A pálmákról röviden

Külföldi nyaralásiank során gyakran találkozunk pálmafélékkel, ezért nem csoda, hogy ezt a szép emlékeket idéző növény néhány tagját szívesen tartjuk az otthonunkban is. A pálmák szinte az egész világon jelen vannak, a trópusi, szubtrópusi esőerdőkben és a mediterrán térségben egyaránt, ebből adódóan olyan sok fajról van szó (közel 3000), hogy a pálmákról nem is lehet általános, összefoglaló jellemzést adni.

 

 

A pálmafajok nagy száma mellett tovább bonyolítja a kérdést az is, hogy a magyar köznyelv olyan növényeket is pálmának hív, amelyek rendszertanilag nem sorolhatóak ehhez a családhoz. A Cikász (Cycas revoluta) az egyik legnépszerűbb szobanövény, és az, hogy valójában semmi köze a pálmákhoz, nem tart vissza minket attól, hogy pálmának hívjuk. Ez a rövid törzs vagy gumó tetején sugárirányban szétnyíló, pálmaszerű leveleinek köszönhető. (a Cikászról bővebben itt)
A könnyező pálma, a Madagaszkári pálma, a Vulkán- vagy Hawaiipálma, szintén csak az elnevezésükben pálmák, hiszen szinte semmi pálmára jellemző vonásuk nincs. A számos pálmát, vagy pálmának nevezett növényt sokféleképpen lehet kategorizálni, de most nézzük meg, hogy melyiket tarthatjuk lakásban, teraszon, vagy esetleg télen-nyáron kiültetve a kertben.
A legnagyobb csoport a trópusi égövről származó, szobanövényként tartható pálmák.

 A trópusokon uralkodó körülményeket legjobban a lakás védett és kontrollált körülményei között tudjuk biztosítani. A Gyompálma,Bételpálma,Livingstonia, a Kókuszpálma vagy a Kentia a strapabíróságuk és könnyű kezelésük mellett azért is kedvelt szobanövények, mert nagyobb méretben is viszonylag olcsón hozzájuthatunk, és néhány ilyen növény beszerzésével is trópusi hangulatot varázsolhatunk. Az esőerdők mélyéről származó pálmák fényigénye is jobban hasonlít a zárt, szobai körülményekhez, így ezek a fajok kifejezetten jól érzik magukat a közepesen megvilágított helységekben is. E csoport tagjai alkalmatlanok a terasz díszítésére, mert az erős napsütés néhány nap alatt kárt tesz a növényekben.
 

Ha a szabadban szeretnénk tengerparti nyaralásra emlékeztető növényeket telepíteni, akkor erre is vannak alkalmas fajták, amik bírják, sőt igénylik az erős napsugárzást. A teraszon tartható két legismertebb pálma a kanári datolyapálma (Phoenix caneriensis) és a törpe datolyapálma (Phoenix roebelenii). A kanári datolyapálma fiatal korban is nagyon mutatós növény, levelei már két-három év alatt ember nagyságúra nőnek, azaz egy kevésbé koros, olcsóbb darab is feltűnő jelenség a teraszon. A törpe datolyapálma sokkal elegánsabb fajta. Levelei vékonyabbak és puhábbak, de a lombja kisebb, ezért az embernyi magasságot csak jó néhány év fejlődés után éri el, amikor a törzse is megnő. Ezt a fajtát nem csak teraszon, de világos lakásban egy elegáns kaspóban is lehet tartani.
Sokunkban felötlik a vágy, hogy „de jó lenne a kertbe kiültetni pálmákat”, amit egész évben ott lehet hagyni. Ez ugyan szép gondolat de két probléma is lehet a kerti pálmák tartásával: először is, az egész kertet, vagy legalább is a pálma környezetét úgy kell kialakítani, hogy hasonló, mediterrán hangulata legyen és ne keltse azt az érzést a nézelődőben, hogy ez a pálma valamilyen rejtélyes úton eltévedt és jobb híján beült a Krizantémok vagy hasonló jellegzetesen mérsékelt égövi növények közé. Erre érdemes odafigyelni, de egy kis fantáziával könnyen megoldható.A kerti pálmák tartásánál a következő feladatunk a tél elleni védelem. Habár a Kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei) kifejezetten fagytűrő és a Lószőr pálma (Chamaerops Excelsa) is akár -15°C –ig kényelmesen kibírja, de sajnos hazánkban ennél hidegebb is lehet a tél. Egy télálló pálma telepítése pillanatában gondolnunk kell a zord, téli hidegekre, azaz mindenképpen ajánlatos szélvédett, lehetőleg déli fekvésű fal, esetleg kerítés elé ültetni. Hiába tesszük a növényt védett területre, a leveleit össze kell fogni és gyékénnyel, szalmával, stb. szigetelnünk kell. A pálmánk lombjának védelménél nagyon fontos szempont, hogy olyan anyagot használjunk, ami tud szellőzni, tehát semmi esetre sem műanyag fóliát. A hideggel szembeni védelem mellett ügyelni kell arra is, hogy a téli csapadék ne tudjon beszivárogni a levélnyelek mentén a pálma törzsébe, mert vagy kirothasztja azt, vagy egy fagyosabb éjszakán a jég tehet kárt a növényben.
Ha a lakásunkat, teraszunkat vagy esetleg a kertünket szeretnénk növényesíteni, akkor jusson eszünkbe a pálmák nagy családja, melyből kedvünkre válogathatunk attól függően, hogy hova szeretnénk tenni, mennyire meleg vagy hideg a hely, és milyen fényviszonyok vannak.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek