Sivatagi rózsa: gondozása, ára, metszése, teleltetése, szaporítása

Megnézem a Sivatagi rózsa kínálatot ►►►

Minden, amit a sivatagi rózsáról tudni érdemes

A sivatagi rózsa egy elképesztően különleges növény, amely nem mindennapi megjelenésével mindenkit levesz a lábáról. Szépségével képes valódi mediterrán hangulatot teremteni a kertben vagy a lakásban. Azonban nagyon fontos, hogy a növény igényeire kiemelten figyeljünk, hogy teljes pompájában tündökölhessen. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezzel az extravagáns virággal kapcsolatban!

Mit kell tudni a sivatagi rózsáról?

A sivatagi rózsa egy pozsgás növény, amelynek kifejezetten egyedi a megjelenése. Ha egyszer találkozott vele, egészen biztosan emlékezni fog rá. Egyenesen az arab országokból érkezett hazánkba, ez pedig az igényein is meglátszik. Vastag, tömör törzzsel rendelkezik, és megfelelő gondozás mellett akár 60-150 centiméter magasra is megnőhet, a szélessége pedig a 30-90 centimétert is elérheti. Virágai elképesztően esztétikusak, 3-5 centiméteresek, csészealj alakúak, piros, fehér, vagy rózsaszín árnyalatokban tündökölnek. Szépsége azonban veszélyes lehet: minden része mérgező, a háziállatoktól és gyermekektől mindenképpen távol kell tartani!

Milyen igényei vannak a növénynek? Hova érdemes tenni?

Ahogy már fentebb is említettük, ez a növény egyedi körülményeket igényel. Egyrészt a megfelelő fejlődéshez és virágzáshoz sok napfényre van szüksége. Az öntözés kapcsán fontos szabály, hogy csak akkor szükséges vízzel ellátni, ha már a földje száraz, addig ugyanis a vastag szárak tárolják a megfelelő folyadékmennyiséget. Ez persze nem azt jelenti, hogy kaktuszokhoz hasonlóan kell őt gondozni, de majdnem. Ha túl sokáig nem jut vízhez, a növény vegetálni kezd, és csak akkor indul újra növekedésnek, ha megfelelően meglocsolta.

A csodás virágok érdekében érdemes kifejezetten a virágos növények számára ajánlott táppal megöntözni alkalmanként. Erre késő tavasztól kora őszig havonta érdemes sort keríteni. Hazájából adódóan a meleget kedveli, így csak 15 fok feletti hőmérsékletben érzi jól magát, azonban a páratartalom kapcsán nincs kiemelkedő igénye.

Mire kell figyelni a sivatagi rózsa teleltetése során?

Ahogy azt korábban is megírtuk, nagyon fontos odafigyelni a hőmérsékletre. Télen mindenképpen zárt helyen kell tartani, ha 5 fok alá süllyed az adott térben a hőmérséklet, az már hajtáskárosodást okozhat, ami gátolja a növény egészséges fejlődését. A téli időszakban nyugalmi állapotban pihen, ilyenkor szinte nem is igényel öntözést.

Hogyan gondozza a sivatagi rózsát?

A sivatagi rózsa jellemzően az a növény, amelyre ha megfelelően odafigyelünk és kielégítjük az igényeit, akkor azt gazdagon meghálálja a szépségével. Rendkívül szereti a napot és a meleget, így a nyugati, keleti vagy déli tájolású ablakok közelében érzi igazán jól magát. Ennek ellenére a jóból is megárthat a sok, ugyanis a közvetlen, túl erős napfény árthat neki, ha nem szokik hozzá fokozatosan. Ajánlott könnyű, jól lecsapolt talajt választani a számára, amiben lendületesen fejlődhet. Ehhez a legjobb, ha a pozsgás növényeknek való földet homokkal keveri, 3: 1 arányban.

A sivatagi rózsát kétévente, lehetőleg a tavasz közepén célszerű átültetni egy kicsivel nagyobb cserépbe, mint az eredeti volt. Ilyenkor két-három hétig ritkábban öntözze, hogy alkalmazkodhasson az új helyéhez. Az átültetés jár némi kockázattal, ugyanis amikor másik cserépbe kerül a növény, hajlamos „megsértődni”, ami annyit jelent, hogy az energiáit elsősorban arra fordítja, hogy alkalmazkodjon a megváltozott környezethez. Így, bár látszólag vegetál, a gyökerei nagyon is dolgoznak a földben, hogy megerősödjenek.

Mit csináljon, ha túlöntözte sivatagi rózsáját?

A sivatagi rózsa kiemelkedően jól tűri a szárazságot, így akár hetekig is vígan él anélkül, hogy öntözné – de a túlságosan ázott földet és a pangó vizet nem tűri. Ennek jele lehet, hogy virágait eldobálja, sőt, a legrosszabb esetben rothadáshoz vezethet, majd végül az elpusztulását is jelentheti. Fontos, hogy télen, mikor nyugalmi állapotba kerül, szinte alig kell locsolni. Amennyiben mégis túlöntözte, hagyja kiszáradni a talaját, és egészen addig ne locsolja meg újra, amíg az túlzottan nedves. Kísérje figyelemmel a folyamatot, és amikor a száraiban tárolt vízkészlet kifogyott, kezdje meg az utánpótlást!

Hogyan kell megmetszeni a virágot?

A sivatagi rózsa új hajtásai és virágai csak abban az esetben tudnak megfelelően fejlődni, ha az ágai rendszeresen vissza vannak vágva. A legjobb, ha még virágzás előtt elvégzi a metszést, így biztos lehet abban, hogy jóval több elágazást és még több virágot fog hozni a növény. Nem szükséges óvatoskodni, bátran vissza lehet vágni a szárak felét majdnem a fő törzsrészig, így sarjadnak majd az új hajtások.

A metszést követő 3-4 hétben megkezdődik a növény növekedése. Amikor ez bekövetkezett, ajánlott még egyszer visszavágni a többi vékony szárat is. Talán mindez drasztikusnak tűnhet, de megfelelő odafigyelés mellett ezzel gondozhatja a legprofesszionálisabb módon a sivatagi rózsát. A metszésekre minden második évben, tavasszal kell sort keríteni, ezzel serkenti a növény virágzását, és növekedését.

A sivatagi rózsa szaporítása

A sivatagi rózsa szaporítása egyáltalán nem bonyolult. A legjobb módszer a kertészetekben a magról történő szaporítás, ám ehhez szükség van némi szakértelemre. Otthon, hétköznapi körülmények között elég, ha hajtáscsúcsról félfás dugvánnyal szaporítja, amelyhez a legmegfelelőbb időszak június vége. A levágott hajtásokat 7 nap elteltével ajánlott dugványozni megfelelően nedves homokba. A nyár végi időszakban ezen felül bujtással is szaporítható. Fontos tudni azonban, hogy a dugványról szaporított Adenium törzse nem, vagy csak sokkal később vastagszik meg, ellentétben a magról nevelt társaitól, melyek fiatal korban is mutatják a sivatagi rózsára jellemző vaskos törzs első jeleit. 

Miért hullik, vagy sárgul a levele? Mik a sivatagi rózsa legjellemzőbb betegségei?

Még a leggondosabb kezekben is előfordulhat, hogy a növény levelei sárgulni kezdenek, majd lehullanak. Alapvetően ez teljesen természetes jelenség, különösen a nyugalmi időszakban. Problémát az jelez, amikor a növény esetleg a zöld leveleit kezdi el hullajtani. A gondozása kapcsán az igények mellett fontos odafigyelni a potenciális kártevőkre és betegségekre is; veszélyes lehet például a takácsatka és a pajzstetű is. Megjelenésük esetén rovarirtóval ajánlott permetezni a növényt, amely keverésekor az ideális arány 50% alkohol, 50% víz, amit egy kis folyékony szappannal és némi ásványi olajjal kell dúsítani. Fontos, hogy a növény szárát ne, csak a virágokat és leveleket érje a permetszer. 

Gombás és bakteriális betegségek egyaránt érinthetik a növényt, ezek azonban a legtöbb esetben a nem megfelelő gondozás eredményeképpen alakulnak ki. Ilyen például, ha rothadni kezd a növény gyökere vagy a szára a túlöntözés következtében. 

Bármennyire is lenyűgöző a látványa, fontos kiemelni, hogy a sivatagi rózsa egy mérgező szobanövény, vagyis átültetés metszés és szaporítás során mindig viseljen kesztyűt!  A műveletet követően takarítson fel alaposan, hogy a lehulló részek senkire ne jelenthessenek veszélyt. 

A sivatagi rózsa egy elképesztően különleges, egyáltalán nem hétköznapi növény, ami megfelelő gondozás mellett nagyon sok örömet ad a tulajdonosának.  Gondos kezek alatt évekig irigylésre méltó dísze lehet otthonának és valódi mediterrán hangulatot teremt a környezetében!