A szelídgesztenyefa önnek is pompázhat!

A hazánkban nem őshonos szelídgesztenyefa, ha az igényeinek maximálisan megfelelő körülmények között cseperedhet, akkor hatalmas, terebélyes fává nőhet. 

Ez szó szerint a megjelenésében és átvitt értelemben a korában is értendő, hiszen akár ötszáz évig is élhet. Barkavirágzata a nyár legszebb hónapjaiban: júniusban, júliusban nyílik. Érdekes tény, de a saját virágporával kifejezetten rosszul termékenyül, ezért ott terem jól, ahol a közelben több gesztenyefa is áll.

A jó minőségű agyagos talaj az az alap, amire támaszkodhat a facsemete nevelése során. Határozottan szereti az enyhe telet és meleg nyarat, de a víz és tápanyag igénye is kimagasló. A meszes talaj, azonban tiltó listán szerepel!

Nem feltétlenül kell metszeni ahhoz, hogy koronája formássá fejlődjön, de ha úgy hozza a szükség, akkor az ágak kíméletes visszametszése probléma nélkül elvégezhető. Ilyen módon a ritkítás is kivitelezhető.

A fagytűrő képessége kimagasló, de a különböző fertőzésekkel szemben is ellenálló.

Ha minden feltétel adva van a fejlődés kiteljesedéséhez, akkor a szúrós kupacsban a makkok éretten felnyílnak, s a termés nemes egyszerűséggel a földre hull.

 A szelídgesztenyefa nemcsak szép, hanem egészség centrikus választás!

A gesztenyéről, mint termésről oldalak ezreit lehetne tele írni, s a bekezdések kivétel nélkül csak pozitív jellemvonásokat sűrítenének magukba. A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag gesztenye tápanyag profilja is kimagasló. Amellett, hogy lassan felszívódó szénhidrát forrás, nagyon magas a fehérje és rosttartalma.

Igaz, már önmagában csak a fa csodálatra méltó jellemvonásokkal büszkélkedik, amiknek nem érdemes ellenállnia.

Tartalomhoz tartozó címkék: szelídgesztenyefa gesztenyefa