Nőnapi virágok: 20 növény, ami tökéletes az alkalomra

A nőnapi virágok kiválasztása sosem egyszerű feladat, azonban néhány tanács segítségével biztosan megtalálhatja a tökéletes alkalomhoz illő ajándékot! A különböző növények ismeretében sok időt és energiát megspórolhat. 

Összegyűjtöttünk 20 olyan növényt, cserepeseket és szálasakat is, amelyekkel nem okozhat csalódást. Keressen minket bizalommal, hogy mi is segíthessünk a megfelelő növény megtalálásában! Kínálatunkból pedig azonnal meg is rendelheti tökéletes ajándékát!

Nőnapi cserepes virágok

Köztudott, hogy a virágok nemcsak jótékony hatással vannak az életre, hanem meg is szépítik azt. Virágot adni ezért minden alkalomra kiváló választás lehet. A nőnapra ajándékozott virágokkal pedig tiszteletünket és megbecsülésünket is kifejezhetjük. Érdemes ezért olyat választani, amely megfelelő bánásmód mellett jóval hosszabb ideig megőrzi szépségét. Másik előnye, hogy elvirágzását követően akár a kertben is tovább élhet. Sokszor pedig áruk sem magasabb vágott társaikéhoz képest.

1.      Korallvirág

A Korallvilág minden szempontból kitűnő választás, ugyanis apró, színes virágú és rendkívül ellenálló szobanövényről van szó. Ezek a tulajdonságok tökéletes nőnapi ajándékká teszik bármelyik női családtag számára, hiszen a tartósságot jelképezik. 

Különböző színekben pompázik, melyek közül legismertebb a sárga, a rózsaszín és a fehér. Színei ráadásul eltérő hatással rendelkeznek, nyugtatnak vagy éppen feltöltenek. Főként a világos helyeket kedveli, rendszeresen kell öntözni, de nincs különösen nagy vízigénye és megfelelő árnyékolás mellett nyáron akár a kertben, a teraszon vagy sziklakertben is tökéletesen érzi magát. 

Ősztől tavaszig virágzik, így könnyen ajándékozható más eseményre, vagy akár alkalomtól függetlenül is díszítheti otthonunkat. A Korallvirág ráadásul kétségtelenül a legolcsóbb választások egyike. Nálunk cserépben és kosárban is megtalálható.

korallvirág

2.      Orchidea

Az Orchidea tulajdonképpen örök kedvenc, kitűnő választás nőnapra. Isteni, már-már mitikus eredetű növény, mely egyszerre a szenvedély és az elegancia szimbóluma. Továbbá a kifinomultságot, az őszinte szeretetet és a pompát is jelképezheti. Általában a barátnőnek vagy kedvesnek illik ajándékozni, de az Orchidea esetében nincs kőbe vésett szabály. Számos fajtája ugyanis eltérő jelentésekkel rendelkezhet. 

A négy legismertebb talán az Ékszerorchidea, a Csónakorchidea, valamint a Lepkeorchidea vagy Pillangóorchidea. A rengeteg változat miatt mindig figyelni kell a választott Orchidea tartására. Általánosságban azonban igaz, hogy a párás környezetet kedveli, de a túlöntözéstől és a kánikulától is kímélni kell. Legismertebb színei a lila, a hófehér, a bíbor és a rózsaszín. 

Ára fajtánként változó, de általában nem tartozik az olcsó növények közé. Ezt azonban mindig ellensúlyozza szépségével.

lepkeorchidea

3.      Kála

A Kálát nagyméretű, tölcsér alakú virágairól mindenki megismeri. Régóta kedvelt dísznövénynek számít, de vágott formában leginkább a menyasszonyi csokrokban találkozhatunk vele. Összetéveszthetetlen csavart virága az ártatlanságot és varázslatos szépséget jelképezi. Kiváló választás nőnapi ajándékként annak, akinek gyönyörűségét és nagyszerűségét akarjuk hangsúlyozni. 50-100 cm magasra is megnő és márciustól májusig nyílik. A meleg vagy félárnyékos helyeket kedveli, erre még teleltetésnél is figyelni kell. Sárga és fehér színeivel nemcsak csokorban, hanem kertben és erkélyen is jól mutat. Ára átlagosan 3-4 ezer forint között van.

kála

4.      Azálea

Az Azálea a leggazdagabban virágzó szobanövények közé tartozik. Hagyományosan a nőiesség szimbóluma, ezért főként szerelmi érzések kifejezésére szolgál, nőnap alkalmával is így érdemes ajándékozni. Egzotikus virágú, fás szárú, lomblevelekben gazdag növény. A legelterjettebb színe a piros, de a nemesítések miatt ma már több színben is láthatjuk. Nagyon fontos, hogy kifejezetten sok csapadékra van szüksége, azonban főleg esővízre (mindenképpen mészmentes vízre). Nyáron a szabadban is lehet tartani, de védeni kell a tűző naptól. Az olcsóbb növények közé tartozik.

Azálea

5.      Harangvirág

A Harangvirág nem kimondottan tartozik a nőnapi növények közé. Éppen ezért bármelyik női családtagnak vagy ismerősnek adható. Ajándékozása viszont – a híres dal szerint is – bevett szokás. A harangvirágok nemzetségében egyéves, kétéves és évelő növények is megtalálhatók, számos helyen fellelhetők. Gyönyörű, ibolyakék színével tökéletes ajándék, hiszen rendkívül sok fajtája van, és különböző méretben kapható, ráadásul kertbe, sziklakertbe, balkonra és teraszra is ültethető. A Harangvirág az egyik legolcsóbb virág, amit kaphatunk.

Harangvirág

6.      Ernyős gyertyavirág

Az Ernyős gyertyavirág egyáltalán nem szokványos ajándék. Akinek nőnapon adjuk, az biztosan meglepődik bámulatos, esernyőszerű virágaitól. Mivel nem az általános nőnapi virágok egyike, ezért akárki veszi át, a kivételességet fogja érezni. Az Ernyős gyertyavirág zöldesfehér, pozsgás kúszónövény, ezért ajándékként megjelenése is egyedi, ellenben öntözése sok törődést igényel. A megfelelő gondoskodást tavasztól őszig tartó folyamatos virágzással hálálja meg. Nem tartozik a legolcsóbb növények közé.

7.      Guzmania / Bromélia

A guzmániaként is ismert növényt elsősorban látványuk és különlegességük miatt érdemes nőnapon ajándékozni. Egzotikus megjelenésükkel a megajándékozott hölgyek számára is ezt sugalljuk. Természetesen a nőnapi alkalomtól függetlenül is trópusi hangulatot varázsolhatunk ezzel a növénnyel. Gondozásának nehézsége is ebben rejlik, hiszen a párás, nedves és meleg levegőt kedveli. Megfelelő körülmények mellett viszont feltűnően piros és sárga színeivel elegáns és tartós éke lehet az otthonunknak. Ára változó, de nagyságrendileg 2000 forintért már gyönyörködhetünk benne.

guzmania

8.      Amarillisz / Hölgyliliom

Az Amarilliszt a virágok formája alapján Lovagcsillagként is ismerhetjük. Már a görög mitológiában is a káprázatos szerelem megtestesítője, ezért nőnapon is kiváló választás. Ajándékozása természetesen már nem kötődik egykori eredetéhez, ezért bárki számára megfelelő lehet. Tipikus színei a rózsaszín, a fehér és a piros. A virágzás alatt átlagos fény- és vízigénye van, és rövid ideig akár még a sötét pincét is elviseli. Rendkívül kedvező árával biztos, hogy tökéletes ajándék.

Amarillisz

9.      Dobozos orchidea

A Csónakorchidea nem véletlenül az egyik legismertebb és legkedveltebb orchideaféle, mivel majdnem egy méteres magasságával és temérdek, akár öt centimétert is elérő virágaival igazán szemet gyönyörködtető látvány. E növény virágai üvegfiolában és díszdobozba csomagolva a lehető legjobb megoldás nőismerőseink felköszöntéséhez. A Csónakorchidea virága rendkívül tartós, a doboznak köszönhetően könnyű a szállítás és az ára is a legkedvezőbb.

dobozos orchidea

10.  Pártáskosbor

A Pártáskosbor igazi, Himalájából származó különlegességnek számít. Nemcsak tökéletes ajándék nőnapon, hanem maradandó emlék is. Bár ez is egy orchideafajta, mégis egyedülálló. Olyan személynek adjuk, akinek egyediségét és ritkaságát szeretnénk kifejezni. Nagy méretű és dús levelű, hagyományosan fán lakó orchideaféléről van szó, amely jól bírja a meleget. Jellegzetes kék és lilás szín árnyalatait semmivel nem tévesztjük össze. A nagyobb növényeket célszerű speciális helyen tartani. Különlegessége árában is megmutatkozik, hiszen az egyik legdrágább cserepes virág.

vanda

11.  Lándzsarózsa

A Lándzsarózsát első ránézésre, virágzata alapján könnyen össze lehet téveszteni a Broméliával. A színek harmóniája azonban sokkal intenzívebb, ezért ötletes nőnapi ajándék. Olyannak érdemes adni, aki egzotikus és színes személyiség. Eredetileg az őserdők klímájához szokott, mégis könnyen ékesítheti otthonunkat, mivel jól viseli a közvetlen napfényt is. A halványrózsaszín, az ibolyakék és termése miatt a piros színek játszanak egybe. Aki közepes árkategóriában szeretne egzotikus növényt, annak kihagyhatatlan választás.

lándzsarózsa

12.  Flamingóvirág

A Flamingóvirág semmilyen másik növénnyel nem téveszthető össze. Pompás nőnapi ajándék, a boldogságot és a bőséget jelképezi. Alkalomtól függetlenül is kedvelt szobanövény, hiszen kevés gondozásra van szüksége, mégis folyamatosan képes virágokat hozni. Tűzpiros, szívalakú levele és főként narancssárga virágzata egyedi. Ha figyelünk arra, hogy óvjuk a tűző naptól, de világos helyre tesszük, akkor bárhol tartható. A drágább növények közé tartozik, ezért főleg jeles eseményekre megfelelő.

Flamingóvirág

13.  Jázmin

A Jázmin akkor különleges, ha fajtájára is figyelünk, mert ezen múlik, kinek és miért adjuk. Ami az Erdei Jázmin kivételével azonban mindegyikben közös: az érzékiség. Elegáns megjelenésű szobanövényként számos helyen találkozhatunk vele. A kiszáradástól óvni kell, ellenben gyönyörű krémszínű levelei és jellegzetes illata páratlan. Nyári időszakban a kertben is tökéletes helyen van, és még ára is igen kedvező.

Jázmin

14.  Rózsa

A tökéletes nőnapi virágok közül nem maradhat ki a Rózsa. Cserepes formájában is egyre kedveltebb. Ahány színben pompázik, annyi jelentéssel rendelkezik. Könnyebb megmondani milyet ne adjunk nőnapon (fekete, tubarózsa). Rózsát azért is érdemes cserepes virágként ajándékozni, mert átültetés után még gyönyörködhetünk benne. Számtalan színe miatt nehézségét egyedül csak a választás jelent. Ára fajtájától és színétől függően is eltérő.

minirózsa

Vágott / szálas nőnapi virágok 

A nőnapra készülve a megszokás miatt sokan vágott virágot ajándékoznak szeretteiknek. Általában szálanként vagy csokorban, különböző díszekkel vagy csak papírba csomagolva adják át. A virágajándékozási hagyomány szerint a vágott virágok látványosabbak, és sokszor egy szál is elegendő a pillanathoz. Egy szál esetében a szál hosszát is figyelembe kell vennünk. A tökéletes alkalomra való felkészüléskor érdemes azonban megfontolni, mennyi ideig élnek ezek a növények.

1.      Rózsa 

A Rózsa vágott változatban is tökéletes nőnapi ajándék. A sárga színnel és a lila árnyalataival inkább a gondoskodást és a hálát fejezzük ki. Ezeket érdemes az anyának vagy lánytestvérnek ajándékozni. A rózsaszín pedig főként a fiatalabb korosztály számára lehet megfelelő választás. A vastagabb és hosszabb szár a rózsák esetében is megnövelheti a tartósságot. Áruk általában szinte azonos a cserepes változatokéval.

2.      Tulipán

A Rózsán kívül a másik leginkább közkedvelt nőnapi virág a Tulipán. Virága számos színben megtalálható, valamint formái és mintái is változatosak. Főként a gazdagságot, a sikert és hírnevet jelképezik. Általában csokorban szokás ajándékozni. Tarkasága ellenére, ha nem vágjuk vissza rendszeresen, könnyen lekonyul. Manapság a holland tulipánhagymák hírére már sokan ültetik és virágoztatják őket. Ára szálanként olcsó, csokorban pedig csak a képzeletünk szabhat határt.

3.      Gerbera

A Gerberát azért érdemes nőnapon ajándékozni, mert mindig üdeséget áraszt. A gondtalan élet és a vidámság jelképe, ezért közelebbi és távolabbi ismerősnek is adhatjuk. Hosszan virágzik, virágai pedig kifejezetten kecsesek. Vágott formájában sajnos viszonylag gyorsan elveszíti báját. Az utóbbi időkben ezért cserepes virágként egyre több helyen használják, akár irodákban is. Ráadásul kimondottan kedvező áru virágnak minősül.

4.      Liliom

A Liliomot királyi virágnak is mondják. Nőnapon annak érdemes ajándékozni, akit meg akarunk óvni. Számos fajtája létezik, ezért színei is változatosak. Kiszáradásra hajlamos növény, amelyet a túlzott melegtől is védeni kell. Leginkább ismert színei a sárga, a fehér és a rózsaszín. A Liliomból nem érdemes óriási csokrokat összeállítani. Közepes ára miatt kedvelt választás.

5.      Jácint

A Jácint is a tavasz illatával és színeivel kecsegtet. Színei eltérő jelentést hordoznak, ezért érdemes tájékozódni a nőnapi meglepetés előtt. A fehér például a szépséget fejezi ki, ameddig a kék az állandóságot testesíti meg. Vágott virágként érdemes rögtön vázába tenni, és sűrűn kell cserélni alatta a vizet. Egyáltalán nem tartozik a drága növények közé.

6.      Nárcisz

A Nárcisz mitológiai eredete miatt az önzéssel és öncsodálattal kapcsolódott össze. Éppen ezért soha nem illik egy szálat adni, a csokor viszont örömet varázsol. Az egyik olyan virág, amely vágott formájában tovább is megőrzi szépségét. Jellegzetes színei a sárga és a fehér. A Nárcisz ára hasonló a Gerberáéhoz és a Jácintéhoz.

+1 ötlet nőnap alkalmából

Olyan növényeket is érdemes figyelembe venni a tökéletes alkalomra, amelyek eltérnek a hagyománytól. A pálmák közül például a Datolyapálma kiváló választásnak bizonyulhat. Örökzöld fajta, amelyet nyáron cserepes növényként kertben is tarthatunk. Évente csak néhány új levelet növeszt, azonban ezek puhák és lágyak. Egyszerre elegáns és egzotikus megjelenést kölcsönöz otthonunknak. Váratlan nőnapi meglepetés lehet.