Légtisztító növények

A NASA jövőbeli űrállomások létrehozásában végzett kutatásai egyik jelentős sarokköveként az asztronauták levegőellátását kellett megoldani. Több technikai fejlesztés mellett a levegő tisztítására segítségül hívták a növényeket is és kiderült, hogy meglepően sok faj alkalmas megszűrni bizonyos káros anyagoktól az éltető elemünket.

 

 

Ez a tanulmány egyben rávilágított arra is hogy,  ha ezek a növények alkalmasak a levegő tisztítására egy űrállomáson, akkor miért ne lenne jó itt a földön is. Egyre több időt töltünk zárt helyen akár a munkahelyünkön, akár az otthonunkban és számos olyan dolog vesz minket körül, amelyek az élő szervezetekre károsak lehetnek, kezdve a végtelen számú takarító ás tisztító szertől, az utcáról beszűrődő kipufogógázokig. A légtisztító növények nagy előnye még, hogy nem kell semmilyen különleges és drága dologra gondolnunk. Legtöbbjük előfordulnak már most is a háztartásokban vagy olcsók és könnyen beszerezhetőek. Mivel ezek a növények trópusi vagy szubtrópusi körülmények kötött fejlődtek ki, így jól viselik a háztartások szerényebb fényellátását.

Nézzünk néhány példát olyan növényekre, amelyek jobbá teszik a levegőnket, nem csak az oxigénfejlesztésük lévén, hanem kiszűrik a formaldehideket, benzolokat, trikolór-etilént….Néhány virágos növény, mint például aGerbera vagy a Margaréta kivallóan teljesít a benzol megkötésében.A tanulmány körülbelül ötven szobanövénytvizsgált és azt találták, hogy különböző fajtájú növények más és más káros anyagokat képesek megkötni. A levegőben lévő benzol lekötésére a legalkalmasabb volt a Dracaena Marginata, Dracaena WarneckiiHedera (Borostyán)SpathyphillumAgleonema,. A benzol szinte minden szintetikus anyagban megtalálható, mint a műanyagok, festékek és lakkok, gumi, olaj, mosószer és a cigarettafüst (!) is.

A másik veszélyes anyag, ami nagy mennyiségben párolog a környezetünkben a formaldehid. Ez megtalálható a hab-szigetelésben, fa rétegelt lemezben (bútor), ragasztók, cigarettafüst. Nagy mennyiségű formaldehid felvételére alkalmas növények a Philodendron,Scindapsus, Sansaveria, ChlorophytumChamaedorea pálmaFicus Robusta, Ficus BenjaminaAnthurium. Mivel városokban élünk és a mindennapi kényelmünk érdekében körül vesszük magunkat olyan tárgyakkal és vegyi anyagokkal, amelyek káros gázokat párologtatnak a levegőbe, néhány dekoratív szobanövénnyel javíthatunk a belélegzett levegő minőségén. 
       Ha ezek a trópusi növények ilyen hatással (is) vannak a közvetlen környezetünkre, akkor érdemes az esőerdők tömeges kiirtását is más szemmel nézünk, hogy a későbbi generációknak is oxigénben gazdag, tiszta levegője lehessen.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek