Erkély ötletek: 12 tipp a hangulatos kialakításhoz

Manapság a hazai növénykedvelők körében is egyre népszerűbb a balkonkertészet. Ez nem véletlen, ugyanis tökéletes lehetőséget nyújt azoknak, akik mindig saját kertről álmodtak. Akkor is, ha nincs elegendő hely vagy zsúfolt, városi környezetben található az otthonunk. A különböző erkély ötletek ráadásul azok számára is adhatnak újat, akik nem is keresték! Akik csak kipróbálnák a balkon adta lehetőségeket vagy további ötleteket keresnek, azok is jó helyen járnak. Most összegyűjtöttünk 12 tippet a hangulatos kialakításhoz. Erkély ötletek nálunk, forduljanak hozzánk bizalommal!

Milyen hangulatos erkély ötletek vannak?

Tavasztól őszig mindenki szereti kihasználni az erkély adottságait. A legjobb azonban, ha ezt úgy tesszük, hogy a látványra, az illatokra és az egészségünkre is adunk. A növényekkel és különböző kerti megoldásokkal az egész család számára új, hangulatos környezetet varázsolhatunk. Változatos erkély ötletekkel pedig még a téli időszakban is felöltöztethetjük kedvenc helyünket. Mindez pedig sokszor nem pénz kérdése, hanem csupán a kreativitásé és az elszántságé.

Így legyen hangulatos az erkélyed: dekoráld a falat virágokkal, kaspókkal!

Ahhoz, hogy elképesztően hangulatos erkélyt varázsoljunk, sokszor elegendő, ha egyszerű megoldásokat választunk. A változatos kaspók és növények önmagukban is feldíszíthetik a balkonunkat. Már számtalan olyan kaspó és cserép létezik, amelyet kifejezetten erkélykorlátra terveztek. Ezáltal a növényeket nem kell külön rögzíteni és még a legegyszerűbb korlátokat is könnyen díszíthetjük. A falra érdemes lépcsőzetes elrendezésben virágtartókat helyezni. Ezek lehetnek egyszerűen ráakasztós fajták vagy alátéttel rendelkezők is. Az így tárolt növények rendezettséget és harmóniát biztosítanak. A fal virágokkal történő díszítése pedig önmagában is önálló kertté varázsolja erkélyünket.

Burkolj kreatívan! Már egy szőnyeggel is otthonosabbá válik az erkélyed

Kiváló választás, ha szőnyeget terítünk az erkélyünkre. Egyrészt a nappalinkat vagy szobánkat hosszabbítjuk meg ezáltal, ami az otthonosság érzését növeli. Másrészt igazi oázist hoz létre balkonunkból. Sokan pedig úgy döntenek, hogy nemcsak a padlóra terítenek szőnyeget. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fali dekorációhoz használt szőnyegburkolat is!

Használt építőanyagból hétköznapi csoda: a csempe az erkélyen

A lakásban már véget ért a felújítás. Ilyenkor mindenki azon gondolkodik, mit tegyen a megmaradt és ép állapotú építőanyaggal. Az erkélyünk egyenesen várja a használt csempéket és járólapokat. Nem csupán az erkély padlóját burkolhatjuk vele! Használhatjuk virágalátétként, bármilyen méretű cseréphez és még kis „kerti” asztalunkat is díszíthetjük vele. Ráadásul elmaradhatatlan kelléke az erkélyre készülő polcrendszerünknek!

Milyen erkély ötletek vannak panellakásokhoz?

A panellakásokra nagyon sokan panaszkodnak. Az együttélés viszontagságait csak bonyolítja a nyári kánikula és a szűk, zárt terekből fakadó érzés. A különböző erkély ötletek éppen ezért ablakot nyithatnak a világra. A legrégebbi panelépületek külső megítéléséhez is hozzájárul egy gazdag és virágzó balkon. Ami persze nemcsak a lakás komfortérzetét, hanem értékét is növeli. Érdemes a növényekről szerzett tapasztalatokat és egzotikus növényeket is felhasználni. Így egy panellakás erkélye is könnyen mediterrán típusú kertté változhat!

Az erkély korlátját díszítsd fűszernövényekkel.

Ha a hagyományos panellakásokhoz tartozó erkélyekre gondolunk, nem jut eszünkbe a változatosság. Pedig egy kis kreativitással bármit elérhetünk. A fűszernövények korlátra rögzítése igazán sokoldalú megoldás. Nemcsak díszíti és takarja a korlátot, hanem élettani hatását is kifejti. Bizonyos fűszernövények – illatanyaguk miatt – a rovarokat is távol tartják. A leglényegesebb azonban, hogy a háztartásban, a főzés során is könnyedén felhasználhatjuk őket. Megnézem a fűszer kínálatot ►►►

Használj különleges cserepeket az egyedi megjelenésért!

Sokszor elég egyszerű és praktikus ötleteket ötvözünk. Régi cserepeinket és kaspóinkat burkolhatjuk vagy díszíthetjük a hangulatosabb megjelenésért. Más esetekben pedig olyan kaspókat is beszerezhetünk, amelyek meghatározzák az adott teret. Egyes kaspók egzotikus növények számára készültek, de használatukkal elérhetjük a trópusi megjelenést. Mindezt anélkül, hogy a forró klímát és a pálmákat magunkkal hoznánk. Más cserepeket pedig úgy alakítottak ki, hogy romantikus vagy bensőséget hangulatot varázsoljanak balkonunkra. Megnézem a kaspókat ►►►

Milyen pici erkély ötletek vannak?

Első ránézésre talán akkor szembesülünk a legnagyobb kihívással, amikor kis erkélyeket szeretnénk életre kelteni. Valójában rá kell jönnünk, hogy sokkal több lehetőség áll rendelkezésünkre. A tér adottságai ugyanis eleve meghatározzak a mozgásterünket. A pici erkélyekből pedig egy kis kreativitással jóval nagyobb hatású balkont varázsolhatunk!

Kis erkélyre is jöhet a műfű! Ne félj tőle!

Egyre gyakoribb, hogy műfűvel borítják a balkon padlóját. Általában azért tartózkodtak tőle, mert a műanyag hatása túlzottan feltűnő volt. Manapság azonban már számos szálhosszúságban, száltípusban és tömörségben árulnak műfüvet. Hátránya valóban csak annyi, hogy nem természetes. Ezenkívül azonban könnyen kezelhető. Ragasztható, méretre vágható, bírja a vizet és könnyen takarítható. A cél azonban mégis az összhatás, hogy valódi kerti hangulatot teremtsünk ott, ahol nem gondoltuk volna!

A pici erkélyen is gondozhatsz virágokat!

Mindegy, hogy lógatva, állítva, polcon, földön vagy korláton tartod őket. A növények meghálálják a gondoskodást. Két egymást kiegészítő megoldásunk is van. Az egyik, hogy használjunk nagy méretű balkonládát, amelybe több kisebb növény ültethető. A másik éppen a sok kis cserepes megoldás, akár üvegben, asztalon vagy az erkélyen kívül! A korlát külső peremére, akasztókkal egész sornyi növényt tehetünk.

Figyelj a színekre! A harmonikus színekkel tágabbnak tűnik a tér!

Mindig jó, ha kis helyeken világos színeket, színárnyalatokat használunk. Ha egymást kiegészítő színekkel dolgozunk, akkor a tágasnak tűnő erkély hangulatosabb is lesz. Az erkélyen meghatározó növények színével pedig játszhatunk is – érdemes úgy válogatni. Néha elég, ha az erkély oldalfalai világosak, már az is meghozza a gyümölcsét!

Alkalmazz különböző fényforrásokat!

Az erkélyt méretétől függetlenül gazdagítják a színek. Különböző színű, alakú és teljesítményű fényforrásokkal azonban elérhetjük a vágyott hatást. Egy ledfüzér például feltekerhető a korlátra, vagy a falra helyezett kaspókon is jól mutat. A virágföldbe szúrható napelemes kerti lámpák ráadásul pénztárcabarát módon érik el mindezt. A mécsesek és gyertyák pedig jól jönnek a meghitt hangulathoz. Mindez csak még inkább kiemeli a kis erkélyeket a hagyományos balkonok közül.

Milyen beépített erkély ötletek vannak?

Világszerte nőtt az elmúlt években a beépített erkélyek aránya. A legtöbb család azért dönt a beépítés mellett, hogy erkélyét leválassza és biztonságosabbá tegye. Sokan azonban – meglepő módon – balkonkertészeti céllal használják ki a beépítés adta lehetőségeket. Ezáltal ugyanis valódi télikerti hatást teremthetünk erkélyünkön.

Beépített erkélyre kirakhatod kedvenc kis bútoraidat!

A beépítés egyik előnye az időjárási viszontagságokkal szembeni védettség. Nemcsak kevesebbet kell takarítani egy eső után, de bútorainkat is nyugodtan tarthatjuk kint. Az üvegteraszos és a faburkolatos megoldások is rendkívül kedveltek. Így semmi esetben sem kell tartani attól, hogy kisebb bútoraink megáznak. Attól sem, hogy a nap szívja ki őket, vagy kártevők telepednének meg felületükön.

Hasznosíts újra, hogy mindent kihasználhass!

A mutatósabb megoldások mindig izgalmasabb dekorációt jelentenek. Készíthetünk használt faanyagokból akasztót a falra, melyekbe a kaspókat helyezzük. A legjobb azonban, ha elhasznált eszközeinket alkalmazzuk. A létrából készített állvány például kiváló növénytartó, ahogyan a befőttesüveg is. Ezeket a beépített erkély esetében át sem kell helyeznünk!

Milyen erkély árnyékolási ötletek vannak?

Túlzás nélkül állítható, hogy az erkélyek egyik legnagyobb kihívása az árnyékolás. Akárhol található az erkély, szükség van napfényre, de annak szabályozhatóságára is. Ezért olyan megoldásokat érdemes alkalmazni, amelyek pénztárcabarát megoldást jelentenek.

Az árnyékolás is lehet stílusos

Sokszor megijedünk attól, hogy a beépítésre vagy nagy térelválasztókra kell hagyatkoznunk. Pedig az elhasznált redőny vagy napernyő egy kis felújítással rendkívül stílusos lehet. Ha festjük vagy dekoráljuk, akkor a balkon fő elemévé is válhat. A nagyobb, táblaszerű fali virágtartók és konzolok is betölthetik az árnyékoló funkciót.

Árnyékolás növényekkel?

A legizgalmasabb és egyben legjobb megoldás a növények segítségével történő árnyékolás. A balkonládából felfuttatható futó- vagy kúszónövények. Egy filodendron vagy egy szobai futóka például tökéletes térelválasztóként is bevethető. Ebben az esetben a díszítés és az árnyékolás egyszerre megoldható