A szükséges sütiket használjuk, a weboldal biztonságos működésének érdekében. A weboldal forgalmának elemzésének köszönhetően folyamatosan fejleszthetjük funkcióit, teljesítményét és általános használhatóságát.

Hibiszkusz, mályva, mályvacserje gondozása, metszése, szaporítása

A hibiszkusz (Hibiscus) növénynemzetségbe több száz faj tartozik, amelyek mindegyike Ázsiából származik, de elterjedtek a világ trópusi és szubtrópusi vidékein is. A mályvafélék (Malvaceae) családjába tartoznak fajaik, melyek között egynyári, évelő és lágyszárú növények, valamint félcserjék, cserjék és fák is megtalálhatók. A kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) szobai és konténernövényként is nagyon népszerű nálunk. A közép-európai szélességeken a mályvacserje (Hibiscus syriacus) és a mocsári hibiszkusz (Hibiscus x moscheutos) termesztett formái jönnek számításba a kertben, mint télálló növényfajok.

Milyen növény a hibiszkusz, a mályva, és a mályvacserje? Mit lehet tudni e növényekről?

A kerti mályvacserje tölcsér alakú mereven felálló ágú koronát nevelő cserje, amely akár négy méter magasra és 1,5-2 méter szélesre is megnőhet. Fényes, középzöld levelei hegyesek, tojásdadok, háromkaréjúak. Virágai júliustól szeptemberig folyamatosan nyílnak. Színük az alapfaj esetében kékeslila árnyalatúak, a fajták virágszíne a hófehértől a sötétpirosig a legkülönbözőbb, szimpla vagy telt virágú változatokban lelhetők fel. A mocsári hibiszkusz hajtásai az egy vagy másfél méteres magasságot érik el, levelei élénkzöld színűek, fűrészes szélűek. Virágaik júliustól folyamatosan nyílna, nagyon mutatósak, hiszen átmérőjük elérheti akár a 30 centiméter nagyságot is. A színspektrum a fehértől a rózsaszínig és a pirostól a tarka virágokig terjed. A kínai hibiszkusz sűrű ágrendszerű, kisebb méretű cserjét nevel, melynek levelei többnyire szív alakúak és fogazott szélűek. Mutatós élénk színű virágai a fehértől a sárgáig, narancssárgáig, pirosig és rózsaszínig terjednek. E dekoratív szobanövény továbbá telt és szimpla virágokkal és különböző alakú levelekkel egyaránt kapható.

 

Milyen hibiszkusz, mályva, mályvacserje fajták vannak?

 

Kerti mályvacserje fajták

A ’Helene’ kerti mályvacserje egy különösen szép fajta, mely fehér virágai nyár közepétől nyílnak, közepükön pedig a porzók körül csillag alakban piros színezettel díszítettek. Gyorsan növő fajta például a ’Lady Stanley’, melynek telt virágai rózsaszínben pompáznak. Lassú növekedés jellemző a ’Red Heart’ fajtára, mely virágai nagyméretűek, fehérek, közepük pedig bordóra színezett. Kékes-lila színű virágok jellemzik a ’Blue Bird’ fajtát, mely egy erősen télálló fajtának bizonyul, így nagyon hideg vidékekre is ajánlható ültetése.

 

Mocsári hibiszkusz

A mocsári hibiszkusz egy feltűnő fajtája a ’My Valentine’, mely hatalmas, tányér méretű, bordós-pirosas, nyár közepétől nyíló virágokkal rendelkezik. Bőségesen virágzó fajta a ’Cherry Cheescake’, mely virágai nemcsak hatalmasak, hanem meglehetősen feltűnőek is fehér színükkel és azokon található pirosas erezettel, melyek a virágok bordós tövi részéből indulnak.

Kínai hibiszkusz

A kínai hibiszkusz fajták közül igazi különlegességnek számít a ’Cooperi’ fajta. Piros virágaik ugyan viszonylag kicsik, de jellegzetes fehér-zöld leveleik miatt ez a hibiszkusz felettébb szemet gyönyörködtető látványt nyújt számunkra. Sárga virágú változat, melynek szirmai tövében fehér foltot láthatunk a ’Bonaire Wind’, porzója pedig pirosas megjelenésű.

Hogyan gondozzuk a hibiszkuszt, mályvát, mályvacserjét?

A kerti hibiszkuszoknak sok gondoskodásra nincsen szükségük, ültetés utáni pár évben azonban gyökeresedésüket rendszeres öntözéssel elősegíthetjük, valamint a tavaszi időszakban trágyázásukat is érdemes lehet elvégeznünk. A kínai hibiszkusznak a növekedési szakaszban hetente egyszer tápoldatozásra van szüksége, melyhez hagyományos növényi tápoldat megfelel. Átültetését legjobb tavasszal vagy nyáron elvégezni, ha a cserepe túl kicsinek bizonyul számára.

 

Milyen helyet szeret a hibiszkusz? Hova ültessük?

A kerti mályvacserje fejlődéséhez kifejezetten napos és meleg körülményeket kíván, akár tűző napra is ültethető a kertben, így a kert bármely részébe könnyedén beilleszthető. A mocsári hibiszkusznak kiültetésére lehetőleg olyan helyet keressünk, ahol a reggeli órákban éri csak napsütés, hiszen a napos helyeket kedveli, de nem túlságosan. Érdemes egy-egy dísznövény ágyás szélére, esetleg kerti tó mellé ültetni, de kerüljük a nagyon árnyékos és szélnek kitett helyre való ültetését. A kínai hibiszkusznak a szobában is olyan helyet keressünk, amely napos, de nem kifejezetten tűzi a nap az egész nap folyamán. Nyáron akár a kertben is nevelhető pl. teraszon, de itt is kerüljük a tűző napot, hiszen ott leveleit és virágait is ledobálhatja.

Milyen földet szeret a növény?

A kerti hibiszkusz talajban nem nagyon válogat, még a kötött esetleg szikes, savanyú talajok is megfelelnek számára. A kínai hibiszkusznak a talaj akkor optimális, ha levegős és a vizet is könnyen átereszti, vagyis laza szerkezetű és jó áteresztő képességű. A mocsári hibiszkusz a kissé nyirkos, de tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legjobban. Tápanyagok hiányában akár növekedése és virágzása is elmaradhat.

 

Hogyan öntözzük a mályvacserjét?

A kerti mályvacserje az átmeneti szárazságot ugyan elviseli, de érdemesebb az ilyen időszakokban vízpótlásban részesíteni, mely elősegíti bőséges virágzását is. A mocsári hibiszkusz az öntözést meghálálja, viszont a pangó vizet, ezáltal a túlöntözést nem viseli, erre ügyeljünk. A kínai hibiszkusz mérsékelt és rendszerest öntözést kíván, valamint meghálálja a párásítást is.

 

Hogyan kell megmetszeni a hibiszkuszt, mályvát, mályvacserjét?

A kerti mályvacserjét tavasszal metsszük meg, az összes előző évi hajtás körülbelül öt rügypárra vágjuk vissza, mellyel a növény formája is megtartható. A fagyott, elhalt hajtásokat kihajtás után érdemes eltávolítani. A cserje azt is elviseli, hogy késő tavasszal radikálisan metsszük meg, annak érdekében, hogy szükség esetén megfiatalítsuk, azonban az eltart egy ideig, amíg a lassan növő cserje újra tekintélyes méretet ölt. A mocsári hibiszkuszt az ősz folyamán vágjuk vissza kb. 10 cm magasságban. A kínai hibiszkuszt egyúttal ritkítjuk, és a hajtásokat kissé lerövidítjük.

 

Miként zajlik a hibiszkusz, mályva, mályvacserje szaporítása?

A mocsári hibiszkusz és a kerti hibiszkusz magról és tőosztással, valamint dugványozással is szaporítható. A magfogáshoz meg kell várni még a virág teljesen elszárad, majd a magok kinyerése után azokat száraz helyen tavaszig szükséges sötét helyen tárolni.  A magoknak kb. három hónap szükséges ahhoz, hogy a palántázás által fejlett, kiültetésre alkalmas növényeket kapjunk. A kínai hibiszkuszt legkönnyebben dugványozással szaporíthatjuk tavasszal. Ehhez kb. 10-15 cm-es dugványokat vágjunk le, melyeket homok és tőzeg keverékébe szükséges dugni és kilyukasztott fóliával letakarni. Magasabb hőmérsékleten tartva begyökeresedése kb. 3-4 hét alatt meg is történik.

 

Télálló-e a hibiszkusz, mályva, mályvacserje?

A kerti mályvacserje egy télálló növényfajunk, így különösebb gondoskodás nélkül képes elviselni a hidegebb időjárási körülményeket is. Esetleg fiatal egyedeinek tövi részét takarjuk az első tél előtt. A mocsári hibiszkuszt is érdemes lehet az ősz vége felé takarásban részesíteni, de hajtásainak visszafagyása esetében sem kell megijedni, hiszen a következő év májusában egyedei kihajtanak. A kínai hibiszkusz nem télálló növényfaj, így a nyáron kint tartott példányokat legkésőbb 12 fokos külső hőmérséklet esetében be kell vinni. A szobában érdemes hűvösebb helyiségben teleltetni, ahol kb. 15 fokos hőmérsékletet biztosítunk számára.

Hogyan neveljünk sövényt a hibiszkuszból, mályvából, mályvacserjéből?

A mályvafélék közül a kerti mályvacserje alkalmas sövénynek való nevelésre is, hiszen nemcsak szoliterként mutatnak jól egyedeik, hanem kifejezetten látványos virágos sövény nevelhető belőlük. A sövények akár nyírás nélkül is jól mutatnak, hiszen nem nőnek sokkal nagyobbra két méternél, de a metszést is kifejezetten jól tűrik.  Ültetésüket kb. 50-60 cm-es távolságba kell tervezni, attól függően milyen sűrű sövényt szeretnénk nevelni.

 

Milyen jótékony hatása van a növénynek?

A hibiszkuszok egyes fajai, nemcsak dísznövényként, hanem gyógynövényként is felhasználhatók. E fajok közül a Hibiscus sabdariffa, vagyis a rozella szárított virágaiból készíthető nyugtató hatású tea. Legújabb tanulmányok szerint e teának a fogyasztása kiválóan alkalmas magas vérnyomás kezelésére.