A szükséges sütiket használjuk, a weboldal biztonságos működésének érdekében. A weboldal forgalmának elemzésének köszönhetően folyamatosan fejleszthetjük funkcióit, teljesítményét és általános használhatóságát.

Nyári orgona - Buddleia választék

A nyári orgona, vagy más néven pillangócserje (Buddleja davidii) a görvélyfűfélék (Scrophulariaceae) családjába tartozó növényfaj, melynek őshazája Kína és Japán. Neve ellenére az orgonával csak meglehetősen távoli rokonságban állnak, virágzására is csak később, nyár közepén számíthatunk. Európában és hazánkban is több évszázada jelen lévő kerti növény, mely olyan jól alkalmazkodott a helyi viszonyokhoz, hogy vadon nőve is sok területen előfordul. 
Rendezés:

Nyári Orgona 2 literes kont. lila

2.290 Ft
Buddleia Davidii, Nyári Orgona lila. Pillangócserjének is hívják, mert a virágzási időszakban tömegesen látogatják a legkülönbözőbb fajta nappali pillangók. Mekkora a szállítási méret?

Nyári Orgona 2 literes kont. rózsaszín

2.190 Ft
Buddleia Davidii, Nyári Orgona rózsaszín. Pillangócserjének is hívják, mert a virágzási időszakban tömegesen látogatják a legkülönbözőbb fajta nappali pillangók. Mekkora a szállítási méret?

Törpe nyáriorgona, Buddleia 2 literes kont.

2.190 Ft
Buddleja white ball, Törpe nyári orgona. Kifejezetten alacsony növekedésű, dús, fehér virágzatú, tömött gömb formájú bokor. Nyári virágzása idején előszeretettel látogatják a lepkék. Mekkora a szállítási méret?

Nyári orgona bíborlila 'Royal Red'

2.190 Ft
Buddleja davidii 'Royal Red'. Pillangócserjének is hívják, mert a virágzási időszakban tömegesen látogatják a legkülönbözőbb fajta nappali pillangók. Mekkora a szállítási méret?

Nyári Orgona 2 lit. kék

2.190 Ft

Buddleia Davidii, Nyári Orgona Empre Blue.
Pillangócserjének is hívják, mert a virágzási időszakban tömegesen látogatják a legkülönbözőbb fajta nappali pillangók.
Mekkora a szállítási méret?

Nyári Orgona Gulliver 4 literes kont

3.290 Ft

Buddleia Davidii, Nyári Orgona.
A 'Gulliver' elnevezés sok mindent elárul erről a növényről, ami nem véletlen, hiszen ennek a fajta Nyári orgonának van a legnagyobb virágzata. Pillangócserjének is hívják, mert a virágzási időszakban tömegesen látogatják a legkülönbözőbb fajta nappali pillangók.

Virágai lilák.

Törpe nyáriorgona, Sweetheart 4 literes kont.

3.290 Ft
buddleia candy little sweetheartl, Törpe nyári orgona. Kifejezetten alacsony növekedésű, dús, rózsaszín virágzatú, tömött gömb formájú bokor. Nyári virágzása idején előszeretettel látogatják a lepkék.

Törpe nyáriorgona, nanho blue

2.190 Ft
buddleia nanho blue Törpe nyári orgona. Kifejezetten alacsony növekedésű, laza szerkezetű, kerek formájú bokor. Nyári virágzása idején előszeretettel látogatják a lepkék. Mekkora a szállítási méret?

Jó alkalmazkodó képessége miatt Amerika egyes államaiban nagyobb volumenű térhódítása is bekövetkezett, ezért néhol már gyomfajként van számon tartva. Jellemző rá ezáltal, hogy egy igénytelen, ám annak ellenére gyönyörűen virágzó cserje, amely szinte a túl nehéz talaj kivételével bárhol képes megélni. Nektárban gazdag színes és feltűnői virágai számos rovart vonzanak így e tekintetben is értékes eleme lehet kertjeinknek, nem beszélve virágainak kellemes illatáról. Kiváló szárazságtűrő képességével és gyors növekedésével versenyképesebb, mint a legtöbb őshonos cserje.

Milyen növény a nyári orgona, mi jellemzi?

A nyári orgona egy néhány méteres magasságig növő cserje, vagy félcserje, melynek hajtásai világosbarnák és jellegzetesen négyélűek. Levelei hosszúkásak, akár 20 cm-esre is megnőhetnek, tojásdad-lándzsa alakúak, fűrészes szélűek, színi részükön sötétzöldek, fonáki oldalukon pedig szürkés árnyalatúak és szőrözöttek. Levelei keresztben átellenesek, a virágok a hosszúhajtások végén hosszú fürtökben júliustól szeptemberig folyamatosan nyílnak. A virágokból képződött magvak a talajra lehullva gyakran kicsíráznak, belőlük új növények fejlődnek, melynek elkerülése érdekében már léteznek steril virágú formái is, elkerülve ezzel nemkívánatos, túlzott terjedésüket.

 

Mit kell tudni a nyári orgona virágzásáról?

A bokrokon a virágzatok a nyár folyamán az adott évi új hajtások csúcsi részén és az oldalhajtások végein fejlődnek. A virágzása általában hosszú időtartamot ölel fel, nyár közepétől egészen a fagyok beálltáig is eltarthat. Fürtös, gyönyörű virágzatának színe fajtától függően fehér és világos-lila, valamint bíbor és sötét-lila között változik, emellett sok fajta esetében a virágokhoz jellemzően intenzív illat is párosul. Akár nagyobb, mint 30 cm-es hosszúságot is elérő virágzatának további különlegessége, hogy néhány lepkefaj fontos tápláléknövénye, főként a nappali pávaszem (pávalepke) vonzódik nektárban gazdag virágaihoz, de gyakran megtalálhatók rajta a poszméhek, méhek és zengőlegyek is. Pillangóvirág elnevezése lepkéket vonzó hatása miatt terjedt el.

 

Milyen nagyra nő a nyári orgona?

A nyári orgona ágrendszere erőteljesen felfelé növekvő, tölcsér kinézetű, habitusa szétterülő, melyből oldalhajtásai enyhén kilógnak. A növekedési magasság fajtánként változó, vannak törpe formák (pl. White ball, Nanho blue), melyek mindössze 1,2 méterre, míg a nagyobbak akár a három, vagy a négy méteres, vagy annál nagyobb magasságot és majdnem olyan szélességet is elérhetik.

 

Milyen gyorsan nő a nyári orgona?

Egyedeire jellemző, hogy nagyon gyorsan nőnek, főleg tápanyagban gazdag és üde talajon. Pár méteres hajtásai a tél folyamán gyakran tövig visszafagynak, ez azonban nem befolyásolja a következő évi hajtásnövekedést és virágzást sem, mivel a tavasz folyamán tövi részéből újra erőteljesen kihajt és a hajtásai virággal zárulnak.

 

Milyen színekben pompázik a nyári orgona?

A kereskedelemben az alapfajt nem, hanem az úgynevezett hibridjeit, a Buddleja davidii hibrideket találhatjuk meg, melyek többféle színben pompáznak. Nemcsak virágszínükben, hanem méretükben és habitusukban, vagyis növekedési erélyükben is eltérnek egymástól. A leggyakrabban a következő fajtákkal találkozhatunk:

’Black Knight’: gyenge növekedésű, sötét feketés-lila színezetű virágokkal.

’Blue Horizon’: akár a három méter magasságot is elérő, kék-ibolya csíkos virágú fajta.

Border Beauty’: kb. 2–2,5 méter magas, lazán felfelé növekvő. Virágai karcsú kármin-rózsaszínűek, legfeljebb 45 centiméter hosszúak.

’Empire Blue’: 2-3 méter magasra növő, kissé lilás vagy sötétkék virágú.

’Fascinating’: 2,5-4 méter magas, halványrózsaszín és igen nagy virágzatú fajta.

’Flower power’: különleges virágszínű, hiszen egyazon fürtön belül narancssára, sárga, lila és kék szín is megtalálható.

’Foxtail’: körülbelül 2,5 méter magas, bőségesen nyíló virágai világos lilák, legfeljebb 40 cm hosszúak.

’Ile de France’: három méteres nagyságra is megnövő, virágai lilásrózsaszínűek.

’Nanho Blue’: alig másfél méteresre növő, halvány liláskék virágú fajta. Levelei az átlagosnál keskenyebbek és kisebbek..

’Pink Delight’: talán a legszebb rózsaszín virágú fajta. 1,5–2 m magasra nő, virágzatai nagyok, tömöttek, oldalra bókolnak.

’Royal Red’: 2-3 méteresre növő, bíborpiros virágú.

’Silver Anniversary’: alacsonyabb növekedésű, ezüst lombszínű, fehér virágú fajta.

’White Profusion’: akár a négy méteres nagyságot is elérő, fehér virágot hozó fajta.

 

A kisebb növekedésű fajtákat méretük miatt nemcsak kertünk talajában, hanem nagyobb dézsában is nevelhetjük. E növények edényben nevelésekor, elhelyezése és ápolása megegyezik a talajban nevelt példányokéval, annyi különbséggel, hogy dézsában való nevelésük esetében egyértelműen öntözésükről és tápoldatozásukról való gondoskodásunk is elengedhetetlen.

 

Mire kell figyelni a nyári orgona gondozása során?

Nézzük meg, hogy mire kell figyelni a növény gondozása során.

Mikor és hova ültessük a kertbe a nyári orgonát?

A konténerben nevelt nyári orgona alapvetően az egész év folyamán kiültethető a kertbe. Érdemes azonban előnyben részesíteni a tavaszi vagy a kora nyári hónapokat, mert a késő őszi ültetés akár a növény elfagyáshoz, ezáltal pusztulásához is vezethet nagyon erős fagyos körülmények között. Ha a talaj jó vízelvezetésű és nem túl nedves, akkor talaj-előkészítés nélkül is elültethetők egyedei, azonban nagyon nedves talajon érdemes egy kis homokot bedolgozni a talajba a gyökérlabda körüli részhez. Optimális számára a közepesen száraz, könnyű és homokos vagy kavicsos talaj, amely közepes tápanyagtartalmú. Fényigényes, melegkedvelő faj, amely a laza talaj mellett jó kerti viszonyokat kíván. Napos helyet kell biztosítania számára a kertben, amely a lehető legmelegebbet kedveli, félárnyékos helyen ugyanis egyáltalán nem érzi jól magát. A hideg keleti széltől egyaránt védeni szükséges.

Bokrai egyébként rendkívül szárazságtűrők és a városi klímán is meglehetősen jól bírják. Nagyon aszályos időszakban gondoskodhatunk öntözéséről, azonban egyéb, különleges gondozási igénye nincsen a nyári orgonának, még műtrágyát sem igényel ahhoz, hogy minden évben bőségesen virágozzon. Virágoskertjeinkben önállóan szoliterként, vagy akár sövényként nevelve is díszíthet, júliustól egészen őszig tartó hosszú virágzási ideje miatt. Nagyon jól elhelyezhető továbbá a sziklakertben, jól harmonizál díszfüvekkel, valamint egyéb nyáron virágzó növénnyel egyaránt. A tél beállta előtt, tövi részeinek takarása lombbal, komposzttal vagy szalmával a visszafagyástól való megelőzését segítheti elő. 

Megnézem a teljes kerti növény kínálatot ►►►

Mire kell ügyelni a nyári orgona szaporítása során?

A nyári orgona a viszonylag könnyen szaporítható növényfajok közé tartozik. A már meglévő növényünkből kis energiával és ráfordítással újabb példányok hozhatók létre. Legelterjedtebb módja szaporításának a félfás dugványozás, melynek szedési ideje nyár végétől ősz közepéig tart. Szaporításra csak azon részei alkalmasak a növénynek, melyek nem sérültek és nem betegek. Az egészséges és fiatal, félig fásodott hajtásvégekből 10-15 cm-es darabokat kell levágnunk, melyek csúcsi részén csak pár kb. négy db levelet hagyunk meg. A dugványokat földdel megtöltött edényekbe, ládákba szúrjuk le és öntözzük meg bőségesen. Akár végleges helyükre is leszúrhatók a megszedett dugványok, de sikeresebbek lehetünk edényben való előnevelésükkel. Rendszeres öntözés mellett gyökeresedésük hamarosan bekövetkezik, majd pár év elteltével akár teljes értékű növénnyé is fejlődhetnek.

 

Hogyan zajlik a nyári orgona metszése?

A rendszeres virágzás érdekében a nyári orgonát érdemes minden évben megmetszeni. Évenkénti ifjítás esetén szebb lesz a formája, valamint a beavatkozást dúsabb virágzással is meghálálja. A rendszertelen metszés hiánya sokszor a növények felkopaszodásában is megmutatkozik. Metszeni mindig kora tavasszal kell, a rügyfakadás előtt, vagy utána. Soha ne ősszel metsszük meg, tavasszal ugyanis már jobban láthatók a tél folyamán esetlegesen elfagyott, elhalt részei, mivel a bokor- vagy koronaformát a megmaradt, élő részekből kell kialakítani. Először tehát az elfagyott, majd pedig az esetlegesen sérült és beteg részek kerüljenek eltávolításra. A metszés előtt fontos tudnunk, hogy a nyári orgona virágait az éves új hajtásokon hozza. A tél végén, ezáltal könnyedén visszavághatók az előző évről visszamaradt hosszú virágot hozó hajtások akár 10-20 cm hosszúságú csonkra, melyből a tavasz folyamán erőteljesen kihajt, vagyis hosszú új hajtásokat hoz létre. Az egyes hajtások eltávolítása azért is szükséges, nehogy az évek során a bokor túlzottan elsűrűsödjön, hiszen minden meghagyott csonkból legalább két új hajtás fejlődik. Jól tűrik egyébként a tavaszi alacsony visszavágást, az elszáradt, elfagyott részektől megszabadítva hamar visszanyerik eredeti formájukat és nyárra dúsan virágzanak.

 

Mik a nyári orgona jellemző betegségei? Mit lehet tenni ezek ellen?

A nyári orgona további nagy előnye, hogy kártevői és betegségei sem igazán léteznek. Nagyon ritka esetben levéltetvek és takácsatkák megjelenése által károsodhatnak leveleik. A levéltetvek szívogatásakor, ha azok nagy egyedszámban vannak jelen, ajánlatos a kémiai védekezés. A takácsatkák kártételének a meleg és száraz időjárás kedvez, még párás nyarakon esetleg gombás levélfoltosság, peronoszpóra is előfordulhat. A nyári orgona élettartama változó, de általában sokáig kb. 20 évig képesek egy adott helyen megélni, egyes irodalmak alapján azonban több, mint 30 éves példányai is léteznek.