17 illatos növény, amitől felfrissül a kertünk és a lakásunk

Az intenzív illatú, vagy más néven illatos növények különleges és pihentető légkört biztosítanak a lakásban vagy akár a kertben is. Az ilyen növények nemcsak látványukkal, hanem különböző illatukkal is kedveskednek számunkra. A növények e tulajdonságukat általában az illóolajoknak köszönhetik, melyek főként a virágaikban és a leveleikben találhatók meg különösen nagy koncentrációban.

Ezek az anyagok úgynevezett másodlagos anyagcsere termékek, mellyel a növények a közvetlen környezetükkel kommunikálnak, az őket ért hatásokra reagálnak. Bár sok aromás növény illata kellemes az ember számára és e tulajdonságuk miatt is kedvelt tartásuk, az illatokat valójában teljesen más funkció miatt árasztják magukból. Az egyik ilyen, hogy a növények megvédjék magukat egyes kártevőktől és ragadozóktól, a másik pedig, hogy a jótékony rovarokat, pl. méheket magukhoz vonzzák, beporzásukat elvégezzék

Milyen illatos növények ültethetők kertünkbe?

Kertünket illatossá tételéhet az ilyen növényeknek szélvédett és napsütötte, kerti ülőrész, vagy járda melletti helyet válasszunk, ahol többször megfordulunk és az illataikat is élvezni tudjunk. Nagyon sok növény van, amelyek közül megjelenésük és igények alapján választhatunk, lássuk melyek leggyakrabban hasznosított fajai.

gardenia Kleim’s hardy Illatos gardénia (Gardenia jasminoides Kleim’s hardy)

Örökzöld díszcserje, mely kb. 60-80 cm magasságig nő meg. Levelei sötétzöldek és fényesek, önmagukban is díszítenek, de viaszos, krémfehér színű virágai, melyek jázmin illatot árasztanak, teszik teljessé példányait. A téli fagyokat -5 fokig képesek elviselni, ezért hidegebb napokon érdemesebb melegebb helyre költöztetni, így inkább dézsában nevelni.

Magnolia grandifl. Liliomfa (Magnolia grandiflora)

A liliomfa vagy magnólia, dekoratív, gyönyörű és feltűnő virágait már kora tavasszal, lombfakadás előtt nyitja. Virágai alakja és színe is változatos, azonban közös jellemzőjük, hogy végállóak, kehelyszerűek és felállóak. Növekedési erélyük fajtától függően változik, akár az öt vagy hét méter magasságot is elérhetik. A humuszban és tápanyagban gazdag, savanyú kémhatású, üde talajt kedvelik, meszes földben levelei többnyire megsárgulnak, a város levegőszennyezését is jól elviselik.

Megnézem a magnólia választékot ►►►

Örökzöld japán lonc (Lonicera japonica)

A japán lonc 4–5 méter magasra nőhet meg, vagy akár a talajon is kúszhat. Télizöld faj, virágai június–júliusban a levelek hónaljában nyílnak, erős illatúak, fehér színűek, kívül kissé rózsaszínesek, míg elnyíláskor sárgák. Gyakori az augusztus–szeptemberi másodvirágzása. Közepes nedvességigényű cserje, félárnyékos vagy árnyékos helyen gyeppótlóként tömegesen alkalmazzák.

Kikeleti bangita (Viburnum × bodnantense)

A kikeleti bangita cserjéje már korán, enyhe teleken akár február végén hozza fehéres-rózsaszínes feltűnő virágait. Levelei bronzos árnyalatúak, fűrészes szélűek, tojásdad alakúak.

Széltől védett fekvést, napos vagy félárnyékos helyet keressünk számára a kertben, melynek talaja tápdús és jó vízáteresztő képességű.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

A rozmaring egy örökzöld félcserje, melynek levelei sötétzöldek, formájuk tű alakú és egyenes, végeik visszahajlók, fonáki oldaluk szőrözöttek. Ajakos virágai végállóak, színük a világoskéktől a liláig sokféle árnyalatban megtalálhatóak. A növény minden része aromás illatot áraszt.

Levendula (Lavandula angustifolia)

A levendula kb. 40–80 cm-es magasságig megnövő örökzöld félcserje. Levelei sűrűn állnak, keskenyek, ezüstszürke színűek és molyhosak. Liláskék színű fűzér virágai a nyár közepén, általában június-júliusban nyílnak. A szárazságot meglehetősen jól tűri, a laza és meszes talajt kedveli. Fényigényes faj, mely napfényes helyen érzi jól magát. Egyedei ültethetők sziklakertekben, déli fekvésű kertrészekbe, szárazabb parkokba egyaránt. A levendulát pár évente metszeni szükséges a felkopaszodás megelőzése érdekében. Illóolajáért régóta termesztett gyógynövényünk.

Árnyékliliom (Hosta sp.)

Levelei kiváltképp mutatósak, íveltek, szív alakúak, színük élénk-zöld, léteznek csíkos és mintázott fajtái is. Virágaik is meglehetősen feltűnők lehetnek, fehér vagy lilás árnyalatukkal. Az árnyékliliomok mérete fajtától függően eltérő, akadnak nagyobb, bokros habitusú típusok. Igénytelen, de annál jobban díszítő évelő, árnyékot kedvelő növényfajunk.

Megnézem az árnyékliliom választékot ►►►

Eukaliptusz (Eucalyptus gunnii)

Az eukaliptusz szárölelő, levélnyél nélküli örökzöld levelei évszaktól függően hamvaskék vagy hamvaszöld színűek. Megdörzsölve vagy szétmorzsolva jellegzetes illatot árasztanak, szúnyogűző hatásúak. Példányai a metszést is jól tűrik, igénytelenek, de a napos vagy félárnyékos helyen érzik magukat a legjobban.

Csillagjázmin (Trachelospermum jasminoides)

A csillagjázmin fehér virágai május-június hónapban jelennek meg. Virágai csillag alakúak, édes illatúak. Egy lassú növekedésű örökzöld kúszónövény, melynek szükséges a támaszték biztosítása. Hajtásrendszere törékeny, de kinézete ellenére egy meglehetősen szívós kúszónövény.

Rózsa (Rosa sp.)

A rózsák nemesítése több ezer éve tart, mellyel számtalan fajtát, a színek és formák megszámlálhatatlan sokaságát hozták létre. A fajtákat ezért gyakorlati csoportokba szokták sorolni díszítő értékük és a felhasználás szempontja alapján. Igényeik meglehetősen különbözőek, közös tulajdonságuk azonban, hogy a kert kiemelt pontjaira valók, hiszen feltűnő és folyamatosan nyíló virágaikkal reprezentatív jelleget adnak. A leggyakrabban előforduló fajtatípusok a teahibridek, de a polyantha és floribunda hibridek fajtacsoportja is számos kedvelt kerti rózsafajtát tartalmaz.

Milyen illatos szobanövények vannak?  

Nemcsak a kertekben, hanem a szobában tartott dísznövények esetében is több lehetőségünk kínálkozik illatával is elvarázsoló növények közül választanunk. Nézzük ezek közül melyek a leggyakrabban előfordulók.

gardenia Gardénia (Gardenia jasminoides)

A gardénia levelei bőrszerűek, fényesek, egész évben kellemes látványt nyújtanak, így fehér virágai nélkül is levéldísznövényként megállja a helyét. Bokor habitusú, vagy kisebb fa méretűre alakíthatók egyedei. Virágzás idején a bőséges öntözést meghálálja, nem megfelelő vízmennyiség esetében bimbót könnyen lehullatja.

Cupressus Szobaciprus (Cupressus macrocarpa)

Tűlevelű szobanövény, melynek örökzöld lombja enyhe citromos illatot áraszt. Kezdetben sudár majd pedig kissé elterebélyesedő, viszonylag gyors növekedésű. Szereti a fényben gazdag, de nem közvetlen napfénynek kitett elhelyezést, öntözése egyenletességet kíván, hajtásvégeinek barnulása ugyanis ezzel előzhető meg. Tavasztól őszig kertben is tartható, de télen mindenképp fagymentes világos helyen tartsuk.

Citrom (Citrus limon)

A citromfa egy örökzöld, kissé széles, kerekded koronát nevelő, tüskés hajtású egzotikus növényünk. Spirálisan elhelyezkedő levelei, nagyon dekoratívak, hosszúkás-ovális alakúak, csúcsuk hegyes, szélük enyhén fűrészes. Lombja jellegzetes citromillatot áraszt a leveleiben található illóolajoknak köszönhetően, melyet főként akkor tapasztalunk, ha leveleit közvetlen napfény éri. Tavasszal megjelenő rózsaszínes bimbóiból májustól kezdődően egész nyáron át nyílnak fehér virágai, melyek egyaránt intenzív gyümölcsös illatúak.

Megnézem a teljes citrus választékot ►►►

Sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum)

A jázmin sötétzöld levelei páratlanul összetettek, csillag alakú virágai fehér színűek, bimbóban állva pedig rózsaszínesek. Virágzása tél végén, vagy tavasz elején kezdődik, ekkor gyakran apró és tölcsér alakú virágai az egész növényt beborítják, bódító édes illatot árasztva. Egyedei fényigényesek, de a tűző napot nem kedvelik. A tél folyamán kissé hűvös körülményeket kíván, melynek hatására bő virágzással fog reagálni.

Koszorúfutóka (Stephanotis floribunda)

Levelei sötétzöld árnyalatúak és bőrszerűek, hófehér, csillag alakú virágai bogernyőben nyílnak, páratlan látványt nyújtanak. Virágzásában jellemzően a júniustól szeptemberig tartó időszakban gyönyörködhetünk. Hengeres hajtásai támasztékra vagy huzalra felfuttatva nevelhetők. A koszorúfutóka nem tartozik a legegyszerűbben kezelhető szobanövények közé, kellően megvilágított helyre tegyük, sötétben ugyanis hajtásai felkopaszodnak. Ne is mozgassuk példányait, arra ugyanis érzékenyen reagál.

Vesszőkosbor (Dendrobium sp.)

A vesszőkosbor ceruza vastagságú szárainak oldalán képzi virágait, melyek januárban nyílnak. Virágzásához hideghatásra 10-12 fokos hőmérsékletre legalább két hónapon át van szüksége. Fényigényes, a világos, szórt fényű helyeket kedveli a legjobban. Rendszeres öntözést és magas páratartalmat igényel. A tavasztól őszig tartó időszakban bőségesen tápoldatozzuk, felkészítve ezzel virágoztatását.

waxflover Viaszvirág (Hoya carnosa)

A viaszvirág egy erőteljes növekedésű kúszónövény, amelynek levelei húsosak, bőrszerűek, zöldek, de egyes fajták esetében tarka leveleik vannak. Támasztékot mindenképp igényel, hiszen hajtásai léggyökerekkel kapaszkodók, akár a három méteres hosszúságot is elérhetik. Virágai nagyon különlegesek, fehér színűek, csillag alakúak, melyek közepe piros színezetű, nagyon erős illatot árasztanak. Nevelése során arra ügyeljünk, hogy nem szereti, ha helyét megváltoztatjuk. A huzattól is óvjuk, rendszeresen, de mérsékelten öntözzük.