Fűszernövény választék

A fűszernövények elengedhetetlen szerepet töltenek be az életünkben. Úgy ízesítik ételeinket, hogy közben az otthonunkat is díszítik. A fűszernövények felhasználása előtt érdemes figyelembe venni, hogy sokkal jobban járunk, ha saját kertünkből származnak. Gondozásuk egyáltalán nem nehéz és számos helyen tarthatjuk őket.
Rendezés:

Babér - Fűszerbabér 14 cm-s cserépben

3.890 Ft
A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. Kis fává növő cserje. A felül fényes, alul matt, bőrszerű, áttetszően pontozott, ép szélű, lándzsa alakú levelek illata jellemzően fűszeres.

Levendula 14 cm-s cserépben

1.290 Ft
A közönséges Levendula Magyarországon is honos fűszer- és aromanövény.

Kúszó rozmaring 14 cm-s cserépben

1.490 Ft
A Rozmaring (Rosmarinus Officinalis prostratus) akár szárítva, akár zöld fűszerként használva, az egyik legkedveltebb fűszernövényünk. A kúszó vagy terülő rozmaring illatát, virágzási idejét és a növény igényeit tekintve mindenben megegyezik a jól ismert álló rozmaringéval.

Rozmaring 14cm-s cserépben

1.490 Ft
A Rozmaring (Rosmarinus Officinalis) egyike a hazánkban is honos fűszernövényeknek.

Kakukkfű 14 cm-s cserépben

1.190 Ft
A kakukkfű (Tymus vulgaris) Magyarország szikes területein elterjedt őshonos fűszernövény. A hazai konyha számos ételének nélkülözhetetlen alkotó eleme de az Olasz gasztronómiában is gyakran előfordul. Hús és gomba ételekhez előszeretettel használják. Mekkora a szállítási méret?

Majoránna 14 cm-s cserépben

1.190 Ft

Eredetileg a mediterráneumból származó, de mára hazánkban is termesztett fűszernövény.

Csombor 30 cm

1.190 Ft
A Borsikafű vagy Csombor (Satureja hortensis)az erdélyi konyha elterjedt fűszernövénye. Mekkora a szállítási méret?

Oregánó 14 cm-s cserépben

1.490 Ft
Az Oregánó vagy Szurokfű az Olasz konyha elterjedt fűszernövénye.

Babér 30 cm cink edényben

4.590 Ft
A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. Kis fává növő cserje. A felül fényes, alul matt, bőrszerű, áttetszően pontozott, ép szélű, lándzsa alakú levelek illata jellemzően fűszeres.

Rozmaring bokor 18 cm-s cserépben

3.990 Ft
A Rozmaring (Rosmarinus Officinalis) egyike a hazánkban is honos fűszernövényeknek.

Termeszthetjük őket a kertben, a balkonon vagy akár az ablakunkban is. A saját fűszerkertünk kialakítása mellett szól, hogy ezzel a pénztárcánkat is kímélhetjük. Gondozása, könnyű elhelyezhetősége és praktikussága mellett szól, hogy ételeinket igazán ízletessé varázsolhatjuk saját fűszereinkkel. A fűszernövények esetében mindig jó, ha szem előtt tartjuk, hogy rendkívül egészségesek, ezért jótékonyan hatnak szervezetünkre is. Ha saját fűszerkertre vágyik, válogasson kedvére fűszernövényeink közül! Mert ne feledjük: saját kertünkben lesznek csak igazán frissek!

Milyen fűszernövény fajták vannak?

A fűszernövényeknek számtalan fajtája van, amelyet elsőként a növény részei alapján csoportosíthatunk. Vannak olyan fűszernövények, amelyeknek a magját használjuk fel (pl. szerecsendió). Léteznek olyanok is, amelyeknek a virágát (pl. sáfrány) és olyanok, amelyeknek a termését (pl. fűszerpaprika). Amivel talán a leggyakrabban találkozunk a háztartásban, azok a növény leveléből készült fűszerek (pl. rozmaring, fűszerbabér…). A hazai konyhákban azonban a növények gyökérrészéből készült fűszerek is gyakran előfordulnak (pl. torma, gyömbér). 

A növény részein túlmutató csoportosítás általában célszerűbb: vagy ízük (pl. savanyú vagy édes), vagy pedig felhasználásuk alapján (pl. levesekhez). A fenti szempontok alapján a legelterjedtebb fajták egyikét a hagymafélék jelentik. Legyen az vöröshagyma, fokhagyma vagy éppen metélőhagyma. A másik ilyen csoportot a zöldfűszerek alkotják, melyek közül vannak kimondottan fásszárú fajták (pl. a kakukkfű és a rozmaring). Emellett vannak lágyabb szárral rendelkező fűszernövények is (pl. koriander, petrezselyem). A zöldfűszerek között pedig számtalan további fajta is van.

Milyen évelő fűszernövényeket ültessünk a kertbe?

Rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, ha a saját kertünkből akarunk fűszerkertet varázsolni. Akkor is így van ez, ha csupán a konyhakert egy szegletét szánjuk a friss fűszernövényeinknek. A kakukkfű például tökéletes választás, ugyanis nem igényel különös gondozást, fagy- és szárazságtűrő növény A citromfű vagy menta szintén kiváló választás lehet, ha fűszernövényt szeretnénk ültetni a kertbe. Attól egyáltalán nem kell félnünk, hogy nem marad meg, éppen ellenkezőleg! A citromfű és a menta ugyanis nagyon gyorsan terjed el a kertben és ráadásul nagyon ellenálló is. Ezenkívül ültethetünk majorannát, amely elsőrangú kiegészítője a különböző húsételeknek. Oregánót pedig azért érdemes telepíteni a kertünkbe, mert nagyon jó társ minden olaszos étel mellé. Ahol oregánó van, onnan nem hiányozhat a rozmaring sem. A citromfűhöz hasonlóan a rozmaring is igen ellenálló fajta, azonban robusztus növekedése miatt  mindenképpen gondolni kell az ültetés során a helyigényére. Ha pedig különleges illatokat varázsolnánk a konyhakertbe, akkor a levendula és a menta egyaránt jó választás. Utóbbi ráadásul egy frissítő italhoz is elengedhetetlen társ. Ez a felsorolás pedig szinte a végtelenségig folytatható, ha olyan növényekről van szó, amelyek bírják a hazai klímát.

Milyen konyhai fűszernövények vannak?

Az évelő kerti növényeket sikerrel használhatjuk a konyhában is. A kakukkfű, a csombor (borsikafű), az oregánó és a rozmaring egy háztartásból sem hiányozhat. Ha azonban további fűszernövények konyhai elhelyezésén gondolkodnánk, akkor is számtalan lehetőségünk lesz. A zsálya például nemcsak fűszer-, hanem dísz- és gyógynövény is. Kezdetben kerti növényként terjedt el, de különböző módon feldolgozva (pl. őrölve) rendkívül sokoldalú. A tárkony a kertben is jól érzi magát, viszonylag magasra is nő. Nagyon könnyű összetéveszteni a rozmaringgal, de az illata segít megkülönböztetni a avatatlan szemnek. A legkedveltebb konyhai fűszernövények közé tartozik még a kapor, a majoránna és a petrezselyem. Ezeket elterjedt és jól bevált használati módjuk miatt a legismertebb hazai növények sorába tartoznak. A petrezselyem ráadásul a legnagyobb mennyiségben használt fűszernövény hazánkban.

Hogyan kell gondozni a fűszernövényeket?

A fűszernövények között is vannak ellenállóbb és nagyobb odafigyelést igénylő fajták. Ami általánosságban elmondható, hogy egyik növényünknek sem kell kiemelt vagy speciális gondozás. Ezért sokszor elegendő egy cserép vagy egy balkonláda az ültetéshez. Ami a szükséges talajt illeti, többnyire megfelel az általános virágföld. Persze a legjobban azzal segítünk, ha kimondottan ehhez készült fűszernövény-keveréket alkalmazunk. A másik általánosan követendő szabály a napfény. Figyeljünk arra, hogy a fűszernövények megfelelő helyre kerüljenek. Az egyes fajták szárazságtűrő jellemzőiről, illetve a vízigényről érdemes külön tájékozódni. Az oregánó vagy a kakukkfű például jól tűri a szárazságot, de a bazsalikom virágzásához rendszeres öntözés szükséges. Mindez nem jelenti azt, hogy víz nélkül hagyhatnánk a növényeket. Arra minden körülmény ellenére figyelnünk kell, hogy nem száradhatnak ki. Az évelő fűszernövényeket érdemes nagyobb cserépbe ültetni a helyigényük és a friss talaj miatt. A kertbe ültetett növényeknél pedig a jó vízáteresztő képességgel bíró talaj mindig jól jön. A friss fűszernövényekkel ellátott konyhában pedig nem lehet baj a növények metszésével sem.

Milyen gyógyhatásai vannak a fűszernövényeknek?

A legtöbb fűszernövény arról híres, hogy kiemelkedő gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Gyógyhatásaikról általánosságban véve is elmondható, hogy a segítik az emésztést és a vérkeringést. Mivel hatóanyag-tartalmuk általában virágzáskor a legmagasabb, érdemes akkor felhasználni. Ezenkívül minden egyes fűszernövény rendelkezik a fajtájára jellemző gyógyászati sajátossággal. A rozmaringot például reumás megbetegedések és fertőzések esetében is használják a gyógyászatban. A kakukkfű, amellett, hogy kiváló emésztést segítő növény, a légúti megbetegedéseket is enyhíti. A bazsalikom étvágygerjesztő, de az emésztést is segíti. A bors és a fokhagyma baktériumölő hatású, a szegfűszeg pedig a fogfájdalmat enyhíti. A paprika és a kurkuma antioxidáns hatást fejt ki. Akármilyen fűszernövényt is választunk, biztosak lehetünk jótékony hatásában.

Hogyan száríthatóak a fűszernövények?

A tartósításhoz szükségünk lesz a növények szárítására, de ezt elvégezhetjük otthonunkban is. A fűszerek egy csoportját ma is a hagyományos módon, a levegőn szárítják. Reggel, az erős napsütés előtt, valamint a virágzásukat megelőzően érdemes elkezdni a folyamatot. Általában 5-6 ágat az aljuknál összefogva érdemes szorosan összekötni. A tűző napot kerülni kell a szárítás során. A leveleket alaposan meg kell tisztítanunk, majd eltávolítani minden vizet. Ha ezt a néhány dolgot betartjuk, akkor 4-5 nap alatt ki is száríthatjuk növényeinket. Az olyan fűszernövények esetében, amelyek magasabb nedvességtartalommal bírnak, használhatunk sütőt is. Nagyon alacsony hőmérsékleten, nyitott ajtó mellett néhány óra alatt elérhetjük a kívánt hatást.