A dísznövények szépsége örök

A dísznövények szemeket gyönyörködtető látványa belakhatja, beragyoghatja a kertet. Egyes fajták sövényekként is tökéletesek, de önmagukban állva is garantáltan vonzzák az elismerő tekinteteket.

Mennyire problémás a dísznövények gondozása?

Sokan tartanak attól, hogy a szépségnek ára van, ami a növények esetében komoly energiabefektetést jelent. Hiszen a sövénynek szánt növényeket metszeni, nyírni kell, formára vágni, hogy elérjék a vágyott külsőt. Meg persze a tőlük elvárt funkcionalitást. Ha szoliter fajtáról van szó, a gondoskodás akkor sem kivédhető. De vajon ez ténylegesen nagy idő- és energiaáldozatot feltételez, vagy a legtöbben hajlamosak túlzásokba esni? Inkább az utóbbi. Semmilyen különleges bánásmódról nem beszélhetünk. Az ültetés helyszínére nyilván lényeges odafigyelni: a napos vagy árnyas helyek kiválasztása kulcsfontosságú az adott növény életében. A babérmeggy például szereti a napfényt, tehát nem kifizetődő ötlet árnyékba száműzni. Aztán az optimális csapadékellátás is hangsúlyos. Természetesen az öntözőrendszer nem olyasvalami, ami nélkül nem élet a dísznövényes élet. Megkönnyítheti az öntözést, ez tény, de nélküle sem túl nagy ördöngösség a megfelelő mennyiség rendszeres biztosítása.

A dísznövények állandó nyírást igényelnek?

Nem. Ez így ebben a formában abszolút túlzó feltételezés. A metszés a felfelé erőteljesen ívelő fajtáknál valóban kikerülhetetlen. Viszont ez évente egyszer jelentkező feladat és az eredmény azonnal láthatóvá válik. Sőt, egyes növényeket kifejezetten élvezetes formára vágni: gömb, kúp vagy akár kocka alakzatokat is nyerhetnek a különböző bokortípusok.

Tartalomhoz tartozó címkék: dísznövények kerti dísznövények