Strapabíró növények

Sokan érdeklődnek, hogy milyen növényt válasszanak, ha a lakásuk nem minden szempontból alkalmas szobanövények tartására vagy
egyszerűen csak nem szeretnek/nemtudnak a növényeikkel foglalkozni. A növényeket szerető embereket két csoportba oszthatjuk, az egyik, akik szeretik a növényeket, értenek is hozzájuk és még az idejüket is szívesen fordítják kedvenceik gondozására. Időről-időre szembesülök azzal, hogy egy-egy növényfajt kedvelő lelkes „amatőr” gyakran nagyon széles tudással rendelkezik bizonyos növények igényeiről. „Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet” szokták mondani, de ez nem jelenti azt, hogy ért is hozzá.  Most azoknak szeretnék ajánlani néhány lehetőséget, akik szeretik a növényeket és szeretnének az otthonukban tudni néhányat, de nem tudnak túl sok időt tölteni kedvenceik gondozásával.
 
 

Az otthonunkban tartott dísznövények leggyakoribb pusztulási oka a kiszáradás. Nos, ezen könnyen segíthetünk, olyan növényeket kell eleve választanunk, amelyek jól bírják a szárazságot, így nem csak átvészelik az „aszályosabb” időszakokat, hanem szépen fejlődnek, hiszen a természetes élőhelyükhöz hasonló feltételek fogadják lakásunkban. Az egyik legismertebb szárazságtűrő szobanövény a Yucca. Mindenki ismeri, és ha kap elegendő fényt (és nem öntözzük túl), akkor hosszú időre meg van oldva a növénykérdés otthonunkban. A Zamioculcas zamifolia, hétköznapi nevén az Agglegénypálma magyar elnevezése is önmagáért beszél. Olyan lakásba való, ahol nem kapja meg az anyai gondoskodást, és akár hosszabb ideg is kimaradhat az öntözés. Köszönhetően a gyökérgumóiban, leveleiben és húsos levélnyeleiben tárolt nagy mennyiségű víznek, sokáig bírja a teljes szárazságot. 

Az Agglegénypálma a modern enteriőr elengedhetetlen kelléke csakúgy, mint a napjainkban reneszánszát élő Anyósnyelv, azaz Sansaveria. A Sansaveria a hosszú függőlegesen álló, egyenes leveleivel jól illeszkedik  a minimál design letisztult formákhoz, ezen kívül nem csak végtelenül strapabíró, de a legjelentősebb légtisztító növények közé szokták sorolni. Az Anyósnyelvnél nagyobb, a szabályosságot jobban kerülő, de roppant szívós növény aBuzogányfa (Nolina recurvata), mely jellegzetesen megvastagodott, buzogányra emlékeztető törzsén, hosszú, sásszerű, olykor spirálisan megcsavarodott levelei sugárszerűen nőnek. A Buzogányfa a fent említett szárazságtűrő növényekhez hasonlóan elég lassan nő, így nem kell attól félnünk, hogy kinövi a lakást.
Jó hír azonban, hogy a technika fejlődése tetten érhető a növények öntözése területén is, és gyártanak olyan növénytartókat, amik megoldják helyettünk az öntözéssel járó problémákat. Az önöntözős kaspókban tartott növényeket jóval ritkábban kell gondozni, ráadásul a vízigényesebb növények tartása is lehetséges a segítségükkel.

A lakásban tartott dísznövények másik nagy ellensége a szegényes fényellátás. Szerencsénkre a trópusi, szubtrópusi éghajlatról származó növények, amelyek az esőerdők aljnövényzetét alkotják, a föléjük magasodó, sűrű lombozatú fák alatt jól megszokták a szerény napsütést, így a kevésbé világos lakásokban is jól érzik magukat. Azonban semmit sem adnak ingyen, a trópusi esőerdők mélyéről származó növények bizony vízigényesebbek az első részben leírtakhoz képest. A Szarvasagancs páfrány (Platycerium bifurcatum) azon kívül, hogy nagyon elegáns és különleges a felépítése, csak azzal büszkélkedhet, hogy nagyon jól viseli az árnyékosabb lakásokat. Ez a páfrányféle - a többi páfrányhoz hasonlóan - meglehetősen pára és vízigényes, azaz némi odafigyelést igényel. Ha már páfrány, akkor ide sorolhatjuk a Szobapáfrányt (Nephrolepis exaltata), a Madárfészek páfrányt (Asplenium nidus) vagy a furcsa külsejű Nyúlláb páfrányt (Davallia humata). A sötét lakásokban nem csak páfrányt lehet tartani, vannak olyan növények, amiknek nincsenek kiemelkedő pára vagy vízigénye, mégis megbirkóznak a napfény hiányával. Íme, néhány példa:Kencia pálmaVitorlavirágDracaena CompactaFilodendron félék. És még egy jó tanács: a természetes élőhelyükön sötétben élő növények több zöld színtestet tartalmaznak és leveleik sötétebbek, azaz sötétebb helyre válasszunk sötétebb zöld növényt.

További kérdésekre szívesen válaszolunk, hívja webáruházunk munkatársát.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek