A szükséges sütiket használjuk, a weboldal biztonságos működésének érdekében. A weboldal forgalmának elemzésének köszönhetően folyamatosan fejleszthetjük funkcióit, teljesítményét és általános használhatóságát.

Szobai futóka gondozása, futtatása, mérgező hatása

A szobai futóka (Epipremnum aureum) egy erősen elágazó liánnövény, vagyis egy kúszó tulajdonsággal rendelkező szobai levéldísznövényünk. Botanikailag a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik, hazája pedig eredetileg Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában és a Csendes-óceáni szigeteken található, ahol hatalmas méretű példányai is megtalálhatók. Akár lógatva, akár futtatva neveljük is, tökéletes levéldísznövénynek számít minden belső térre, legyen szó szobában neveléséről vagy akár irodában tartásáról egyaránt.

Dekoratív megjelenését szív alakú leveleinek és azok változatos, fajtától függően fehéres vagy sárgás mintázatának köszönheti. A szobai futóka nemcsak mutatós külsője, hanem egyszerű gondozása miatt is közkedvelt, hiszen mérsékeltebb öntözéssel is beéri, valamint páratartalom szempontjából sem túlzottan mondható válogatós növényfajnak, de szárazabb körülmények között mindenképp meghálálja a párásítást.

 

Milyen növény a szobai futóka? 

A szobai futóka egy olyan lágy szárú növényfaj, melynek hajtását kitartó és állandó növekedés jellemzi, így jó gondozás mellett akár két méter hosszúra is megnőhet, de tíz méteres példánya is előfordult már. E kúszó tulajdonsága miatt alkalmas ámpolnanövénynek, helyiségek térelválasztó növényének, de akár korlátokra, rácsokra vagy szobafalak zöldítésére egyaránt. Kereskedelmi forgalomban gyakran cserepes növényként találhatók meg, amelyeket sokszor mohapálcára futtatva árulják. A szobai futókát rendszerint összekeverik egyik közeli rokonával, az ezüstös szobai futókával (Scindapsus pictus), de a szobai futókától eltérően e fajnak egyértelműen ezüstös lombozata és fehér foltjai vannak. A szobai futóka bőrszerű levelei szív alakúak és rövid levélnyélen ülnek. A fiatal levelek szimmetrikusabbak, mint az idősebbek. A fiatalkori alaknál a levél 6–10 cm-es, a termőkori alaknál pedig nagyméretű, 30–50 cm-es, szabdalt, lyuggatott, a Monsteráéhoz hasonló, de termesztésben, szobai körülmények között ez a forma csak idős növényeknél alakul ki. A levelek alapszíne a zöld különböző árnyalataiban is megtalálható, melyeken gyakran fehér, krémszínű vagy sárga foltos vagy csíkos mintázat is előfordulhat. Szobanövényként tartva a szobai futóka általában nem képez virágokat. Ennek az az oka, hogy az Eprimemnum nemzetség csak az igen nagy (vadon akár egy méteres), lyukas öreg levelek kialakulása után válik termőképessé, ami beltéri körülmények között általában nem vagy csak nagyon ritka esetben fordul elő. Trópusi otthonában feltűnő zöldes-fehér hengeres merev torzsavirágzatot is képez.

Scindapsus (epipremnum) aureum Scindapsus (epipremnum) enjoy Scindapsus (epipremnum) pictus
Scindapsus (epipremnum) aureum Scindapsus (ep.) neon Scindapsus (epipremnum) aureum

Milyen igényei vannak a szobai futókának? Hogyan gondozzuk?

A szobai futóka az alacsonyabb gondozási igényű növényfajok közé tartozik, ezért is található meg sok helyen, nemcsak otthonokban, hanem számos közintézetben, valamint irodaházakban egyaránt.

 

Szobai futóka hőigénye

Az optimális hőmérséklet a szobai futóka számára egész évben 20 fok körül alakul. Télen némileg hűvösebb helyen is tarthatjuk, de ekkor se menjen le a helyiség hőmérséklete 16 fok alá. Érdemes számára olyan helyet keresni, melynek hőmérséklete állandó, hiszen a huzatos helyeket, illetve a hirtelen hőmérsékletváltozást egyedei nem tolerálják túlzottan.

 

Szobai futóka fényigénye

Fény szempontjából ideálisnak az a hely mondható számára, mely világos vagy részben világos, esetleg kisebb mértékben árnyékos. A közvetlen napfényt viszont kerüljük tartása során. Inkább valamivel sötétebb körülmények között tartsuk, erre főként sötét lombozatú fajtái alkalmasak, melyeket akár a szoba közepén vagy a lépcsőházban is elhelyezhetünk. A tarka levelű fajtáknak több fényre van szükségük, ugyanis fény hiányában leveleik sötétednek, ezért ezeket inkább kicsivel közelebb helyezzük az ablakokhoz.

 

Szobai futóka vízigénye, öntözési tanácsok

Ami a vízellátást illeti, a szobai futóka rendkívül takarékosan bánik a vízzel, hiszen az átmeneti szárazságot vagy a hosszabb öntözési időközöket is megbocsájtja, így ideális azok számára, akik gyakran utaznak, vagy időnként elfelejtik növényeiket megöntözni. A talaját érdemes egyenletesen, csak kissé nedvesen tartani. Télen csökken vízigénye, így akkor kevesebbet öntözzük. Óvatosan öntözzük, és szükség esetén öntsük le a felesleges vizet edényéből, ugyanis egyedei a vizesedést nem tűrik. Tartós nedvesség esetében gyökereik rövid időn belül elrohadhatnak. A túlöntözés elkerülése érdekében a növényeket közvetlenül az edény alá helyezett alátétből is öntözhetjük. Páraigénye nem mondható túlzottan magasnak, viszont egyedei meghálálják a kissé párásabb körülményeket, így nyugodtan nevelhetők pl. egy világosabb fürdőszobában is.

 

Szobai futóka tápanyagigénye

Annak ellenére, hogy a szobai futóka rendkívül könnyen kezelhető szobanövény, amely tápanyag utánpótlás nélkül is képes növekedni, érdemes tavasztól őszig hetente vagy kéthetente tápoldat formájában levéldísznövényeknek való tápoldattal ellátni.

 

Szobai futóka futtatása: hogyan csináljuk helyesen?

A szobai futóka ápolásához hozzátartozik futtatásának elősegítése is, amennyiben ilyen módon szeretnénk egyedeit nevelni. A futtatás elősegítésére azért is van szükség, mert a növény ugyan önmagától is képes kapaszkodni, de csak akkor, ha valami segítségére is van benne. Több módszer közül is választhatunk, mellyel kapaszkodása elősegíthető. Az egyik ilyen lehet, ha például rácsot esetleg huzalt készítünk vagy vásárolunk számára. A falba bevert kisebb méretű szögek, esetleg kampók vagy horogok és zsinórok is jó szolgálatot tehetnek a növények kúszásának elősegítésében. A növény e segítséget akár magától is kihasználhatja, de időnként nem árt, ha kissé helyes irányba tereljük, illetve saját ízlésünknek megfelelően igazítjuk. Nem is feltétlenül kell kapaszkodásukról gondoskodnunk, hanem talán a legegyszerűbb módszer az, ha a növényt cserepével együtt a falra felfúrt polcokra helyezzük és hagyjuk a növényeket lecsüngeni.

 

Mérgező-e a szobai futóka?

A szobai futóka mérgező növényfajnak számít, hiszen levelei kalcium-oxalátot tartalmaznak, amely irritálja a bőrt és a nyálkahártyákat, ezért ügyeljünk arra, hogy soha nem kerüljön szájba, illetve szaporításához és a növény ápolásához is érdemes kesztyűt húzni, főként az arra allergások számára!

 

Milyen fajtái vannak a szobai futókának?

Az egyik legelterjedtebb fajtája az ‘Aureum’ leveleik élénk aranysárga foltozottsága és almazöld szív alakja miatt. A ’Marble Queen’ fajta levelei világoszöld alapszínen fehér csíkozással díszítettek. A ’Golden Queen’ fajta leveleinek tarkaság kifejezetten aranysárga. Az ’N-Joy’ zöld levelei nagy arányban fehérek, még a ’Neon’ fajta egy teljesen halványzöld, vagy sárga levéllemezű változat.

 

Szobai futóka szaporítása: mit kell tudni róla? 

A szobai futóka szaporítása nagyon egyszerű feladat, hiszen mind a fej-, mind a hajtásdugványok könnyen gyökeret eresztenek akár egy vizespohárban is. Szaporítása akár még januárban is sikeresen elvégezhető. Ehhez nincs is másra szükségünk, mint arra, hogy egyes hajtásait levágjuk és egy pohár vízbe tegyük, arra viszont ügyeljünk, hogy mindig legyen a levélcsomó a vízben, hiszen ott alakul ki a legtöbb gyökér. Abban az esetben, amikor a gyökerek már elérték a körülbelül két centiméter hosszúságot, a dugványokat el lehet ültetni. Amennyiben egy szép és sűrű növényt szeretnénk, akkor több dugványt is ültethetünk egymás mellé egy cserépbe.

 

Milyen jellemzői betegségei és kártevői vannak a szobai futókának?

Ha túl nedves közegben vagy esetleg túlzottan sötét helyen tartjuk a szobai futókát, akkor fennáll a lombhullás és a gyökérrothadás veszélye. A foltos és fonnyadt levelek továbbá a túl huzatos helyen való tartást is jelezhetik. A kártevők közül a takácsatkák, mint minden növényfaj esetében, úgy a szobai futóka levelein is szívogathatnak, főként télen, alacsony páratartalmú levegő esetében. Kártevő Fertőzés esetén a legjobb, ha az egész növényt alaposan átmossuk a zuhany alatt, majd pedig permetezéssel kezeljük.