Milyen növények lehetnek egy gyerekbarát kertben?

Egy gyerekbarát kert könnyedén kialakítható, ha pár szempontot figyelembe veszünk annak tervezésekor. Egy ilyen kert alkalmas arra, hogy a gyermekek önfeledten játszanak, szüleik pedig ne aggódjanak a csöppségek épsége miatt. Míg általában a felnőttek megelégednek azzal, hogy a dísznövényben csak gyönyörködnek, a gyerekek kíváncsiságuk által akár ezek megkóstolására, megfogdosására egyaránt vállalkoznak. Jellemző, hogy több, közkedvelt dísznövény nemcsak érintése, hanem szájba vétele, lenyelése egyaránt problémákhoz vezethet.

Rengeteg olyan növény is okozhat problémát, melyről mi felnőttek sem gondolnánk azt, hogy mérgező lenne. Több lehetőség is létezik azonban, a mérgező és tövises növényeken túl is, mellyel biztonságos és élvezetes, játékos és tanulásra alkalmas kertet hozhatunk létre. Egy jó gyerekbarát kert nemcsak a biztonságról szól, hanem arról is, hogy jól és felszabadultan tudjuk érezzük magunkat a szabadban.

Mire kell figyelni egy gyerekbarát kert kialakítása során?

A gyermekbarát kert kialakítása során arra kell törekednünk, hogy a kert mindannyiunk számára megfeleljen. A felnőttek pihenőhelye mellett a gyerekek is rendelkezzenek játékukhoz alkalmas kertrésszel, homokozóval, vízhordási lehetőséggel. A növényvilág érdekességei is felfedezhetők legyenek számukra, mind forma- és szín-gazdagságukkal.

Legyen biztonságos

A gyerekbarát kertnek természetesen biztonságosnak is kell lenni, vagyis egy-egy növény megvásárlása és elültetése előtt elengedhetetlen az, hogy tájékozódjuk arról, hogy az adott növénnyel érintkezve esetleg elfogyasztva mérgező e. Amennyiben ezek egy elkülönített területen kaptak helyet a kertben, nincsen velük probléma, viszont ilyen lehetőség hiányában érdemes megfontolnunk más jellegű növény vásárlását. Veszélyt jelenthetnek még gyermekeinkre a kertben hagyott szerszámok és vegyszerek is. Ezeket mindenképpen olyan helyen tároljuk, ahol még véletlenül sem férhet hozzá a gyermek.

Legyen játékos

A gyerekek nagyon élvezik, ha egy-két kerti munkálatba ők is bevonhatók. Legyen szó akár az őszi lomb összegyűjtéséről, gyümölcsök szüreteléséről, ezek mind hatalmas élményt nyújtanak számukra. Egy veteményeskertben is segítő kezekre lelhetünk, melyben kisebb lapáttal vagy kapájukkal dolgozhatnak. Amellett, hogy ez egy kiváló foglalkozás az egész családnak, képességeik fejlesztésére egyaránt alkalmas.

Legyen fenntartható

A kert megtervezésekor ne csak gyerekeinkre, hanem önmagunkra, a kert ápolásához szükséges időre is gondoljunk. Amíg egy gyümölcsfa esetében növényvédelmi és metszési munkálatokkal kell számolnunk, addig egy gyep fenntartására, annak rendszeres nyírására több időt kell szánnunk. Érdemes intenzív használatot tűrő gyepet kialakítani, szín és forma-gazdagságot bemutató növényeket ültetni. A gyümölcsfák esetében érdemesebb a betegségekkel szemben rezisztens vagy toleráns fajták választása, melyek kevesebb növényvédelmi problémával tarthatók fenn.

Milyen növények lehetnek egy gyerekbarát kertben?

A növények széles skálája áll szerencsére rendelkezésünkre, melyek gyerekbarát kertbe is ültethetők. Ezek közül vannak dísznövények, gyümölcstermő növények és fűszernövények egyaránt:

Nyári orgona (Buddleia davidii)

A nyári orgona hajtásvégei található hatalmas virágai nyár közepétől nyílnak, fajtánként többféle színben pompáznak. Kis gondozással is fenntartható, a minden évben elvégzett tavaszi metszést számos virágának nyílásával hálálja meg.

Megnézem a nyári orgona választékot ►►►

Levendula (Lavandula angustifolia)

A levendula egy intenzív illattal rendelkező örökzöld félcserje, mely szárazabb kertrészekbe is elhelyezhető. Jellegzetes liláskék színű füzér virágai a nyár közepén nyílnak. Kedveli a laza és meszes talajt, fényigényes faj, így legjobban a napfényes helyen érzi jól magát.

Rózsalonc (Weigela sp.)

A rózsaloncnak egy lombhullató cserje, melynek kisebb és nagyobb méretű változatai is léteznek. Virágai a rózsaszín mindenféle árnyalatában megtalálhatók, a nyár elején nyílnak. Tápanyagban dús talajt kedveli, valamint a napos és meleg fekvésű területeket.

Megnézem a rózsalonc választékot ►►►

Bambusz (Phyllostachys sp.)

A bambuszok örökzöld levelű növények, melyek lombja a tavasz folyamán újul meg. Gyors növekedésű faj, amely a rendelkezésére álló teret hamar benövi. Alacsony, de több méter magasságig megnövő változatai is ismeretesek.

Leyland-ciprus (Cupressocyparis leylandii)

A Leyland-ciprus az utóbbi idők legkedveltebb örökzöld sövénynövénye, hiszen gyors növekedés jellemzi, évente akár egy métert is nőhetnek egyedei. Előnye, hogy a tujákkal ellentétben növényvédelmi problémái nincsenek, emellett a rendszeres nyírást is jól tűrik.

Szelídgesztenye (Castanea sativa)

A szelídgesztenye egy dekoratív, hosszú életű fa, melynek termése ehető. Idősebb egyedeinek koronája nagyra megnövő és formás, virágait június-júliusban hozza. A legjobban az üde, mészmentes talajt kedveli.

Mandulafa (Prunus dulcis)

Ez a csonthéjas gyümölcsfaj, tavasszal virágzás idején kertünk gyönyörű díszeként is szolgálhat, mely nem igényel sok törődést, meleg, déli fekvésre, közepesen meszes talajba ültetve. Terméseinek érése szeptemberre tehető, melyet hullásuk megindulása jelez.

Húsos som (Cornus mas)

A húsos som példányai könnyen nevelhetők, akár sövényformára is alakíthatók. Lombfakadás előtt nyíló virágai halványsárga színűek, termései pedig pirosak, cseresznyére hasonlítók. Ültetéséhez napos helyet válasszunk, egyéb gondozást nem igényelnek.

Orgona (Syringa vulgaris)

Az orgona virágainak színe fajtától függően roppant változatos lehet. Bokrainak nevelése során vegyük figyelembe, hogy egy melegkedvelő faj. Termőhely tűrése meglehetősen széles, azonban a túlzottan kötött és nedves talajokat lehetőség szerint kerüljük.

Babarózsa (Prunus triloba)

A babarózsa 1-2 méteres, közepes magasságig megnövő lombhullató bokor. Díszítő értékét telt, halvány rózsaszín színű, kora tavasszal, áprilisban nyíló virágai adják. Napos fekvést, jó vízelvezetést, mélyrétegű talajt kedvel.

Mályvacserje (Hibiscus syriacus)

A mályvacserje pár méter magasságú, felálló ágrendszerű lombhullató bokor. Nagyméretű, kehely alakú virágai áprilisban nyílnak, melyek lehetnek egyszerűek, félig teltek vagy teltek, színükben is változatosak.

Fekete bodza (Sambucus nigra)

A bodza májusban nyíló virágainak illata az egész kertet beárasztja, melyből ízletes szörp is készíthető. Bokrainak minden évben elvégzett metszésével könnyen fiatalítható, kevés törődést igénylő gyümölcsfajunk. Színes, illetve szeldelt levelű fajtái igazán különlegesnek számítanak.

Ribiszke (Ribes rubrum, Ribes aureum)

A ribiszke bokrai április-május hónapban virágoznak, terméseit június-júliusban érlelik be. Kellemesen savanykás íze és magas C-vitamin tartalma miatt friss fogyasztásra, de feldolgozásra és fagyasztásra is alkalmasak. Laza vagy középkötött, jó vízgazdálkodású, enyhén savanyú, tápanyagban gazdag talajba ültessük.

Tüskétlen szeder (Rubus rusticanus var. inermis)

A szedernek egyetlen része sem mérgező, gyümölcsei pedig nagyon kellemes ízűek, kiváló antioxidáns források. Ültetési helyéül napos, szélvédett, nem fagyzugos helyet válasszunk.

Mogyoró (Corylus avellana)

A mogyoró 3-5 méter magasra növő, terebélyes koronát nevelő, lombhullató cserje. Nedves és száraz talajokon egyaránt sínylődik. A könnyen felmelegedő, jó vízgazdálkodású és megfelelően levegőzött, középkötött, talajt kedveli. Díszes, csavartágú és szeldelt levelű fajtái is léteznek.

Szivarfa (Catalpa bignonioides)

Közepes termetű lombhullató fa, melynek levelei nagyméretűek, szív alakúak. Hosszú vékony tok termése egész télen a fán maradva díszít. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük.

Jezsámen (Philadelphus coronarius)

A jezsámen egy 2-3 méter magasságú cserje. Virágai pár cm nagyságúak, fehérek, nagyon erős illatúak, kevés virágú fürtökben nyílnak, június elején. Talajban nem válogatós, egyedei napra, vagy félárnyékos részre valók.

Citromfű (Melissa officinalis)

A citromfű illata kellemes, citromra emlékeztető, fehér virágú, évelő növény. Meleg, napos helyen érzi jól magát. Magról és palántával egyaránt szaporítható. Cserépben, balkonládában is nevelhetjük, akár a konyhaablakban is. 

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

A bazsalikom egy egynyári növény, mely kerti, cserép- és fűszernövény is lett. Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színűek. Szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat.

Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina)

A gyapjas tisztesfű egy kúszó, legyökeresedő szárú évelő növényünk. Levelei hosszúkásak, molyhosak, ezüst szürkék. Virágai június-július nyílnak a levelek hónaljában, Sziklakertekbe, évelőágyakba egyaránt ültethető, száraz és laza szerkezetű talajt igényel.

Milyen növényeket nem szabad egy gyerekbarát kertbe ültetni?

A gyerekbarát kertekben lehetőség szerint kerülendők a mérgező részeket tartalmazó, vagy szúrós töviseket növesztő növények ültetése. Nyugodt szívvel e növények csak lekerített részekre valók:

Babérmeggy (Prunus laurocerasus)

A babérmeggy örökzöld levelei fényesek, bőrszerűek, élénkzöld színűek. Gyors növekedés és könnyű metszhetőség jellemzi. Minden része mérgező a szájban és a torokban égő érzés, hányás.

Lilaakác (Wisteria sinensis)

A lilaakác több méteres magasságig is felkúszó, gyors növekedésű kúszócserje. Kékeslila, gyengén illatos virágai lecsüngő fürtökben nyílnak Napsütést és a közepesen termékeny talajt szereti, amelyik nem szárad ki túlságosan. A növény termése, ága és gyökerei egyaránt mérgezőek.

Tűztövis (Pyracantha coccinea)

A tűztövis egy örökzöld tüskés kedvelt díszcserje vagy sövénynövény. Díszértékét adó levelei, illetve bogyószerű narancssárga, narancsvörös vagy sárga színezetű termése gyengén toxikus.

Vadgesztenye (Aesculus hippocastanum)

A vadgesztenye termésének őszi gyűjtése minden gyermek egyik kedvenc elfoglaltsága. Fényes vörösbarna magjainak elfogyasztása azonban enyhe gyomor és bélirritációt okoz.

Aranyeső (Laburnum anagyroides)

Az aranyeső lombhullató cserjéje, lelógó nagy fürtökben hozza májustól júniusig nyíló feltűnő sárga virágait. A növény minden része, de különösen magja és fiatal kérge mérgező.

Tiszafa (Taxus baccata)

A tiszafa egy nagyon szívós, betegségekkel szemben is ellenálló növényfaj, mely sűrűn növő haragoszöld leveleivel, az ősz folyamán pedig piros színű terméseivel is díszít. A tiszafa minden része mérgező, kivéve termésének piros, húsos magköpenyét.

Májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis)

A májusi gyöngyvirág apró fehér virágai májustól júniusig láthatók. Termései késő nyárra, augusztus és szeptember között érnek be, pirosas színűek, borsó nagyságúak. A növény minden része mérgező. Több esetben előfordult már, hogy medvehagymával összekeverve, s ahelyett fogyasztva halálos kimenetelű mérgezést okozott.

Tuja (Thuja sp.)

Egy-egy tuja példány szinte minden kertben megtalálható, nem is csoda, hiszen nagyon dekoratívak, sövényként is nevelhetők. A tuja mérgező hatású illóolaja főként a levelekben található, bőrre kerülve irritációt, lenyelés esetében egyaránt súlyos károsodásokat okozhat.

Hóbogyó (Symphoricarpus rivularis)

Alacsony növekedésű cserje, melynek levele nem túl feltűnő, fehér gömb alakú terméseivel díszítő növényfaj. A hóbogyó hófehér, gömb alakú bogyói mérgezőek, külsőleg gyulladásos tüneteket okozhatnak a bőrön, elfogyasztásuk émelygést, hasmenést okoz.

Ricinus (Ricinus communis)

A ricinus egy egyéves, lágyszárú, nagyméretű, bordós zöldes levelekkel rendelkező növényfaj, melynek magjai rendkívül mérgezőek. Termése főként a tarkababra hasonlít, melyből pár darab elfogyasztása is életveszélyes lehet.

Leander (Nerium oleander)

A leander kedvelt mediterrán hangulatot idéző növényünk, mely rendkívül elterjedt. Mérgezést a növény minden része, levele, virága, magja, kérge és gyökere is okozhat, nemcsak elfogyasztása, hanem érintése egyaránt.

Magyal (Ilex aquifolium)

A magyal egy örökzöld díszfa, melynek levelei szúrósak, virágai fehérek. Sövénynek is alkalmas bokrain piros bogyók fejlődnek ki, melyek lenyelve súlyos gyomor- és bélhurutot okoznak.

Borostyán (Hedera helix)

A borostyán örökzöld kúszónövény, melynek sárga, fehéres-sárga, tarka levelű változatai közkedveltek. Minden része mérgező, különösen keserű ízű bogyói.

Fagyal (Ligustrum vulgare)

Gyakorta előforduló sövénynövényünk az örökzöld fagyal, melynek bogyótermése kb. fél cm átmérőjű fekete színű, nyár végén, ősz elején jelennek meg és egész télen megmarad. Elsősorban a bogyók és a levelek elfogyasztása, főként gyerekeknél súlyos mérgezést okozhat.

Nárcisz (Narcissus sp.)

Évelő hagymás növényünk, melynek virágai színe, mérete és formája is változatos. A nárcisz minden része, de főként hagymája mérgező, mivel összetéveszthető a vöröshagymával, ezért azzal együtt tárolni veszélyes.

Trombitafolyondár (Campsis radicans)

A trombitafolyondárt falrészek, kerítések befuttatására alkalmas, gyönyörű, sárgás narancssárgás trombita alakú virágaival díszít. A növény minden részének az érintése bőrirritációt okozhat az arra érzékenyeknél.

Hortenzia (Hydrangea macrophylla)

A kerti hortenzia közepes termetű, bokros növekedésű, évelő növény, fő díszét nagyméretű, gömb alakú virágai jelentik, amik változatos színűek. A növény minden része enyhén mérgező anyagot tartalmaz, azokkal érintkezve bőrirritáció kialakulhat.

Angyaltrombita (Brugmansia sp.)

Az angyaltrombita nagyméretű, trombita formájú, lelógó virágokat képez, melyek fehér vagy lila színűek Az angyaltrombita minden része mérgező, mivel a burgonyafélék családjába tartozik.

Bazsarózsa (Paeonia sp.)

Hatalmas, illatos, telt virágaival május végén díszít a pünkösdi rózsa. A növény minden része kis mennyiségben gyógynövény, nagy mennyiségben azonban toxikus.

Kerti hajnalka (Ipomoea purpurea)

Kúszó növekedésű egyéves növény, mely könnyedén felfuttatható, ha támasztékot biztosítunk számára. A növény önmagában nem veszélyes, viszont a magjai annál inkább, hiszen lenyelve, akár halálos mérgezést is okozhatnak.

 Tulipán (Tulipa sp.)

Tavaszi ágyásunkat színessé tévő növényfajok, melyeknek több változata és színárnyalata létezik. A növény minden része mérgező, égető érzést okoz a szájban, sőt a bőrön is. Lenyelve pedig szívünkre és keringési rendszerünkre jelent veszélyt, amely akár bénulást is okozhat!

Klemátisz (Clematis sp.)

A klemátisz az egyik legszebb kerti kúszónövény, amely akár 15-20 cm átmérőjű gyönyörű színes virágokat hajt. Kis mértékben, de mérgező növényfaj. Lenyelve, de a növény puszta érintése is irritációt okozhat.