Mediterrán növények teleltetése

A tél közeledtével, ahogy egyre jobban lehűl az idő, sajnos eljön az a pillanat, amikor a kertből és a teraszról a mediterrán növényeinket a tél viszontagságaitól védett helyre kell menekíteni. A közismert mediterrán növények mellett, mint pl Leander, Citrom, Narancs, Sétányrózsa, egyre szélesebb választékban juthatunk a tengerparti nyaralásokat idéző színpompás, virágtó növényekhez.
Röviden összefoglalva, a teleltetés lényege, hogy a Földközi-tengeri térségben uralkodó téli viszonyokat próbáljuk meg a lehető legjobban utánozni. Ez azt jelenti, hogy amennyire lehet világos, hűvös, de fagymentes környezetet biztosítsunk növényeink számára

 

Az egyik legismertebb és legkedveltebb mediterrán dísznövény a Leander (Nerium Oiander). Sok kérdés érkezik webáruházunkhoz a Leander teleltetésével kapcsolatban 
A Leander teleltetése okoz a legkevesebb fejtörést a Magyar növénybarátok számára, mert évek alatt kitapasztalták, hogy a hűvös (5-15 °C) helyet biztosítani kell, de teljes sötétségben, minimális öntözés mellett tökéletes állapotban teleltethetjük át.


Manapság egyre divatosabb mediterrán növény a Murvafürt (Bougainvillea) teleltetésére az általános szabály érvényes, azaz világos és hűvös hely. Akinek azonban nincs egy napos verandája, azok kénytelenek a lakásban teleltetni a Murvafürtöt. Amennyire lehetséges a lakáson belül is próbáljunk meg minél világosabb és hidegebb helyet találni növényünknek. A lakásban tartott, kissé nyúlott, lombozatát részben elveszített Bougainvilleát metszéssel gyönyörű állapotba hozhatjuk. A metszésnél figyelembe kell venni, hogy a hajtásvégeken hozza a virágokat, így a tavaszi metszést követően egy kicsit később fognak megjelenni az első virágok a növényen. Tavasszal, metszés után, amikor kitelepítjük a teraszra a növényt, gyakoribb tápoldatozással segíthetjük a fejlődését.

Citrom és Narancs megfelelő téli tartása is fagypont fölötti hőmérsékletet és világos helyet jelent, de a melegebb lakásba kényszerült növényeket is évről évre virágzásra és termés növesztésére sarkallhatjuk. A citrusfélék a száraz levegőjű lakásban lehullajthatják a leveleiket és a fényszegény környezettől tovább romolhat az állapotuk.

Szerencsére nagyon ellenálló növények. Tavasszal vágjuk le az elnyúlott részeket és a kert legnaposabb helyére telepítsük. Megfelelő öntözés és tápoldatozás mellett hamarosan megjelennek rajta a friss hajtások és kicsit később a virágok sem maradnak el.

(Gyakori probléma, hogy a virágzást követően az apró termések lehullanak a növényről. Ez a túlzott öntözés eredménye. A meleg, napos helyen tartott citrus könnyen kiszárad, ezért naponta ellenőrizi kell a talaj nedvességét, de az alatta folyamatosan álló víz nem tesz neki jót.)


„Télálló mediterrán növények” Hazánkban egyre gyakoribb látvány a kertekbe kiültetett és télen is ott tartott pálma vagy más olyan növény, amelyek a mediterrán régióból származnak, de egy kis gondoskodással a mi klímánkon is átteleltethetjük. Vannak “télálló” pálmák, Banán, Kamélia és még sokan mások, de a télálló kifejezés nem teljesen igaz ezekre a növényekre.

A télálló Kamelia (Camelia Sasanqua) például csak nagyon gondos takarással és nagy szerencsével teleltethető át kertben, ezért én nem is ajánlom kertbe kiültetni.
A kertbe kiültethető Banán (Musa basjoo) kb -15°C –ig bírja a fagyokat. A levelei visszahúzódnak és a talajban lévő gyökértörzset száraz lombbal kell takarnunk.
A pálmák közül a legbiztonságosabban kertben tarható fajta a Kínai Kenderpálma (Chamaerops Excelsa más néven Trachycarpus Fortunei), ez a növény valóban kibírja az akár -20 °C hideget is, de ettől függetlenül ajánlatos körbetekerni egy gyékénykerítéssel, amit szalmával lazán megtöltünk. Különösen fontos hogy a levelei közé ne tudjon befolyni a hólé, mert a növény rothadásához vetet. Ezt a növény összekötött leveleire húzott vödörrel könnyen meg tudjuk akadályozni.

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek