Mediterrán növények I. Tölcsérjázmin

A tölcsérjázmin, botanikai nevén Dipladenia egy Dél-Amerikából származó kúszónövény.
Mandevilla vagy Dipladenia néven szokták emlegetni, de a két különböző elnevezés valójában más növényekre utal. E két növénynek olyan sok közös vonásuk van, hogy a megkülönböztetésükhöz igazán szakavatott szem szükséges.
A Mandevilla Amerika déli részeiről származik, a virágai valamivel nagyobbak és a levelei kevésbé fényesek, mint a Dipladéniának.

 

 

 
A Meténg-félék családjából származnak és összességében közel 120 faj tartozik ide. A két növény habitusa, növekedése és igényei annyira hasonló, hogy nyugodtan hívhatjuk mindegyiket Tölcsérjázminnak.
A napsütötte teraszok dísznövénye. Ha megfelelő mennyiségű napfény éri a Tölcsérjázmint, akkor a siker garantált, egész nyáron ontani fogja fürtökben nyíló, nagy, trombitaformájú virágait. A virágok színei ma már a kereskedelemben is több színben elérhetők, mint a piros, a fehér, a rózsaszín és az idei tavasz slágere a sárga (Mandevilla diamantina). A növény nagyon látványosan fejlődik, de biztosítanunk kell valamit, amiben megkapaszkodhat. Ez lehet valamilyen támrendszer, rács vagy egy egyszerű spárga is.
Igen intenzív növekedésű virágzó futónövényként a tápanyag ellátást nyáron heti rendszerességgel kell pótolni és - habár viszonylag jól bírja a szárazságot – a talaj nedvességét is legalább egy-két naponta ellenőrizzük. A sok virágzáshoz szüksége van a növénynek a fényre, de egy napsütötte, meleg teraszon nem csak a levelein keresztül  párologtat, hanem az átmelegedett földjéből is nagy mennyiségű nedvességet veszíthet.Teleltetésére a legalkalmasabb hely egy hűvös, de világos veranda, ahol a hőmérséklet nem megy 5-10C alá. Ha nincs ilyen helyünk, akkor tarthatjuk a növényt a lakás valamelyik világosabb helyén is. A metszést nagyon jól viseli, tehát a nyáron hosszúra (1-3 méteres) megnőtt hajtásait nyugodtan levághatjuk ősszel, így el fog férni a lakásban és a következő tavasszal újból őrült növekedésbe fog kezdeni.
A Tölcsérjázmin fehér ragadós tejnedvet tartalmaz, ami bőrre kerülve irritációt, illetve lenyelve (nem ajánlatos) rosszullétet okozhat.


  
Tartalomhoz tartozó címkék: tavasz