A szükséges sütiket használjuk, a weboldal biztonságos működésének érdekében. A weboldal forgalmának elemzésének köszönhetően folyamatosan fejleszthetjük funkcióit, teljesítményét és általános használhatóságát.

Csónakorchidea házhoz szállítással. Gondozása, öntözése, átültetése

Árak és teljes kínálat itt:
Megnézem a kínálatot ►►► 


A csónakorchidea (Cymbidium spp.) nemzetség nevét virágaik alakjának, azok csónakszerűen ívelt formájának köszönheti. Nemzetségének egyes fajai Észak-Indiában, Burmában és Thaiföldön őshonosak, de Indonéziában és Ausztráliában egyes fajai egyaránt megtalálhatók. A kereskedelemben elsősorban az alapfajokból keresztezéssel létrehozott hibridek találhatók meg, melyek szobakultúrában való nevelésre is alkalmasak.

E növények a nemesítésnek köszönhetően sokféle virágszínben és formában lelhetők fel. A tapasztalt orchideatartók vagy az elhivatott rajongók számára a csónakorchidea mindenképpen gazdagító és különleges ékszer a növénygyűjteményünkben.

 

Milyen növény a csónakorchidea?

Eredeti élőhelyükön a csónakorchideák epifitaként élnek, nemcsak fákon, hanem sziklás területeken és réteken is előfordulnak. Kivételt képez ez alól a csüngő csónakorchidea, mely hagymaszerű álgumókkal rendelkezik, ezért talajon élő faj. Az egyes csónakorchidea fajok meglehetősen eltérő növekedési eréllyel rendelkeznek. Vannak akár több mint egy méter magasra is megnövők és vannak meglehetősen alacsony növekedésűek egyaránt. A mini változatok lényegesen kisebbek maradnak, általában 15-25 cm nagyságúak. Szárgumóik lúdtojás nagyságúak, melyekből akár egyszerre több levél is fejlődhet. Ugyanezek gumókból nőnek a virágzati szárak is, viszont ezek mindegyikéből gumónként csak egy-egy tör elő. A leveleik általában keskenyek, hosszúak, akár az egy méteres nagyságot is elérők, sásszerűek. Virágzati száruk leveleik közül törnek elő, melyeken nyíló virágok a nemesítésnek köszönhetően, többféle és változatos színekben kaphatók a kereskedelemben.

Milyen igényei vannak az csónakorchideának? 

A csónakorchideáknak ahhoz, hogy megfelelően növekedjenek és jól érezzék magukat,  valamint, hogy csodaszép virágaival is megajándékozzon minket megfelelő környezeti igényeit biztosítanunk szükséges számukra. Ezek közül az optimális hőmérséklet biztosítása emelhető ki mint legfontosabb meghatározó tényező e növények életfolyamataiban. Nézzük most azonban részletesebben, mire is kell figyelnünk tartásuk során.

A csónakorchidea hőigénye

A vegetatív növekedési szakaszban, mely fajtól függően kb. áprilistól június végéig, vagyis a virágzás végétől a növekedési időszak befejezéséig tart, a növény számára optimális hőmérséklet 18–20 °C között alakul. Ezután szintén fajtól függően, de általában nyár vége felé következik be a 3–5 hetes jarovizációs időszak, amikor a hőmérsékletnek nem mehet 12–16 °C fölé. A kinti körülmények között, kertben tartott egyedeknél ez a folyamat magától végbemegy, de ez, akár egy hűvösebb szobában való tartással is kivitelezhető.  

Megnézem a szobanövények kínáltatát ►►►

Arra ügyelni szükséges, hogy 18 °C feletti hőmérsékleten elmarad a virágzás, valamint a nagy hőingadozás szintén hátrányos és egyaránt a virágindukció elmaradásához vezethet. A virágzási szakaszban egyaránt mérsékelt hőmérséklet igényei vannak egyedeiknek, ekkor is 16–18 °C a hőmérséklet optimuma, de 14 °C alatt, valamint 19 °C felett a virágképződés akadozhat és a bimbók lerúgása is bekövetkezhet. Ebből kifolyólag egy fűtetlen helyiség világos ablaka a legalkalmasabb téli szállásként.

 

A csónakorchidea fényigénye

Kifejezetten fényigényes növényfaj, amennyiben levélzete kellően merev, valamint széles és világoszöld, elegendő napfény jut számára. A levél puhasága, mélyzöld színe, valamint lehajló levelei a fényszegénységről árulkodnak, ezáltal pedig a virághozam csökkenésére is számítanunk szükséges. A kisebb növények annak ellenére, hogy különösen alkalmasak is arra, és csodálatosan is mutatnak az ablakpárkányokban, a legjobb hely számukra azonban egy mérsékelt hőmérséklettel rendelkező télikertekben lenne, ahol sok fény és elegendő hely is van számukra.

 

A csónakorchidea öntözése, vízigénye

A csónakorchidea nagy víz- és páraigényű növénynek számít. Lehetőség szerint a reggeli órákban öntözzük lágy és alacsonyabb pH-értékű öntözővízzel, melynek hőmérséklete sem túlzottan hideg. A gyökerek különlegesen érzékenysége miatt a pangó vízre ügyelni szükséges, ezért inkább gyakrabban, de kisebb vízmennyiséggel lássuk el példányaikat. Az optimális relatív páratartalom számára nagyon magas, kb. 70% körül alakul, ugyanakkor a növény nagy levegőigénye miatt a rendszeres szellőztetésnek is nagy jelentősége van abban, hogy növényünk kifejezetten jól érezze magát.

 

A csónakorchidea talajigénye

A csónakorchidea ültetőközegének savas kémhatásúnak, laza szerkezetűnek és jó tápanyagmegkötő képességűnek kell lennie. Talajkeveréknek megfelel pl. fenyőkéreg vagy kéregkomposzt, amelyben kéregdarabok is vannak, ehhez lazítónak valamint vízmegkötés céljából savanyú tőzeget, marhatrágyát tápanyagnak, valamint perlitet lazítónak használnak. A kereskedelemben készen kapható orchideaföldek természétesen egyaránt megfelelnek e növények számára is.

A csónakorchidea tápanyagigénye

E fajokat legjobb öntözővizével együtt tápoldatozni. A nagy levél és virágtömeg miatt, azok kineveléséhez folyamatosan és bőségesen kell tápanyagait biztosítani.  Erre a célra megfelel a speciálisan orchideáknak kialakított tápoldat, melyet akár kétheti gyakorisággal is adagolhatunk növényünknek.

 

Hogyan zajlik a csónakorchidea gondozása?

Az elvirágzott virágzati szárakat hagyjuk leszáradni, majd csak ezután távolítsuk el, vagyis metsszük le. Szintén az elvirágzás után, de még a hajtásfejlődés megindulása előtt, amennyiben szükség van rá, végezzük el az átültetést és tőosztást.

 

Hogyan néz ki a csónakorchidea virága? Milyen színei vannak? 

Az őszi-téli időszakban fejlődő virágok 70-150 cm hosszúságú virágzati száron helyezkednek el. A fürtvirágzatban álló virágainak szirmai közül öt nagyjából egyforma alakú és színű, az ajak viszony megnyúltabb, valamint eltérő formájú és színű. Vannak olyan fajok, melyek nemcsak gyönyörűek, hanem kellemes illatot is árasztanak. A virágzati szárakat, amennyiben lehajlanak érdemes lehet pálcáknak támasztva felcsipeszelni, így akadályozva meg letörésüket és elősegítve minél szebb látványukat. A leveleiken túlnyúló virágzati szárakon virágok sokasága - akár 30 db is - díszeleghet. Sokáig mutatós virágai többféle színben kaphatók, akár fehér, sárga, narancssárga, vörös, rózsaszín stb., valamint ezek árnyalatában. Nemcsak színükben, hanem mintázatukban is találhatók eltérések, vannak ugyanis pöttyözött és csíkos változatú virágokkal rendelkező fajták egyaránt.  

Hogyan zajlik a csónakorchidea átültetése?

Gyors növekedésük miatt körülbelül kétévente esedékes új cserépbe való átültetésük. Az előzőnél némileg nagyobb, de ne túlzottan nagy cserepet válasszunk. Fontos, hogy cserepünk a nagy növényt is stabilan legyen képes tartani, valamint a vízelvezetés is megoldott legyen. A közeg akár a kereskedelemben készen kapható, orchideák számára készített föld is lehet, de a fentebb említett paraméterek alapján akár magunk is elkészíthetjük azt. Az átültetéskor elegendő lerázni és némileg eltávolítani a gyökérre tapadt régi közegmaradványokat. A növényt ezután helyezzük új edényébe és töltsük fel az előkészített közeggel, majd pedig öntözzük meg.

 

Milyen jellegzetes betegségei, kártevői vannak a  csónakorchideának? Mit lehet tenni ezek ellen?

Sajnos a csónakorchideák egyes kártevőkre nagyon érzékenyek. Ezek közül is főként a takácsatkák, valamint a pajzstetvek jelenlétére kell számítanunk leggyakrabban. A takácsatkák a téli időszakban, a fűtés következtében kialakuló alacsony páratartalom miatt szokott általában nagyobb mértékben felszaporodni, hiszen ez szaporodásuknak kiváltképp kedvez. A helyiség párásításával már sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük káros mértékű felszaporodásukat. A pajzstetvek is gyakori nem kívánatos vendégnek számítanak a leveleken, róluk barnás színű pajzsaik árulkodnak. E pajzsok letörölgetésével egyedszámuk gyéríthető. A nyári időszakban kerti körülmények között nevelt csónakorchideákon a levéltetvek, valamint csigák is károsíthatnak alkalmanként.