Mediterrán növények IV. Leander

A Földközi-tenger környékéről származó, elsősorban dísznövényként használt örökzöld bokor vagy kisebb fa, mely az évszázadok során elterjedt Indiától az amerikai kontinensig, szinte az egész világon. A világ azon területein, ahol az éghajlat engedi, azaz télen sem hűl a hőmérséklet  0 °C alá, ott a szabadba kiültetve, kerti növényként alkalmazzák, hűvösebb éghajlaton kedvelt dézsás növény.

 

 

Botanikai nevének (Nerium Oleander) eredetéről több mitológiai történet és legenda kering. A

névben szereplő Oleander feltehetően onnan származik, hogy korábban, az Olivához hasonlóan valamilyen olajtermelő növénynek hitték. Ez természetesen hamar kiderült, hogy nem igaz, hiszen a Leander minden része mérgező tejnedvet tartalmaz.
Egy görög mitológiai elbeszélés szerint az Oleander név egy fiatal szerelmes pár tragikus történetéből ered. A fiú, Leander egy gyönyörű görög lánynak udvarolt, aki minden este lement a tengerre úszni, hogy ott találkozhasson szerelmével, de egy este vad vihar támadt, a fiút elragadták a hullámok és megfulladt. Leander testét kivetették a hullámok a homokos partra mialatt a lány aggódva kereste és a nevét sóhajtozta: Óh-Leander. A fiú élettelen kezében egy Leander ágat szorongatott, amit elvett a lány és csodálatos módon a növény tovább növekedett. A monda szerint, így vált a Leander virág a múlhatatlan szerelem és a romantika jelképévé.
Mivel a Leander a mediterrán térség száraz, gyenge talajú részéről származik, ezért az otthon tartott növények gondozásával sem lesz sok gondunk, nem véletlen, hogy a legelterjedtebb mediterrán, dézsás növény Magyarországon is. Ugyan az eredeti élőhelyén száraz területeken is nagyon jól érzi magát, ez annak köszönhető, hogy gyökerei képesek lenyúlni mélyen a talaj nedvesebb rétegeibe is, azért a cserépben tartott Leandert érdemes egy-két naponta megöntözni. Sovány, homokos, tápanyagban szegény talajon is megél, de a rendszeres tápoldatozást és egy kicsit jobb minőségű virágföldet rengeteg virággal fogja meghálálni. A leander virágzási ideje nem évszaktól vagy egyéb ciklustól függ, hanem amíg megkapja a megfelelő mennyiségű napfényt, addig folyamatosan virágzik, és mivel a hideget is elég jól viseli, érdemes kora tavasszal a fagyok elmúltával, minél korábban kitenni a szabadba.
Népszerűségét - azon kívül, hogy egész nyáron virágzik, viszonylag igénytelen és nagy színválasztékban kapható - az is elősegíti, hogy a mediterrán növények teleltetési problémái a Leanderre nem érvényesek. A Leandert teljesen fénytelen, hűvös pincében tudjuk úgy tartani télen, hogy nem hullajtja le a leveleit és nem nyúlnak meg a hajtásai sem. A sötét, hűvös helyen tartott növényt télen egy-két hetente elég megöntözni, így annyira lelassul a növény fejlődése, hogy olyan állapotban kezdheti a tavaszt, ahogy ősszel eltettük a világ szeme elől.
A Leander legfőbb ellenségei a pajzstetű és a takácsatka. Sajnos, ha hagyjuk ezeket az élősködőket
elszaporodni a növényen, akkor bizony nem könnyű megszabadulni tőlük. Alapvető igazság úgy, mint az embereknél, hogy a legyengült növényt hamarabb megtámadják ezek az élősködők, tehát alapvetően szeressük növényeinket: tápoldatozzuk, öntözzük rendszeresen és időről-időre ültessük nagyobb cserépbe. Az élősködő rovarok megjelenése így sem biztos, hogy elkerülhető, ezért a növényen megjelenő első pajzstetvek, vagy a levél fonákján megjelenő apró szívogatás nyomok, ne agy’ Isten pókhálószerű fonál megjelenésekor, minél hamarabb kezdjük meg a növényvédőszeres kezelést, amit többször is meg kell ismételnünk.
Áruházunkban megtalálhatók a Leanderek különböző formái (pl törzses fa, vagy bokor), illetve színek nagy választékban érhetők el, mint a sárgapiros,rózsaszínfehér vagy a népszerű barackszín és a teltvirágú fajták is.

További telt virágzatú fajták, itt.Tartalomhoz tartozó címkék: hírek