Babérmeggy - Prunus laurocerasus novita

Rendezés:

Babérmeggy novita 3 lit.

4.490 Ft

Erőteljes növekedésű örökzöld cserje, kifejezetten sövény kialakítására alkalmas. Néhány és alatt egybefüggő sövényt nevelhetünk belőle. Bőrszerű fényes-zöld leveleit egész évben megtartja. A tavasz folyamán levelei között megjelennek az erős illatú fehér virágok, majd ezt követően a piros termések díszítik bokrunkat.

Babérmeggy novita 3 lit. 60-80 cm

3.990 Ft

20 DARAB FELETTI VÁSÁRLÁS ESETÉN AZ ÁR: 3990 FT/DB

Babérmeggy szállítási infó 
Erőteljes növekedésű örökzöld cserje, kifejezetten sövény kialakítására alkalmas. Néhány és alatt egybefüggő sövényt nevelhetünk belőle. Bőrszerű fényes-zöld leveleit egész évben megtartja. A tavasz folyamán levelei között megjelennek az erős illatú fehér virágok, majd ezt követően a piros termések díszítik bokrunkat.

Babérmeggy 7,5 literes kont 120 cm+

7.490 Ft
20 DARAB FELETTI VÁSÁRLÁS ESETÉN AZ ÁR: 7980 FT/DB
A fenti Babérmeggyre előrendelést veszünk fel, melynek
részleteivel kapcsolatban a megrendelést követően telefonon fel fogjuk keresni önt. 

Babérmeggy 'Caucasia' 20-30 cm

2.290 Ft
Sűrű növekedésű örökzöld cserje. Bőrszerű fényes-zöld leveleit egész évben megtartja. A tavasz folyamán levelei között megjelennek az erős illatú fehér virágok, majd ezt követően a piros termések díszítik bokrunkat.

Babérmeggy 30-50 cm, 2 lit. kont.

2.990 Ft

Erőteljes növekedésű örökzöld cserje, kifejezetten sövény kialakítására alkalmas. Néhány és alatt egybefüggő sövényt nevelhetünk belőle. Bőrszerű fényes-zöld leveleit egész évben megtartja. A tavasz folyamán levelei között megjelennek az erős illatú fehér virágok, majd ezt követően a piros termések díszítik bokrunkat.

Milyen típusú növény a babérmeggy sövény?

A babérmeggy olyan örökzöld cserje, amely kifejezetten sövény kialakítására alkalmas. Erőteljes növekedés jellemzi, ezért néhány év elteltével egybefüggő sövénnyé fejlődik. Mire megnő, a teljes magassága 3 métert is elérheti, de metszéssel jól kordában tartható, ha ennél alacsonyabb sövényre vágyunk. Zöld levelei fényes felületűek és bőrszerűek, nevét a babérral való hasonlóságáról kapta. Kifejezetten előnyös tulajdonsága, hogy levelei egész évben megmaradnak. A levelei között általában tavasszal jelennek meg jellegzetes illatú, fehér virágai.


Milyen babérmeggy fajták vannak?

A babérmeggynek számos, természetes előfordulási helyétől függő fajtája van. A gazdagon bokrosodó fajtáktól egészen a kevésbé sűrű változatokig. Termete, valamint leveleinek alakja és formája is éghajlattól és elterjedési helytől függ. Hazánkban viszonylag ismertebb fajtái télállóak.

Novita babérmeggy

A babérmeggyek közül talán a novita fajta a legismertebb. Fajtársai közül az egyik legnagyobb termetű és gyors növekedésű növény. Általában a 3-4 méteres magasságot is eléri. Ráadásul az egyik legellenállóbb fajta, hiszen a fagyot is jól bírja és a betegségekkel szemben is kitart.

Baumgartner babérmeggy

Az egyik legismertebb örökzöld díszcserje. Nemcsak sövénynövényként használatos, hanem jellegzetes piros és narancssárga hajtása miatt önmagában is értékes. Fekete termése gömbölyű, levelei közepes nagyságúak, virágja krémfehér. Általában 2 méteres magasságig nő.

Cippora babérmeggy

Nem tartozik a legnagyobb fajták közé, ellenben rendkívül gyorsan nő. Ráadásul viszonylag tömött szerkezetű a növekedése. Ugyanúgy fényes és bőrszerű levelek jellemzik, valamint fehér virágok és bogyószerű fekete termés. Hazai nemesítésű fajta, amely jól bírja a telet.

Magnólialevelű babérmeggy

Az egyik leglátványosabb fajta. Egyrészt szembetűnő magassága miatt, hiszen a 6 méteres termetével kiemelkedő sövényfajta. Másrészt sötétzölden fénylő nagy levelei miatt, melyekről nevét is kapta.

Mano babérmeggy

A babérmeggyek közül az egyik legalacsonyabb fajta. Általában az 1 m körüli magasság jellemzi. Előnye, hogy kevésbé kell nyírni vagy visszanyesni. Termetén kívül sajátossága, hogy kétféle levéltípussal rendelkezik. A kerek vagy sokszor szabályos kör alakú levelek mellett széles, ellipszisre hasonlító levelek díszítik.

Otto Luyken babérmeggy

Az egyik régóta ismert fajta, mely nemesítőjéről kapta a nevét. Átlagos magassággal rendelkező fajta, amely szintén alkalmas térelválasztásra nyírás nélkül is. Keskeny, hosszúkás levelei a 10 cm-t is elérhetik. Leginkább azonban fürtös, gyertyaszerű fehér virágáról ismert.

Mount Vernon babérmeggy

Kiváló választás annak, aki egy törpe babérmeggyfajtát is szeretne kipróbálni. Közepes növekedés és átlagosan 30-40 cm-es magasság jellemzi. Sötét, hosszúkás levelekkel rendelkezik. Terülő ágszerkezete pedig szélesebbé teszi a magasságánál.


Hogyan zajlik a babérmeggy ültetése?

A babérmeggy ültetése szempontjából fontos, hogy napos, esetleg félárnyékos helyre, egymástól megfelelő távolságba ültessük a töveket. Az egyes fajták ültetési igényei eltérhetnek, de az általában is igaz, hogy bármelyik, tápanyagban gazdag kerti talajban szépen fejlődik. Az ültetését követően érdemes évente komposzttal vagy szerves trágyával frissíteni. Az ültetés során kiemelten fontos az öntözés, azonban később, ha elég mélyre mennek a gyökerei, jól tűri a szárazságot. Ne ültessük olyan helyre, ahol főként árnyékban van, mert a napos területeket kedveli. Sövényesítés esetén érdemes kb. 80 cm távolságot hagyni a tövek között az ültetésnél.


Milyen igényei vannak a növénynek?

A babérmeggy összes fajtájára igaz, hogy használatától függően eltérő módon érdemes kezelni. Ha szoliternövényként, vagyis önállóan ültetett növényként alkalmazzuk, akkor más vonatkozik rá, mint ha sövényként ültetnénk. Mindkét esetben kiemelt szempont, hogy napos helyre kerüljön. Az egyik legjobb tulajdonsága éppen a jó értelemben vett igénytelensége. Fokozatosan csökken a vízigénye és a fagyállósága is kiváló. A különböző növénybetegségekkel szemben is nagyon ellenálló. Évente egy, esetleg két alkalommal érdemes nyírni. Ha ezeket a szempontokat betartjuk, semmi más dolgunk nem lesz vele, cserébe gyönyörűen mutat az év minden napján.


Hogyan zajlik a babérmeggy szaporítása?

A fajok különböző formáit alapvetően magvetéssel érdemes szaporítani. Manapság a kertészetben megtalálható fajták között azonban akad olyan is, amelyet dugványozással szaporítanak. Ez a két módszer terjedt el. Ráadásul könnyen szaporodó növényről van szó, hiszen a terméséből is könnyen hoz új hajtást. Ha dugvánnyal ültetünk, akkor érdemes félfás szárrészt választani. A babérmeggy szaporítása általában nyár közepére esik.


Milyen jellemző betegségei vannak a növénynek? Hogyan lehet védekezni ezek ellen?

A babérmeggyet szerencsére nagyon kevés betegség támadja meg. A rovarok például képesek megrágni a lombokat, de ez alig észrevehető, ezért különösebb védekezést sem igényel. A legjellemzőbb betegség általában a lisztharmat. Ez a betegség, ahogyan a neve is mutatja, leginkább a levelek felületén jelentkezik. Az időjárás felmelegedése váltja ki, s először csak kevés levelet támad meg. Metszéssel védekezhetünk ellene, de ha nem cselekszünk időben, később átterjedhet a lombozatra is. Ebben az esetben már érdemes a szaküzletekben kifejezetten a célra készített gombaölőszert vásárolni, hiszen a növényt még meg tudjuk óvni. A másik betegség, amellyel néha találkozni lehet, az a sztigmina. Levéllyukasztó gombának is hívják, ugyanis a kezdetben sárgás foltok formájában jelentkező tünetek később lyukakat eredményeznek. Ez a gomba képes áttelelni és terjedni a lehulló leveleken, ezért ezek eltávolítása a legjobb módszer a védekezéshez. Növényvédőszert csak akkor szükséges alkalmazni, ha rendszeresen jelenik meg a növényen.
Szintén a levelek lyukacsosodásával jelentkezik a Pseudomonas 
ez egy baktériumos betegség, amit réztartalmú szerrel lehet kezelni. A kezelés azt eredményezi, hogy az új hajtásokon nem lesznek foltok, természetesen a régiek sajnos nem tűnnek el. Szabad forgalmú, réztartalmú szert a champin, mellyel az lomb növekedés megindulásakor kell permetezni 3-4 alkalommal. A Babérmeggy viaszos levele miatt nedvesítőszer használata ajánlott (pl. silwet)


Kinek ajánlom a babérmeggy sövényt? Hol, mikor mutat jól, milyen funkciókat tud betölteni?

A babérmeggy az egyik legsokoldalúbb kerti növény. Nemcsak térelválasztó, hanem a kert dísze is lehet. Alkalmazhatjuk egybefüggő sövényként, de ültethetjük szoliternövényként, vagyis önálló, a kert meghatározott pontjára telepített dísznövényként is. A legtöbb fajta megjelenését jó értelemben vett semlegesség jellemzi. Ez azt jelenti, hogy kiváló háttérként funkcionál egynyári dísznövényekhez, de képes kiemelni, hangsúlyozni a kert egy adott szegletét is. Ezenkívül kiváló árnyékoló tulajdonságokkal rendelkező örökzöld. Az alacsonyabb fajták ellenben nagyon jól egészítik ki akár a sziklakertünket is. A téli kertben pedig egyenesen áldást hoz, hiszen akkor is zöldell, amikor kopárnak tűnik az egész tér. Ha pedig csak arra vágyunk, hogy elszigetelődjünk a külvilágtól, a babérmeggy akkor is a tökéletes választás!