A tél színei

Ha a nyár változatosságát nem is, de néhány színt azért varázsolhatunk a kertbe olyan növényekkel, amiknek rikító színes termései pont ebben az időszakban a legszebbek.

A kúszó madárbirs (Cotoneaster dammerii) és a Fűzlevelű madárbirs (C. salicifolius) nem véletlenül a legelterjedtebb kerti dísznövények, hiszen lombozatukat a tél folyamán is megtartják, amit nyáron tömegesen nyíló, apró virágokkal tarkítanak. A nyár virágai lassan piros bogyókká fejlődnek, melyek januárig a növényen maradnak, így sokáig díszítik a kertet és magukhoz vonzzák az élelem után kutató madarakat is. 

 

 

 A legtöbb bogyótermés természetesen piros. Ezzel a feltűnő színnel hívogatják magukhoz az éhes madarakat, hogy biztosítják a termés belsejében várakozó magvaik elszállítását. Pirosból tehát van választék bőven, de azért akad más szín is a palettán.
Feketeberkenye (Aronia melanocarpa), ahogy azt a neve is mutatja fekete terméseket hoz, ami nem véletlen mert a hófedte, fehér tájban ez a legalkalmasabb a madarak figyelmének felkeltésére. A Feketeberkenye termését magas C-vitamin tartalma miatt mi is fogyaszthatjuk, de ha szeretnénk a kertünkbe madarakat csábítani, akkor inkább hagyjuk meg nekik. A Hóbogyó (Symphorycarpos)virágai jelentéktelenek, de a fehér, fürtökben csüngő bogyók annál látványosabbak. A Hóbogyó termése sajnos az emberre mérgező, de a madarak számára a tél közepéig élelmet biztosít. A Tűztövis (Pyracantha) nagy színválasztékban beszerezhető dísznövény, egészen a citromsárgától, a narancssárgán keresztül a pirosig minden árnyalat megtalálható. Széles színválasztéka mellett a növény formáját is tetszés szerin alakíthatjuk ki, lehet különálló szoliter vagy sűrű átláthatatlan sövény is. A Lilabogyó (Callicarpa) sajnos télre már nem tarja meg a fényes, lila, nagy mennyiségű termését, de a lombhullást követően még a növényen marad, így még jobban érvényesül a bogyók semmihez nem hasonlító, feltűnő színe.
A kert kialakításánál minden kertész számításba veszi, hogy mikor melyik növény virágzik, azért hogy az év minél hosszabb szakaszában legyenek színek a kertben. A termést hozó dísznövényekkel a kertünket télen is változatosabbá tehetjük.

.

                                

                                                                                          

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek