A szükséges sütiket használjuk, a weboldal biztonságos működésének érdekében. A weboldal forgalmának elemzésének köszönhetően folyamatosan fejleszthetjük funkcióit, teljesítményét és általános használhatóságát.

A mediterrán növények beragyoghatják a hazai kerteket is

A mediterrán növények szépsége, sőt, termékenysége roppantul vonzó. De vajon érdemes a kis hazánk szárazföldi éghajlatán a nevelgetésükben gondolkodni? Megadjuk a választ, ami egyértelműen: igen, érdemes!

Nem mindegy, hogy milyen mediterrán növény nyeri el a szívét

A fenti kijelentéshez hozzátartozik, hogy nem minden, a kategóriába tartozó növény alkalmas a kinti tartásra. Benti környezetben pedig szintén nem feltétlenül érzik jól magukat. Viszont akadnak üdítő kivételek, és ebben az esetben az üdítő, mint jelző, látványra és akár még ízvilágra is értendő. Mire gondolunk? Például a kikire és a datolyaszilvára. Néhány esztendővel ezelőtt nagy port kavart a médiában, hogy Zala megyében komplett kiki ültetvényeket hoztak létre. Ha mindez nem lenne elég, még a termékenységük is kimagasló. A vállalkozás sikerét a folyamatos klímaváltozás is támogatja, hiszen hazánk éghajlata a kontinentálisból egyre inkább a mediterrán felé közelít. Különösen egyes tájegységeken. A magnólia az egyik legszebb, és legismertebb fajta, amely ugyan mediterrán övezetből származik, de jól tűri az itthoni klímát. Mivel örökzöld, így az év egészében pompázik, aminek hála, az udvara díszévé válhat.

A mediterrán növények tartása költséges mulatság?

Egy cseppet sem. Azok a növények, amelyek jól érzik magukat az itteni éghajlat biztosította közegben, nem igényelnek extra törődést. Azaz plusz kiadásokkal sem kell számolnia. Természetesen a megfelelő fényviszonyok, vízmennyiség és talaj garantálása elengedhetetlen, ám a gondoskodás meghozza, nem egyszer szó szerint is a gyümölcsét.