Melyek egy madárbarát kert növényei? Mire kell figyelni?

A legszebb kerti zene a madárének, azonban ahhoz, hogy bennük és énekeikben is gyönyörködni tudjunk kertünkben, nem árt néhány dologgal elősegíteni megtelepedésüket házunk tájékán. Egy madárbarát kert kialakítása nem kifejezetten nehéz feladat, egy kis odafigyeléssel, a madarak otthonnal, étellel és vízzel való ellátásával azonban biztosan sikert érünk el. Nézzük is hogyan tudjuk elősegíteni azt, hogy minél több madár látogasson el kertünkbe.

Mitől válik egy kert madárbaráttá?

Egy madárbarát kertnek sok eleme van, mely által ez a jelző megilleti. Sokak kertje már a tudtunk nélkül is lehet madárbarát, hiszen meglévő növényzete akár fészekrakásra alkalmas helyet, menedéket, élelmet és pihenőhelyet is nyújthat a szárnyas vendégek számára. A növényzet tudatos megválasztása mellett élettevékenységüket támogathatjuk még víz biztosításával, valamint télen is szükséges élelem kihelyezésével egyaránt.

 

Hogyan alakítsunk ki madárbarát kertet?

A madárbarát kert kialakítása során elsődleges szempont, hogy a madarak számára tegyük élhetővé és biztonságosabbá kertünket. Az általuk kedvelt növényfajokra a következő fejezetben térek ki részletesebben, így most azok elhelyezése szempontjából nézzük a legfontosabb tudnivalókat. Szárnyas barátaink az olyan helyeket részesítik előnyben, melyekben elbújhatnak, ragadozóktól védett helyen vannak. A cserjéket ezért érdemesebb sűrűbb csoportokba ültetni, vagy áthatolhatatlan sövényeket nevelni. A metszés során is ügyeljünk arra, hogy a védelmi funkciót megtartsák e növények, ne legyenek túlzottan szellősek. Az így kialakított cserjés biztonságos helyet szolgáltat majd fészeképítésre és búvóhelynek egyaránt.

Milyen cserjéket ültessünk egy madárbarát kertbe?

Egyes cserjék egyszerre nyújtanak élelmet és menedéket a madarak számára, míg mások kifejezetten fészekrakásra alkalmasak. Lássuk, mely cserjék közül válogassunk, ha madárbarát kertet akarunk.

Som

A som nyár végétől vagy az ősz eleji időszaktól érő termései főként a rigók és a cinkék kedvelt tápláléka, mely vitaminokban meglehetősen gazdag. Tavasszal nyíló virágai pedig a méhek számára is közkedvelt látogatóhelynek bizonyul. A som ezek mellett gyönyörű látványként is szolgálhat kertünkben, hiszen tavasszal virágaival, ősszel terméseivel, sokszor még télen is színes fás részeivel gyönyörködtet meg bennünket.

Tiszafa

A tiszafa egyedei nemcsak önállóan, hanem sövényként is megállják helyüket, örökzöld lombjukkal pedig egész évben díszítenek. A növény minden része mérgező, kivételt képez ez alól termésének magköpenye, melyet édes íze miatt kertünk szárnyas vendégei előszeretettel fogyasztanak.

Fagyal

A fagyal egy térelhatárolásra is alkalmas növényfaj, melyet madaraink ezáltal sűrű ültetésük esetében menedékként, fészekrakásra is előszeretettel használnak. Emellett fényes fekete termését is szívesen fogyasztják, ezzel a növény magjainak terjesztésében is közrejátszanak.

Bodza

A bodza házikerti ültetése nemcsak számunkra nyújt szörpkészítésre is felhasználható virágokat, hanem ősszel érő bogyóival táplálékot is nyújt a madaraknak. Egyes madárfajok pl. a sárga vagy a feketerigó kiváltképp kedvelik bokrait, mint fészekrakó helyet egyaránt.

Berkenye

Gyors növekedésű és igénytelen növény lévén a berkenye bokrai mindenhol megélnek. A berkenye ehető termése mellett a madarak e cserjéken számos olyan rovart is találnak, melyek nagyon ízletesek számukra.

Kökény

A kökény hamvas-kékes és vitamindús gyümölcseit nem csak mi, hanem a madarak is örömmel fogyasztják. A madarak, azok közül is főként a vörösbegy számára e növény fészekrakáshoz alkalmas helyet is biztosít, különösen, ha sövényként neveljük, hiszen ekkor sűrűn álló ágai és tövisei között kiváló menedéket találnak.

Tűztövis

 A tűztövis nemcsak az egyik legmutatósabb díszcserje a kertben, hanem őszi táplálékként is szolgál a madarak számára nagyon vonzó, narancssárga-sárga színezetű bogyóterméseivel. Töviseinek köszönhetően akár menedékként is szolgálhatnak, pl. a macskák támadása elől is védelmet nyújthat e növény számukra.  

Húsos som Fekete berkenye Tiszafa

Milyen fákat ültessünk egy madárbarát kertbe?

Egyes madarak nem kedvelik a cserjéket és a sövényeket, pl. egyes pintyeknek fákra van szükségük fel- és leszállási helyként, és fészkeiket is szívesebben építik erősebb ágakra, mint vékonyabb gallyakra. Érdemes lehetőség szerint olyan fafajok, illetve cserjék közül választanunk, melyek hazánkban is őshonosak, hiszen a madarak is rendszerint ezeken érzik magukat a legjobban.

 

Erdei fenyő

Az erdei fenyő fészkelésre alkalmas helyet, valamint táplálékot is ad a madaraknak, hiszen termését előszeretettel fogyasztják a madarak, valamint a télen is zöld és sűrű ágaik között menedékre is lelnek a téli hideg időjárás elől.

Tölgy

A tölgyfák, amellett, hogy az őszi időszakban terméseivel is táplálják madarainkat, az év folyamán rovarok, hernyók formájában is lehetőséget nyújtanak élelemszerzés szempontjából a madaraknak.

Eperfa

A fekete és a fehér eperfák nemcsak a kertek elegáns díszei lehetnek, hanem terméseikkel az emberek számára, valamint a madaraknak is különleges és ízletes gyümölcsöt kínálnak. Különösen a sárgarigók egyik kedvelt eledelének számítanak az eperfák termései. A madarak gyümölcseik elfogyasztása során hozzájárulnak e fafajok magjaival való terjesztéséhez is.

Gyümölcsfák

A kertben megtalálható gyümölcsfák terméseivel nemcsak tulajdonosaik, hanem a madarak is jól járhatnak. Az alma, körte, cseresznye, meggy vagy szilva terméseivel ugyanis ők is megfelelő táplálékhoz tudnak jutni. E gyümölcsfajokon nemcsak termésekkel, hanem kártevőkkel, hernyókkal és lárvákkal egyaránt táplálkozhatnak kertünk madarai a vegetációs időszak során.

Megnézem a kerti növények teljes kínálatát ►►►

Miért fontos a madárodúk kihelyezése? 

Számos madárfaj életmódja köthető odúkhoz, viszont ezek közül nem mindegyik képes önmagának odút készíteni, hiszen e madarak csőre nem olyan, mint a harkályoké. Ezek a madarak szívesen költöznek ezáltal előre - a harkályok vagy általunk - elkészített odúba. Az odúlakó madarak új otthonául készített odú kihelyezéskor ügyeljünk arra, hogy a röpnyílás dél vagy kelet felé nézzen, árnyékos és védett helyre kerüljön. A kihelyezésük ősszel, vagy tavasszal történjen, ekkor ugyanis táplálékuk után kutatva menedéket is találhatnak kertünkben.

Miért fontos a madáretetők kihelyezése?

Télen a táplálék már szűkösebben áll rendelkezésükre a madaraknak, így ezzel nagy segítségükre lehetünk, ha etetésükről is gondoskodunk. Ezt az etetést, az első fagy bekövetkeztekor már el kell kezdeni és egészen tavaszig, a tartós fagyok végeztéig szükséges folytatni. Nagyon fontos, hogy az elkezdett etetést ne hagyjuk abba, hiszen a madarak a megszokott helyen fogják keresni a táplálékot. E táplálék segítségével lesznek képesek tél folyamán a madarak súlyukat tavaszig megőrizni, majd pedig fiókáikat kikölteni.

Miért fontos madáritató kihelyezése? 

Itatókat főként nyáron a száraz időszakban érdemes kihelyezni, de télen is szükséges erről gondoskodni, időnként friss, nem megfagyott vízzel tálkáikat feltölteni. Az olajos magvakkal táplálkozó madarak sem mindig nyernek ugyanis annyi folyadékot a táplálékukból, amennyi elegendő lenne számukra, valamint fagyos időben sincs esélyük máshol találni megfelelő folyadék forrást. Sekély madárfürdő kihelyezése is célravezető lehet, mellyel a szükséges folyadékmennyiséget könnyen pótolni tudják.

Mit tehetünk még, hogy madárbarát kertünk legyen? 

A madarak védelme és táplálékkal való ellátásuk érdekében érdemes a növényvédelmi beavatkozások mértékét is csökkenteni. Sok madár ugyanis jól hasznosítható a kártevők irtására egyaránt, képesek ugyanis akár több tucat hernyót is elfogyasztani pl. egy-egy tölgyfáról vagy gyümölcsfáról.