Magnólia, liliomfa országos házhozszállítással - Virág-Online

Amikor a magnóliák virágoznak, látványukkal és illatukkal olyan légkört teremtenek, mintha megelevenedne egy-egy oldal a gyerekek kedvenc mesekönyvéből. A legjobb az egészben az, hogy akár az Ön udvarán is pompázhat egy ilyen liliomfa. Lássuk, mi mindent érdemes tudni e növénnyel kapcsolatban!

Rendezés:

Bizonyos legendák szerint olyannyira komoly múltra tekint vissza magnólia, hogy annak idején a 7. századi Kínában már termesztették buddhista szerzetesek, akik a tisztaság jelképének tekintették ezt a nem mindennapi növényt. Európában jóval később, a 17. században jelentek meg, ám Magyarországon az első példányok feljegyzések szerint a 18. század végén kerültek. Ezeket Eszterházy Miklós a kismartoni parkjába hozatta. 

De történetük még ennél is régebbre nyúlik vissza, a Wikipédia szerint „A legősibb, magnóliákhoz hasonló fosszíliákat Kansasban találták, és Archaeanthusnak („ősi virág”) nevezték el. 17–20 millió éves Magnolia latahensis fosszíliákból sikerült 17 DNS-szekvenciát azonosítani. Ezek közül 13 azonos volt a ma élő magnóliák DNS-ével, és csak 4 különbözött azoktól, amit rokonságuk bizonyítékaként értelmeznek. Maradványaik (többnyire teljes levelek, virágok és termések lenyomatai) előkerültek Európából, Észak-Amerikából és Nyugat-Ázsiából is, de ennél jóval kisebb területen maradtak fenn napjainkig. Visszaszorulásuk oka valószínűleg a klíma változása (az eljegesedés) lehetett. (…) Magyarországon a kora miocénban keletkezett ipolytarnóci lábnyomos homokkőből kerültek elő a 19,6 (plusz-mínusz 1,4) millió éves Magnolia mirabilis maradványai.” 

Milyen növény a magnólia?

A magnólia hatalmas virágaival és csodás ágaival elképesztően gyönyörű látványt nyújt, különösen tavasszal. A nem mindennapi ágrendszerének hála, még ősszel és télen is éke lehet kertnek. Mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt, hiszen a különböző rendszerezések a nemzetségbe 120-210 faját sorolnak. Általánosságban elmondható, hogy gondozása alapvetően egyszerű, ám néhány fontos dologra érdemes odafigyelni az ültetés során, annak érdekében, hogy sokáig gyönyörködhessen a növényben. Remekül viseli a téli fagyokat megfelelő talajtakarás mellett, ám a legjobban világos, napos helyen érzi magát, jó vízelvezető képességű talajban. Kifejezetten vízigényes növény, ami miatt még a csapadékos időszakokban is fontos az öntözés. Szaporítani bujtással, dugványozással és magvetéssel is lehet. 

Mi a különbség a magnólia és a tulipánfa között?

Bár a köznyelvben nagyon sokan összekeverik, a liliomfa és a tulipánfa nem egy és ugyanaz a növény. Mindkettő a liliomfélék családjába tartozik és mindkettőnek csodás virágai vannak, mégis két teljesen különböző dologról van szó. 

  • A magnólia, vagyis a liliomfa nem túl nagy méretű, maximum 4 méter magasra megnövő, kifejezetten bokros növekedésű cserje, amelynek fehér vagy rózsaszín virágai, és kerekded, kissé hegyesedő levelei vannak. 

  • Ezzel szemben a tulipánfa akár egy, 30 méteres magasságot is elérő lombhullató fa. Különlegessége, hogy még a levelei is tulipán formájúak, amelyek ősszel sárgássá színeződnek. 

Mik a magnólia jellemzői? 

Bár a magassága miatt faként szokás hivatkozni rá, ám külseje a legkevésbé sem emlékeztet erre, ugyanis a törzse nem sokkal a föld felett elágazik. Ettől is annyira különleges a megjelenése. Természetesen a számos különböző fajta eltérő megjelenést mutat, így mindenki kiválaszthatja azt, amely a leginkább tetszik és illik kertjébe. A legtöbb magnólia április és május környékén virágzik, jellemzően fehér és rózsaszín virágokat bont, de van olyan is, amely bíbor árnyalatú, vagy mindezek keveréke. Sőt, léteznek olyan fajták is, amelyek a tavaszi virágzást követően nyáron másodszor is virágot hoznak. 

Milyen igényei vannak a növénynek? 

Alapvetően egy alacsony igényű növényről van szó, azonban van néhány olyan tudnivaló, amelyeket mindenképpen be kell tartani ahhoz, hogy teljes pompájában ékesíthesse a kertet: 

A talaj

Nagyon fontos, hogy mindenképpen kissé savanyú talajba ajánlott ültetni a magnóliát, ugyanis meszes földben akár nagyon hamar ki is pusztulhat. Lényeges emellett, hogy tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű talajt biztosítsunk a számára.

A helyszín

Mindenképpen napos vagy félárnyékos, ugyanakkor szélvédett helyet érdemes választani neki. A legideálisabb, ha a reggeli napsütés még nem éri, ugyanis így több ideig rajta maradhatnak a virágok az áprilisi, májusi időszakban, amikor az éjszakák még igen hidegek lehetnek. 

Az öntözés

Vízigényesek, azaz a száraz időszakokban és a forró nyári napokon bőségesen meg kell öntözni őket.

A talajtakarás

Nagyon fontos, különösen a fiatal növények esetében, hogy a töveket az első néhány évben, télen takarni kell a fagyok miatt. Ehhez érdemes fenyőkérget vagy komposztot választani. 

Milyen magnólia fajták vannak?

A magnóliának ma már rengeteg különböző fajtája van, amelyek közül bátran lehet válogatni mind a saját ízlés, mind pedig az adott kert adottságainak megfelelően. Lássunk néhány igen népszerű típust e szépségek közül!

Örökzöld magnólia (Magnólia grandiflora)

Az örökzöld magnóliák nem csak tavasszal, hanem egész nyáron át hozzák hófehér vagy krémszínű virágaikat. Virágaik júniustól folyamatosan nyílnak, sötétzöld leveleik pedig fényesek. Jellemzően 8-10 méter magasra nőnek. 

Nyári liliomfa (Magnolia Sieboldii)

A Nyári liliomfa különlegessége az, hogy bár lombhullató, ám a lombfakadás után, nyáron borul virágba, ékesítve ezzel a kertet. 

Nagyvirágú liliomfa (Magnolia Soulangeana)

Ez a liliomfák egy alacsony típusa, amely csupán 1,5-2 méter magasra nő meg, ezért kisebb kertekbe vagy akár előkertekbe is ajánlott az ültetése. A virágait lombfakadás előtt bontja. A télnek remekül ellenáll, a bíbor virágai pedig akár 15 centiméter nagyra is megnőhetnek. 

Fehér csillagvirágú liliomfa (Magnolia stellata)

Ez, a Japánból származó liliomfa fajta hófehér, csillag alakú virágaival emelkedik ki a többi típus közül. Bár maga a fa csupán 2-3 méter magasra nő meg, a tavasz kezdetén nyíló virágai elképesztően különlegessé teszik. A levelei virágzást követően fejlődnek ki.

Jülan magnólia (Magnolia denudata)

A Jülan liliomfa akár az 5-8 méteres magasságot is elérheti, virágai pedig elképesztően nagyok,  20 centiméteres átmérővel is rendelkezhetnek. Lombfakadáskor nyílnak, fehér színűek, és nagyon finom illatuk van. 

Leonard Messel magnólia (Magnolia loebneri)

Ez a fajta magnólia akár az 5-6 méteres magasságot is elérheti, a koronája gömbölyded alakú. Virágai bíbor színűek, a tavasz elején nyílnak, és akár a 15-20 cm-es nagyságot is elérhetik. Mindemellett tökéletesen ellenáll a téli fagyoknak is a megfelelő talajtakarás mellett. 

Mit kell tudni a magnólia ültetéséről?

A magnóliát tavasztól őszig ki lehet ültetni, vagyis gyakorlatilag ha nincsenek fagyok, akkor éppen ideális az időpont ahhoz, hogy egy ilyen szépséggel bővüljön a kertlakók száma. Az ültetés során – ahogy fentebb is említettük – nagyon fontos, hogy ideális talajt és megfelelő helyet biztosítson a liliomfa számára. Figyeljen oda, hogy kissé savanyú, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű legyen, semmiféleképpen sem meszes. 

A helyszín legyen napos vagy félárnyékos, valamint védett. Mindez azért is nagyon lényeges, mert később nem érdemes átültetni, a gyökerei ugyanis nagyon könnyen megsérülnek, ami a növény pusztulásához is vezethet. 

Ez a típusú fa lassan növekszik, a teljes magasságát körülbelül 20 év alatt éri el, bár ennek pontos mértéke természetesen függ a választott fajta habitusától is. Ami biztos, hogy nem lesz egyik napról a másikra magas magnólia a kertben. 

1. Az ásás

Először is ásson egy ültetőgödröt, amely akkor ideális méretű, ha mélysége és szélessége is kétszer vagy háromszor nagyobb a gyökérzet méreténél. Érdemes a gödör alján a földet kicsit megforgatni, ugyanis így a gyökerek könnyebben utat törhetnek maguknak, és a magnóliának csak a levelek és virágok növekedésével kell foglalkoznia. 

2. A trágyázás

Ajánlott egy kis istállótrágyát tenni a gödör aljára, majd letakarni termőfölddel, így biztosan nem ég ki a növény. 

3. A visszatöltés

Az ültetés során a talajszintig ajánlott visszatölteni a földet. Megtaposni csak nagyon óvatosan szabad, ne maradjon levegős a talaj a gyökérzet körül. 

4. Az öntözés és a takarás

Végül alaposan meg kell öntözni, majd fenyőkéreggel letakarni. 

Ha ezzel is elkészült, gratulálunk, van egy csodálatos magnólia a kertjében. A legtöbb fajta áprilisban és májusban virágzik. 

Hogyan gondozzuk a magnóliákat?

Ahogy az ültetés, úgy a gondozás során is érdemes odafigyelni néhány dologra, amelyek segítik azt, hogy teljes szépségükben pompázhassanak ezek a növények. Lényeges, hogy száraz időben minden esetben öntözze meg a növényt, így mindig lesz számára elég nedvesség, ami az egészségének egyik pillére. Tavasszal érdemes a talajához érett komposztot vagy istállótrágyát használni, de nagyon óvatosan, a liliomfa gyökereit még véletlenül se sértse meg, mindenképpen legyen kiemelten óvatosa!

Külön figyelmet érdemes a liliomfa metszése is, amely igazából tulajdonképpen egyfajta ritkítás. A magnóliákról közvetlenül a virágzás után mindenképpen távolítsa el a beteg, elhalt vagy keresztbe nőtt ágakat. A virágzást kövezően ajánlott továbbá eltávolítani róla a felesleges gallyakat is. 

Mit csináljon, ha nem virágzik a magnóliája?

A magnólia alapvetően alacsony igényű típus, ugyanakkor bizonyos tényezőkre és körülményekre különösen érzékeny. Ha ezek nem megfelelőek, könnyen előfordulhat, hogy egyáltalán nem virágzik az adott évben. Akadályozhatja a virágzást például a talaj PH értéke, valamint annak kötöttsége is. Lényeges szempont számára a szélvédettség is, de okozhatja a virágzás elmaradását a virágrügyek sérülése is. Mindezeken felül a növényvédelmi munkálatokra is szükséges hangsúlyt fektetni, ugyanis (bár alapvetően kevés kártevő veszélyes a magnóliára) kárt akkor is okozhatnak a növény számára.

A magnólia ültetése, ápolása tehát némi odafigyelést igényel, és sok-sok türelmet, de mindenféleképpen megéri; a megfelelő gondoskodással gyönyörű tündérbirodalommá változtatja a kertjét minden tavasszal!

Ha a fentiek alapján úgy gondolja, hogy az Ön kertjéből sem hiányozhat egy ilyen csodálatos növény, keresse fel online kertészetünket, ahol a magnóliákat országos házhoz szállítással megrendelheti. A megvásárolt növényeket 5-10 napon belül eljuttatjuk Önnek az MPL futárszolgálattal vagy a saját teherautónk segítségével, de adott esetben akár személyesen is átjöhet a növényekért. 

Ami biztos, hogy onnantól kezdve, hogy a lehető legnagyobb odafigyelés mellett elülteti a választott magnóliát a kertjében, egy új időszámítás kezdődik az udvarán. Ide mindig jó lesz hazaérni, és szívet melengető lesz az ablakon kitekinteni – különösen virágzás idején…