10 tipp mediterrán kertek kialakításához

Mediterrán kertek a hazai udvarokon is? Lehetséges!

A mediterrán kertek a legtöbb ember szívét megdobogtatják, ugyanis nem csupán ízlésesen és hangulatosan kialakított kertekről van szó, hanem egy valódi életérzésről. Egy ilyen csodás kertben élmény megpihenni a családdal, barátokkal, ahol lehetősége van feltöltődni és kiszakadni a hétköznapokból. A jó hír az, hogy most Ön is megvalósíthatja álmai mediterrán kertjét, még akkor is, ha nem él forró éghajlati térségben. Megmutatjuk, miként vághat bele!

Mi is az első és legfontosabb lépés?

A mediterrán kertek  a növények szabad növekedése miatt első ránézésre talán nem látszik, de  komoly tervezőmunka bújik meg mögöttük. A lehetőségek átgondolása az egyik legfontosabb lépése az ilyen típusú kert kialakításának.

1. A burkolat kiválasztása

Az anyagválasztás, valamint azok kombinálása nagyon lényeges. A hamisítatlan mediterrán hangulat elérése érdekében ajánlott a fákat, köveket és az agyagot megfelelő mértékben kombinálni, ezzel hívhatja életre a kívánt meleg otthonérzést. Képzelje csak el, ha mindent betont fed a növények között, soha nem tudja megvalósítani az igazi délvidéki atmoszférát.

 A burkolat kiválasztásánál van egy másik nagyon fontos szempont is: az éghajlati viszonyok. Mivel hazánkban nem ritkák a téli fagyok, így mindenképpen a fagyálló burkolatok között nézzen szét!

2. Romantikus kis sarok?

Szeretne egy kis elbújós sarkot kialakítani az udvar valamelyik szegletén? Érdemes már most megtalálnia a helyét, és ennek megfelelően megtervezni a kertet. Egészen máshogy indul a nap, ha egy kedves kis zugban fogyasztja el kávéját, de a romantikus sarok arra is lehetőséget ad, hogy elmerüljön a kedvenc könyvében, vagy elkortyoljon egy pohár igazán finom bort. Vágyik a víz közelségére is? Akkor ne hagyja ki a kerti csobogót sem!

3. Induljon a buli!

Egy ilyen kertben helye van a nagyobb társaságnak is, éppen ezért az összejövetelekhez is szükség van megfelelő helyre. Ajánlott úgy megtervezni, mintha csak egy kültéri nappalit álmodna meg magának, így minden igényt kielégít majd.

4. A növények kiválasztása

A mediterrán kertek létrehozásakor számtalan különböző növényben gondolkodhat, de nem mindegyik bírja a mi éghajlatunkat. Összegyűjtöttünk néhány növénytípust, kényesség szerint:

Fagyérzékeny növények

Nagyon fontos, hogy vannak olyan mediterrán növények, amelyek fagyérzékenyek, így a hazai telet nem bírnák ki. Érdemes ezeket dézsába ültetni, így a hideg hónapokra védett helyre vihetjük őket. Ilyenek például a citrusfélék, vagy a leander. 

Megnézem a citrusfélék kínálatát ►►► 

Mérsékelten fagytűrő növények

Léteznek kertben is tartható mediterrán növények, amelyeket ugyan nem kell védett helyre vinni, ugyanakkor mindenképpen gondoskodni kell arról, hogy ne fagyjanak meg a tél során. Ilyenek például a lószőrpálma, a Nagyvirágú magnólia és az eukaliptusz is. 

Megnézem a magnóliák, liliomfák kínálatát ►►►

Télálló futónövények

A télálló futónövények elképesztő hangulatot teremtenek a kertben, így nem érdemes őket kihagyni a sorból. Mivel remekül bírják a fagyokat, nem szükséges különleges odafigyelés télen sem. Ide sorolható a lilaakác, a szőlő, és a trombitafolyondár is.

Sövény növények

A tipikusan mediterrán sövénynövények soha nem formára nyírtak, hiszen a titok e téren is a természetességben rejlik. Remek választás lehet például a babérmeggy vagy a korallberkenye is.

Megnézem a sövénynövények kínálatát ►►►

Talajtakarók

A talajtakaró növények terén is vannak jellemzően olyanok, amelyek telitalálatnak számítanak egy ilyen stílusú kertben. Például a kövirózsa és a varjúháj nem maradhat ki a sorból a tervezés során, amennyiben van számukra megfelelő hely.

Virágzó növények

A mediterrán udvarok esszenciáját a virágzó növények adják meg, amelyek elképesztő légkört tudnak teremteni nyaranta. Ilyen kötelező darab például a levendula és a gránátalma is.

Megnézem a mediterrán növények kínálatát ►►►

Télálló gyümölcsök

A virágzó szépségek mellett a gyümölcstermők sem maradhatnak ki a sorból. A füge és a homoktövis például remekül bírják a téli megpróbáltatásokat, arról nem is beszélve, hogy termésük nagyon finom, és elképesztően esztétikus a megjelenésük is.

Fűszernövények

Végül, de nem utolsósorban, a fűszernövényekről sem szabad megfeledkeznünk. Ezek a magas díszítőértékkel bíró növények a konyhánkba is elhozzák a mediterrán érzést. Nem is beszélve arról, hogy nincs annál stílusosabb, mint amikor a kültéri főzés során frissen szüretelhetjük például a babért, a kakukkfüvet, az oregánót vagy éppen a rozmaringot.

Megnézem a fűszerek kínálatát ►►►

5. Használjon természetes anyagokat!

A naturális anyagok használata elengedhetetlen egy mediterrán kert kialakításához. A fából készült pergolák, a kövekkel kirakott utak, vagy akár az agyagedények rengeteget tehetnek hozzá egy ilyen stílushoz. A terméskövek segítségével akár lábazatok vagy kerítések is készülhetnek, amik kiemelik az élénk színű virágok szépségét is. Ha szeretné abszolút feltenni a pontot arra a bizonyos i-re, mindenképpen érdemes kavicsokat is használni a növények körül. Egyrészt azért, mert gátolják a gyomok növekedését és védik a gyökereket, másrészt tökéletesen kiegészítik a megteremtett hangulatot a kertben.

6. Legyen a mediterrán kertben minél több virágzó növény!

Felsorolni is nehéz lenne, hogy milyen sokféle virágzó növény létezik, amelyeknek helye van a mediterrán kertekben, most csak a legnépszerűbbeket gyűjtöttük össze, a teljesség igénye nélkül:

 • A golgotavirág, vagy más néven passiógyümölcs tökéletes választás a pergolák befuttatásához. Nagyon gyorsan növekszik, különleges virágai pedig lila és fehér színűek. Gyümölcse a maracuja. Ez a növény sajnos nem fagytűrő.

 • A jázmin fehér, erősen illatos virágaival hódító kúszónövény, amely hazánkban dézsás növényként tartható. Elképesztően hatalmas területeket képes befutni és csodás hangulatot teremt.

 • A lilaakác lila, fehér, rózsaszín vagy kékes színű virágairól híres, támfalon végigfuttatható, ugyanis nagy helyet igényel. Előnye, hogy remekül tűri a fagyokat, így gond nélkül áttelel a kertben.

 • A murvafürt sok mediterrán kertben a pergolák elengedhetetlen növénye. Nagyon gyorsan fejlődik, de óvatosan kell vele bánni, ugyanis tövises. Erős támasztást igényel, viszont csak dézsába ültethető, mert nem tűri a fagyokat.

 • A nagyvirágú tárnicslonc sem maradhat ki a sorból, hiszen a fehér, illatos virágokkal és fényes, zöld levelekkel díszítő növény csodás éke egy ilyen kertnek. Védett helyen jól telel, ugyanis lombhullató.

Végül, de nem utolsósorban a trombitafolyondárt is meg kell említeni, amely csavarodva kúszik és narancs, piros vagy sárga virágokkal díszít. Gyors növekedésű növény, így pergolák befuttatásához különösen ideális.

Készítse el saját mediterrán lankás vidékét!

A sziklakertek és támfalak szinte kötelező elemei egy mediterrán kertnek. Az utóbbi különösen praktikus lehet akkor, ha a kert lejt, ugyanis általuk egészen hangulatos módon alakíthatók ki vízszintes részek is . A sziklakert esetében arra érdemes odafigyelni, hogy nyílt, napos helyet válasszon, ami lehetőleg legyen távol a nagyobb fáktól és cserjéktől.

 Okos tervezés a siker kulcsa!

Szerencsére ma már egyáltalán nem lehetetlen hazánkban sem mediterrán kertet kialakítani. A helyi időjárási viszonyokra azonban nincsen hatásunk, így a tél közeledtével fontos gondoskodni a nem fagyálló növényekről. A dézsába ültetés remek megoldás, így még a fagy beállta előtt megfelelő zárt helyre teheti őket. Fontos ehhez huzatmentes, világos helyet keressen, ahol állandó hőmérséklet biztosítható.

 •  A leander bátran tartható teraszon vagy erkélyen az első hidegebb napokig, ekkor érdemes világos, védett helyre vinni.

 • Ugyanez a szabály vonatkozik az angyaltrombitára is.

 • A kefevirág esetében fontos szabály, hogy mielőtt a fagyok beállnának, érdemes olyan helyre vinni, ahol állandó 10 fok körül tartható a hőmérséklet. Bár alapvetően vízigényes növény, ilyenkor érdemes csökkenteni a megszokott mennyiséget.

 • Nagyon hasonló igényei vannak ezen téren az enciánnak is. 5 Celsius foknál semmiképpen ne legyen hidegebb ott, ahol telel. A vízigényére vonatkozóan hasonló elvárásai vannak, mint kefevirágnak. Ha pedig tavasszal erőteljesen visszametszi, akkor nyáron garantáltan virághalomban fog pompázni.

 • A sétányrózsa esetében az öntözés és a hőmérséklet tekintetében a javallatok hasonlóak.

 • A golgotavirág a lakásban is kitelel megfelelő tápanyag-utánpótlás mellett. Tavasszal azonban mindenképpen vissza kell vágni, körülbelül 20 centiméterig.

 • A citrusfélék az első hidegebb őszi napokig tarthatók kültéren, majd a túlnőtt ágak lemetszését követően védett helyre kell vinni őket.

 • Az agávé kilóg a sorból: ha már beköszöntött a tél, a növekedés feltételei már nem optimálisak, ezzel pedig elérkezik a nyugalmi időszak, amikor gyakorlatilag az 5 Celsius fok feletti hőmérsékleten kívül semmire nincs szüksége a növénynek.

 • A vaníliavirágot ajánlott az első őszi fagyok előtt védett helyre vinni, ez idő alatt jóval ritkábban kell öntözni. Áprilisban vagy májusban, amikor már tartósan nulla fok felett van a hőmérséklet, újra ki lehet vinni a szabadba.

 • A jázmint télen, hűvös helyen kell tartani, tavasszal pedig a szabadban, félárnyékos, széltől védett helyre érdemes tenni.

A mediterrán kert kialakítása tehát Magyarországon sem elérhetetlen álom; gondos tervezés, egy kis kreativitás, némi odafigyelés és Önnek is lehet csodaszép, virágos kertje!