A 15 legszebb cserepes virág névnapra

Amikor névnapra választunk virágot, soha nem vagyunk könnyű helyzetben. Ez az ünnep ugyanis nem hasonlítható össze sem a születésnappal, sem pedig a nőnappal. Sokan ezért nem is gondolnak arra, milyen kiváló választás virágokat ajándékozni névnapra. Nem csak azért fontos, mert a régi hagyományok szerint elsődleges ünnepi alkalomnak számított. A névnapra ajándékozott virág ugyanis sokkal személyesebb, és ezért nagyobb meglepetést okozhatunk. Ehhez a választáshoz nyújtunk most segítséget 15 olyan cserepes virággal, amelyek a legszebb névnapi ajándékok közé tartoznak. Ha kiválasztotta, mi azonnal házhoz szállítjuk!

Szép virágok névnapra: mivel lepjük meg a hozzánk közel állókat?

A legjobb választás ilyenkor mindenképpen egy cserepes növény. A választáskor egyedül arra érdemes figyelni, milyen virág meddig él és milyet ne adjunk!

1.      Jácint

A jácint igazi királyi virág. Hagymás évelő növény, amely számtalan színben pompázik. Leginkább azonban lila, rózsaszín és fehér színekben találkozunk vele. Bárkinek jó szívvel adhatjuk névnap alkalmából, ugyanis mesés illata lebilincselő. Harangra hasonlító virágai pedig igen esztétikusak. Rendszeres öntözésre van szüksége, de a közvetlen hőtől távoli helyre. A jácint nem olyan tartós virág, de kárpótol eleganciájával.

2.      Azálea

Az azálea egy gazdagon virágzó szobanövény. Fás szárú, dús levelű több színben pompázó növény. A legelterjedtebb a rózsaszín és a piros. Mivel a növény a nőiességgel kapcsolódik össze, ezért névnapi ajándékként is közel álló személynek ajándékozzuk. Nagyon sok csapadékot igényel és óvni kell a tűző naptól. Megfelelő gondozás mellett sok évig megmarad.

3.      Orchidea

Az egyik legnemesebb virág. Igen kecses dísznövény, amelynek ráadásul számtalan fajtája létezik. Színei is változatosokat, gyakorlatilag bármilyen árnyalatban elérhetőek. A legismertebbek talán mégis a hófehér és a rózsaszín. Egy kerámia kaspóban a lepkeorchidea és a csónakorchidea is tökéletes választás. A virág ugyanis eleganciát sugároz, ezért talán idősebb korosztálynak illik ajándékozni. Meglehetősen kényes növény, mert a párás környezetben érzi jól magát. A naptól és a túlzott öntözéstől óvni kell. Ha ezekre figyelünk, nagyon sokáig velünk marad.

4.      Harangvirág

A harangvirág évelő kerti növény, amelynek közel 300 fajtáját ismerjük. Káprázatos ibolyakék színéről ismert elsősorban. Mivel nem kimondottan nőnapi virág, ezért rendkívül jó választás névnapi ajándékként. Bárkinek adhatjuk, de főleg olyannak érdemes, aki kertbe vagy balkonra tudja ültetni. Nincsenek rendkívüli igényei, elég sok helyen tartható. Ami fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba kerüljön. Hogy meddig marad meg, fajtájától is függ.

5.      Korallvirág

A korallvirág egy rendkívül ellenálló szobanövény, amely apró, színes virágaival hívja fel magára a figyelmet. A fehér és a sárga talán a legismertebb színek, amelyekben pompázik, azonban számtalan más árnyalatot is találhatunk. Mivel a korallvirág a tartósság jelképe is, olyannak adjuk, akivel személyes kapcsolatunk van. Vízigénye nem óriási, de rendszeresen kell öntözni. Ősztől tavaszig tart a virágzása, így érdemes számolni a növénnyel. Megnézem a terméket ►►►

6.      Begonia

A begónia olyan nemzetség, amelybe rengeteg faj tartozik. Közkedvelt dísznövény szerte a világon. Hibrid fajtáival kiegészítve bármilyen színben megtalálható. A legismertebbek mégis a rózsaszín, a piros és a sárga. Bárkinek tökéletes választás lehet, mert szobában és kertbe kiültetve is gyönyörű látványt nyújt. Figyelni kell a közepes hőmérsékletre és arra, hogy elvirágzást követően visszavágjuk. Ajándéknak szánt fajtái főleg egynyáriak. Megnézem a terméket ►►►

7.      Rózsa

A rózsa közkedvelt dísznövény, ezért névnapra is kitűnő választás. Számtalan, mindenki által ismert színben fordul elő. Éppen arra kell ügyelni, hogy lehetőleg vörös és fehér rózsát ne adjunk névnapra. Azon kívül eleganciája és kecsessége miatt bárkinek ajándékozható. A gömb formájú bazsarózsa például a napfényt és a rendszeres öntözést szereti. Odafigyelő gondozásért cserébe több évtizedig is élhet. Megnézem a terméket ►►►

8.      Fokföldi ibolya

A fokföldi ibolya ez egyik legnépszerűbb szobanövény. Nem sokban hasonlít az ibolyára, talán csak a virága erősíti meg a névrokonságot. Bíbor és kékeslila színeit ismerjük leginkább. Tökéletes választás azok számára, akik se nem túl különleges, sem pedig túl megszokott virágot adnának. Ennek a növénynek magas a fényigénye, de a tűző naptól óvni kell, ahogyan a huzattól is. Ha kellően odafigyelünk rá, szinte egész évben virágozni fog.

9.      Krókusz

A krókusz hagymás növény és tipikus tavaszi virág. A sárga és ibolyakék színeiről ismert leginkább. Friss és üde virág, amelyet tavasszal esedékes névnapra érdemes ajándékozni – bárki számára. A napfényt igényli, de a félárnyékos helyeket is kibírja. Öntözzük és tegyük jó vízáteresztőképességű talajba. Ha ezekre figyelünk, könnyen át is teleltethetjük cserépben, majd újra kertbe ültethetjük.

10.  Nárcisz

A nárcisz közkedvelt kerti, illetve vágott virág. A leggyakrabban előforduló színei a sárga és a fehér, de vannak más színűek is. Névnapra cserepes formában ajánljuk, míg a vágott kivitelt más eseményekre szokás ajándékozni. Olyan személynek adjuk, aki nemcsak a látványt, de az illatot is díjazza. Cserépben tartva érdemes hűvös helyet találni a számára. Később kiültethetjük a kertbe, de még a gyepbe is helyezhető. Megfelelő gondozás mellett sokáig gyönyörködhetünk benne.

11.  Flamingóvirág

Kedvelt szobanövény, amelyet biztosan nem tévesztünk össze mással. Tűzpiros levelei és narancssárga virága különlegessé teszi. A bőséget jelképezi, ezért névnapra megfelelő választás lehet. Kevés gondozás mellett is folyamatos virágzásra képes. Megfelelő gondozással akár hónapokon keresztül is képes megmaradni. Megnézem a terméket ►►►

12.  Levendula

A levendula a nőnapi virágok között kakukktojás lehet. Elsősorban nem gondolunk rá cserepes ajándékként. Színe önálló színné vált, a kék és a lila közötti sajátos levendulaárnyalat. Olyannak érdemes adni, akinek sokoldalúságát jelezzük, ugyanis fűszerként és gyógynövényként is alkalmazható. Fényigényes növényről van szó, és érzékeny a pangó vízre. Nyári virágzása körül érdemes ajándékozni, de élettartama rendkívül hosszú is lehet. Megnézem a terméket ►►►

13.  Bromélia

Eredetileg fán lakó dísznövény. Tipikus trópusi növény, mely vörös és sárga színeivel hódít. Olyanoknak érdemes ajándékozni, akiknek egzotikusságát hangsúlyozzuk. A nedves, sokszor párás és meleg levegőt kedveli. A gondozásának ez az egyedüli nehézkessége. Ha azonban figyelünk erre, akkor nagyon tartós növénnyel örvendeztetjük meg szeretteinket! Megnézem a terméket ►►►

14.  Ciklámen

A ciklámen igen kedvelt virágnak számít hazánkban. Számtalan színben hozzájuthatunk, a bordó, a vörös és a rózsaszín a legismertebbek. És természetesen a ciklámen, ami ezek keverékeként saját színnek felel meg. Bárkinek adhatjuk nőnapon, hiszen rendkívül sok változata ismert, szinte megunhatatlan kedvenc. Szereti a világos helyeket, de nem a közvetlen napsütést. Naponta többször is locsolhatjuk, hogy öntözése rendszeres legyen. Hűvösebb helyen rendkívül tartós marad.

15.  Kankalin

Más néven primulának is nevezik, kora tavasszal nagyon kedvelt dísznövény. A fehér, a sárga és a rózsaszín a legismertebb színei, de más színben is pompázik. Olyanoknak érdemes adni, akinek minden különösebb ok nélkül, csupán névnapra szánjuk. Mivel alapvetően kerti növény, ültessük ki, ha cserépben kaptuk. A mesterséges fűtést nem bírja, akkor nem is él sokáig. A folyosón és hidegebb helységben azonban kiváló társ lehet.