Citromfa gondozása, metszése, teleltetése


Panamai narancs terméssel Citrom fa terméssel Kumquate terméssel

Megnézem a teljes citrus kínálatot ►►► 

Citrom nélkül ma már elképzelni sem tudjuk az életünket. Fanyar íze számos italunk és ételünk zamatát megadja, nem beszélve arról, hogy e gyümölcsnek a savanykás illata semmi máshoz nem hasonlítható. Ha pedig a saját citromfánkról szüretelhetünk, az egészen elképesztő élmény! 

Milyen növény a citromfa? Mi jellemzi?

 

A citromfa megjelenése még az időszámításunk előtti időkre nyúlik vissza, amikor Európa mediterrán országaiban megjelent ez a nem mindennapi növény. Nem véletlen, hogy a mai napig főleg Dél-Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban termesztik a savanyú gyümölcsöt, amelynek a fája ideális esetben akár hat méter magasra is megnőhet. A lombja örökzöld, amelyet fehér, ötszirmú, illatos virágai díszítenek. A nemesítésnek hála pedig ma már számos különböző fajtája is van.

Hogyan gondozzuk a citromfát?

Bár tény, hogy soha nem lesz nálunk olyan éghajlat, mint Spanyolországban, viszont kellő odafigyelés mellett bizony már a magyar otthonokban is lehet eredményesen citromfát nevelni. Természetesen nagyon oda kell figyelni arra, hogy a téli fagyoknak ne tegyük ki, ám a megfelelő óvintézkedések és ideális gondozás mellett mi is szüretelhetünk citromot a saját fánkról. 

Ajánlott dézsába ültetni, így nyáron kitehetjük a kertbe vagy az erkélyre, ahol a legtöbb a napos órák száma. Mindenképpen jó minőségű, kötöttebb földbe ültessük, tavasszal pedig némi trágyával is érdemes fokozni a tápanyagtartalmat. Nyaranta a rendszeres öntözés és tápoldatozás a kulcs, télen viszont csak hetente egyszer kell vizet adni a pihenését töltő növénynek. Nagyon fontos, hogy a fiatalabb, aktív növésben levő citromfát 1-2 évente mindenképpen ültessük át, később már elég 3-5 évente megismételni. 

Milyen helyet szeret a citromfa?

Valójában minél több a napsütés és a meleg, a növényünk annál boldogabb lesz, így mindenképpen érdemes neki a kert vagy a terasz legnaposabb pontját kiválasztani. Azonban még a fagyok beállta előtt keresni kell számára nem huzatos, világos helyet a teleléshez, ahol 5-10 °C körül mozog mindig a hőmérséklet. 

Milyen földet szeret a növény?

Érdemes kimondottan citrusféléknek készült földet vásárolni neki, amiben biztosan jól érzi majd magát. Ez általában enyhén savanyú talaj, ami gondoskodik a növények megfelelő tápanyagellátásáról is. Ez lesz az alapja a gazdag virágzásnak és bőséges termésnek is. A keverék agyagtartalma az ideális vízelvezetésért felel, amely a tápanyagok megfelelő tárolását segíti elő. 

Mikor terem a citromfa?

A jól fejlődő, ideális körülmények között nevelkedő oltott növények általában már 2-3 éves korukban kivirágoznak és teremnek is. Sok esetben azonban előfordul, hogy a termés idő előtt lepotyog.  Általánosságban elmondható, hogy teljesen természetes jelenség, a citrusfélék a fejlődés során néhány fejlődő gyümölcsöt lehullajtanak. Rendszerint erre akkor kerül sor, amikor több citrom növekszik a fán, mint amennyit elbír. Egy citromfa átlagban három körben hullajthatja le a gyümölcsét: 

  1. először még virágzás idején, amikor a virágok akár 70%-a is lehullik a fáról, 

  2. majd egy héttel később a már borsó nagyságú terméseiből is veszít,

  3. illetve tavasszal is elpotyogtat jó pár gyümölcsöt.

Amennyiben ezeken felül is tapasztalunk fokozott gyümölcshullást, esetleg minden citromot elhullajt a fa, akkor a háttérben valamilyen sokkhatás állhat, például a hirtelen hőmérsékletváltozás. 

Megnézem a citrus kínálatot ►►► 

Miért sárgul és barnul a levele?

A sárguló levél a legáltalánosabb tünet, amivel a növény jelezni tudja, hogy valami nem stimmel a körülményeivel. Ez lehet tápanyaghiány, amelynek jó jele, ha a levélerek sötétzöldek maradnak. Ám ha nincs ilyen jel, érdemes komplex műtrágya használatával próbálkozni, ugyanis elképzelhető, hogy valamilyen mikro-vagy makroelem hiányzik. 

Amennyiben barna foltok jelennek meg a leveleken, és a levélszélek is elszíneződnek, azt a tartósan nedves talaj vagy káliumhiány okozhatja. A barna levélfoltok és száradó levélcsúcsok pedig azt jelzik, hogy a citromfa leégett. Ez olyankor fordulhat elő, amikor hirtelen kap a növény sok napsütést. 

Milyen tápoldatot adjunk a citromfának?

A legjobb, ha folyékony, kimondottan citrusfélékhez gyártott tápoldatot választunk, ugyanis ennek az adagolását mindig az aktuális körülményekhez igazíthatjuk, így a növénynek mindig megfelelő mennyiségű tápanyag áll rendelkezésére.

Hogyan kell megmetszeni a citromfát?

A citromfa metszésének ideje február-március környékén jön el, amikor a hajtásképződés még nem indult be. Érdemes ilyenkor egy meghatározott menetrend szerint haladni. Először a sérült, beteg részeket távolítsuk el, közben pedig minden esetben figyeljünk a helyes koronakialakításra is – lemetszhetjük a lefelé hajló, vagy befelé nyúló ágakat is. Fontos, hogy mindig 5-6 centiméterre metsszünk vissza a hajtáscsúcstól. Ha levágjuk a régi, elöregedett leveleket is, még több hajtásra ösztönözhetjük a növényt. 

Hogyan zajlik a citromfa teleltetése?

A megfelelő teleltetéshez elsősorban ideális helyet kell találni. A citromfák egész alacsony hőmérsékleten is áttelelhetnek, elég számukra a stabil 1-5 Celsius fok is, ám a fagy végzetes lehet. Érdemes világos, huzatmentes helyre tenni, ahol ha lehet, egész télen nem kell őket mozgatni. Ezen időszak alatt mindenképpen érdemes csökkenteni az öntözést és tápoldatozást annak érdekében, hogy be tudjon állni a növény egy nyugalmi állapotba. 

Milyen hideget visel el a növény?

Ahogy fentebb is említettük, leginkább az a lényeg, hogy fagypont alá semmiképpen ne menjen körülötte a hőmérséklet, de 1-5 Celsius fok mellett is gond nélkül kitelel, amennyiben ideálisak számára a körülmények. 

Mikor tehető ki a citromfa?

A citromfák már kora tavasszal növekedésnek indulnak. Ha látjuk ezt a hajlandóságot, akkor lassan megkezdhetjük a melegebb hőmérséklethez való fokozatos szoktatását, így biztosan nem fog sokkot kapni a növény. A nyári forróságra pedig már teljesen visszatér a megszokott, mediterrán életviteléhez. 

Hogyan kell átültetni a citromfát?

A fiatal citromfákat 1-2 évente, később 3-5 évente érdemes átültetni. Ennek kapcsán nagyon ügyelni kell arra, hogy mérsékelten növeljük az ültetőkaspó méretét. 

Mikor hoz termést a növény?

Az első citromok érése viszonylag hosszú időt vesz igénybe. A virágzástól az érett citromig átlagosan körülbelül hat-kilenc hónap is eltelhet.

Lehet-e citromfát magról nevelni?

Bár igen időigényes és sok precizitást igénylő feladat, nem lehetetlen. Először is tegyük a citrusföldet a cserépbe és nedvesítsük be. A frissen kivett citrommagokat a hegyes végükkel felfelé helyezzük el a földben, a cserép közepébe. Érdemes egy-két centivel a föld alá szúrni a magokat. A földet mindig nedvesen, de nem túl vizesen ajánlott tartani. 

Ha kész a művelet, a cserépre egy darab átlátszó háztartási fólia kerüljön, amit a széleit nagyon szorosan le kell zárni, a tetejére pedig apró lyukakat kell szúrni. Ezzel el is készült a mini üvegházunk. E műveletet követően körülbelül két hét múlva kezd el hajtani a citromfa. Ilyenkor már le lehet róla venni a borítást, lényeges azonban, hogy minden nap legalább nyolc órán át érje napsütés. Az első gyümölcsök megjelenéséhez egy termő citromfáról vágott hajtással vagy rüggyel oltani vagy szemezni szükséges. 

A fentiekből látható, hogy bár egy citromfa ültetése nagy kihívást jelent és sok odafigyelést igényel, viszont a gondoskodást alaposan meghálálja ez a gyönyörű, mediterrán citrusféle