Hortenzia - Hydrandea

A hortenzia megfelelő választásnak bizonyul, ha olyan növényre van szüksége, amely sokoldalúan felhasználható! Sűrű virágzattal rendelkezik és rendkívül változatos színekben pompázik, ezért ideális választás lehet a kertünk bármely szegletébe. Alapvetően azonban arra érdemes figyelni, hogy olyan növényekkel harmonizál, amelyek hasonló tulajdonságokkal bírnak.
Rendezés:

Milyen típusú növény a hortenzia?

A hortenziát általában fás vagy fásuló szárú növényként tartják számon. Ezt azt jelenti, hogy többségük cserjévé érik, de vannak léggyökereikkel kapaszkodó kúszónövényként ismert hortenziafélék is. Hazánkban az előbbi, cserjés változat terjedt el nagyobb mértékben, miközben nem tartozik az őshonos növények közé. Levelei és virágzata is eltérő lehet, azonban főként a nagy fürtök jellemzik, amelyek gyakran ernyőszerűen bomlanak ki. Bogyóterméssel rendelkeznek, levelei pedig fűrészes szélűek, tojásdad alakúak és középzöld színekben pompáznak. Több hortenziafajta ettől eltérő tulajdonságokkal bír: a félgömb alakú bugavirágzat is egyre népszerűbb itthon, de van gömb- és kúpszerű, valamint lapos virágzatú hortenzia is.

Milyen hortenzia fajták vannak?

Rengeteg hortenzia fajta létezik, ugyanis leveleinek méretbeli és alaki különbségei, valamint virágának formája és színei alapján is csoportosíthatók. Célszerű ezeket a szempontokat figyelembe venni a felsorolás és vásárlás esetén is.

Cserjés hortenzia

Hazánkban az egyik legismertebb fajta a cserjés hortenzia, amely akár 1-1,5 méter magasra is megnőhet. Magyarország bármelyik tájegységén nevelhető. Főleg fehér, gömb alakú virágairól ismert, de egyéb virágú és más színben is megtalálható növények is tartozhatnak ide. A legigénytelenebb fajta, nagyon jól bírja a napos helyet is, illetve a talaj pH értékére sem különösebben igényes.

Kerti hortenzia

Magyarországon a másik legelterjedtebb fajta a kerti hortenzia. Átlagosan az egy-másfél méteres magasságot éri el. Gömb alakú virágairól és fogazott szélű kerekded leveleiről ismert. Ezt a fajtát szokták cserepes dísznövényként virágboltok is árusítani, mert széles színválasztékban kapható. Fontos, hogy a cserépben való tartása hosszú távon nagyon nehezen megoldható, hiszen egy kerti növényről van szó, ezért, ha van lehetőségünk, akkor mindenképpen ültessük ki.
Színváltozatai a hófehértől kezdve a rózsaszín legkülönbözőbb árnyalatain keresztül a piros, illetve kék és cirmos fajtákig megtalálható.

Bugás hortenzia

A bugás hortenziák a virágzatuk jellegzetes – általában kúpos – alakjáról ismertek. Az egyik legnagyobbra fejlődő fajta. Viszonylag dús lombozatát a többi hortenziafajtához képest a legkisebb méretű levelek alkotják. A bugás hortenzia fajták (Hydrangea paniculata) legcsodálatosabb "képessége", hogy a hófehér virágok idővel halvány-, majd sötét rózsaszínűre változnak.

Tölgylevelű hortenzia

A tölgylevelű (Hydrangea quercifolia) hortenziákat általában felálló ágrendszer és másfél méteres magasság jellemzi. Ez olyan lombhullató cserje, amely a nevében is leírt tölgyszerű levelekkel egyedül álló a hortenziák között. Habár ez a fajta csak fehér virágzatú, mégis nagyon változatos képet mutat az év különböző szakaszaiban. Fő látványossága a hatalmas hófehér, nyújtott, bugákban álló virágzata mellet, hogy az egyébként is különleges formájú levelei ősszel rendkívül feltűnő piros színt vesznek fel.

Érdeslevelű hortenzia

Általában széles és ovális levelei vannak. A bokrának és virágainak magassága egyaránt kiemelkedő. Ennek a hortenziának a növekedése viszonylag lassúnak mondható.

Fűrészeslevelű hortenzia

Rendkívüli különleges virággal rendelkezik, általában egy méteres magasságot elérő hortenziafajta. Tojásdad alakú, fűrészes szélű levelei sokféle színben megmutatkoznak.

Kúszó hortenzia

Talán a kúszó hortenziák különülnek el leginkább társaiktól, ugyanis léggyökereikkel kapaszkodnak. Támrendszert igényelnek, azonban megfelelő gondozás mellett az 5-7 méteres magasságig is elérhetnek.

Hogyan kell elültetni egy hortenziát?

A hortenzia ültetése leginkább a fajtájától függ, azonban néhány alapvető szempont segítségével sokat tehetünk a növény tartása és gondozása érdekében. Ami mindegyik hortenziára igaz, hogy a nedves, jó vízelvezetésű és tápanyagdús talajt kedveli, ezért olyan helyre ültessük, ahol ezt megkaphatja. A hortenzia ültetésénél lehetőleg arra is érdemes figyelni, hogy árnyékos vagy félárnyékos helyre kerüljön a növény. A legtöbb fajtája egész évben ültethető, az esetleges átültetést célszerű év végén elvégezni. Egyedül a kúszó hortenziafajták azok, amelyekre ültetés esetén speciálisabb szabályok is vonatkoznak. Ilyenkor az általában 60 cm körüli ültetési távolságot javasolt betartani.

Mikor virágzik a hortenzia?

Összességében elmondható, hogy a hortenzia főként nyáron virágzik. A virágzás esetén azonban szintén a különböző fajták eltéréseit kell figyelembe venni. A bugás hortenziafajták és fűrészeslevelű hortenziák virágzása nyár elejétől egészen szeptemberig eltart. Más fajták virágzásában pedig júliustól októberig gyönyörködhetünk.

Milyen talajt szeret a hortenzia?

A hortenzia általában az enyhén savas talajt kedveli, amit az ültetést megelőzően Rhododendron föld alkalmazásával biztosíthatunk. A bugás hortenzia fajták a többi fajtársuktól eltérően az enyhén meszes talajt is képesek elviselni. A lúgosabb kémhatású talaj hatással van a virágok színére is. Az agyagosnak, vagyis kötöttebbnek számító talajok vízmegtartó képességét kihasználva viszont ritkábban is öntözhetjük.

Hogyan kell gondozni a hortenziákat?

A hortenziák gondozásától sokan tartanak, de néhány fontos alapszabály betartásával garantálhatjuk, hogy mindig gyönyörű növényünk legyen. Ha a megfelelő hely és a megfelelő talaj már megvan, akkor biztosak lehetünk a virágzásban. Ezután az öntözésre kell figyelnünk, ugyanis a hortenzia kifejezetten kedveli az esővizet vagy más lágyabb vízfajtát. Hogy a növény leveleinek sárgulását elkerüljük, érdemes kertészeti szaküzletekben is megtalálható vas hozzáadásával próbálkozni. Mivel a hortenzia igazán a virágzata miatt gyönyörű, ezért néha érdemes egy kevés timsóoldatot adagolni a még szebb színekért. A hortenzia talaját az eddig felsorolt lehetőségeken kívül pedig tápoldattal és egy kis komposzttal is segíthetjük. A hosszútávú gondozás másik legfontosabb eleme a növény metszése. A hortenzia mindig az adott évben nőtt hajtásokon hozza újabb virágait, ezért kora tavasszal érdemes metszeni. Számos hortenziafaj nem igényel különös metszést, ilyenkor csak az elhalt ágaktól kell megszabadulni.

Hogyan teleltessük a hortenziát?

A hortenzia alapvetően lombhullató növény, azonban télen is ékesíti a kertet. Érdemes figyelni, hogy az ősz kezdetével fokozatosan csökkentsük az öntözővizet, télen pedig ne vagy nagyon keveset locsoljuk. Ezen kívül előnyös számolni azzal, hogy az idősebb hortenziák könnyen átvészelik a telet. A fiatalabb növények esetében lombtakarással óvhatjuk meg őket a fagytól. Fontos, hogy amennyiben nagyon féltjük gondosan óvott növényünket, akkor télre készülve is végezzünk alapos munkát. A cserépben ugyanis kevesebb védelemhez jut, mint a talajban.

Hogyan lehet szaporítani a hortenziákat?

A hortenzia szaporításának legegyszerűbb módja a dugványozás. A gyökeret eresztett dugványok erősebbek is másnál, magról pedig nem is szaporíthatók. A legcélszerűbb, ha a virágzás korai időszakában félfás, virág nélküli dugványokat használunk. A 15 cm hosszú dugványokat – alsó leveleitől megfosztva – laza szerkezetű talajba helyezzük. Fontos, hogy a talaj kellően tápdús legyen, az öntözés ekkor érvényesül majd leginkább. A gyorsabb és biztosabb gyökeresedés kedvéért érdemes zacskózni a hajtásokat. Tehát fóliával lazán be kell fedni a növényt a páratartalom képződése érdekében. Miután gyökeret eresztett, át is ültethetjük egy nagyobb cserépbe, ősszel pedig már akár a kertbe is.

Kinek ajánlom a hortenzia növényt? Hol, mivel mutat jól?

A hortenziát bátran ajánlom azoknak, akik színesíteni akarják kertjüket. Ez a növény azonban azok számára is tökéletes választás, akik nem ültetnének egyéb virágot a kertbe. Önállóan is tökéletes dísze lehet kertünknek. Kiváló választás fenyőfélék mellé, a tűlevelek még jót is tesznek a növénynek. Főként páfrányfélékkel és árnyékliliommal szokták társítani, de más helyeken a szálkafűvel is jól mutat. Ha más hortenzia fajták társaságába ültetjük, akkor pedig gyönyörű harmóniákat érhetünk el. Egy biztos, a hortenzia azonnal feldobja a lehangolt cserjesorokat.