Levendula: ültetése, jellemzői, gondozása, virágzása, hatásai

A levendula megnevezése árulkodó, ugyanis a ’mosni’ és a ’kékes’ színű latin kifejezésből származik. Mindkét elnevezés helytálló lehet, akár a kozmetikaiparra, akár a fűszernövényként való alkalmazására gondolunk. Ez is mutatja sokféle felhasználhatóságát. A levendula köré tehát nem véletlenül épültek különböző szertartások és népi hagyományok. Már nagyon régóta az egyik nagy becsben tartott és elterjedt növényünk. Leginkább mégis egyszerre jellegzetes és kellemes illatáról ismert. Ha azt akarja, hogy lakásában, kertjében vagy erkélyén is illatozzon, keressen fel minket! Még házhoz is szállítjuk friss levenduláját!

Milyen növény a levendula? Mi jellemzi?

A levendula a fél méteres magasságot is elérheti és sok esetben képes azt is meghaladni. A növény szára végén foglal helyet a füzérvirágzat. A virágok jellemzően ibolyakék színűek, de előfordul halvány rózsaszín és fehér, vagy fehér és világos szürke színben is. A levendula évelő mediterrán félcserje és akár 40-50 évig is megél. Szinte minden földrészen megtalálható, elterjedt Európa (főként déli területein), Afrika, az Arab-félsziget országaiban, de Indiában, Ausztráliában és Ázsiában is megél. Azokon a területeken, ahol a legtöbb szabadon él, ott szinte gazként ismerik. A kertekben és teraszokon díszítő növény funkciója miatt kedvelik, de gyógyhatása miatt nagyobb területeken is termesztik. Ezen kívül számos nemesített fajtáját illóolajként a kozmetikaiparban és gyógyászatban, valamint fűszernövényként használják.

Milyen igényei vannak a növénynek?

A levendula szinte mindenhol megél, ahol sokat süt a nap. Jól tűri a szárazságot is, nincsenek különösebb elvárásai. Kedveli a meleg éghajlatot, a kavicsos, homokos földet, és meghálálja, ha jó a talaj vízvezetőképessége. Szereti a sziklakertet és amennyiben száraz, kopár domboldalra ültetik, ez megvédi a további eróziótól. A szabad földbe ültetett levendulákat a begyökeresedésig kell öntözni, azonban a cserépben lévő levendula öntözéséről rendszeresen gondoskodni kell. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy a túlzott öntözés okozhatja a növény pusztulását. Mivel a levendulának nagy a fényigénye, ezért akkor fejlődik a legszebben, ha reggeltől napnyugtáig éri a közvetlen napfény.

Milyen levendula fajták vannak Magyarországon?

Magyarországon a két legelterjedtebb típus az angol és francia levendula. Az angol fajták közül kerülnek ki a magasabb közel 1 méteres, ami kiadós esők után akár 120 centire is megnőhet. A francia a levendula kisebb, kb. 30 centiméter magas. Illatban is eltérőek: az angol levendula klasszikus és mint ilyen markáns és erős. A francia finomabb, vagyis lágyabb, „nőies” illatú. Egy-két érdekesség a nagyok között: a Lavandula intermedia, vagyis a hibrid levendula. Ennek magas az illóolaj tartalma, nagy mérete (1 méteresre is megnő). Ezek mellett azonban kiválóan ellenáll a nagy hőségnek és a hideg teleknek egyaránt. Virágai sötétlila színűek, és június második felére nyílnak ki teljesen. Sövényként, térelválasztóként, valamint illóolaj termelésre is kiváló, virághozama nagyon jó. A másik a nagyok között a Lavandula latifolia, vagyis óriás levendula. A különlegessége a hatalmas mérete, akár a másfél métert is elérheti egy-egy kifejlett bokor. Világoslila színű sűrű virágját ősz elejéig ontja, magassága miatt térelválasztónak és sövénynek is kitűnő. Kettő a legkisebbek közül: a Lavandula „Alba Nana”: törpe fehér levendula, ő a legkisebb a növénycsaládban. A mindösszesen 30 cm nagyságú bokron hófehér virágok díszlenek. A másik a Lavandula „Silver Mist”: a parfüm levendula, ami szintén kb. 30 centiméter magas. A bokor egészen ezüst színű, virágai pedig indigó kékek.

Hogyan zajlik a levendula ültetése?

A palánták egy évben kétszer, tavasszal és ősszel is ültethetők. A cserepes változata az év folyamán szinte bármikor. Nem igényli a talaj speciális előkészítését. Ha azonban évek óta nem használt szabadföldbe kerül, érdemes általános trágyázással segíteni a növekedést. Az ültetésben meghatározó szerepe van annak, hogy mi a felhasználás célja. Nem mindegy, hogy díszkertbe vagy gyógy- és fűszernövényként szeretnénk használni. Ennek megfelelően szükséges a tövek távolságát kiválasztani. A látvány mellett persze az öntözés és a jövőbeli betakarítás módja és időigénye is fontos szempont lehet.

Hogyan gondozzuk a levendulát?

A levendula ugyan nem igényel különösebb gondozást, azonban az ültetés után egy darabig érdemes odafigyelni rá. Rendesen, odafigyeléssel kell öntözni az ültetés után egészen addig, amíg gyökeret nem ereszt. A vizet pótolni kell, amikor száraz az időjárás, de nem kell belőle sok.
Virágzást követően érdemes nem csak a levirágzott részeket, hanem az alatt is egy kicsivel megmetszeni, így mindig tömött, sűrű lesz növényünk. A keskenylevelű levendulánál (lavandula angustifolia) a téli időszakban nincs különösebb teendőnk, nem szükséges semmilyen fagy elleni védelem, viszont a mediterrán Lavandula stoechas nem bírja a telet.

Hogyan lehet levendulát cserépben nevelni?

Ha cserepes növényt választunk, akkor arra is figyelni kell, hogy folyamatosan érje a fény. Fontos, hogy a zárt helyen, például a lakásban elhelyezett a levendula fényigényéhez nem elég egy ablak. Sokszor még akkor sem tudjuk biztosítani, ha déli fekvésű ablak közelébe kerül. Ezzel segíthetünk ugyan, de ha nincs természetes fényforrás, a cserépben nevelt növény szinte biztosan megnyúlik, majd elpusztul. A levendula kényes a pangó vízre, ezért a cserép aljára érdemes kavicsot tenni. A fölöslegesen sok öntözővíz elszivárgását így biztosíthatjuk. Ha valakinek nincs kertje, de szeretne magának egy, vagy több tő levendulát, akkor azt legjobb, ha ablakpárkányban vagy erkélyen neveli.

Hogyan és mikor kell metszeni a levendulát?

A növényeket virágzásuk után vissza kell vágni a felszíntől kb. 15 20 centi magasságban. Így biztosítható, hogy a töveken sok új hajtás alakuljon ki. És az is, hogy a következő évben bőséges virágot hozzon. Formázható bokor és gömb alakúra is, vagy akár sövény formájúra is ültethető. Rendszeres metszéssel akár kis fácska is kialakítható a levendulatőből. Ez egy fadézsába ültetve a terasz különleges dísze lehet. Ősszel, a másodvirágzást követően még egyszer érdemes megmetszeni a levendulát, ez segít a megerősödésben. Az ekkor levágott sarjúhajtások virága textil-, vagy tüllpárnákba töltve használható. Levendulát lehetőleg száraz időben, a reggeli órákban, de a harmat felszáradását követően érdemes vágni. Figyelni kell a következőkre: nem szabad tépni és nem szabad szaggatni sem. Fontos, hogy ne legyenek teljesen kinyílva a virágok! A fás rész fölött 2-3 centivel magasabbra levágva, összekötve, szellős helyen lógatva célszerű szárítani. Közvetlenül a tűző napon kifakulhat és az illatából is veszíthet.

Mikor van a levendula virágzása?

Magyarországon a levendula virágzása általánosságban május végétől, június elejétől egészen július végéig várható. Ezen belül meghatározó – többek között – a napsütéses órák száma, a hőmérséklet, a csapadék mennyisége és a növények elhelyezkedése is. Ha a levendulát le akarjuk szedni, fontos, hogy esős időben ne kezdjünk hozzá. Ebben az esetben várjunk legalább egy napot! Érdemes éles metszőollót vagy sarlót használni! Az olló vagy az életlen kés nem megfelelő erre a célra, mert tönkre teheti a növényt. Ne használjunk műanyag zacskót a levendula tárolására, hiszen hamar befülled, ezért könnyen, már a száradás alatt lehullajtja a virágokat! Érdemes minél hamarabb, lehetőség szerint az aratástól 4-5 órán belül gondoskodni róla. Ekkor már lógatni kell a kis csokrokat, különben lehullik a virág!

Milyen virágokat lehet a levendula mellé ültetni?

A tapasztalatok szerint elriasztja a hangyákat és a levéltetveket, így a közelben lévő növények nem tetvesednek, ezért permetezést sem igényel. Így nagyon hasznos, ha rózsák közé kerül, de jól érzi magát a fűszernövények között is. A levendula szinte mindenhová ültethető, őrzi és védi a társnövényeket, valamint gyönyörű dísze is a kertnek vagy teraszoknak. Ezüstös leveli jól mutatnak sötétebb háttér, pl egy sövény előtt, de szempont lehet a jó illat is melyet akkor is érezhetünk, ha elmegyünk a növény mellett. Egy járda vagy kerti tipegő mellé telepített nővénynek nem csak a látványát élvezhetjük.

Hogyan szaporítsunk levendulát?

A levendula szaporítható dugványozással, a francia levendula esetében magról történő szaporítással is lehetséges. A dugványokat homok, érett komposztföld egyenlő arányú keverékébe, árnyékos helyre célszerű ültetni, így fejlődnek a legjobban. Magról szaporításnál érdemes kora tavasszal, márciusban vetni. A cserépben a magot nem szabad földdel befedni, csak bele kell nyomkodni a talajba. Mert ha túl mélyre kerül a mag, nem fog kikelni. A palántákat májusban kell kiültetni. A sortávolság kis bokroknál 40-50 cm, nagyobb növénynél érdemes akár 1 méter távolságot tartani.

Milyen gyógyhatásai vannak a levendulának?

A levendula sokoldalúan felhasználható gyógynövény, alkalmazható belsőleg és külsőleg is, nyugtató és élénkítő egyben. Kiváló aromaterápiás hatása miatt is kedvelik. Fürdővízbe vagy borogatáshoz is megfelelő, vagy alkalmazható aromamécsesben. Sokszor közvetlenül külsőleg a bőrön is használható. Külsőleg alkalmazva ecsetelőként is segít a zúzódások, rovarcsípések elmulasztásában. A bőrhibák gyógyulását serkenti, akár a pikkelysömör vagy az ekcéma kezelésében is hasznos. Különösen jó a reumás fájdalmak kezelésére és fürdő- és dörzsölőszer formájában. Kiegyenlíti a bőr zsírosságát, és serkenti a bőr anyagcsere-folyamatait. Lazító és fertőtlenítő hatású, tehát a fejfájás, a levertség és stressz ellen is hatásos. Sőt, illatanyag miatt a hangulatváltozások kiküszöbölését is segíti. Feszültségcsökkentő, élénkítő és serkentő hatása is ismert. Jól alkalmazható nyugtalanság, alvászavar, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Fokozza az epe termelését, az emésztést elősegíti, görcsoldó, szélhajtó hatású. A levendula felhasználásáról a fentiekben sok szó esett már, de a levendulából olajat is készítenek. Ez alapvetően az alvászavar gyógyítására használható. Már rengeteg kutatás megerősítette a levendulaolaj nyugtató, alvást segítő hatását. Érdemes lefekvés előtt – vigyázva, hogy ne legyen túl erős illat – a párnára csöppenteni. Csak néhány csepp levendulaolajra van szükség, ezáltal békés, nyugodt álmot remélhetnek a korábban alvászavartól szenvedők. Az alvászavaron kívül ajánlott még a levendulaolaj használata fejfájásra, magas vérnyomás kezelésére is. Rovar- és szúnyogcsípés esetén a levendulaolaj segítség lehet a csípés okozta fájdalom enyhítésére.

A levendula felhasználásának egyéb lehetőségei

A ruhák megóvása érdekében történő felhasználás fontos. A levendula azonban fokozatosan megjelenik a kézműves termékek és a konyhai felhasználásban is. A lekvárok, sütemények, mézkülönlegességek és a kézműves csokoládék elkészítéséhez egyre gyakrabban használnak levendulavirágot. A konyhai felhasználás területén számtalan lehetőség áll rendelkezésre. Érdemes megkóstolni a levendulás cukrot a vaníliás cukor mellett, vagy a levendulaöntet gyümölcsökhöz. A levendula virágból jó minőségű méz állítható elő. A virágokat lehet kandírozni és sütemény dekorációként is használják. A csokoládés desszertekhez különösen jól illik. Fekete és zöld teához egyre gyakrabban keverik ízesítőként, de nyugtató teakeverékekhez is adagolják. A levendulából nyert illóolaj a gyógyászaton kívül a krémek és parfümök alkotórésze. Levendula otthoni felhasználásra a lakásban ajánlott a levendulavíz, vagyis légfrissítőként is hatásos. Továbbá készíthető még levendulás fürdőzsák a fürdőzéshez, ez segíti az ellazulást egy kellemes fürdő alkalmával.