A szükséges sütiket használjuk, a weboldal biztonságos működésének érdekében. A weboldal forgalmának elemzésének köszönhetően folyamatosan fejleszthetjük funkcióit, teljesítményét és általános használhatóságát.

Vadkakaó vásárlása, gondozása, fonása, szaporítása, növekedése, betegségei

Árak és teljes kínálat itt:
Megnézem a kínálatot ►►► 
A vadkakaó (Pachira aquatica) eredetileg Mexikóból, Peruból és Brazíliából származó növényfaj, mely a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozik. Ázsiában és a Feng Shui tanítása szerint a jólét, valamint a szerencse szimbóluma. A négylevelű lóheréhez hasonlóan, mivel a szerencsehozó növények közé tartozik, gyakran nevezik pénzhozó fának is.

Hazánkban nem mindennapi látványt nyújtó szobanövénynek számít, nem is csoda, hiszen főként csavarva, fonottra nevelt törzsének köszönhetően meglehetősen mutatós levéldísznövényünk Nemcsak otthoni körülmények közé, hanem irodákba, közintézményekbe is beilleszthetők a vadkakaó mutatós példányai, hiszen páratlan látványt nyújt minden arra járó számára. Egy kis odafigyeléssel bárki bátran belekezdhet nevelésébe, hiszen még kezdő kertészek számára sem túlzottan bonyolult a feladat.

 

Milyen növény a vadkakaó?

A vadkakaó egy olyan növényfaj, mely szobai körülmények között is egyaránt gyors növekedésűnek mondható. Törzse viszonylag sima felületű, barnásszürke színezetű, fiatal hajtásai pedig zöldek. Törzse általában három, öt vagy akár hét részből tevődik össze, melyekben nagyon jól képes a növény vizet elraktározni. Leveleik élénk zöldek és fényesek, összetett kézformát alkotnak, melyek legfeljebb kilenc részre (ujjra) tagolódnak, enyhén bőrszerűek, az ágak végein helyezkednek el. A levelek többnyire kopaszak, rövid levélnyelűek. A zöld levelek idővel azonban sűrűn állnak, igazi koronát alkotnak hosszú száruk végi részén. Természetes élőhelyén nagyméretű és mutatós virágai is díszítik egyedeiket.

Vadkakaó több méretbenMilyen igényei vannak a vadkakaónak?

A vadkakaónak egész évben világos helyet biztosítsunk a szobában, de a közvetlen napfényt nem tűrik egyedeik.

Megnézem a szobanövények kínáltatát ►►►

Ügyeljünk arra, hogy a páratartalom viszonylag magas legyen, ennek hiányában ugyanis leveleik lehullása is bekövetkezhet. Nyáron a 18-20 fok közötti hőmérsékletet szereti, télen kicsit hűvösebbnek kell lennie a pihenő időszakában, de 12 fok alatt akkor se tartsuk semmiképp se e növényeket. 

A nyári hónapokban a növényt a szabadban, kerti körülmények között is elhelyezhetjük, de széltől és esőtől védett helyen tartsuk. Talajnak a hagyományos, tápanyagokban gazdag virágföld egyaránt alkalmas. 

A vadkakaó öntözését hetente vagy kéthetente érdemes elvégezni, de az sem baj, ha hagyjuk talaját kissé kiszáradni, hiszen megvastagodott törzsében nagyobb mennyiséget is képes tárolni belőle. Különösen a tavasztól őszig tartó időszakban öntözzük rendszeresen, amikor a hőmérséklet is magasabb, de két öntözés között hagyjuk talaját kissé kiszáradni. 

Télen viszont inkább ritkábban vagy alig öntözzük. A megfelelő páratartalom biztosítása érdekében javasoljuk, hogy a párásításról gondoskodjunk abban a helyiségben, amelyben tartjuk. Főként a téli időszakban, még akkor is, ha csak mérsékelten fűtött helyen tartjuk, gondoskodjuk számára megfelelő páratartalomról, mely a radiátorra helyezett vizes edénnyel is lehetséges, de alkalmas lehet erre akár a kereskedelemben vásárolt párásító készülék is. 

Májustól augusztusig érdemes lehet kéthetente tápoldat formájában trágyázni is egyedeit, erre alkalmasak a kereskedelemben kapható levéldísznövényeknek készült tápoldatok.

Megnézem a levéldísznövények kínálatát ►►►

Hogyan gondozzuk a vadkakaót?

A vadkakaót méretétől, valamint növekedési sebességétől függően egy vagy kétévente át kell ültetni. Az ültetéshez mindig valamivel nagyobb cserepet válasszunk, de arra ügyeljünk, hogy vízelvezető nyílásokkal rendelkezzen. Az átültetés optimális időszaka ősszel van, akárcsak a többi szobanövény esetében. E növényeknek rendszeres metszésre szükségük nincsen, viszont a túlzottan magasra nőtt példányokat nyugodtan vissza lehet vágni, melynek optimális időszaka szintén tavasszal van. Az idővel elszáradt vagy megsárgult levelek kézzel is el lehet távolítani, amennyiben azok nem hullnak le maguktól. Télen gondoskodjuk a kissé hűvösebb körülményekről számukra, de a választott hely mindenképp legyen emellett világos is. Abban az esetben, amennyiben a növények levelére por rakódik le, ajánlatos lehet a leveleket nedves ronggyal letörölni, esetleg a növényt lezuhanyoztatni. Ez nem csak a növény számára jelent felüdülést, hanem esztétikai szempontból is sokat számít.

 

Hogyan növekedik a vadkakaó? Mekkora lesz?

A vadkakaó a többi szobanövénnyel ellentétben egy viszonylag gyors növekedésű növényfaj, mely abból is látható, hogy gyakran jelennek meg új levelek koronájában. Az éves növekmény akár a fél méter nagyságot is elérheti, de ehhez a növénynek megfelelő tápanyag-utánpótlásra is szüksége van. Szobai körülmények között egyedei azonban soha nem érik el a két méteres magasságot. Trópusi őshazájában mocsári körülmények között élve egyedei akár 20 méter magasra is megnőhetnek.

 

Van-e a vadkakaónak virága?

A vadkakaó mutatós virágai hatalmasak, melyek a világ legnagyobb fán nyíló virágai közé tartoznak. Szirmai hosszúak, keskenyek, nyíláskor ezek banánhéjra emlékeztető megjelenéssel rendelkeznek és szőrszerű, sárgás vagy narancssárga porzóik vannak. Zöldessárga, piros porzójú, tollra vagy ecsetre emlékeztető virágok jelennek meg. Sajnos a szobában tartott egyedeknél virágzásuk csak a legritkább esetben következik be. A növény természetes élőhelyén hatalmas, 15 centiméter átmérőjű, 1 vagy 1,5 kg súlyú, barna, tojásdad alakú ehető gyümölcsöket is terem. E nagy gyümölcsben akár 10-25 db, kisebb dióra hasonlító termések képződnek.

 

Miként zajlik a vadkakaó szaporítása?

A vadkakaó kétféle módszerre, magokkal, vagy dugványokkal szaporítható. Magok hiányában, mivel lakásban nevelt példányai termést nem képeznek, dugványozással szaporíthatjuk egyedeiket. A szaporításra csak olyan növény alkalmas, mely egészséges.  A dugványokat a hajtások végéről szedjük, amelyek legalább két levéllel rendelkeznek. A jobb eredés érdekében érdemes a dugványok előzetes gyökereztető hormonba való bemártása, majd pedig nedves tőzeg-homok keverékbe való leszúrása. A dugványokat takarjuk le, hogy a kissé magasabb páratartalmat biztosítani tudjuk számára, valamint tartsuk magas, kb. 25-30 fokos hőmérséklet között. A megfelelő körülmények biztosítása mellett általában 4 hét szükséges ahhoz, hogy gyökerei megjelenjenek. Ne felejtkezzünk el rendszeres öntözésükről sem a dugványok kiszáradásának megelőzése érdekében.

Hogyan fonjuk a vadkakaót?

Az újonnan vásárolt növények általában már úgy kaphatók, hogy törzsüket különleges fonásba csavarják. A fonást a növény növekedéssel párhuzamosan akár kézzel otthon is könnyedén folytathatjuk. Arra azonban ügyeljünk, hogy nagyon szorosan ne csavarjuk egymáshoz e részeket, hiszen ez bizonyos körülmények között kedvez a kártevők felszaporodásának és egyes betegségek megjelenésének.

 

Mérgező-e a növény?

A vadkakaó a nem mérgező növények listáját bővíti, így kisgyermekes, valamint állatokat, kutyát és macskát szobában tartó családok számára is ajánlható nevelése.

 

Milyen jellegzetes betegségei, kártevői vannak a vadkakaónak? Mit lehet tenni ezek ellen?

A vadkakaó szerencsére nem túlzottan fogékony a betegségekre és a kártevőkre sem. A téli páraszegény időszakban, meleg helyen tartva azonban a növény kondíciója romolhat, mely által takácsatkák megjelenésére is számíthatunk. A megfelelő környezeti feltételek biztosítása mellett, valamint a növény lemosásával sokat tehetünk e kártevő gyérítése érdekében. A száraz levegő az, amely leggyakrabban okozza a növény lombjának sárgulását és lehullását, ezért a megfelelő páratartalom kialakítására tartása során különösen nagy gondot kell fordítani. A meleg hatására egyaránt levélhullással válaszolnak a vadkakaó példányai, ezért ennek elkerülése érdekében a hőmérsékletet is megfelelően válasszuk ki számára.