A kerti Hortenzia

Habár a kerti vagy, más néven nagylevelű hortenzia (Hydrangea macrophylla) nem őshonos Magyarországon, mégis az egyik legkedveltebb kerti, virágos növényünk. Népszerűségét nem csak a feltűnően nagy virágzatának és széles színválasztékának köszönheti, hanem árnyéktűrő képességének is. így olyan helyen is tartható, ahol csak kevés virágzó növény érzi jól magát.

Amerikában és Ázsiában őshonos, amit a XVIII. században hoztak Európába és hamar elterjedt az egész kontinensen. A kertben 1-1,5 méteres, terebélyes bokorrá nő. Virágai nagyon tartósak, vágott virágként akár egy-két hétig is szép marad a vázában, éppen ezért kedvelt a virágkötők köreiben is. A levágott Hortenzia virágokat szépen meg lehet szárítani úgy, hogy nem fog lepotyogni és a színét is nagyjából megtartja. 
A Hortenzia tartásától sokan félnek, de csak néhány dologra kell odafigyelnünk a növény telepítésénél és a gondozásánál, ami garantálja szépen fejlődő, dús virágzatú növényt.
Első lépéskén, a növény megvásárlását követően, a hely kiválasztása a feladatunk, de egy rossz döntéssel már ekkor eldőlhet a növény sorsa. A Hortenzia kerti növény, tehát a szobanövényként való tartása nem lehetséges. Ha nem akarjuk, vagy nem tudjuk kiültetni a kertbe (pl. nincs kert), akkor a dézsában való tartása esetleg szóba jöhet.
A kert egy hűvösebb, nedves, árnyékos vagy félárnyékos részére ültessük, de a tűző naptól mindenképpen óvjuk. Sokunknál a kertben lévő föld alkalmatlan a Hortenzia tartására, de ez igazán nem tarthat minket vissza célunk elérésétől. A Hortenzia szereti az enyhén savanyú talajt, amit ültetés előtt néhány zsák Rhododendron föld beforgatásával biztosíthatunk. Tehát ha megtaláltuk a megfelelően árnyékos helyet, és a talajt is rendbe hoztuk, akkor nagy baj már biztosan nem történhet. Innentől kezdve már arra összpontosíthatunk, hogy a Hortenziánk virágozzon (hisz’ ez lenne a lényeg), és lehetőleg minél többet.
A hely kiválasztásánál minden eldől. Ha fentiek figyelembevételével ültetjük el a növényt, akkor, úgy is virágozni fog évről-évre, ha semmilyen további gondoskodást nem kap.
Ha igazán szép Hortenziát szeretnénk nevelni – és miért ne szeretnénk- akkor lesz még néhány apró feladatunk. Ahogy azt korábban írtam az enyhén savanyú talajt kedveli, de ha ezt nem biztosítjuk annak különösen a kék virágú fajtáknál lesz szembetűnő az eredménye, mert lúgosabb környezetben a virágok színe rózsaszínre változik, és itt válik fontossá a korábban ajánlott részleges talajcsere az ültetés előtt. A kék virágú fajták színét tovább fokozhatjuk, ha időről-időre timsó oldatot keverünk az öntözővízhez. És ha már az öntözővíznél tartunk, akkor azt is érdemes tudni, hogy a Hortenzia szereti az esővízzel való öntözést. A legtöbb növény jobban szereti az esővizet, mint a csapvizet, de ha nincs türelmünk vagy lehetőségünk esővizet gyűjteni, akkor sem lesz semmi baj.
A Hortenzia levelei hajlamosak lehetnek, vas hiány esetén a sárgulásra, de kertészeti boltokban kapható vas pótlásával a növény gyorsan visszanyeri eredeti színét.
Nos, ha egész nyáron csak a Hortenziánkkal foglalkoztunk, kapott tápot, timsót, vasat és ültetés előtt még a talajt is kicseréltük alatta, akkor az őszi metszés már igazán gyerekjáték. A metszés alatt elsősorban alakító metszést értünk, azaz a növény formáját alakítjuk ki. A kerti Hortenzia metszési ideje őszre esik, ekkor a levágott virágokat ki lehet szárítani. A hajtásokat kétharmaduknál vágjuk vissza, illetve a növény tövéből növekvő vékonyabb ágakat távolítsuk el, hogy az erőseknek legyen helyük a további fejlődéshez.
Lehet, hogy a fentiek alapján a hortenzia tartása tényleg egy kicsit félelmetesnek tűnik, de a színek változatossága és az a tény, hogy pl. egy fenyőfák alatti kopár kertrészből virágzó ágyást alakíthatunk, kárpótol minket a fáradalmakért.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek tavasz