Mediterrán növények III. Margaréta

A Margaréta (Chrysanthemum vagy Argyranthemum frutescens) habár rokonságban van a hazánkban is kedvelt krizantém fajtákkal, ám a megjelenését leszámítva nagyon kevés közös vonásuk van. Ez a dísznövény a Kanári-szigetekről származik, azaz a 28-30. szélességi körből, így nem csodálkozhatunk azon, hogy Magyarországon a telet nem képes a szabadban tölteni.

 

 

.

A Chrysanthemum frutescens a téli klímát nem bírja, ezért a teleltetéséről a Leanderhez és a többi mediterrán növényhez hasonlóan gondoskodnunk kell, de ezt az egy apró kellemetlenséget leszámítva igazi favorit a Krizantémok között.
A legjellemzőbb tulajdonsága, aminek a népszerűségét köszönheti, hogy ameddig a hazánkban élő krizantém fajták idényszerűen, a megvilágított órák számának csökkenésével (azaz, ősszel) kezdenek virágozni, ez a Margaréta egész nyáron nyílik.
Virágja mesekönyvbe illő, sárga közepét fehér, vékony, legömbölyített végű szirmok veszik körül. Levelei hamvas, kékeszöld színűek. A növénynemesítők munkájának köszönhetően a fehér szirmú alapszín mellet egyre gyakrabban találkozhatunk rózsaszín és sárga szirmú virágokkal is.
A Margaréta gondozása nagyon egyszerű, és ha kap egy kis odafigyelést, akkor egész nyáron virágzó növényünk lesz. A növény alapvető igényeit tekintve, tehát nincs túl nehéz dolgunk: kiültethetjük a kertbe is, de általánosan inkább dézsás növényként szokták alkalmazni. A dézsában tartott Margaréta mozgatása könnyebb lesz a teleltetés idején. A kert vagy terasz minél naposabb részére tegyük, így biztosítjuk a folyamatos virágzást. Ha csak árnyékos helyet tudunk biztosítani ennek a növénynek, akkor meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy jóval kevesebb virágot fog produkálni és a növény tömör lombozata is kissé lazább, a hajtások megnyúltak lesznek.
Tehát elsőként kell egy napos helyet találnunk, és ha már találtunk ilyet, akkor a következő két feltétel szinte magától értetődik: ha sok napot kap a Margaréta, akkor nem úszhatjuk meg a sok öntözést, azaz naponta ellenőrizni kell a talaj nedvességét. És ha napon van, akkor sok virágot szeret növeszteni, ehhez viszont tápanyagra van szüksége, ezért a nyári időszakban egy-két hetente ajánlatos tápoldatot keverniaz öntözővízbe. A Margarétát a vegetációs időben is lehet metszeni, habár ez jobbára csak a levirágzott részek eltávolítását jelenti, de ősszel, a teleltetés előtt érdemes egy kicsit bátrabban visszavágni az egész növényt.
Teleltetésre a hűvös, világos hely a legalkalmasabb és ilyenkor az öntözést és tápoldatozást is drasztikusan le lehet csökkenteni. Tavasszal a leanderekkel együtt ki lehet tenni a szabadba, hogy minél korábban elkezdje szívni magába a nap sugarait és mire tényleg jó idő lesz, addigra a virágok is megjelenjenek rajta.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: hírek