A mediterrán növények kicsattanó életerővel ajándékozhatják meg

A mediterrán növények számtalan időjárási viszontagsággal, eredményesen szembeszegülnek. Ezt a tényt azért lényeges kihangsúlyozni, mert sokan tartanak attól, hogy a különleges növények Magyarországon nem bírják majd a strapát. Azt a fajta kihívást, amit a meteorológia változékonysága jelent. Ám csupán fajtafüggő, hogy az adott típus mire képes, milyen körülményeket igényel.

Fagyálló vagy szárazságtűrő, cserepes, esetleg dézsás társat keres?

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy kár lenne egy kalap alá venni az összes, mediterrán fajtát. Kis hazánkban ráadásul a szélsőségek okozzák a legtöbb problémát, vagyis az esőhiány vagy éppen a néhány napos erős fagy. Az elmúlt évek arról tanúskodnak, hogy az évszakok közötti különbségek mind jobban eltörpülnek. Ennek a változásnak pedig, kétségtelenül a növények a legnagyobb vesztesei. Viszont kis tudatossággal olyan típussal gazdagíthatja az életterét, ami aztán garantáltan megállja a helyét.

A mediterrán növények extra gondoskodást igényelnek?

Az egyik leggyakrabban jelentkező ellenérv, amikor az olajfa, a babér vagy éppen a leander beszerzéséről van szó, hogy minden bizonnyal extra bánásmódot igényel. Azonban ez nem igaz. Természetesen érdemes utánaolvasnia, hogy mi a jellemző a választott fajtára. Ám rendhagyó tényekkel nem valószínű, hogy számolnia kell. A növényápolásban nincs új a nap alatt. A napfény és a csapadék mennyisége a leginkább meghatározó. A benti mediterrán növények hálásak, ha időközönként lezuhanyozhatnak, hiszen a természetes közegükben rendszeresen élvezhetik a leveleiken legördülő vízcseppeket. De ez a legextrább, amivel találkozhat akkor, ha minden lényeges élőfeltételt biztosítani kíván.