A szükséges sütiket használjuk, a weboldal biztonságos működésének érdekében. A weboldal forgalmának elemzésének köszönhetően folyamatosan fejleszthetjük funkcióit, teljesítményét és általános használhatóságát.

Mediterrán növények II. Murvafürt

Bougainvillea – ez a Brazíliában őshonos virágzó kúszónövény a nevét a felfedezőjéről kapta 1768-ban a francia tengerészről, Louis-Antoine Bougainville-ről.
Elegendő napsütés mellett egész nyáron dömpingszerűen hozza virágait, ezért gyorsan elterjedt dísznövénnyé vált az egész világon. Ma már a földközi-tengeri térség jellegzetes növénye. Nagyszámú, de viszonylag jelentéktelen virágait a virágok körül beszínesedő fellevelek díszítik, így megfelelő körülmények között a növény zöld részeit szinte teljesen eltakarják az élénk lila fellevelek. 

 

 

A magyar elnevezését is a virágok körül kialakuló, első látásra a virághoz tartozó részéről, a murvalevelekről kapta. Murvafürtnek hívjuk.
Habár származását tekintve nem a mediterráneum őshonos növénye, mégis az igényei és életciklusai a dél-európai növényekhez hasonlít a legjobban. A többi ezen a helyen élő növényhez hasonlóan (LeanderWaxflowercitrusokHibiscusCallistemon stb.) a recept egyszerű: rengeteg napsütésre van szükségük.
Nyáron tartsuk a kert vagy terasz lehető legnaposabb pontján, hogy minél több fényhez jusson, így a virágzása folyamatos marad az egész vegetációs időszakban. Ha nem kap elegendő fényt, akkor a virágzása megritkul, sőt teljesen le is állhat. Ahogy azt korábban már a Tölcsérjázminnál is írtam a nagyon fényigényes növények egy kicsivel több gondoskodásra vágynak az árnyékban hűsölő társaikhoz képest. A nyáron akár 30 C fok fölé emelkedhető hőmérséklet miatt mind a növény, mind annak a felmelegedett földe meglepően nagy mennyiségű vizet képes elpárologtatni, így a talaj nedvességét naponta ellenőrizni kell. A Bougainvillea virágos növény, ezért a tápanyag utánpótlás is fontos feladatunk lesz egész nyáron. A tápoldat kiválasztásánál válasszunk kifejezetten virágos növényeknek szánt keveréket, melyben a három makroelem közül (N,F,K) a foszfor van legnagyobb arányban. A téli napokban sajnos nem a Bougainvillea lesz a lakás dísze, hiszen elegendő napfény hiányában virágokra szinte biztos, hogy nem számíthatunk. Teleltetésre legalkalmasabb hely egy világos de +5-10C –nál nem hidegebb veranda vagy télikert. Az enn
él melegebb lakásban tartott példányok fejlődése nem lassul le, tehát a zöld hajtások tovább nőnek, de megnyúltak és halványzöldek lesznek. Tavasszal a megnyúlt hajtásokat le kell vágni, minél korábban ki kell tenni a szabadba, hogy megindulhasson a fejlődése. A koratavasszal a szabadba költöztetett Murvafürt leveleit egy-egy hűvösebb éjszakán még megcsípheti a fagy ezért érdemes megvárni, hogy az éjszakák is fagymentesek legyenek. A kiköltöztetett növényre egy korai erős napsütés is káros lehet, ilyenkor a friss hajtások végeit megégetheti a nap, tehát érdemes először csak félárnyékos, majd egyre naposabb helyre tenni. Olykor a legodaadóbb gondoskodás mellett sem hajlandó a Murvafürt virágzásnak indulni. A kertészetekben ilyenkor szándékosan hagyják a növényt kiszáradni, illetve éppen csak annyi vizet kap, hogy ne pusztuljon el. A bánatosan fonnyadt levelek nem hatják meg a kemény kertészszívet és csak a bimbók megjelenésekor kap ismét elegendő mennyiségű vizet és tápanyagot.
Tartalomhoz tartozó címkék: hírek