Hogy beszéljük rá növényünket a virágzásra?

Miután az ajándékba kapott virágzó növényünk levirágzott, gyakran azzal szembesülünk, hogy a legjobb gondoskodás ellenére sem hoznak új virágot és ettől sokaknak el is megy a kedvük a virágos növények tartásától. Ha egy kicsit mélyebbre tekintünk a szobanövények élettanába, akkor kiderül hogy a legodaadóbb gondoskodás sem fog eredményre vezetni ha nem tudjuk azt a kis "titkot" ami szükséges a virágzáshoz.

A következőkben kiderül, hogy ezek a praktikák nem is olyan nagy titkok és nem igényelnek különösebb feltételeket sem, csak az adott növény eredeti élőhelyéhez hasonló viszonyokat kell utánozni néhány egyszerű lépéssel.

A szobanövények virágzása nagyon sok körülménytől függ, de ezek a dísznövények is a beléjük kódolt szabályok szerint élik az életüket, elég csak kinéznünk az ablakon és természetesnek vesszük, hogy novemberben nincsenek levelek a fákon vagy tavasszal a talajhőmérséklet emelkedésével előbújnak a földből a tulipánok és a többi hagymás növény. Nos, a szobanövények életciklusai is feltételekhez kötöttek, amit a környezetükben zajló változások szabályoznak. Ma már szinte minden virágos növényt lehet kapni az év bármely részében és ez azért lehetséges, mert a kertészek rájöttek arra, hogy ha bizonyos külső körülményt megváltoztatnak, akkor a növény úgy érzi: itt az ideje virágba borulni!
A fény szabályozása az egyik leggyakoribb kertészeti praktika a virágzás serkentése érdekében, ugyanis sok növény a megvilágított órák számától teszi függővé a virágzási időt. Ezek a fotoperiodikus növények olyan fotoreceptor fehérjéket tartalmaznak, amelyek érzékelik a megvilágítás időtartalmában fellépő változásokat. A fotoperiodikus növények lehetnek hosszú,- illetve rövidnappalosak, azaz valamelyik a nappalok rövidülésével kezdik kifejleszteni a virágbimbókat és valamelyik a hosszabbodó megvilágítástól kapnak kedvet.
A rövidnappalos növények közé azokat soroljuk, amelyek naponta legalább 12-14 órát vagy még annál is több időt igényelnek teljes sötétségben a bimbók indukálódása előtt.
Az hogy a Mikulásvirág vagy a Karácsonyi kaktusz Mikulás és Karácsony környékén virágzik, az természetes, hiszen a nevük is mutatja az idény jellegét. Ezeknél is a megvilágított órák száma határozza meg a virágzás idejét (a Mikulásvirág a fellevelei pirosra színeződését), azonban van még jó néhány olyan közkedvelt növény amelyek könnyen virágzásra serkenthetők, ha a nap felét (12-14 óra) teljes sötétségben töltik. A növény árnyékolását több módon meg lehet oldani. A kertészetekben fekete fóliával takarják a növényeket, de otthon, ha nincs jobb ötletünk, akkor egy sötét szekrénybe is bezárhatjuk, -és ez nem is büntetés :-)

A növények árnyékolását addig kell nap, mint nap folytatnunk, ameddig meg nem jelennek az apró bimbókezdemények a növényen. Ha a bimbófejlődés elindul, akkor már nincs visszaút, vagyis kitehetjük a növényt a megszokott helyére, a virágok már bizonyosan ki fognak fejlődni.
Ime néhány növény, amelyeknél virágzó eredménnyel jár az árnyékolás: Korallvirág, Mikulásvirág, Karácsonyi kaktusz, Krizantém, Amarillisz, Ciklámen.  

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek