Szárazságtűrő különlegességek

Ha egy növény ritka és különleges az nem jelenti egyben azt is, hogy a lakásban való tartása különleges feltételeket követelne. Természetesen sok olyan növény van, amit az extrém igényei miatt nehéz lakásban tartani, így általánosan elfogadott, hogy ami különleges, az sok és bonyolult gondozást igényel.A következőkben bemutatok néhány olyan példát, amelyek cáfolják a ritkaságokkal kapcsolatos hiedelmeket.

Sivatagi Rózsa, Adenium Obesum.

Ez a Kelet-Afrikából származó növény a származási helyére jellemző nagyon napfényes és nagyon száraz helyen érzi igazán jól magát. Természetes élőhelyén eléri a 3-4 méteres magasságot is de a nagyon lassú növekedése miatt a lakásban tartott példányok általában maximum 1-1,5 méteresek. A növény minden része mérgező.
A sivatagi Rózsa tartását sokan nehéznek tartják, de ha betartunk néhány egyszerű szabályt, akkor a növény megmarad, sőt lassan fejlődni is fog. Az elsődleges és legfontosabb szempont a fény, minél világosabb, lehetőleg déli fekvésű ablakba tegyük, de sokan növénylámpa alatt tartják (a növénylámpákat ma már könnyen és viszonylag olcsón be lehet szerezni és az áramfelvételük sem több egy akvárium világításánál). Nyáron ki lehet tenni a szabadba, ilyenkor szépen megerősödik a növény és a levelei is élettel telibbek lesznek. A keresztezéseknek köszönhetően sok színárnyalatát be lehet szerezni a hagyományos pirostól, a cirmos és csíkos fajtákig. Virágzási ideje tavasztól késő őszig tart.

Hawaii szigetén korábban elterjedt növény volt de az elszigetelten fejlődő növényekhez hasonlóan nagyon törékeny egyensúlyban él a környezetével és annak változásaival. A Vulkánpálma fennmaradását egy, csak Hawaii-ra jellemző molylepkefaj biztosította, melyet az emberi tevékenység - elsősorban a növényvédő szerek- olyan mértékben ritkította, hogy mára felkerült a veszélyeztetett fajok listájára. Szerencsére időben észbe kaptak a kertészek és növénynemesítők, és most üvegházakban, kézi beporzással dolgoznak a faj végleges eltűnése ellen. A Brighamia növényt vásárlók nem csak egy érdekes és ritka növénykülönlegességhez jutnak, hanem a vételár egy részével hozzájárulnak a faj fennmaradásához is. A Vulkánpálma a nevével ellentétben nem a pálmafélékhez tartozik, hanem a szukkulens növényekhez, a Campanulaceae családba tartozik. Eredeti élőhelyén 1-2 méter magasra nő és a megvastagodott törzs tetején neveli viszonylag kis számú leveleit. Az idősebb levelek elsárgulnak, majd lehullanak, így mindig csak a növény tetején van "lomb".
Gondozása egyszerű: világos de ne direkt napfényre tegyük, öntözni csak a talaj kiszáradása után lehet, azaz kifejezetten kevés gondozás mellett érzi jól magát. Leveleit hajlamos teljesen elveszíteni, ez lehet túlöntözés vagy atkafertőzés eredménye de a növény hamar kiheveri és új leveleket fog hozni. Krémszínű, illatos virágait ősszel hozza.

Jatropha

Kétlaki növény, azaz külön növényen található a hím és a nőivarú, sárga és piros virágzata. A Jatropa növény félék mintegy 170 különféle fajt foglalnak magukba, de mindegyikre jellemző a fehér tejnedv, ami mérgező.Szinte az egész növényben erősen toxikus anyagok találhatók. Legfrissebb kutatások szerint nem csak különleges dísznövény, hanem a biodízel olaj gyártás egyik alapanyaga lehet, magjában található ~30% olajnak köszönhetően. Nagyon szárazságtűrő növény, így olyan területeken is termeszthető, ahol más biodízel kinyerésére alkalmas növény nem élne meg.
Szobanövényként nagyon mutatós és palack formájú törzsével különleges hatást kelt. Gondozása kifejezetten egyszerű: nagyon kevés öntözést igényel, tápanyagigénye alacsony, ezért évente kétszer-háromszor elég. Fényigényes, tegyük minél világosabb helyre de kertbe még nyáron se tartsuk vagy csak esőtől védett helyen.
Áruházunkban igyekszünk mindíg elérhetővé tenni olyan növényeket, amelyeket máshol nem lehet kapni.

 

 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: hírek