkélkedők is egyre jobban keresik azokat a virágokat, amiket bent, az életterükben: örömmel, és sikerrel nevelgethetnek. Ha a kínálatunkban végig nézi a lehetőségeket, akkor láthatja, hogy tényleg csak egyedi elképzelésein múlik, hogy végül milyen variáció mellett dönt. Ha úgy tartja kedve, akkor levéldísznövénnyel teheti még sugárzóbbá otthonát, de ha az orchideák bűvölik el, akkor nem létezik az oldalunknál testre szabottabb választás. A pálmák nagyon hálásak a gondoskodásért, ráadásul királyi megjelenésük különleges hangulatot teremthet környezetében. Ha nagy hely áll a rendelkezésére, és bizony itt nemcsak a szélességre gondolunk, akkor az egy méternél magasabbra növő alternatívákat ajánljuk. Ne gondolja, hogy ezek a növények rengeteg gondoskodást, törődést igényelnek. Az tény, hogy a tápanyagokon, optimális fényviszonyokon, és ideális vízellátáson kívül szeretetre is szükségük van, ám ha ezek stimmelnek, akkor biztos, hogy jól fogják érezni magukat az ön kezeiben. A virágzó növények népszerűsége töretlen. Évtizedek óta ez az egyik legkedveltebb kategória. Vitathatatlan, hogy szépségükkel, lélegzetelállító külső jegyeikkel pillanatok alatt levesznek bárkit a lábáról.

Szobanövényeket online is rendelhet!

Ha rátalált arra a növényre, ami szívének kedves, és ami maximálisan idomul elképzeléseihez, akkor nem kell az első virágoshoz rohannia. Interneten is elintézheti a rendelését: kényelmesen, kedvenc karosszékében ülve, akár hétvégén, vagy az éjszaka közepén. Áruházunkban a tökéletes minőség mellett kedvező anyagi feltételek várják.