Az árnyéktűrő növények szeretik, de nem követelik a napfényt

Az árnyéktűrő növények csodálatosan fejlődnek a kellemes hűvösséget adó, árnyékos helyeken, ahol esélytelen, hogy a tűző Nap sugarai kárt okozzanak bennünk. Különösen manapság lehetetlen nem számolni a klímaváltozás következményeivel, amelyek között a napfény erejének megnövekedése és a napos órák égető jellemzője is szerepel.

Még azoknak a növényeknek is nem egyszer problémát jelentenek ezek a kihívások, amelyek egyébként bírják, sőt, szeretik a fénynyalábok közvetlen érintését.

Az árnyéktűrő növények egyáltalán nem igénylik a napsugár simogatását?

Azért ezt túlzás lenne állítani. A fotoszintézishez elengedhetetlen komponens a napfény. Nélküle egyszerűen nincsen anyagcsere, fejlődés. Nem véletlen, hogy egy sötét lyukban alig akad fotoszintetizáló élet, amely képes fennmaradni, pláne zöldelleni. Tehát nem arról van szó, hogy ezek a fajták a legnagyobb sötétben is jól érzik magukat, hanem arról, hogy jobban értékelik az árnyas helyeket, mint a Nap tűzte terepet. Utóbbit nemcsak nem kedvelik, hanem ha tehetik, kerülik, védekeznek ellene, mert számukra veszélyes, perzselő, életerőt megvonó a túlzott érintettség. Ez alapesetben is igaz, de napjainkban meg különösen hangsúlyos, amikor gyakorlatilag eljutottunk arra a szintre, hogy a kontinentális éghajlat helyett inkább mediterrán hatások érvényesülnek. A trópusi körülmények elviseléséhez a Nap szeretete egyáltalán nem elég.

Az árnyéktűrő növények a reggeli vagy esti napfényben szívesebben fürdőznek?

Igen. Amikor már a napkorong ereje tolerálható, amikortól nem éget, csupán simogat, onnantól kezdve a fény jelenléte tápláló.

Tartalomhoz tartozó címkék: szobanövények